Forside » Desserter » En sommerdrøm af en jordbærgalette

En sommerdrøm af en jordbærgalette

Jordbær galette

Jeg er helt pjattet med den klassiske danske jordbærtærte med mazarinbund, vaniljeflødecreme og masser af solmodne danske jordbær på toppen. Den står faktisk øverst placeret på min top-10-liste over favoritkager - stærkt udfordret af toscakagen, som med jævne mellemrum indtager førstepladsen.

Jeg er stor tilhænger af, at man skal benytte årstidens grøntsager og frugter, når de smager allerbedst og har sol, varme og masser af frisk luft. Præcis som med de danske jordbær - de skal spises og nydes når de vælter frem på de danske marker. Og det skal selvfølglig fejres med en sommerdrøm af en jordbærgalette.

Denne opskrift på jordbærgalette er:

  • En sommerdrøm af en dessertkage
  • En fryd for øjet og spækket med smagen af danske solmodne jordbær
  • Utrolig nem at tilberede
  • Rustik fransk-inspireret sommertærte med danske jordbær
  • Perfekt som dessert serveret med en kugle vaniljeis, eller som lækkert alternativ til den klassiske jordbærtærte

Prøv lige at se opskriften på: Jordbærtærte med mazarinbund

Sådan smager denne jordbærgalette

Smagen af danske solmodne jordbær er intens med intens på. Der sker nærmest en smagseksplosion i munden, når man sætter tænderne i et jordbær, som har fået lov til at suge al den sol og varme til sig, som det fortjener. Forestil dig så lige, at den intense jordbærsmag bliver yderligere forstærket af sukker og citronsaft - så bliver det ganske enkelt ikke større. Intens jordbærsmag. Sød sprød tærtebund. Jordbærsaft som bliver til cremet jordbærmarmelade. Definitionen på jordbærgalette. Min nye ven på top-10-listen over favoritkager. Og det siger ikke så lidt.

Jordbær galette

Disse ingredienser skal du bruge til en jordbærgalette:

  • Økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • Sukker
  • Smør
  • Vaniljesukker
  • Lidt koldt vand fra hanen
  • Masser af solmodne danske jordbær
  • Lidt majsmel
  • Saften fra en halv citron
  • Et æg
  • Lidt brun farin

Fransk-inspireret jordbærtærte

Jeg er personlig helt pjattet med galette, som er fransk tærte-freestyling med normanniske rødder. Denne sprøde tærte benævnes "kale", som på dansk betyder "flad kage". Galette er en slags tærte, som kan serveres både som mad- eller desserttærte. Det afhænger blot af dejen og fyldet.

Her i huset får vi jævnligt galette som hovedmåltid, hvor dejen fremstilles af flere forskellige meltyper som fx fuldkornshvedemel og rugmel. Denne opskrift på jordbærgalette er fremstillet på 100% økologisk hvedemel fra min lokale melpusher på Fyn (reklamelink) tilsat sukker, smør og vaniljesukker. Opskriften på en sød tærtebund. Opskriften på jordbærgalette med solmodne danske jordbær.

Jordbærsæsonen er forholdsvis kort her i Danmark, så når de danske jordbær endelig er at finde i boderne langs de danske landeveje, skal der bages og fortæres jordbær i rå mængder. Danske jordbær er usammenlignelige i forhold til fx israelske eller spanske jordbær. Danske jordbær kan et eller andet smags- og duftmæssigt, som er helt unikt. Og det skal selvfølgelig fejres.

God bagelyst.

En sommerdrøm af en jordbærgalette

Print
Serves: 6 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 375 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 6 voted )

Ingredients

  • Dej til jordbærgalette:
  • 180 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 50 gr. sukker
  • 115 gr. koldt smør skåret i mindre tern
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • ½ dl. koldt vand
  • Fyld til jordbærgalette:
  • Ca. 300 gr. danske solmodne jordbær skåret i tynde skiver
  • 50 gr. revet marcipan (kan undlades)
  • 1 spsk. majsmel
  • Saften fra ½ økologisk citron
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 1 spsk. brun farin til at drysse ovenpå jordbærene

Instructions

Dej til jordbærgalette:

  1. Hæld mel, sukker, koldt smør skåret i mindre tern og vaniljesukker ned i en skål. Blend eller smuldre dejen med fingrene til dejen er ensartet og har en konsistens der minder om revet ost.
  2. Hæld det kolde vand i dejen, og rør med en ske eller spatel for at samle dejen til en kugle.
  3. Pak dejen ind i madlavningsfilm, og sæt dejen på køl i minimum en halv time - gerne længere.
  4. Opvarm ovnen til 190° grader almindelig ovnvarme.
  5. Placer den afkølede dej på et stykke bagepapir, og rul den ud med en kagerulle med en diameter der svarer til en almindelig flad tallerken (det er nemmere at rulle dejen ud direkte på bagepapiret, da den kan være vanskelig at få op fra en bordplade).
  6. Riv lidt marcipan ud over dejen, men hold ca. 3 cm. afstand til kanten.
  7. Fordel nu jordbærene ovenpå dejen i et vilkårligt mønster eller blot helt tilfældigt.
  8. Folden kanten et par centimeter ind over dejen.
  9. Pensle kanten med et sammenpisket æg.
  10. Strø lidt brun farin over jordbærene med fingrene.
  11. Bag jordbærgaletten i ca. 35 minutter, eller til den er flot gylden og sprød.
  12. Lad den færdigbagte jordbærgalette køle af på en rist inden servering.
  13. Velbekomme.

Fyld til jordbærgalette:

  1. Rens jordbærene, og skær dem i tynde skiver.
  2. Hæld jordbærene op i en skål, og strø sukker og majsmel (majsmelet giver saften fra jordbærene en cremet konsistens under bagningen) ud over bærene i skålen. Tilsæt lidt citronsaft og vend jordbærene forsigtigt rundt i skålen, så ingredienserne bliver jævnt fordelt på bærene. Stil skålen på køl indtil din jordbærgalette skal bages.

Notes

Du kan sagtens forberede dejen dagen i forvejen, og så blot opbevare den på køl. Prøv at servere en kugle vaniljeis til den lune jordbærgalette, hvis den skal serveres som dessert. Dejen er en mørdej, og skal rulles ud på et stykke bagepapir direkte fra køleskabet.

Jordbær galette
Jordbær galette

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *