Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
Billig aftensmadDesserterHovedretterInspirationInstagramJulNem aftensmadSæson

Risengrød under dynen

af Thomas fra Barego'mad 26. november 2019
26. november 2019
Gå til opskrift Udskriv opskrift
Risengrød under dynen
2 kommentarer
5
FacebookPinterestEmail

Indrømmet. Jeg elsker hjemmelavet risengrød (det gør min datter også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat på og rigelige mængder kanelsukker. Noget af det mest simple indenfor madlavning, men en gudespise hvis du spørger mig. Det er ikke alle i familien der er lige begejstrede for risengrød, så der skal ofte lidt argumentation til før risengrød kommer på madplanen.

LÆS OGSÅ: Risalamande is

Jeg kan stort set spise risengrød hele året rundt, men det er især op til jul og i de kolde vintermåneder, at lysten til risengrød for alvor melder sig. Ofte laver jeg en dobbeltportion, så der lige er til en gang ris a la mande de efterfølgende dage – det er min måde at lade op til julen på, så det hele ikke kulminerer juleaften og i juledagene.

LÆS OGSÅ: Risalamande

Denne opskrift på risengrød under dynen er:

  • Hjemmelavet risengrød når det er bedst
  • Den nemmeste måde at tilberede risengrød på, og det brænder med statsgaranti ikke på
  • Færdigtilberedt under dynen på ca. 1 time
  • En stensikker tilberedningsmetode, der samtidig er strømbesparende

LÆS OGSÅ: Stuvet hvidkål

Derfor skal din risengrød en tur under dynen:

  • Du sparer masser af strøm
  • Du undgår at risengrøden brænder på
  • Du skal ikke stå og røre i grøden hele tiden
  • Det koger ikke over
  • Du kan lave andre ting imens

LÆS OGSÅ: Brændte mandler

Slut med at risengrøden brænder på

Brændt mælk lugter ikke godt, og frem for alt smager det ikke særligt godt – især ikke hvis det befinder sig i en gryde sammen med grødris. Det er lige til at hælde ud i vasken, og så kan man more sig med at gøre gryden ren de næste par timer …

LÆS OGSÅ: Juletrifli

Så skal vi to ikke blive enige om, at risikoen for at din risengrød brænder på hermed er historie. Det er livet ganske enkelt for kort til. Både at ærgre sig over “spildt mælk”, men hvem gider også røre rundt i en gryde i en hel time, hvor du faktisk kan lave alle mulige andre gøremål i hjemmet. Hjemmelavet risengrød kan gå fra at være besværlig og tidskrævende til et rent hyggeprojekt, der passer sig selv.

LÆS OGSÅ: Vaniljekranse

Simpelt husmoderråd

Vejen til nem og lækker risengrød kræver blot, at du har lyst til at putte grøden i høkassen. Det hed det ihvertfald i gamle dage, hvor høkassen var meget anvendt til at færdigkoge kartofler og kødtyper med det ene formål at spare på brændet. Når man havde fået maden op på kogepunket, blev det pakket ind i aviser eller et klæde, og så kom det ned i en trækasse isoleret med hø.

Sandsynligheden for at du ligger inde med en høkasse er nok forsvindende lille, men så er det jo godt at du ligger inde med en dyne, som gryden med din risengrød kan putte under.

LÆS OGSÅ: Churros

Høkasseprincippet og bakterier

Lad mig slå det fast med det samme – hvis du følger denne opskrift på risengrød, er der absolut ingen risiko forbundet med at tilberede risengrøden i sengen. Som med al madlavning skal man altid være opmærksom på temperaturen i den pågældende fødevare, da visse spordannende bakterier kan formere sig, hvis temperaturen ikke holdes tilstrækkelig høj. Kommer temperaturen under 65 grader, og i mere end tre timer, er der en potentiel risiko for at disse bakterier opstår, som selv under et hurtigt opkog stadigvæk vil udgøre en potentiel risiko for sygdom pga. farlige giftstoffer. Kilde: Arla.dk.

LÆS OGSÅ: Tarteletter med høns i asparges

Nok snak om høkasseprincippet og potentielt farlige bakterier ved for lav temperatur. Du skal i gang med tilberedningen af din risengrød, og “under-dynen-princippet” er din nemme og bekvemme vej til lækker hjemmelavet risengrød – uden bakterier. Denne tilberedningsmetode er stensikker, hvis du blot følger vedledningen i opskriften.

God fornøjelse!

