Sund kage

Kan en kage virkelig være sund? Det korte svar er ja, hvis en sund kage kategoriseres som værende en kage uden mel, raffineret sukker og animalsk fedtstof. En kage med nedenstående ingredienser er i hvert fald et sundere alternativ til en traditionel kage spækket med raffineret sukker, hvedemel og animalske fedtstoffer som fx smør eller bagemargarine, og kan nydes med god samvittighed når lysten til lidt sødt melder sig.

Med andre ord er denne opskrift på en sund kage spækket med gode sager, som er godt for både krop og sjæl, og som bør nydes med måde, da den stadigvæk er forholdsvis kalorierig og ikke en light-udgave, du bare kan spise løs af uden skelen til det daglige kalorieindtag. Men det er gode kalorier, og det er ikke helt uvæsentligt.

Prøv lige at se opskriften på: Vegansk brownie

En sund kage med konfektagtig konsistens

Jeg er egentlig ikke så meget for “light-udgaver”, eller opskrifter der er blottet for alt det der giver smag i et måltid som fx smør, fløde og bacon, men indimellem bliver jeg positiv overrasket, og det er denne sunde kage et godt eksempel på. Bananer, dadler, mandler, chokolade og vanilje bidrager alle til en utrolig velsmagende skærekage med en god sødme og svampet konsistens – helt uden hvedemel, smør og hvidt raffineret sukker. Så giver det god mening at servere en sund kage som denne.

Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Denne opskrift på sund kage er:

  • Mundvandsdrivende lækker med både dadler, bananer, mandler, valnødder og mørk chokolade
  • Glutenfri – der er kun mandelmel i kagen
  • Et sundere alternativ til en traditionel skærekage uden animalsk fedt
  • Sukkerfri kage på 15 minutter plus bagetid og afkøling
  • Med naturens egne sødemidler og sukkerstoffer

Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Dadler
  • Mandler
  • Valnødder
  • Bananer
  • Kokosmel
  • Havregryn
  • Æg
  • Kakaopulver
  • Salt
  • Vaniljesukker
  • Bagepulver
  • Mørk chokolade
  • Kokosolie

Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte

Sund kage

Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage

Opskrift på sund kage med dadler og mandler

Jeg har efterhånden smagt adskillige “sunde kager” af meget svingende karakter – nogle mere interessante end andre. Når noget er “sundt”, går det ofte ud over smagsoplevelsen, men det er absolut ikke tilfældet med denne sunde kage. Det er ganske enkelt opskriften på en sundere kage, som er spækket med smag og en lækker konfektagtig tekstur, og en kage som nemt kan tage kampen op med klassiske brownies og andre heftige chokoladekager.

Prøv lige at se opskriften på: Smørkage med remonce og vaniljecreme

Spis søde kager på den sunde måde

Du kan sagtens spise sødt på den sunde måde, hvis du går uden om raffineret sukker og gluten, og derfor er denne opskrift på en sund kage velegnet til glutenallergikere og diabetikere, da den er helt fri for gluten og raffineret sukker. Kagen er ikke sukkerfri, da den får sit frugtsukker fra blandt andet dadler og bananer, men naturligt frugtsukker er som udgangspunkt bedre end raffineret sukker.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Tørret frugt og dit blodsukker

Tørrede frugter som fx dadler, figner og rosiner har også indflydelse på dit blodsukker – til trods for at det er naturligt frugtsukker og ikke hvidt raffineret sukker. Visse typer tørret frugt påvirker kun dit blodsukker i mindre grad, hvorimod tørrede frugter som fx dadler og rosiner får dit blodsukker til at stige i samme omfang som raffineret sukker. Derfor vil en sund kage som denne også påvirke dit blodsukker, men i kraft af at der indgår mandelmel og valnødder i opskriften, som indeholder fedtstof og protein, er nødderne med til at forsinke stigningen i dit blodsukker, hvilket gør en kage som denne diabetes-venlig.

Glykæmisk indeks

Glykæmisk indeks er en betegnelse for, hvor hurtigt kulhydraterne (sukkerstofferne) optages i blodet, hvilket blandt andet har betydning for energiomsætningen. Det betyder blandt andet, at personer med diabetes skal være opmærksomme på fødevarer, og deres indflydelse på ens energiomsætning og blodsukker. Fødevarer med en værdi over 100 har en kraftigere påvirkning, og værdier under 100 har en lavere påvirkning. Jo mere raffineret, tilberedt og tørret en fødevare er, jo højere glykæmisk indeks (kildetekst og tabel: sund-forskning.dk).

Fødevarer med lavt GIFødevarer med middel GIFødevarer med højt GI
Frugtsukker 32Vindruer 66Rosiner 91
Nødder 35Rugbrød med kerner 66Sukker 92
Tørrede abrikoser 44Chokolade 70Hvedebrød 100
Pære 53Banan 77Kogte hvide ris 128
Grønne bønner 54Basmati ris 83Dadler 146

Som du kan se i tabellen, har tørrede dadler en meget højt værdi i det glykæmiske indeks, men i kombination med de øvrige ingredienser i kagen, vil påvirkningen af blodsukkeret blive forsinket, hvilket gør kagen mere diabetes-venlig end fx en søren ryge kringle med masser af raffineret sukker og gluten.

God bagelyst.

Sund kage

Sund kage

Antal personer: 12 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 475 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.2/5
( 16 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 250 gr. stenfrie finthakkede dadler (kan erstattes med figner) fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 250 gr. mandler blendet til mandelmel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 125 gr. grofthakkede valnødder
  • 2 modne moste bananer
  • 25 gr. kokosmel
  • 25. gr. havregryn (kan erstattes med FiberHUSK, som er glutenfrit)
  • 3 æg
  • 65 gr. kakaopulver
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 250 gr. mørk grofthakket chokolade (ca. 55-60%) eller chokoladechips fra Callebaut (reklamelink)
  • 90 gr. stuetempereret kokosolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader almindelig ovnvarme.
  2. Blend mandlerne fint til mandelmel og hæld det ned i en stor røreskål.
  3. Hak de tørrede dadler fint med en kniv eller i en blender.
  4. Vend alle de øvrige tørre ingredienser ned i skålen til mandelmelet, og rør det godt rundt.
  5. Tilsæt finthakkede dadler, moste bananer, æg og kokosolie og rør det hele sammen til dejen er ensartet i konsistensen.
  6. Tilsæt 100 gr. af chokoladen og fordel det i dejen.
  7. Smør en lille bradepande på ca. 20x20 cm. med lidt olie eller beklæd den med bagepapir, og fordel dejen i formen.
  8. Bag kagen i ovnen i 20 minutter, og tag så kagen ud af ovnen og fordel resten af chokoladen og de grofthakkede valnødder ovenpå kagen.
  9. Stil kagen tilbage i ovnen og bag den færdig i yderligere 15-20 minutter. Du kan stikke i dejen med en tynd strikkepind eller kødnål for at se om kagen er færdigbagt. Husk på ikke at forveksle chokoladen ovenpå kagen med ubagt dej.
  10. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle i bageformen ovenpå en rist i 30-40 minutter.
  11. Sæt kagen på køl i minimum 20 minutter inden den skal serveres, så er den nemmest at skære i portionsstykker og smager bedst let afkølet.
  12. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Kagen kan holde sig frisk i minimum 3-4 dage på køl, og er fryseegnet i op til tre måneder. Takket være den fantastiske smag og konfektagtige konsistens, kan du med fordel servere kagen som dessertkage ledsaget af en kugle vaniljeis, skyrcreme eller lidt hindbærcoulis.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Sund kage
Sund kage

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner