Jeg elsker at bage - både med og uden surdej, og det hænder at jeg må kassere en rest surdej, som er i overskud. At kassere en sund og aktiv surdej sårer mit gastronomiske hjerte, da det jo egentlig er madspild. God økologisk mel der bare ryger i skraldespanden eller bliver skyllet ud i vasken. Derfor opbevarer jeg også min surdej "Sure Gertrud" på køl, når jeg ikke lige bager med surdej flere gange i ugen. Der kan godt gå flere uger imellem "Sure Gertrud" bliver fodret, hvilket minimerer mængden af mel væsentligt i forhold til daglig fodring af en surdej.
Opskriften på blåbærdrøm med et twist af surdej er:
- En god måde at få brugt din overskydende surdej på
- En himmelsk mundfuld af en blåbærkage med et twist af surdej, vanilje, kanel og aromatiske blåbær
- Den perfekte kage til eftermiddagskaffen eller som dessertkage i selskab med lidt vaniljeis, cremefraiche eller vaniljecreme
- Nem og enkel at tilberede i en røreskål, og færdig på godt og vel en time
- Med sprød crumble på toppen
- Fryseegnet
- Også super lækker med hindbær som erstatning for blåbær
Prøv lige at se opskriften på: Kærnemælkshorn med marcipan
Giv din overskydende surdej nyt liv
Og det er faktisk denne overskydende produktion af surdej, der har inspireret mig til denne opskrift på en "blåbærdrøm med et twist af surdej" - ja, et eller andet skulle denne blåbærkage med surdej jo hedde. Det er ganske enkelt en drøm af en blåbærkage med en lækker sprød crumble på toppen, og med et syrligt aromatisk twist af surdej. Og det bedste af det hele er, at du løbende kan fryse din overskydende surdej ned, og så tø en portion op et døgs tid før du vil bage denne blåbærdrøm.
Med andre ord slår du to fluer med et smæk - får mulighed for at bage en mundvandsdrivende lækker kage til eftermiddagskaffen, og samtidig får du brugt din overskydende surdej. What's not to like? Friskbagt blåbærkage, og mindre madspild. Jeg er fan.
Prøv lige at se opskriften på: Brusebadsboller
Disse ingredienser skal du bruge til en blåbærdrøm med et twist af surdej:
- Surdej (behøver ikke være aktiv og fodret)
- Blåbær (frosne eller friske)
- Hvedemel
- Æg
- Smør
- Mælk
- Friskpresset citronsaft
- Flormelis
- Sukker
- Rørsukker
- Vaniljesukker
- Bagepulver
- Natron
- Kanel
Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage
Blåbær og surdej i skøn forening
Aromatiske let sødmefulde blåbær. Let syrlig surdej. Vaniljesukker. Kanel. Glasur med friskpresset citronsaft. Begynder der at tegne sig et billede af denne blåbærdrøm med surdej? Jeg tænkte det nok. Det er ganske enkelt en drøm af en skærekage med rigtig meget på hjerte, og hvor kagen smagsmæssigt minder lidt om en krydderkage og bastogne kiks. Jeg er svært begejstret for smagen af kanel og vanilje i bagværk, som virkelig går godt i spænd med surdejen og de aromatiske blåbær. Ganske enkelt en kage der lokker til stykke nummer to og ...
God bagelyst.
Ingredients
- Dej til blåbærkage:
- 300 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 240 gr. sukker
- 150 gr. blødt smør
- 1 dl. mælk
- 2 æg
- 275 gr. surdej (behøver ikke være aktiv og fodret)
- 2 tsk. bagepulver
- ½ tsk. natron
- 1½ tsk. kanel
- 1½ tsk. vaniljesukker
- 250 gr. friske eller frosne blåbær
- 2½ spsk. økologisk rørsukker
- Crumble:
- 50 gr. økologisk rørsukker
- 50 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 80 gr. blødt smør
- 2 tsk. kanel
- 1 knsp. salt
- Glasur:
- 100 gr. flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2-3 spsk. citronsaft (vand eller mælk kan også anvendes)
Instructions
Dej til blåbærkage:
- Forvarm ovnen til 175° grader almindelig ovnvarme.
- Bland alle de tørre ingredienser til dejen i en røreskål med en grydeske.
- Tilsæt det bløde smør, æg, mælk og surdej, og pisk alle ingredienserne godt sammen med en el-pisker indtil dejen er ensartet og lind i konsistensen.
- Dejen passer til en kvadratisk bageform på ca. 26x26 cm. Smør en bageform eller beklæd den med bagepapir (alternativt kan du folde et stykke bagepapir til en kvadrat som udgør det for bageformen, og placere denne på en bageplade).
- Fordel halvdelen af dejen i bageformen, og sørg for at dejen kommer godt ud i hjørnerne.
- Fordel nu ca. halvdelen af blåbærrene ovenpå dejen, og drys et par spsk. rørsukker ovenpå bærrene.
- Vend nu resten af dejen ovenpå blåbærrene, og fordel forsigtigt dejen ud over hele bageformen.
- Slut af med at drysse crumblen ovenpå dejen, og fordel de resterende blåbær ovenpå crumblen.
- Drys et par spsk. rørsukker og lidt kanel ovenpå blåbærkagen, og bag blåbærkagen midt i ovnen i ca. 50-60 minutter.
- Blåbærkagen er færdigbagt, når crumblen er sprød og gylden (dæk blåbærkagen til med et stykke staniol i ovnen, hvis crumblen bliver for hurtig gylden).
- Lad blåbærkagen køle lidt af i bageformen i en halv times tid, inden du tager den ud af bageformen.
- Pynt den færdige blåbærkage med den tyktflydende glasur, som vendes over kagen med en teske i et vilkårligt mønster.
- Skær blåbærkagen ud i passende portionsstykker lige inden servering.
- Velbekomme.
Glasur:
- Rør flormelis, vaniljesukker og citronsaft sammen i en lille skål indtil glasuren er ensartet og tyk i konsistensen.
Notes
Opskriften på blåbærdrøm med et twist af surdej er fryseegnet i op til 2-3 måneder - vent med med glasuren indtil den skal serveres. Blåbærkagen kan holde sig frisk og lækker i minimum 2-3 dage i en tætlukket beholder. Skal blåbærkagen serveres som en dessert, kan du løfte kagen til nye højder med en kugle vaniljeis eller lidt hjemmelavet vaniljecreme, som du kan finde opskriften på her på bloggen.
Hej Thomas
Jeg er SÅ glad for din blåbærdrøm med surdejsrester 😃 Det er genialt, at man kan bruge den overskydende surdej til noget fornuftigt, og den der blåbærdrøm er aldeles fornuftig 😁 Den smager fantastisk godt 👏
Hej Anita,
Mange tak for din besked, og ikke mindst begejstring for min opskrift på blåbærdrøm med surdejsrester 🙂 Det er nemlig rigtig smart, at man kan få lidt gavn af den overskydende surdej - ikke mindst i noget så lækkert som en kage med blåbær. Surdej kan også fryses, men man får jo hurtig akkumuleret en mængde i fryseren, så det er rart at det kan gøre gavn andre steder.
Venlige hilsner
Thomas