Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Madbrød » Chokorug a la Lagkagehuset

Chokorug a la Lagkagehuset

Published: Updated:
Chokorug

Chokorug a la Lagkagehuset er det klassiske minirugbrød i en luksusudgave. Intet mindre. Her er der tale om et seriøst lækkert skolerugbrød spækket med fuldkorn, fibre og søde sager. Perfekte til madpakken, fisketuren og som sulten-for-sjov-snack, når behovet for lidt ekstra energi melder sig om eftermiddagen. Det er chokorug når de er bedst. Dejen består af både rugmel, hvedemel og havremel, som gør disse rugbrødssnacks ekstra svampede og luftige.

Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage

Opskrift på chokorug

Opskriften på disse chokorug er nemme at lave, og er mindst lige så gode og velsmagende som de originale chokorug du kender fra Lagkagehuset. Her er der ingen overspringshandlinger i form af færdige rugbrødsblandinger (som du finder i andre opskrifter på chokorug), men fremstillet på fordej med rugmel, gær og hvidtøl, som tilfører en let syrlig sødme som var de lavet på surdej. Resultatet er lækre svampede choko-rugbrødsboller, som på ingen måder er bastante i konsistensen. Jeg har valgt at toppe mine chokorug med både grofthakkede mandler og hasselnødder, men du kan sagtens nøjes med mandler.

Prøv lige at se opskriften på: Sund kage

Denne opskrift på chokorug a la Lagkagehuset er:

 • Mindst lige så gode som de originale hos Lagkagehuset
 • Mundvandsdrivende lækre rugboller med chokoladestykker og nødder
 • Legende let at fremtrylle på et par timer plus tid til fordej med hvidtøl og gær
 • Med hvidtøl (alkoholen fordamper under bagningen), som giver en helt fantastisk surdejs-agtig smag

Prøv lige at se opskriften på: Napoleonshatte

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Rugmel
 • Hvedemel
 • Havremel
 • Knækkede hvedekerner
 • Hvidtøl
 • Gær
 • Hørfrø
 • Solsikkekerner
 • Mandler
 • Hasselnødder
 • Mørk chokolade
 • Sirup
 • Kakao
 • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Dejen er forholdsvis fast i konsistensen, og jeg former chokorug-bollerne med en spiseske dyppet i lidt koldt vand i min ene håndflade. Denne opskrift giver ca. 30 choko-rugbrødsboller, hvis du former dejen med en stor spiseske, så den har form og størrelse som et stort æg.
Skorpen er forholdsvis blød og krummen svampet og luftig, som på ingen måder er bastant eller klæg i konsistensen.

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Prøv lige at se opskriften på: Grovboller

Chokorug skal bages med hvidtøl

Chokorug a la Lagkagehuset skal bages med hvidtøl. Punktum. Det er den søde og lidt syrlige maltsmag, der bidrager til den fantastiske smagsoplevelse, og hvis du er bange for alkoholen i rugbrødene, fordamper de få procenter under bagningen. Hvidtøl bidrager med en skøn sød smag af karamel og ristet malt, og er fremstillet af vand, byg, bygmalt, sukker, lakrids og karamel, og kan fremstilles som både en overgæret- og undergæret øl - perfekt i madlavning og bagværk. Dejen får lidt surdejs-agtigt over sig, og gør det færdige bageresultat så meget bedre.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler

Kan man fryse chokorug?

Du kan sagtens fryse friskbagte chokorug i op til tre måneder. Du skal lægge dem i en frysepose imens de er lune, og så putte dem direkte i fryseren. Ved at fryse brød imens det er varmt, forbliver fugten i dejen, hvilket forebygger tørt og kedeligt brød efter optøning. Tag et par chokorug op af fryseren, og læg dem direkte ned i madpakken som sund rugbrøds-snack og som erstatning for en dyr proteinbar. De skal ikke lunes, men nydes optøede ved stuetemperatur.

Bliv klogere på hydration i brød
Hydration. Det lyder ret teknisk og nørdet, men det er faktisk bare et begreb for, hvor meget væske der er i dejen i forhold til mængden af mel. Jo højere hydration, jo mere væske i forhold til mel. Læs mere om hydration i brød.

