Risalamande i nye klæder forklædt som en mundvandsdrivende lækker cheesecake. Den ultimative juledessert til juleaften, eller som julekage i kølvandet på en god julefrokost. For slet ikke at tale om nytårsaften, hvor denne ostekage er helt oplagt som nytårsdessert. Risalamande cheesecake består af naturel flødeost og risalamande på en bund af digestive kiks, og med et let syrligt låg af kirsebærsovs og grofthakkede brændte mandler.
En magisk sammensmeltning af det bedste fra risalamande, kirsebærsovs og en cremet cheesecake. Og så er den faktisk rigtig nem at tilberede, og kan med fordel laves i forvejen, så den blot skal pyntes inden servering. Det er jo når alt kommer til alt bare risalamande tilsat flødeost og husblas - stedt til hvile i en springform og med et låg af kirsebærsovs. Desserten rækker til minimum ti personer, og opskriften tager udgangspunkt i en springform med en diameter på 22 cm.
En anderledes juledessert
Jeg er helt pjattet med risalamande og lun kirsebærsovs, og vi er ikke mange dage inde i november måned, før lysten til risalamande melder sig. Meeen, selv jeg kan køre død i risalamande, når vi nærmer os juleaften. Derfor er denne juleudgave af cheesecake med kiksebund, ostecreme med risengrød og mandler et frisk pust til den traditionelle risalamande. Juleostekage med kirsebærsovs. Et oplagt bud på en anderledes juledessert, som vil være et frisk pust som dessert i julemåneden. Kiksebunden tager udgangspunkt i digestive kiks, men du kan også bruge vaniljekranse, brunkager, bastognekiks, og pebernødder. Det er en smagssag, men hvis du vil være sikker på at ramme bredt rent smagsmæssigt, vil jeg anbefale dig at bruge digestive kiks eller vaniljekranse.
Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is
Denne opskrift på risalamande cheesecake er:
- Den ultimative juledessert med ostecreme, kirsebær og risalamande
- Risalamande forklædt som cheesecake
- Den perfekte dessert til julefrokosten
- Ostekage med kirsebær, digestive kiks og risengrød
Disse ingredienser skal du bruge:
- Digestive kiks
- Smør
- Hvid chokolade
- Mandler
- Risengrød
- Piskefløde
- Flødeost naturel
- Flormelis
- Appelsinsaft
- Vaniljestang (vaniljesukker kan også anvendes)
- Husblas
- Kirsebærsovs
- Valgfri pynt som fx brændte mandler og chokoladekugler
Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen
En moderne cheesecake i juleklæder
Den perfekte kombination af risalamande og en moderne cheesecake. Cheesecake i juleklæder med en sprød kiksebund, og en cremet ostecreme bestående af risengrød, flødeskum, naturel flødeost, mandler og husblas. Der er julestemning for alle pengene. I store træk tager det kun en times tid at fremtrylle denne lækre juledessert, men da de forskellige elementer i desserten skiftevis skal på køl, og risengrøden samtidig skal tilberedes, tager det i alt 6-7 timer at tilberede cheesecaken. Som udgangspunkt kan du godt tilberede ostekagen samme dag som den skal serveres, men så skal du stå tidligt op og arbejde effektivt. Jeg plejer altid at tilberede kagen dagen inden den skal serveres, så jeg kun skal pynte den inden servering.
Guide til tilberedning af risalamande cheesecake:
Dag 1:
- Start med at koge risengrøden dagen før desserten skal serveres.
- Lav kiksebunden i springformen, og sæt den på køl i et par timer.
- Lave risalamande-ostecremen samme dag som du har kogt risengrøden, men først når risengrøden er helt kold - du kan evt. sætte den varme risengrød i fryseren i 30-60 minutter.
- Fordel risalamande-ostecremen ovenpå kiksebunden i springformen, og lad ostekagen hvile på køl i minimum 4 timer. Du kan også sætte cheesecaken i fryseren, hvis det skal gå ekstra hurtigt. Jeg plejer at lave cheesecaken dagen inden den skal serveres.
Dag 2:
- På dagen hvor juledesserten skal serveres, skal du blot pynte kagen med grofthakkede brændte mandler, chokoladekugler eller hvad du ellers lige har lyst til at pynte kagen med. Du kan også vælge at lave kirsebærgeléen på selve dagen, og så lade den stivne i et par timer på køl, inden du går i gang med at pynte kagen.
- Stil den færdige cheesecake på køl indtil den skal serveres (spring dette trin over, hvis du pynter kagen lige inden servering)
God fornøjelse.