Risengrød under dynen

Bedøm denne opskrift 4.3/5
( 21 bedømmelser )
Antal personer: 4-5 Tidsforbrug i alt: 60 minutter Forberedelsestid: 10 minutter 10 minutter Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt

Ingredienser:

Risengrød under dynen:

  • 380 gr. grødris (ca. 4 dl.)
  • 2 ltr. sødmælk
  • 1,5 tsk. salt
  • 5 dl. vand

Til servering:

  • Kanelsukker (kanel og sukker blandet sammen)
  • Smør
  • Evt. lidt sød saft eller en hvidtøl

Sådan gør du:

  1. Bring vandet i kog i en stor tykbundet gryde, og drys risene ned i det kogende vand. Lad risene småkoge i et par minutter.
  2. Tilsæt mælken og bring det langsomt i kog under omrøring.
  3. Når mælken begynder at småkoge rører du godt rundt i gryden i yderligere et par minutter.
  4. Pak gryden ind i et stort badehåndklæde, og placer gryden i en seng, hvor du pakker dynen godt rundt om gryden.
  5. Når risengrøden har puttet sig under dynen i ca. 50 minutter, pakker du gryden ud af dynen og håndklædet, og stiller den tilbage på blusset.
  6. Rør godt rundt i grøden og giv risengrøden et hurtigt opkog - tilsæt evt. lidt mere mælk indtil risengrøden har den rette konsistens.
  7. Smag grøden til med lidt fint bordsalt - skal undlades hvis risengrøden skal bruges til risalamande.
  8. Nu er risengrøden klar til servering (husk smør og kanelsukker).
  9. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens opbevare din risengrød i køleskabet et par dage, hvis du ikke får spist det hele. Kold risengrød kan du også forvandle til ris a la mande eller lækre pandestegte klatkager. Hvis du vil være helt sikker på at mælken og risene ikke brænder på under opvarmning, kan du starte med at koge grødrisene et par minutter i kogende vand inden mælken tilsættes. Bliver der lidt risengrød tilovers, kan du forkæle familien med klatkager, som du tilbereder på panden. De minder lidt om en grov amerikansk pandekage tilsat sukker og vanilje.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, eller tag @baregomad på Instagram og følg min profil på Instagram her. Gå ikke glip af de nyeste opskrifter på Facebook - følg Baregomad.dk på Facebook her.
Risengrød under dynen
2 kommentarer
5
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

Churros

Gulerodskage med ostecreme

Pasta alla Norma

One pot torsk med middelhavsstemning

Kyllingebryst i cremet svampesovs med spinat

Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Frikadeller

Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise

Stuvet hvidkål

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Banoffee pie

Grov go’e fantasiboller

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Bruschetta med smørristede kantareller

Rustikke minitærter med gedeost og spinat

Melon med skinke, mozzarella og basilikum

Fyldt svinemørbrad med karamelliserede løg og bacon

Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Hjemmelavet whiskysauce

Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

Svampet chokoladekage

Grønkålssalat med æble, tranebær, appelsin og feta

Cremelinser

forrige indlæg
American Bastard Zinfandel 2017
næste indlæg
Finca Fella El Maso 2017

2 kommentarer

Oluf Winther 28. december 2020 - 15:04

Denne dejlige grød kan også serveres dagen efter på Vendelbomaner. Grøden serveres kuldeslået og tilsmagt med lidt sukker. Varm et par fuglsang nisseøl op til kogepunktet, tilsæt sukker efter behag, hæld så den varme øl ned til den (næsten) kolde grød på tallerkenen, slut af med at hælde lidt sukker på grøden, og velbekomme.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 28. december 2020 - 19:31

Hej Oluf,
Mange tak for dit indlæg vedr. risengrød under dynen. Jeg har aldrig smagt denne udgave du omtaler med varm nisseøl og sukker som vendes ned i den næsten kolde grød, men det er hermed skrevet bag øret og skal helt sikkert afprøves på ægte vendelbomanér.

Mange tak for tippet og godt nytår.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

    9. januar 2020
  • 2

    Risalamande is

    20. december 2020
  • 3

    Risengrød under dynen

    26. november 2019
  • 4

    Svampet chokoladekage

    12. oktober 2020
  • 5

    Bønnesalat med bacon

    16. marts 2015
  • 6

    Smørstegte kartofler

    10. juli 2019

Seneste indlæg

  • Hjemmelavet hvidløgssmør

    18. januar 2021
  • Paprikagryde med kylling

    11. januar 2021
  • Risalamande is

    20. december 2020
  • Belgiske vafler

    5. december 2020
  • Canelé

    26. november 2020
  • Spinatvafler med feta

    24. november 2020

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

@2020 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Gem & Acceptér