Værsgo og stig ombord, hvor rejsen i dag går til det mellemøstlige køkken. Undervejs på turen vil du opleve den mest fantastiske aubergine dip, som du måske også kender som baba ganoush. En uimodståelig cremet og lækker dip af ovnbagte auberginer, som med sin letrøgede smag af tahin og spidskommen for en stund sender smagsløgene til det libanesiske køkken. Her får du kort og godt en mundvandsdrivende lækker aubergine dip med utallige anvendelsesmuligheder. Baba ganoush kan du fx anvende til grillede grøntsager og kød, fladbrød, pitabrød og ikke mindst til tapas og småretter, som du måske også kender som mezze.
Hvad er baba ganoush?
Baba ganoush er kort og godt en cremet dip fra Mellemøsten, som fremstilles af ovnbagte (eller grillede) auberginer, hvidløg, citronsaft og tahin. Auberginedippen har en letrøget og krydret smag, som indkapsler smagen af det arabiske køkken. Denne cremede auberginedip går også under andre betegnelser som fx baba ganouj, salat hatzilim og muttabal, hvilket betyder noget i retning af 'forkælet far' - man føler sig forkælet, når man sidder med denne cremede auberginedip i munden.
Af samme årsag kalder franskmændene dippen for 'caviar d'aubergines', hvilket siger lidt om smagsoplevelsen og dens popularitet. Heldigvis skal du og jeg ikke snakke med denne auberginedip, og de eksotiske udtalelser overlader vi til andre. Heldigvis er dippen legende let at fremtrylle på godt og vel en halv times tid, og resultatet taler for sig selv. Jeg er derfor rigtig glad for at kunne dele min opskrift med dig, som vi her i familien løbende har smagt til og justeret - på godt jysk synes vi den 'sidder lige i skabet'.
Prøv lige at se opskriften på: Romesco sauce
Denne opskrift på baba ganoush er:
- Lækker cremet aubergine dip fremstillet af grillede eller ovnbagte auberginer
- Den perfekte dip til grøntsager, mezze (småretter), grillet kød og fladbrød
- Autentisk dip inspireret af det mellemøstlige køkken
- Også kendt som baba ganouj, salat hatzilim og muttabal
- Legende let at fremtrylle på godt og vel en halv time
Disse ingredienser skal du bruge:
- Auberginer
- Hvidløg
- Persille
- Citronsaft
- Olivenolie
- Tahin
- Spidskommen
- Græsk yoghurt (kan undlades)
Prøv lige at se opskriften på: Fladbrød
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Opskrift på baba ganoush
Som nævnt tidligere er det legende let at lave hjemmelavet aubergine dip. Auberginerne bages møre i ovnen (du kan også bruge grill eller gasblus), hvilket gør kødet mørt som smør - lige til at skrabe ud med en gaffel eller ske. Griller du auberginerne over åben ild eller på et gasblus, bliver skindet helt forkullet, men det er meningen, og tilfører blot dippen en mere intens røgsmag. Tilberedning over åben ild er den autentiske fremgangsmåde i Mellemøsten, men her på vores breddegrader må vi nøjes med en ovn eller grill. Når auberginerne er bagt møre, skal de lige køle lidt af, inden du piller skindet og stilken af dem, da du ellers med stor sandsynlighed vil brænde fingrene. Foretrækker du en ensartet og cremet baba ganoush, skal du lave dippen i en blender. Er du mere til det autentiske og rustikke udtryk, skal du blot mose auberginekødet i en skål, og røre det sammen med de øvrige ingredienser.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2 mellemstore auberginer
- 2 fed hvidløg
- 1 håndfuld persille
- Friskpresset citronsaft fra 1 økologisk citron
- 0,5 dl. olivenolie
- 0,5 dl. tahin
- 0,25 tsk. spidskommen
- 1 spsk. græsk yoghurt (kan undlades)
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 225° grader varmluft (du kan også grille auberginerne møre på en grill eller gasblus indtil skindet rynker og kødet er mørt - her vil tilberedningstiden være ca. 15-20 minutter alt efter varmeintensitet).
- Skyl auberginerne under koldt vand, og halver dem på langs. Prik skindsiden med en gaffel - minimum 10-15 huller, og skær nogle dybe diagonale snit i kødsiden. Hullerne og snittene er med til at få væden i auberginerne til at fordampe, og bevirker samtidig, at auberginerne bliver hurtigere møre i ovnen eller på grillen.
- Placer auberginerne på en bageplade beklædt med bagepapir, eller i et smurt ildfast fad. Steg nu auberginerne møre i ca. 25-30 minutter - de skal være så møre, at kødet uden problemer kan skrabes ud af auberginerne. Lad de færdigbagte auberginer afkøle lidt på en rist, så du ikke brænder dine fingre.
- Når auberginerne er let afkølede, skal du skrabe kødet ud med en gaffel eller spiseske. Smid skindet og stilkene ud.
- Vend nu auberginekødet ned i en blender sammen med alle de andre ingredienser. Hvis du foretrækker en mere rustik og grov baba ganoush, kan du også mose og blande alle ingredienserne med en grydeske eller gaffel i en skål. Det er lidt en smagssag - jeg foretrækker den hurtige løsning med en blender.
- Smag dippen til med salt, citronsaft og friskkværnet peber.
- Stil den færdige dip på køl tildækket indtil den skal serveres.
- Velbekomme.
Notes
Baba ganoush har en holdbarhed på køl i minimum 2-3 dage i en tætlukket beholder. Du kan med fordel hælde et godt skvæt ekstra jomfru olivenolie ovenpå aubergine dippen lige inden servering, og måske lidt grofthakket persille og ristede pinjekerner som kronen på værket.