Ingredients
- Kiksebund:
- 150 gr. digestive kiks
- 75 gr. smør
- 35 gr. hvid chokolade, grofthakket
- 75 gr. mandler, smuttede
- 0,25 tsk. fint salt
- Ostecreme:
- 600 gr. risengrød, afkølet (se opskriften på risengrød)
- 3,5 dl. piskefløde
- 200 gr. flødeost naturel
- 125-150 gr. flormelis (smages til)
- 75 gr. mandler, smuttede og grofthakket
- 8 spsk. appelsinsaft, friskpresset
- 1 stang vanilje (2-3 tsk. vaniljesukker kan også anvendes)
- 9 blade husblas
- Kirsebærgelé:
- 500 gr. kirsebærsovs, drænet vægt uden kirsebær (prøv også kirsebærsovs og kirsebærvin i forholdet 50/50)
- 6 blade husblas
- Pynt:
- Brændte mandler, grofthakket
- Sukkerpynt
- Chokoladekugler
- Udstyr:
- 1 mellemstor springform (22 cm. i diameter)
- Evt. kageplast til springformen
Instructions
Kiksebund:
- Læg bagepapir i bunden af springformen, og sæt kageplast fast langs indersiden af springformen.
- Kom digestive kiks og smuttede mandler ned i en blender, og blend dem fint til en ensartet masse.
- Smelt smør og hvid chokolade i en gryde ved svag varme.
- Hæld de blendede kiks, mandler og salt ned i en røreskål, og rør det sammen med smørblandingen til en ensartet masse.
- Fordel kiksemassen i bunden af springformen, og tryk den godt sammen med klør fem eller bagsiden af en spiseske.
- Sæt kiksebunden på køl i minimum 30 minutter - du kan også sætte kiksebunden i fryseren. Gå videre med at tilberede selve ostecremen.
Ostecreme:
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
- Flæk vaniljestangen på langs, og skrab vaniljekornene ud med en kniv. Mos dem sammen med et par spiseskefulde flormelis.
- Hæld den afkølede risengrød op i en røreskål, og rør den sammen med vanilje, flormelis, flødeost og grofthakkede mandler.
- Vrid husblassen fri for vand, og smelt det over et vandbad ved middelhøj varme sammen med appelsinsaften. Tag den smeltede husblas af varmen, og lad husblassen køle af i et par minutter.
- Rør ca. 4-5 spiseskefulde af risengrød-ostecremen sammen med den let afkølede husblas (opløst i appelsinsaften), og vend herefter det hele sammen i skålen med risengrøden.
- Pisk piskefløden til let flødeskum, og vend det forsigtigt sammen med risalamande-ostecremen.
- Fordel ostecremen ovenpå kiksebunden i springformen, og glat den med en dejskraber, så overfladen bliver helt plan. Sæt springformen på køl i minimum et par timer, så kagen kan sætte sig. Du kan også stille din risalamande cheesecake i fryseren i ca. 45 minutter, hvis det skal gå ekstra hurtigt.
Kirsebærgelé:
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.
- Varm kirsebærsovsen op til lige under kogepunktet, og si alle bærrene fra.
- Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i kirsebærsovsen til husblassen er helt opløst.
- Lad kirsebærsovsen køle af til stuetemperatur inden du hælder sovsen over din jule ostekage. Du kan evt. afkøle kirsebærsovsen på køl eller i fryseren.
- Fordel den afkølede kirsebærsovs ovenpå cheesecaken. Du kan med fordel hælde kirsebærsovsen over bagsiden af en spiseske inden den rammer overfladen på kagen, da sovsen så bliver mere jævnt fordelt uden at lave fordybninger i ostecremen.
- Sæt din risalamande cheesecake på køl i minimum et par timer - gerne natten over. Fjern springformen og kageplasten - har du ikke brugt kageplast, vil jeg anbefale dig at skære i kanten af springformen med en kniv, så du er sikker på at kagen ikke hænger fast i springformen.
- Anret cheesecaken på et fad, og pynt kagen med fx grofthakkede brændte mandler, chokoladekugler og sukkerpynt.
- Velbekomme.
Notes
Risalamande cheesecake har en holdbarhed på køl i minimum 2-3 dage. Du kan med fordel servere lidt lun kirsebærsovs til din cheesecake a la risalamande, da syren i kirsebærsovsen skærer igennem den fede ostecreme. Prøv evt, at udskifte halvdelen af kirsebærsovsen med kirsebærvin i opskriften på kirsebærgelé, hvilket gør kirsebærgeléen endnu mere frisk og syrlig.