Blender havremel på Blendtec Designer 625
Jeg køber mine meltyper hos Kragegaarden Økomølleret på Fyn, men er også begyndt at male mit eget mel efter min Blendtec Designer 625. Den er intet indre end fantastisk til at male mel, og pulveriserer kernerne i kanden på få sekunder.
Havremel
Du kan faktisk selv lave dit eget havremel til dine chokorug-stykker, og det kræver kun havregryn og en blender eller kaffekværn. Hæld din havregryn op i blenderen eller kaffekværnen, og kværn indtil havren er fintmalet.

Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte

Rugboller med chokolade og kogte hvedekerner

Rugboller med chokolade. Chokorug. Choko-rugboller. Rugbrødssnack med chokolade. Rughapser med chokolade. Disse lækre rugboller med chokolade går under mange betegnelser, men kendes måske bedst som chokorug a la Lagkagehuset. Grove rugboller med chokolade, frø og kerner. Jeg anvender knækkede hvedekerner i opskriften, men du kan også bruge skårne/knækkede rugkerner. Kernerne skal blødes op, og det kan du gøre på to måder. Enten skal kernerne og frøene ligge i blød i koldt vand i minimum en halv dags tid, eller også skal du give dem et hurtigt opkog i en gryde. Jeg bruger altid sidstnævnte metode, som er langt den hurtigste. Kom solsikkekerner, hvedekerner og hørfrø ned i en gryde, og dæk kernerne til med koldt vand. Bring vandet i kog, og lad vandet koge i 2-3 minutter, så alle kernerne kan blive bløde. Nemmere bliver det ikke.

Jeg har oplevet “wauw-effekten” med et bagestål
Du har måske på et tidspunket overvejet købet af et bagestål. Er denne stålplade virkelig prisen værd? Det korte svar er ja. Du er ikke selv klar over det (det var jeg heller ikke), men du har manglet denne køkken-gadget i dit liv. Hvis du med jævne mellemrum bager eller laver fredagspizza i ovnen, vil bagestålet med garanti blive din nye bedste ven. Som sagt ligger mit bagestål nu fast i ovnen. Læs min test af bagestålet fra bagesten.dk.

Rugbrødssnack med chokolade, nødder og tørret frugt

Jeg er pjattet med både mandler og hasselnødder i mine rugbrødssnacks, men du kan med fordel også prøve at tilføje lidt tørrede tranebær, udstenede dadler og rosiner i dejen. Jeg putter ofte lidt hakkede dadler og tørrede tranebær i dejen, som går rigtig godt i spænd med den mørke chokolade og den let syrlige rugbrødssmag. De tørrede tranebær og dadler tilføjer både tekstur og ekstra sødme, som kun gør smagsoplevelsen det større.

God bagelyst.

Chokorug

Chokorug a la Lagkagehuset

Antal personer: 25-28 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 171 bedømmelser )

Ingredienser:

Fordej:

 • 300 gr. økologisk rugmel fra Skærtoft Mølle (reklamelink)
 • 1 hvidtøl (33 cl.)
 • 10 gr. gær

Dej til chokorug:

 • 300 gr. økoklogisk hvedemel fra Skærtoft Mølle (reklamelink)
 • 50 gr. økologisk havremel (blendede havregryn)
 • 100 gr. økologiske knækkede hvedekerner fra Skærtoft Mølle (reklamelink)
 • 100 gr. hørfrø
 • 50 gr. solsikkekerner
 • 125 gr. smuttede mandler, grofthakkede
 • 75 gr. hasselnødder, grofthakkede (kan erstattes med mandler)
 • 200 gr. mørk chokolade (60-70%)
 • 2 spsk. sirup
 • 2 spsk. brun farin
 • 1 spsk. kakao
 • 1,5 tsk. salt

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Første dag (fordej):

 1. Hæld hvidtøllet ned i en skål, og rør gæren ud i væsken. Tilsæt rugmelet, og fordel det i væsken. Lad fordejen hæve tildækket ved stuetemperatur i minimum 10 timer (fx natten over).

Anden dag:

