Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Pebernødder

Pebernødder

Published: Updated:
Pebernødder

Ingen jul uden pebernødder. Pebernødder, æbleskiver, risalamande og gløgg er for mig indbegrebet af dansk jul, som kickstartes første søndag i advent med julebag og familiehygge. Denne opskrift på hjemmelavede pebernødder er nem og enkel, hvor selv de mindste hænder i familien kan hjælpe til med at trille den lysebrune peberkage-dej til sprøde velsmagende julesmåkager på ingen tid. Søde og tilpas krydrede - og sprøde med sprød på. Vanedannende pebernødder, som på ingen måde tåler sammenligning med dem du køber i det lokale supermarked. Og som er svære at holde fingrene fra, når man først går i gang.

Pebernødder er en af de ældste danske kager, som kan dateres tilbage til middelalderen, hvor de gik under betegnelsen "peberkager". Det var dog først i begyndelsen af 1700-tallet, at disse peberkager blev folkeeje og juletidsbagværk. De små runde småkager blev dengang bagt uden hævemiddel, hvilket gjorde kagerne hårde som nødder - heraf navnet "pebernødder". Betegnelsen "peberkager" er et generelt begreb for krydrede kager, som udover peber også indeholder en masse andre krydderier - præcis som med gammeldags pebernødder.

Prøv lige at se opskriften på: Æbleskiver

Opskrift på pebernødder

Det er utrolig nemt og enkelt at røre en dej sammen til pebernødder. Det der kræver lidt tålmodighed, er selve udrulningen til fingertykke pølser, som skal skæres ud i centimeter lange skiver og trilles til små kugler. Går du ikke så meget op i det æstetiske, kan du springe processen over med at trille dejen til kugler. Opskriften er med brun farin og mørk sirup, som både tilfører en lækker smag til de små runde peberkager, og som samtidig giver en flot gylden farve når de bliver bagt.

Start med at piske smør, sukker, brun farin og sirup godt sammen i en røreskål med en håndmixer eller på en køkkenmaskine. Tilsæt piskefløde og pisk videre ved laveste hastighed i yderligere et minut. Rør alle de tørre ingredienser sammen i en røreskål, og sigt alle de tørre ingredienser ned i skålen til smørblandingen. Ælt dejen godt med hænderne eller på en køkkenmaskine - dejen skal være fast og ensartet i konsistensen. Det er en god ide at stille den færdige dej på køl i minimum en halv time, så den bliver mere fast i konsistensen, når dejen skal rulles ud til fingertykke pølser. Kuglerne skal være meget små, da de hæver op under bagningen.

Prøv lige at se opskriften på: Churros

Denne opskrift på pebernødder er:

 • Den ultimative opskrift på hjemmelavede pebernødder
 • Søde, sprøde og helt uimodståelige
 • Klassiske julesmåkager, som hele familien kan samles om
 • Gammeldags pebernødder med et moderne twist

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvedemel
 • Smør
 • Brun farin
 • Sukker
 • Mørk sirup
 • Piskefløde
 • Bagepulver
 • Natron
 • Kanel
 • Hvid peber
 • Vaniljesukker
 • Kardemomme
 • Stødt ingefær

Prøv lige at se opskriften på: Vaniljekranse

Opskrift pebernødder
Pebernødder opskrift

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is

Kan dejen laves i forvejen?

Ja. Du kan med fordel lave dejen i forvejen, og enten opbevare den på køl eller fryse dejen ned til senere brug. Tag dejen ud af køleskabet en halv time før den skal rulles ud til fingertykke pølser, og skær dejen ud i små skiver, som trilles til kugler. Dejen er også fryseegnet, og kan med fordel tø op i køleskabet natten over, eller et par timer ved stuetemperatur.

Kan man bruge sort peber til pebernødder?

Sort og hvid peber smager vidt forskelligt. Sort peber er umodne bær, som tørres og bliver rynkede. Sort peber har en skarp, stærk og varm smag, som kan minde lidt om træ. Hvid peber er modne afskallede bær, som er tørret. Hvid peber er skarpere i smagen end sort peber, men mindre aromatisk i smagen. Hvis du ikke ønsker sorte knuste peberkorn i dine pebernødder, kan du anvende hvid peber, som ikke kan ses med det blotte øje i de færdige småkager.

Hvor længe kan pebernødder holde sig?

Nybagte peberkager trillet til små kugler har en holdbarhed på minimum 3-4 uger i tætlukket emballage - det kan fx være en kagedåse eller condibøtte (reklamelink). Selve dejen kan opbevares på køl i minimum 2-3 dage, da holdbarheden er begrænset på grund af fløden i dejen.

God bagelyst.

Pebernødder

Pebernødder

Antal personer: 150 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 450 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 145 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 525 g. hvedemel
 • 250 gr. smør, stuetemperatur
 • 50 gr. brun farin
 • 200 gr. sukker
 • 2 spsk. mørk sirup
 • 1,25 dl. piskefløde
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • 1 tsk. kanel
 • 1 tsk. hvid peber
 • 2 tsk. vaniljesukker
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. stødt ingefær

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
 2. Pisk smør, sukker, brun farin og sirup godt sammen i en røreskål med en håndmixer.
 3. Tilsæt piskefløde og pisk videre ved laveste hastighed i yderligere 1 minut.
 4. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en anden røreskål.
 5. Sigt alle de tørre ingredienser ned i skålen til smørblandingen, og ælt dejen godt igennem med hænderne eller en køkkenmaskine. Dejen skal være fast og ensartet i konsistensen.
 6. Stil den færdige dej på køl i ca. 30 minutter, så den bliver mere fast i konsistensen, og dermed bliver nemmere at rulle ud til fingertykke pølser.
 7. Tag dejen ud af køleskabet, og fordel dejen i 4 lige store stykker. Tril dejen til fingertykke pølser med en diameter på størrelse med en lillefinger.
 8. Skær dejen i små stykker på ca. 1 cm. længde, og tril dem til små kugler (du behøver ikke trille pebernødderne, hvis udseendet ikke betyder noget). De små kugler skal være på størrelse med et lille hindbær.
 9. Fordel pebernødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i ca. 7-8 minutter, eller til de er gyldne i farven.
 10. Tag de færdigbagte pebernødder ud af ovnen, og lad dem afkøle på en bagerist inden de kommer i en tætlukket kagedåse, som du evt. kan fore med et stykke bagepapir, så de ikke bliver bløde.
 11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Pebernødder er sådan en lækker småkage, som de fleste forbinder med jul sammen med vaniljekranse og risalamande. En portion pebernødder som denne holder ikke længe, så lav en dobbeltportion og frys de færdige pølser ned, så du på blot 15 minutter kan stå med nybagte pebernødder. Dejen kan holde sig på køl i minimum et par måneder. Sørg for først at pakke de færdige pebernødder ned i en kagedåse, når de er helt afkølede, og beklæd dåsen med et stykke bagepapir, så låget slutter helt tæt. Pebernødderne bliver bløde, hvis de pakkes ind i en cellofanpose, så skal de foræres væk skal de først pakkes i posen på selve dagen.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Verdens bedste pebernødder

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.