Jeg havde sidste weekend lovet børnene, at vi skulle bage gammeldags fastelavnsboller - du ved, de gode gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce. Det er en fast tradition, at når fastelavnen nærmer sig, skal der bages fastelavnsboller til den helt store guldmedalje.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler
Vi har de tidligere år ikke været helt tilfredse med resultatet af vores fastelavnsboller. Det ene år blev bollen for tør, det andet år løb al fyldet ud på bagepladen, så i år skulle projekt "fastelavnsbollebagning" ikke mislykkedes. Man bruger jo den samme tid og ressourcer på det, så hvorfor ikke stræbe efter et godt resultat.
Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger
Denne opskrift på gammeldags fastelavnsboller med fyld er:
- Luksus-udgaven med både remonce med marcipan og kagecreme med grofthakkede mandler
- Nemt og enkelt bagværk, som hele familien kan samles om
- Fastelavnsbollebagning, som ikke kan mislykkedes
- Fryseegnet
- Lavet med rigtig smør i både dej og remonce
Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie
Disse ingredienser skal du bruge:
- Mælk
- Æg
- Smør
- Rørsukker
- Hvedemel
- Gær
- Kardemomme
- Salt
- Sukker
- Marcipan
- Kanel
- Creme
- Mælk
- Vaniljesukker
- Maizenamel
- Mandler
- Flormelis
- Kakao
Sveskefyld til gammeldags fastelavnsboller
Er du til svesker, og elsker du en god gammeldags svesketrifli med creme og sveskekompot (hvem gør ikke det), vil dette himmelske sveskefyld gøre dine gammeldags fastelavnsboller fuldendte. At lave sveskefyld til sine fastelavnsboller kræver kun 20 minutters tilberedning, som du sagtens kan lave sideløbende med fremstillingen af dejen til fastelavsbollerne.
Ingredienser til sveskefyld:
- 250 gr. stenfri svesker
- Saften fra 1 appelsin
- 30 gr. sukker
- 1½ dl. vand
Sådan gør du:
- Hæld sukker, vand, appelsinsaft og den tomme vaniljestang (kan erstattes med 1 tsk. vaniljesukker) ned i gryden, og bring sukkerlagen i kog.
- Tilsæt de stenfri svesker, og lad kompotten simre videre under låg i ca. 20 minutter.
- Hæld de bløde svesker og lagen over i en skål, og stil det på køl (eller i fryseren, hvis du har meget travlt) i minimum et par timer - gerne natten over, så sveskerne rigtig kan trække i lagen.
- Fordel en spiseskefuld sveskefyld på dejen sammen med en spiseskefuld creme og følg ellers anvisningerne i opskriften.
Populært hjemmebag til fastelavn
Jeg tror jeg løb en 15-20 opskrifter på gammeldags fastelavnsboller igennem på nettet, men erfaringerne rigere fra tidligere år gjorde, at jeg ikke var helt begejstret for nogle af opskrifterne. Resultatet blev, at jeg selv tilpassede en opskrift, hvor jeg har taget de bedste ting fra de mest troværdige opskrifter og samlet det hele i denne opskrift, som virkelig har overrasket positivt. Dejen er utrolig lækker takket være den store mængde smør - dejlig smidig og lind, smagen af kardemomme er lige tilpas og remoncen sidder lige i skabet.
Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller
Involver børnene i fastelavnsbollebagningen
Det er så hyggeligt, når ens børn vil stå med en i køkkenet og lave mad. Jeg forsøger på bedste vis, at videregive min kærlighed til madlavning og bagning til mine to skønne unger. De har heldigvis en dejlig indgangsvinkel til det at lave mad og nyder at blive inddraget i køkkenet.
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Noget, som mange flere forældre burde prioritere i dag. Vi har aldrig haft så store og gennemførte samtalekøkkener som i dag og mængden af take-away har aldrig været større. Er det ikke på tide, at vi dykker lidt ned under den ellers perfekte, velpolerede overflade vi har på ud-ad-til, og bliver nærværende med hinanden og ikke mindst vores børn. Giver os tid til at være til, selvom tiden ikke altid slår til.
Prøv lige at se opskriften på: Pavlova med bær og flødeskum
Nå, men nu kommer opskriften altså på disse fantastiske gammeldags fastelavnsboller med remonce og creme, som jeg er sikker på bliver et hit hjemme hos dig. Du skal være meget velkommen til at lægge en kommentar til disse boller, når du har bagt dem. Jeg er spændt på at høre, hvad du synes om dem.
God bagelyst.