 1. Kom solsikkekerner, hvedekerner og hørfrø ned i en gryde, og dæk kernerne til med koldt vand (ca. 5 dl.). Bring vandet i kog, og lad vandet koge i 2-3 minutter, så alle kernerne kan blive bløde. Hæld evt. overskydende vand fra gryden gennem et sigte.
 2. Hæld fordejen ned i en stor skål sammen med de netop udblødte kerner, sirup, brun farin, kakao og salt.
 3. Hak den mørke chokolade groft.
 4. Tilsæt hvedemel og havremel og ælt dejen godt igennem. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i en times tid.
 5. Imens kan du smutte mandlerne, og hakke alle nødderne groft på et skærebræt eller i en blender.
 6. Når dejen er færdighævet, vender du forsigtigt den grofthakkede chokolade i dejen.
 7. Form dejen til små lækre rugbrødsboller med en stor spiseske dyppet i lidt koldt vand, og vend dem i de grofthakkede mandler. Placer chokorug-bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. Jeg former rugbrødsbollerne i min håndflade med en spiseske dyppet i koldt vand, og størrelsen svarer ca. til et æg.
 8. Forvarm ovnen til 250° grader varmluft.
 9. Sæt den ene bageplade med chokorug i ovnen på nederste rille, og skru straks ned til 175° grader varmluft. Bag chokorug-klumperne i ca. 15 minutter (de må endelig ikke blive for tørre), og tag dem ud af ovnen. Gentag processen.
 10. Lad de færdigbagte chokorug køle helt af på en rist tildækket med et fugtigt viskestykke.
 11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Når dine chokorug er helt afkølede, kan du opbevare dem i tætlukkede fryseposer eller en opbevaringsboks, da det holder på fugten og gør dine chokorug svampede og lækre. Vil du fryse nogle chokorug ned, skal du putte dem i en frysepose imens de er varme, og så putte dem direkte i fryseren. Ved at fryse brød ned imens det er varmt, forbliver fugten i dejen, hvilket forebygger at brødet bliver tørt efter optøning.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Chokorug a la Lagkagehuset
Chokorug a la Lagkagehuset

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

8 kommentarer

Lisa 5. juni 2021 - 12:03

Hej
Jeg glæder mig til at prøve opskriften.
Er det tørgær eller frisk gær som skal bruges når det er 10 gram?
Mvh Lisa

Besvar
Thomas fra Barego'mad 5. juni 2021 - 13:24

Hej Lisa,
Tak for din besked. Det er frisk gær når det er 10 gram eller ca. 2,5 gram tørgær. Du kan anvende begge dele 😊 Håber du synes om bageresultatet.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Signe 25. august 2021 - 20:50

Kan man ikke vende den hakkede chokolade i dejen inden hævning så man ikke kommer til at slå luften ud af den hvis man vender dem i bagefter?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 25. august 2021 - 20:56

Hej Signe,
Mange tak for dit spørgsmål. Du kan sagtens putte chokoladen i dejen inden den hæver på andendagen, men har endnu ikke oplevet at det skulle være en udfordring i forhold til en luftig krumme. Jeg prøver lige selv næste gang og ser om det gør en forskel 😊

Tak for din interesse og relevante spørgsmål.

Hilsen
Thomas

Besvar
Katrine E 5. december 2021 - 16:18

Køler du de udblødte kerner ned, inden du blander dem i fordejen? Jeg oplever at dejen stadig er så varm, at den smelter chokoladen, når jeg vender den i efter en times hævning.
Ellers alle tiders opskrift! Jeg bor i udlandet og det er dejligt at kunne bage mine egne chokorug med ting jeg kan få fat i her. Jeg er nødt til at bruge en øl der hedder en "milk stout".

Besvar
Thomas fra Barego'mad 5. december 2021 - 20:08

Hej Katrine,
Mange tak for din besked og interesse for bloggen 😊 Jeg køler mine rug lidt ned ja - ca. til stuetemperatur eller omkring de 28-30 grader. Chokoladen vil smelte hvis de kommer direkte i dejen, så de kan evt. laves på forhånd og stå på køl til du skal lave dejen til dine chokorug. Spændende med udlandet - så må du kunne twiste dine chokorug med lokale specialiteter 😊

God bagelyst.

Hilsen
Thomas

Besvar
Erika 3. december 2022 - 10:30

Har nu testat att göra chokorug efter ditt recept och de blev verkligen supergoda! Har bara testat de som finns ett köpa på Lagkagehuset och dessa blev minst lika goda. Malde eget havremjöl av havregryn och tog mörk choklad med små bitar av kakaobönor i. Nu behöver jag inte åka till Danmark för att äta dessa läckerbitar 😄. Tack för ett toppenrecept!

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 3. december 2022 - 11:04

Hej Erika,
Mange tak for dit feedback, og ikke mindst rosende ord om min opskrift på chokorug 🙂 Det glæder mig at høre, at du kunne bruge opskriften, og at bageresultatet blev så godt, at de sagtens tåler sammenligning med de originale chokorug fra Lagkagehuset.

Tak og glædelig jul 🙂

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.