Risengrød under dynen

af Baregomad.dk
Risengrød under dynen
0 kommentar
3

Indrømmet. Jeg elsker hjemmelavet risengrød (det gør min datter også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat på og rigelige mængder kanelsukker. Noget af det mest simple indenfor madlavning, men en gudespise hvis du spørger mig. Det er ikke alle i familien der er lige begejstrede for risengrød, så der skal ofte lidt argumentation til før risengrød kommer på madplanen.

Jeg kan stort set spise risengrød hele året rundt, men det er især op til jul og i de kolde vintermåneder, at lysten til risengrød for alvor melder sig. Ofte laver jeg en dobbeltportion, så der lige er til en gang ris a la mande de efterfølgende dage – det er min måde at lade op til julen på, så det hele ikke kulminerer juleaften og i juledagene.

LÆS OGSÅ: Gammeldags æblekage

Derfor skal din risengrød en tur under dynen:

  • Du sparer masser af strøm
  • Du undgår at risengrøden brænder på
  • Du skal ikke stå og røre i grøden hele tiden
  • Det koger ikke over
  • Du kan lave andre ting imens

LÆS OGSÅ: Blommegrød

Slut med at risengrøden brænder på

Brændt mælk lugter ikke godt, og frem for alt smager det ikke særligt godt – især ikke hvis det befinder sig i en gryde sammen med grødris. Det er lige til at hælde ud i vasken, og så kan man more sig med at gøre gryden ren de næste par timer …

Så skal vi to ikke blive enige om, at risikoen for at din risengrød brænder på hermed er historie. Det er livet ganske enkelt for kort til. Både at ærgre sig over “spildt mælk”, men hvem gider også røre rundt i en gryde i en hel time, hvor du faktisk kan lave alle mulige andre gøremål i hjemmet. Hjemmelavet risengrød kan gå fra at være besværlig og tidskrævende til et rent hyggeprojekt, der passer sig selv.

LÆS OGSÅ: Jordbærtrifli

Simpelt husmoderråd

Vejen til nem og lækker risengrød kræver blot, at du har lyst til at putte grøden i høkassen. Det hed det ihvertfald i gamle dage, hvor høkassen var meget anvendt til at færdigkoge kartofler og kødtyper med det ene formål at spare på brændet. Når man havde fået maden op på kogepunket, blev det pakket ind i aviser eller et klæde, og så kom det ned i en trækasse isoleret med hø.

Sandsynligheden for at du ligger inde med en høkasse er nok forsvindende lille, men så er det jo godt at du ligger inde med en dyne, som gryden med din risengrød kan putte under.

LÆS OGSÅ: Æblesirup

Høkasseprincippet og bakterier

Lad mig slå det fast med det samme – hvis du følger denne opskrift på risengrød, er der absolut ingen risiko forbundet med at tilberede risengrøden i sengen. Som med al madlavning skal man altid være opmærksom på temperaturen i den pågældende fødevare, da visse spordannende bakterier kan formere sig, hvis temperaturen ikke holdes tilstrækkelig høj. Kommer temperaturen under 65 grader, og i mere end tre timer, er der en potentiel risiko for at disse bakterier opstår, som selv under et hurtigt opkog stadigvæk vil udgøre en potentiel risiko for sygdom pga. farlige giftstoffer. Kilde: Arla.dk

Nok snak om høkasseprincippet og potentielt farlige bakterier ved for lav temperatur.
Du skal i gang med tilberedningen af din risengrød, og “under-dynen-princippet” er din nemme og bekvemme vej til lækker hjemmelavet risengrød – uden bakterier. Denne tilberedningsmetode er stensikker, hvis du blot følger vedledningen i opskriften.

God fornøjelse!

PS: Bliver der lidt risengrød tilovers, kan du forkæle familien med klatkager, som du tilbereder på panden. De minder lidt om en grov amerikansk pandekage tilsat sukker og vanilje.

Risengrød under dynen

Risengrød under dynen

Indrømmet. Jeg elsker hjemmelavet risengrød (det gør min datter også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat på og… Jul risengrød European
Risengrød under dynen
Hjemmelavet risengrød tilberedt under dynen. Du slipper for at din risengrød brænder på, og samtidig skal du ikke stå og røre i gryden hele tiden. Efter en time under dynen er risengrøden færdig, og skal blot lige samles under omrøring i ca. 5 minutter. Server risengrøden med en klat smør og kanelsukker.
Print opskrift
Antal personer: 4-5 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

Risengrød under dynen:

  • 380 gr. grødris (ca. 4 dl.)
  • 1,75 ltr. sødmælk
  • 1,5-2 tsk. salt
  • 5 dl. vand

Til servering:

  • Kanelsukker (kanel og sukker blandet sammen)
  • Smør
  • Evt. lidt sød saft

Sådan gør du

  1. Hæld vand, mælk og grødris ned i en tykbundet gryde, og lad det koge op under hyppig omrøring.
  2. Når mælken begynder at boble rører du godt rundt i gryden i yderligere et par minutter.
  3. Pak gryden ind i et stort badehåndklæde, og placer gryden i en seng, hvor du pakker dynen godt rundt om gryden.
  4. Når risengrøden har puttet sig under dynen i ca. 45 minutter, pakker du gryden ud af dynen og håndklædet, og stiller den tilbage på blusset.
  5. Rør godt rundt i grøden og giv den et hurtigt opkog - tilsæt evt. lidt mere mælk indtil risengrøden har den rette konsistens.
  6. Smag grøden til med lidt fint bordsalt.
  7. Nu er grøden klar til servering (husk smør og kanelsukker).
  8. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens opbevare din risengrød i køleskabet et par dage, hvis du ikke får spist det hele. Kold risengrød kan du også forvandle til ris a la mande eller lækre pandestegte klatkager. Hvis du vil være helt sikker på at mælken og risene ikke brænder på under opvarmning, kan du starte med at koge grødrisene et par minutter i kogende vand inden mælken tilsættes.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Risengrød under dynen

0 kommentar
3

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.