Ingredients
- Dej til gammeldags fastelavnsboller:
- 1 ½ dl. mælk
- 2 æg
- 200 gr. smør
- 50 gr. rørsukker
- Ca. 450-500 gr. hvedemel (Dejen skal være smidig og lind uden at klistre)
- 50 gr. gær
- 1 tsk. kardemomme
- ½ tsk. salt
- Remonce:
- 100 gr. sukker
- 100 gr. marcipan
- 100 gr. smør
- 1 tsk. kanel
- Creme:
- 2½ dl. mælk
- 1 vaniljestang (kornene herfra)
- 1 æg
- 25 gr. rørsukker
- 2 spsk. maizenamel
- 100 gr. hakkede smuttede mandler (kan undlades)
- Glasur og pynt:
- Flormelis (ca. 2 dl.)
- Ca. 1 spsk. koldt vand
- Kakao
Instructions
Dej til gammeldags fastelavnsboller:
- Mælken lunes i en gryde til ca. 37° grader, hvorefter den tages af varmen.
- Smørret skæres i tern ned i den lune mælk, og når smørret er helt opløst, tilsættes gæren som røres godt rundt indtil den er helt opløst.
- Æg og de øvrige ingredienser vendes i - hold lidt igen med melet og tilsæt det løbende. Har du en køkkenmaskine, har dejen godt af at blive æltet godt igennem i 5-10 min.
- Melet tilsættes løbende, indtil dejen har en konstistens, hvor den føles lind og fugtig, men uden at klistre til din finger - den skal føles rigtig elastisk.
- Dejes sættes til hævning et lunt sted i ca. 45 min.
- Imens kan du lave remonce og creme til bollerne.
Remonce:
- Marcipan og sukker æltes godt sammen i en skål, hvorefter smør og kanel tilsættes.
- Det hele røres godt sammen med en håndmixer, men pga. smørret må det ikke overpiskes.
Mandler:
- Put mandlerne op i en skål og tilsæt kogende vand til de er dækket.
- Når skallerne er blevet løse, smuttes alle mandlerne, tørres og hakkes groft med en brødkniv.
Creme:
- Alle ingredienserne piskes sammen i en tykbundet gryde, og bringes i kog ved konstant omrøring.
- Cremen skal simre i 3-4 min. under omrøring. Når cremen har fået et flot ensartet konsistens, tages gryden af varmen og de hakkede smuttede mandler tilsættes.
Sådan formes selve fastelavnsbollen:
- Når dejen til bollerne har hævet i ca. 45 min., deles dejen i to lige store dele, og den ene klump dej rulles ud på et meldrysset bord til en stor firkant, ca. 3-4 mm. tyk. Firkanten skæres ud i firkanter af ca. 15x15 cm. (lidt efter hvor store boller du vil have). På hver enkelt firkant lægger du nu en skefuld creme og en skefuld remonce.
- Hvert enkelt hjørne foldes nu ind imod midten, hvor du med dine fingre klemmer godt sammen om de fire hjørner og samlinger, så der ikke kan løbe noget ud under bagningen.
- Placer bollerne på en bageplade med bagepapir og med samlingen nedad. Herefter gør du det samme med den anden klump dej og stiller alle boller til hævning igen i ca. 30 min.
- Når de er færdig hævet, pensles de med mælk eller sammenpisket æg, hvorefter bollerne bages i en forvarmet varmluftsovn ved 175° grader i ca. 13-15 min. De skal være fine lysebruse og bunden skal også være bagt - kan nemlig godt risikere at blive lidt klistret, hvis den ikke bliver bagt nok pga. cremen og remoncen.
- Når fastelavnsbollerne er kølet helt af, kan du pynte dem med glasur og drys.
Notes
Gammeldags fastelavnsboller smager bedst lune og friskbagte, men disse boller har vi i familien med stor succes frosset ned efter de er blevet bagt og så tøet dem op og ristet dem på en brødrister - de smager nøjagtig som nybagte og bunden bliver dejlig sprød. Husk hvis du vil fryse nogle af dem ned, skal du vente med at komme glasur på. Du kan også tage de færdighævede boller, inden de skal i ovnen og fryse dem ned til en anden god gang. Her skal man blot tage dem op af fryseren nogle timer inden de skal spises, hvor de tøer op og hæver igen og så bages som opskriften foreskriver. Der er mange muligheder, men et er helt sikkert - disse fastelavnsboller er fantastisk velsmagende og helt klart favoritbollerne i hjemmet.
Skønne skønne fastelavnsboller
Her i familien er man enten til chreme eller remonce, så jeg lavede halvt af hver, til gengæld kom jeg et stykke god mørk chokolade i dem alle sammen, det smagte også godt 👍🏻
Hej Helen,
Mange tak for din kommentar. Dejligt at høre at fastelavnsbollerne gjorde Lykke i hjemmet, og god ide med chokoladen.
Venlig hilsen
Thomas