Baregomad.dk » Opskrifter » Sæson » Jul » Risengrød under dynen

Risengrød under dynen

Risengrød under dynen

Indrømmet. Jeg elsker risengrød under dynen (det gør mine børn også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat og med rigelige mængder kanelsukker. Noget af det mest simple indenfor madlavning, men en gudespise hvis du spørger mig. Det er ikke alle i familien der er lige begejstrede for risengrød, så der skal ofte lidt argumentation til før risengrød kommer på madplanen.

Jeg kan stort set spise risengrød hele året rundt, men det er især op til jul og i de kolde vintermåneder, at lysten til risengrød for alvor melder sig. Ofte laver jeg en dobbeltportion, så der lige er til en gang ris a la mande de efterfølgende dage - det er min måde at lade op til julen på, så det hele ikke kulminerer juleaften og i juledagene.

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande cheesecake

Denne opskrift på risengrød under dynen er:

 • Hjemmelavet risengrød når det er bedst
 • Den nemmeste måde at tilberede risengrød på, og det brænder med statsgaranti ikke på
 • Færdigtilberedt under dynen på ca. 1 time
 • En stensikker tilberedningsmetode, der samtidig er strømbesparende

Derfor skal din risengrød en tur under dynen:

 • Du sparer masser af strøm
 • Du undgår at risengrøden brænder på
 • Du skal ikke stå og røre i grøden hele tiden
 • Det koger ikke over
 • Du kan lave andre ting imens

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is

Slut med at risengrøden brænder på

Brændt mælk lugter ikke godt, og frem for alt smager det ikke særligt godt - især ikke hvis det befinder sig i en gryde sammen med grødris. Det er lige til at hælde ud i vasken, og så kan man more sig med at gøre gryden ren de næste par timer ...

Så skal vi to ikke blive enige om, at risikoen for at din risengrød brænder på hermed er historie. Det er livet ganske enkelt for kort til. Både at ærgre sig over "spildt mælk", men hvem gider også røre rundt i en gryde i en hel time, hvor du faktisk kan lave alle mulige andre gøremål i hjemmet. Hjemmelavet risengrød kan gå fra at være besværlig og tidskrævende til et rent hyggeprojekt, der passer sig selv.

Prøv lige at se opskriften på: Brændte mandler

Risengrød under dynen
Risengrød under dynen

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli

Simpelt husmoderråd

Vejen til nem og lækker risengrød kræver blot, at du har lyst til at putte grøden i høkassen. Det hed det ihvertfald i gamle dage, hvor høkassen var meget anvendt til at færdigkoge kartofler og kødtyper med det ene formål at spare på brændet. Når man havde fået maden op på kogepunket, blev det pakket ind i aviser eller et klæde, og så kom det ned i en trækasse isoleret med hø.

Sandsynligheden for at du ligger inde med en høkasse er nok forsvindende lille, men så er det jo godt at du ligger inde med en dyne, som gryden med din risengrød kan putte under.

Prøv lige at se opskriften på: Churros

Høkasseprincippet og bakterier

Lad mig slå det fast med det samme - hvis du følger denne opskrift på risengrød, er der absolut ingen risiko forbundet med at tilberede risengrøden i sengen. Som med al madlavning skal man altid være opmærksom på temperaturen i den pågældende fødevare, da visse spordannende bakterier kan formere sig, hvis temperaturen ikke holdes tilstrækkelig høj. Kommer temperaturen under 65 grader, og i mere end tre timer, er der en potentiel risiko for at disse bakterier opstår, som selv under et hurtigt opkog stadigvæk vil udgøre en potentiel risiko for sygdom pga. farlige giftstoffer. Kilde: Arla.dk.

Nok snak om høkasseprincippet og potentielt farlige bakterier ved for lav temperatur. Du skal i gang med tilberedningen af din risengrød, og "under-dynen-princippet" er din nemme og bekvemme vej til lækker hjemmelavet risengrød - uden bakterier. Denne tilberedningsmetode er stensikker, hvis du blot følger vedledningen i opskriften.

God fornøjelse.

