Brændte mandler

af Baregomad.dk
Brændte mandler
0 kommentar
3

Brændte mandler er indbegrebet af klassisk juleknas – forestil dig lige en gågade eller et julemarked uden duften af brændte mandler … Julestemningen vil ihvertfald falde et par grader hvis du spørger mig. De er ganske enkelt synonym med julehygge og juleslik, og er med til at kickstarte julemåneden for alvor.

Hjemmelavede brændte mandler smager bare bedre end dem du kan købe i boder og butikker, og med kun tre ingredienser og en minimal indsats i køkkenet, er der ingen undskyldning for ikke at lave dine egne brændte mandler. Forestil dig lige dit hjem dufte af friskbrændte mandler …

Derfor skal du selv lave brændte mandler:

  • Det er legende let og kræver kun tre ingredienser
  • De smager bedre og kan spises året rundt
  • Koster kun det halve af dem du kan købe i boder og butikker
  • Brændte mandler er perfekte som juleknas eller værtindegave
  • Den perfekte julegave fra dine børn til deres bedsteforældre

LÆS OGSÅ: Risengrød under dynen

Brændte mandler
Brændte mandler er synonym med klassisk juleknas, og helt perfekt som en personlig mundvandsdrivende værtindegave eller julegave til bedsteforældrene.

Skræddersy dine egne brændte mandler

Som udgangspunkt består brændte mandler kun af tre simple ingredienser, som de fleste velassortede køkkener altid ligger inde med:

  1. Mandler
  2. Sukker
  3. Vand

Jeg kan gode lide kombinationen af søde mandler, og lidt julekrydderier som kanel og vaniljesukker, men der findes mange andre variationer af brændte mandler med fx kakao, lakridspulver eller lidt chili. Jeg holder mig nu til den klassiske udgave tilsat lidt kanel og vanilje – ikke mindst når de skal indgå som juleknas. Laver du brændte mandler på andre tidspunkter af året, vil smagen af lakrids eller kakao være mere relevant, men det er jo heldigvis smag og behag.

LÆS OGSÅ: Vaniljekranse

Den perfekte værtindegave

Næste gang du skal i byen og spise, så drop blomsten eller vinen, og lav en omgang hjemmelavede brændte mandler serveret i et rustikt sylteglas med patentlåg eller cellofanpose – det bliver ikke mere personligt og hjemmelavet.

Hvordan laver du brændte mandler?

Det er ikke spor svært at lave sine egne brændte mandler. Det kræver som udgangspunkt kun tre simple ingredienser, og en god portion tålmodighed (læs: ca. 15 minutters indsats i køkkenet). Start med at hælde alle ingredienserne ned i en stor pande, og nøjes med at lave en portion som denne ad gangen – det er meget nemmere at styre.

Skru helt op for varmen på komfuret, og lad vandet fordampe imens du rører godt rundt. Det kræver lidt tålmodighed, men du vil ret hurtigt kunne se vandet svinde ind til en tynd gylden sirup. Når alt vandet er fordampet, krystaliserer sukkeret og du skal bare fortsætte med at vende mandlerne på panden. Sukkeret begynder lige så stille at karamelisere, og det er nu din opmærksomhed kræves.

Vend mandlerne hele tiden og hold øje med hvor hurtigt sukkeret smelter – måske skal du lige skrue lidt ned for varmen. Når mandlerne er blevet gyldne og karameliserede på alle sider, og der stadigvæk hænger noget krystaliseret sukker fast på mandlerne, er dine brændte mandler færdige. Fordel dem på et stykke bagepapir, og sørg for at skille dem ad med et par gafler, så de ikke kommer til at hænge fast i store klumper når de er afkølede. That’s it. Ganske simpelt og lige til.

God fornøjelse!

Brændte mandler

Brændte mandler

Brændte mandler er indbegrebet af klassisk juleknas – forestil dig lige en gågade eller et julemarked uden duften af brændte mandler …… Jul Brændte mandler European Print opskrift
Antal personer: 6-8 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 650 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 6 bedømmelser )

Ingredienser

  • 200 gr. mandler
  • 200 gr. sukker
  • 1 dl. vand
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. vaniljesukker

Sådan gør du

  1. Kom alle ingredienserne ned i en stor pande, og rør ingredienserne godt sammen til en slags sirup.
  2. Varm nu blandingen ved høj varme under konstant omrøring. Du vil opleve, at vandet fordamper rimelig hurtigt, og at siruppen begynder at tykne for til sidst at krystallisere og blive helt tør. Skru lidt ned for varmen når siruppen er krystalliseret og panden er helt tør for væde.
  3. Fortsæt med at røre konstant rundt i mandlerne ved jævn varme, og hold godt øje med sukkeret, som ikke må gå hen og karamellisere helt i panden, men kun lige akkurat så alle mandler bliver let karamelliserede på alle sider. Sukkeret skal hele tiden forvandle sig til en lys sirup på panden, som så sætter sig på mandlerne under konstant omrøring. Når alle mandlerne har fået et tyndt lag af karamel og klumper af krystalliseret sukker, er de færdige.
  4. Hæld de brændte mandler ud på et stykke bagepapir, og skil dem ad med et par gafler, så de ikke hænger sammen. Ingen fingre i det varme sukker, da du risikerer at blive forbrændt.
  5. Lad dem køle helt af, og server nu de brændte mandler som juleknas eller fredagsslik.
  6. Bliver de ikke spist her-og-nu, skal du opbevare mandlerne i et lufttæt glas eller beholder.

Yderligere kommentarer

Brændte mandler er perfekte som hjemmelavet juleknas, fredagsslik, sulten-for-sjov-slik, eller som en personlig værtindegave hældt på et lille glas. Prøv fx at erstatte kanel og vaniljesukker med enten kakao- eller lakridspulver, og find frem til din egen personlige favoritudgave.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Brændte mandler
Brændte mandler

0 kommentar
3

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.