Indrømmet. Jeg elsker hjemmelavet risengrød (det gør min datter også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat på og rigelige mængder kanelsukker. Noget af det mest simple indenfor madlavning, men en gudespise hvis du spørger mig. Det er ikke alle i familien der er lige begejstrede for risengrød, så der skal ofte lidt argumentation til før risengrød kommer på madplanen.
LÆS OGSÅ: Risalamande is
Jeg kan stort set spise risengrød hele året rundt, men det er især op til jul og i de kolde vintermåneder, at lysten til risengrød for alvor melder sig. Ofte laver jeg en dobbeltportion, så der lige er til en gang ris a la mande de efterfølgende dage – det er min måde at lade op til julen på, så det hele ikke kulminerer juleaften og i juledagene.
LÆS OGSÅ: Risalamande
Denne opskrift på risengrød under dynen er:
- Hjemmelavet risengrød når det er bedst
- Den nemmeste måde at tilberede risengrød på, og det brænder med statsgaranti ikke på
- Færdigtilberedt under dynen på ca. 1 time
- En stensikker tilberedningsmetode, der samtidig er strømbesparende
LÆS OGSÅ: Stuvet hvidkål
Derfor skal din risengrød en tur under dynen:
- Du sparer masser af strøm
- Du undgår at risengrøden brænder på
- Du skal ikke stå og røre i grøden hele tiden
- Det koger ikke over
- Du kan lave andre ting imens
LÆS OGSÅ: Brændte mandler
Slut med at risengrøden brænder på
Brændt mælk lugter ikke godt, og frem for alt smager det ikke særligt godt – især ikke hvis det befinder sig i en gryde sammen med grødris. Det er lige til at hælde ud i vasken, og så kan man more sig med at gøre gryden ren de næste par timer …
LÆS OGSÅ: Juletrifli
Så skal vi to ikke blive enige om, at risikoen for at din risengrød brænder på hermed er historie. Det er livet ganske enkelt for kort til. Både at ærgre sig over “spildt mælk”, men hvem gider også røre rundt i en gryde i en hel time, hvor du faktisk kan lave alle mulige andre gøremål i hjemmet. Hjemmelavet risengrød kan gå fra at være besværlig og tidskrævende til et rent hyggeprojekt, der passer sig selv.
LÆS OGSÅ: Vaniljekranse
Simpelt husmoderråd
Vejen til nem og lækker risengrød kræver blot, at du har lyst til at putte grøden i høkassen. Det hed det ihvertfald i gamle dage, hvor høkassen var meget anvendt til at færdigkoge kartofler og kødtyper med det ene formål at spare på brændet. Når man havde fået maden op på kogepunket, blev det pakket ind i aviser eller et klæde, og så kom det ned i en trækasse isoleret med hø.
Sandsynligheden for at du ligger inde med en høkasse er nok forsvindende lille, men så er det jo godt at du ligger inde med en dyne, som gryden med din risengrød kan putte under.
LÆS OGSÅ: Churros
Høkasseprincippet og bakterier
Lad mig slå det fast med det samme – hvis du følger denne opskrift på risengrød, er der absolut ingen risiko forbundet med at tilberede risengrøden i sengen. Som med al madlavning skal man altid være opmærksom på temperaturen i den pågældende fødevare, da visse spordannende bakterier kan formere sig, hvis temperaturen ikke holdes tilstrækkelig høj. Kommer temperaturen under 65 grader, og i mere end tre timer, er der en potentiel risiko for at disse bakterier opstår, som selv under et hurtigt opkog stadigvæk vil udgøre en potentiel risiko for sygdom pga. farlige giftstoffer. Kilde: Arla.dk.
LÆS OGSÅ: Tarteletter med høns i asparges
Nok snak om høkasseprincippet og potentielt farlige bakterier ved for lav temperatur. Du skal i gang med tilberedningen af din risengrød, og “under-dynen-princippet” er din nemme og bekvemme vej til lækker hjemmelavet risengrød – uden bakterier. Denne tilberedningsmetode er stensikker, hvis du blot følger vedledningen i opskriften.
God fornøjelse!

2 kommentarer
Denne dejlige grød kan også serveres dagen efter på Vendelbomaner. Grøden serveres kuldeslået og tilsmagt med lidt sukker. Varm et par fuglsang nisseøl op til kogepunktet, tilsæt sukker efter behag, hæld så den varme øl ned til den (næsten) kolde grød på tallerkenen, slut af med at hælde lidt sukker på grøden, og velbekomme.
Hej Oluf,
Mange tak for dit indlæg vedr. risengrød under dynen. Jeg har aldrig smagt denne udgave du omtaler med varm nisseøl og sukker som vendes ned i den næsten kolde grød, men det er hermed skrevet bag øret og skal helt sikkert afprøves på ægte vendelbomanér.
Mange tak for tippet og godt nytår.
Hilsen
Thomas