Risengrød under dynen

Risengrød under dynen

Antal personer: 4-5 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 200 bedømmelser )

Ingredienser:

Risengrød under dynen:

 • 400 gr. grødris
 • 2 ltr. sødmælk
 • 1,5 tsk. salt (reducer til en lille teskefuld, hvis det skal anvendes til risalamande)
 • 2 dl. vand

Til servering:

 • Kanelsukker (kanel og sukker blandet sammen)
 • Smør
 • Evt. lidt sød saft eller en hvidtøl

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Bring vandet i kog i en stor tykbundet gryde, og drys risene ned i det kogende vand. Lad risene småkoge i vandet i et par minutter.
 2. Tilsæt mælken og bring det langsomt i kog under omrøring.
 3. Når mælken begynder at småkoge rører du godt rundt i gryden i yderligere et par minutter.
 4. Spring dette trin over, hvis grøden ikke skal anvendes til risalamande. Tilsæt 1 hel vaniljestang og 6 spiseskefulde sukker for hver liter sødmælk og 200 gr. grødris.
 5. Pak gryden ind i et stort badehåndklæde, og placer gryden i en seng, hvor du pakker dynen godt rundt om gryden.
 6. Når risengrøden har puttet sig under dynen i ca. 50 minutter, pakker du gryden ud af dynen og håndklædet, og stiller den tilbage på blusset.
 7. Rør godt rundt i grøden og giv risengrøden et hurtigt opkog - tilsæt evt. lidt mere mælk indtil risengrøden har den rette konsistens.
 8. Smag grøden til med lidt fint bordsalt - skal undlades hvis risengrøden skal bruges til risalamande.
 9. Nu er risengrøden klar til servering (husk smør og kanelsukker).
 10. Velbekomme.
  Spar 20% på min nye kogebog "Det er bare go' mad", som indeholder 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den som gave eller til dig selv her.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens opbevare din risengrød i køleskabet et par dage, hvis du ikke får spist det hele. Kold risengrød kan du også forvandle til ris a la mande eller lækre pandestegte klatkager. Hvis du vil være helt sikker på at mælken og risene ikke brænder på under opvarmning, kan du starte med at koge grødrisene et par minutter i kogende vand inden mælken tilsættes. Bliver der lidt risengrød tilovers, kan du forkæle familien med klatkager, som du tilbereder på panden. De minder lidt om en grov amerikansk pandekage tilsat sukker og vanilje.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

6 kommentarer

Oluf Winther 28. december 2020 - 15:04

Denne dejlige grød kan også serveres dagen efter på Vendelbomaner. Grøden serveres kuldeslået og tilsmagt med lidt sukker. Varm et par fuglsang nisseøl op til kogepunktet, tilsæt sukker efter behag, hæld så den varme øl ned til den (næsten) kolde grød på tallerkenen, slut af med at hælde lidt sukker på grøden, og velbekomme.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 28. december 2020 - 19:31

Hej Oluf,
Mange tak for dit indlæg vedr. risengrød under dynen. Jeg har aldrig smagt denne udgave du omtaler med varm nisseøl og sukker som vendes ned i den næsten kolde grød, men det er hermed skrevet bag øret og skal helt sikkert afprøves på ægte vendelbomanér.

Mange tak for tippet og godt nytår.

Hilsen
Thomas

Besvar
Joan Jensen 17. december 2022 - 17:07

Opskriften er fin Men hold nu op hvor jeg skulle læse meget for at komme til Opskriften aldrig mere den side

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 17. december 2022 - 17:33

Hej Joan,
Mange tak for dit feedback, og ikke mindst at du synes om min opskrift på risengrød under dynen 😊 Der står en masse tekst på siden omhandlende risengrød under dynen, som kan være til gavn for mange, og irrelevant for dem der har prøvet denne energibesparende tilberedningsform tidligere. Det er også med til at Google kan finde siden, så når du søger efter risengrød under dynen finder du min opskrift på risengrød 😊 Du kan springe direkte til alle mine opskrifter via en knap øverst på alle sider, så det er helt frivilligt, om du vil læse al teksten 😉

God jul.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Joan Jensen 25. december 2022 - 16:04

Fuck nu endte jeg med også at læse alt det der.

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 26. december 2022 - 11:21

Hej Joan,
Det er jeg glad for at høre - håber du kunne bruge noget af teksten, så du fremover kan kalde dig dansk mester i risengrød under dynen 😉

God jul og godt nytår.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.