Denne opskrift på havregrynscookies er uden tvivl de bedste cookies med havregryn jeg endnu har smagt til dags dato, og samtidig er de legende lette at fremtrylle i køkkenet. En bageopskrift, som er helt oplagt at inddrage børnene i. Opskriften er blevet til med inspiration fra flere amerikanske opskrifter på "cereal cookies", og er noget nær den ultimative opskrift på amerikanske cookies med havregryn. Hvis jeg altså selv skal sige det. Sprød skorpe. Blød karamelagtig krumme og midte. En mundvandsdrivende lækker smag af brun farin, chokolade, mandler, vanilje og tranebær.
Prøv lige at se opskriften på: Citronkage
Denne opskrift på havregrynscookies er:
- Ganske enkelt den bedste opskrift på cookies med havregryn
- Server disse cookies til eftermiddagskaffen, fødselsdage eller til dine kolleger på arbejdet
- Bagt på smør, mørk chokolade, grofthakkede mandler og tranebær
- Dejen er fryseegnet i op til tre måneder
- Nemme at fremstille på under en halv time inklusiv bagetid
Disse ingredienser skal du bruge:
- Smør
- Brun farin
- Rørsukker
- Æg
- Havremel (fuldkornshvedemel kan også anvendes)
- Finvalsede havregryn
- Vaniljesukker
- Stødt kanel
- Bagepulver
- Natron
- Mandler
- Tørrede tranebær
- Mørk chokolade
Prøv lige at se opskriften på: Chocolate chip cookies
Prøv lige at se opskriften på: Bedstefars skæg
Sådan laver du cookies med havregryn
Som nævnt tidligere er disse havregrynscookies legende lette at tilberede, og det er lige før du kan gøre det med bind for øjnene. Men også kun næsten. Det smukke ved denne opskrift er, at du kan lave dejen op til flere dage i forvejen, hvis du blot opbevarer den på køl. Med andre ord kan du løbende forkæle familie, venner, naboer og kolleger med friskbagte cookies spækket med havregryn, tranebær, chocolate chips og grofthakkede mandler. Her får du en kort vejledning til, hvordan du lykkedes med dine cookies.
- Blødt smør. Det er vigtigt at smørret er blødt, så det nemt kan arbejdes ind i de øvrige ingredienser. Så tag smørret ud af køleskabet i god tid – gerne et par timer eller mere før dejen skal laves. Sørg for at få pisket smør og sukker godt sammen med en håndmixer inden de øvrige ingredienser tilsættes.
- Mørk chokolade. Ingen cookies uden chocolate chips eller grofthakket mørk chokolade med et kakao indhold på ca. 60%.
- Brun farin. Brun farin er en rigtig vigtig ingrediens i amerikanske cookies, da den brune farin tilfører dejen en lækker let krydret sødme, og samtidig bidrager til den "chewy" konsistens.
- Bagepulver og natron. Vejen til de perfekte cookies med en blød midte og en sprød skorpe, er kombinationen af bagepulver og natron. Bagepulveret får dejen til at hæve tilstrækkeligt under bagningen, og den lille mængde natron gør skorpen sprød og knasende med en saftig blød midte.
Derfor skal dejen til cookies med havregryn på køl
Det er vigtigt, at dejen er køleskabskold inden du bager dine cookies, da cookiedejen ellers vil flyde ud på bagepladen i en stor sø af smeltet dej. Derfor er afkøling af dejen vigtig, hvis du vil lykkedes med denne opskrift. Og tro mig – det er ventetiden værd. Jo koldere dejen er, jo tykkere cookies, og samtidig når de forskellige ingredienser at sætte sig i dejen. Du kan også sætte dejen på frost i en lille halv time. Form dejen til runde kugler med en vægt på ca. 55-60 gr. per styk, og læg dem over på en tallerken eller i en boks. Du kan også lave en dobbeltportion, og så fryse den ene halvdel af dejen ned. Rul cookie-dejen ud til kugler, og læg dem ned i en beholder. Når lysten til hjemmebagte cookies melder sig, kan du bage dej-kuglerne direkte fra fryseren - de skal blot have lidt længere tid i ovnen afhængig af ovntype.
God bagelyst.
Ingredients
- 110 gr. smør, blødt
- 75 gr. brun farin
- 50 gr. rørsukker
- 1 æg
- 125 gr. havremel (fuldkornshvedemel kan også anvendes)
- 75 gr. havregryn, finvalsede
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. bagepulver
- 0,5 tsk. natron
- 0,5 tsk. salt
- 50 gr. mandler, grofthakkede
- 100 gr. tørrede tranebær, grofthakket
- 30 gr. mørk chokolade, grofthakket
Instructions
- Forvarm ovnen til 175° grader almindelig over- og undervarme.
- Pisk smør, brun farin og rørsukker lyst og luftigt i en røreskål med en håndmixer. Det tager 2-3 minutter.
- Tilsæt ægget og pisk det godt sammen med smørblandingen i ca. 1 minut.
- Bland alle de tørre ingredienser i en anden skål.
- Tilsæt melblandingen og pisk dejen jævn og ensartet.
- Vend mander, chokolade og tranebær ned i dejen, og samle dejen på laveste trin med en håndmixer eller klør fem.
- Stil dejen på køl i minimum en time.
- Form dejen til runde kugler med en vægt på ca. 55-60 gr. per styk, og læg dem over på en tallerken eller i en boks. Stil dejen på køl eller i fryseren i en halv times tid.
- Tag dej-kuglerne ud af køleskabet eller fryseren, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Der skal være ca. 5-6 cm. afstand imellem hver enkelt cookie på bagepladen.
- Bag dine havregrynscookies i ca. 12-15 minutter, eller til overfladen er gylden, og stadigvæk lidt bløde i midten.
- Tag de færdigbagte cookies ud af ovnen, og flyt dem over på en bagerist med en palet eller dejskraber, hvor de skal afkøle helt.
- Læg de afkølede cookies ned i en lufttæt beholder.
- Velbekomme.
Notes
Lav en dobbelt portion af dine havregrynscookies, og frys halvdelen af dejen ned trillet til kugler. Så kan du altid servere friskbagte cookies på under et kvarter. Dejen er fryseegnet i op til tre måneder. Dejen kan også opbevares på køl i en tætlukket beholder i 3-4 dage.