Vaniljekranse

af Baregomad.dk
Vaniljekranse Mette Blomsterberg
0 kommentar
2

Ingen jul uden vaniljekranse i hjemmet. Indrømmet, vaniljekranse er nok min favoritsmåkage af alle småkager. Lige så lang tid jeg kan huske tilbage i min barndom.

Jeg husker det som var det i går. Min mormor og jeg stod i hendes lille køkken og bagte vaniljekranse. Vaniljekranse, som sad lige i skabet rent smagsmæssigt, men som jeg husker det, var lidt besværlige at tilberede.

LÆS OGSÅ: Kokostoppe

De blev tilberedt ud fra hendes mors gamle opskrift, hvor man skulle ligge dejen i køleskabet, og så efterfølgende køre dejen igennem en kødhakker og forme den til en lang pølse. Efterfølgende skulle man så skære pølsen i små stykker og forme vaniljekransene på bagepladen. Det tog sin tid, men var hele indsatsen værd.

LÆS OGSÅ: Scones med chokolade

Sprøjtevenlige vaniljekranse

Forleden faldt jeg over en video, som Mette Blomsterberg har lavet i for ugebladet Søndag. En video, hvori Mette Blomsterberg afslører opskriften på nogle helt uimodståelige vaniljekranse.

Vaniljekranse, som man kan fremtrylle på en times tid og som er så nemme at forme takket være en stofsprøjtepose med en stor stjernetyl. Tricket består i, at man aftenen forinden, sætter smøret ud på køkkenbordet natten over, så det er godt blødt næste dag. Herefter kører man dejen godt varm og smidig i en køkkenmaskine, så man står med en smidig vaniljekranse dej – lige til at sprøjte ud på en bageplade.

LÆS OGSÅ: Brunsviger

Vaniljekranse

Julens småkager dikterer vaniljekranse

Ingen jul uden hjemmelavede vaniljekranse. Julen er forbundet med mange traditioner, og i mange hjem er småkager og konfekt en del af julehyggen – ikke mindst duften af de friskbagte julesmåkager som fx brunkager, pebernødder og klejner. Her i huset er vaniljekranse familiens klare favorit, og nej – de er ikke spor besværlige at fremstille. En sprøjtepose med stjernetyl og en blød og smidig dej gør hele processen til en leg.

Smør, smør og atter smør

Det er smørret der gør’et! Sådan lyder et gammelt slogan i en reklame for smør, som berettiger anvendelsen af rigeligt smør. Margarine er bandlyst i bagværk – også i disse fantastiske vaniljekranse, som er sprøde med sprød på. Få, men gode råvarer gør hele forskellen.

LÆS OGSÅ: Risengrød under dynen

I opskriften anvender jeg også rørsukker istedet for hvidt sukker, da det både er sundere og tilfører mere smag til småkagerne. En vaniljestang koster i dag en mindre formue, og selvfølgelig kan vaniljesukker også bruges, men ægte vaniljekorn tilfører nu lige det ekstra til hjemmelavede vaniljekranse. Ikke at forglemme mandelmelet, som også giver en fantastisk smag til disse småkager. Mandelmelet kan du købe færdigt, men jeg plejer altid at blende mandlerne med min Bamix stavblender, som har en smart minihakker der kan trylle mandler om til det fineste mandelmel. Du behøver ikke smutte mandlerne, da skallen blot tilfører endnu mere smag og samtidig giver vaniljekransene et smukt rustikt præg.

LÆS OGSÅ: Svenske kanelbullar

Den rette temperatur gør den store forskel

At sprøjte vaniljekranse med en sprøjtepose og stjernetyl kan gå hen og blive til den rene leg, hvis du blot gør nogle få, simple forberedelser. Smørret kan du med fordel tage ud af køleskabet aftenen inden du skal bage, og et par timer før dejen skal samles, tager du æggene ud af køleskabet. Disse små praktiske forberedelser sikrer en samarbejdsvillig og smidig dej, som du med lethed kan sprøjte ud til de fineste kranse med flotte riller.

LÆS OGSÅ: Brændte mandler

God fornøjelse med dit julebag.

Vaniljekranse Mette Blomsterberg

Vaniljekranse

Ingen jul uden vaniljekranse i hjemmet. Indrømmet, vaniljekranse er nok min favoritsmåkage af alle småkager. Lige så lang tid jeg kan huske tilbage… Jul vaniljekranse,vaniljekranse mette blomsterberg,vaniljekranse sprøjtepose European Print opskrift
Antal personer: 75-100 stk. Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 550 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 6 bedømmelser )

Ingredienser

  • 360 gr. rørsukker
  • 400 gr. Lurpak smør
  • 2 æg
  • 2 hele vaniljestænger eller 4 tsk. vaniljesukker
  • 150 gr. mandler (blendes til mandelmel)
  • 500 gr. hvedemel

Sådan gør du

  1. Opvarm ovnen på 200° grader almindelig ovnvarme.
  2. Vaniljestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud med en kniv. De skønne vaniljekorn moses sammen med et par spsk. sukker på et skærebræt, så kornene bliver skilt ad og ikke klumper sammen i dejen.
  3. Rør sukker, det stuetempererede smør og vaniljekornene sammen i en køkkenmaskine eller stor skål.
  4. De to æg tilsættes og røres godt ind i blandingen.
  5. Herefter tilsættes mandler og hvedemel og hele blandingen røres godt igennem, så du har en smidig og ensartet masse. Hæld lidt af vaniljekranse dejen op i en stor stofsprøjtepose med en stor stjernetyl og sprøjt fine runde vaniljekranse på bagepapiret med en diameter på ca. 5 cm.
  6. Bag vaniljekransene ved 200° grader til de er let gyldne - ca. 9-11 minutter. Hold godt øje med dem hele tiden og vend bagepladen efter 5 min., så de får lige meget varme og blive let gyldne og sprøde.
  7. Træk bagepapiret med de færdigbagte vaniljekranse ud på en rist og lad dem køle helt af, inden de lægges ned i en tætlukket dåse.
  8. Velbekomme.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Vaniljekranse

Er du også på jagt efter det perfekte bageresultat?

Er du en ægte bagenørd, eller har du ønsker om at give deltagerne i Bagedysten kamp til stregen, så er en bagesten af stål et must-have i dit køkken. Forestil dig en gloende hed stålplade, som pumper varmen op i bunden af dit bagværk i det sekund det lander i ovnen. Resultatet er intet indre end fantastisk – langt bedre hævning og knasende sprød skorpe takket være op til 18 gange mere varme.

Jeg bruger personligt den fantastiske bageplade fra bagesten.dk, når vi både laver fredagspizzaer, gærdej og kager som ikke skal i springform. Og det bedste af det hele er, at jeg også kan anvende bagepladen på vores gasgrill i sommerhalvåret, når der skal bages pizzaer og madbrød. Det er mundvandsdrivende bagværk hvis du spørger mig.

Læs min store test af bagestålet, som jeg har haft mulighed for at teste i nogle uger.

0 kommentar
2

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.