Bedstefars skæg

Nu skal vi en tur down memory lane – helt tilbage til min barndom, hvor jeg tydeligt husker min mormors udgave af den klassiske skærekage med sprød marengs på toppen, og et lag af rabarberkompot eller marmelade. Jeg taler selvfølgelig om bedstefars skæg kage. Helt som mormor lavede den. En utrolig lækker skærekage i springform eller bradepande, som både er nem at tilberede, og som med statsgaranti vil være et stensikkert kagehit til eftermiddagskaffen.

Det er en kage du kan spise hele året rundt, men som i sommermånederne er utrolig populær med rabarberkompot, som giver et godt syrligt modspil til det søde marengslåg. Her får du sødt og syrligt. Sprødt og blødt, og med garanti bedstefars skæg rundt om hele munden, hvis du ikke bruger en kagegaffel eller ske til at spise kagen med.

Et overskæg af snasket marengs

Jeg kender faktisk ikke årsagen til, hvorfor kagen har fået navnet ‘bedstefars skæg’, men jeg har et rigtig godt bud. Marengsen på toppen af kagen bliver kun sprød udvendig, men forbliver blød og snasket indeni. Det er meningen, og konsistensen skal derfor ikke minde om pavlova eller fuglereder, hvor marengsen er langt mere gennembagt. Spiser du derfor kagen med klør fem, er sandsynligheden for et hvidt skæg på overlæben meget stor. Et skæg af snasket marengs. Lige som det skal være, og som gør denne kage til noget helt særligt.

Den originale udgave skulle efter sigende være med marmelade, og ikke med rabarberkompot. Jordbærmarmelade eller hindbærsyltetøj, men der er faktisk frit valg fra alle hylder, og du kan bruge lige nøjagtig den marmelade, syltetøj eller kompot du ønsker. Personligt vil jeg foretrække en let syrlig marmelade eller syltetøj som fx hindbærsyltetøj og brombærmarmelade, som giver et frisk modspil til det søde marengslåg.

Prøv lige at se opskriften på: Citronkage

Denne opskrift på bedstefars skæg er:

 • Den helt klassiske udgave med rabarberkompot og sprødt marengslåg
 • Velegnet til en springform på ca. 28 cm. i diameter eller bradepande 25 x 30 cm.
 • Med rabarberkompot og sprød marengs (marmelade kan også anvendes)
 • En nem og lækker skærekage med lag af kompot eller marmelade og sprødt marengslåg
 • En nostalgisk kage, som dine kolleger, børn, familie og venner vil elske

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvedemel
 • Sukker
 • Smør
 • Mælk
 • Æg
 • Vaniljesukker
 • Bagepulver
 • Hvidvins- eller æbleeddike
 • Flormelis
 • Rabarber (du kan også bruge anden marmelade)

Prøv lige at se opskriften på: Mazarinkage

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Bedstefars skæg kage
Det er er sød kage, men den syrlige rabarberkompot giver et frisk og lækkert modspil til den søde marengs på toppen, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Er du ikke til rabarberkompot, kan du vælge en hvilken som helst anden marmelade, syltetøj eller kompot.
Bedstefars skæg med rabarber

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Prøv lige at se opskriften på: Æblekage

Bedstefars skæg med rabarber

Bedstefars skæg kage er efterhånden en af de mere sjældne kager her i landet, og er gået lidt i glemslen, hvilket er synd og skam. Kagen er utrolig nem at røre sammen, og består af de mest basale ingredienser, som de fleste har stående i deres husholdning. Kagen smager allerbedst når den er friskbagt, og marengsen har tendens til at blive blød, hvis du gemmer den til dagen efter. Det er måske årsagen til, at kagen ikke er den oplagte ‘to-go-kage’, da marengsen også kan være lidt besværlig at håndtere uden kagegaffel eller ske. Uanset hvad er det en fantastisk velsmagende kage, og min klare favoritudgave er med hjemmelavet rabarberkompot. Det er er sød kage, men den syrlige rabarberkompot giver et frisk og lækkert modspil til den søde marengs på toppen, hvilket jeg rigtig godt kan lide.

Kan jeg lave kagen i en bradepande?

Ja. Du kan sagtens lave kagen i en stor standard bradepande fra ovnen, og her skal du gange opskriften med 2,5. Denne opskrift tager udgangspunkt i en stor springform med en diameter på 28 cm. og/eller en mindre bradepande på ca. 25 x 30 cm. Bagetiden vil variere alt efter ovntype og bageform, men kagebunden skal føles fast inden du smører kompot eller marmelade og marengs på. Jeg vil også anbefale dig at bage kagen ved 180° grader almindelig over- og undervarme, da det er mere skånsomt end varmluft – her tænker jeg i særdeleshed på marengsen, som ikke må blive mørk.

God bagelyst.

Bedstefars skæg

Bedstefars skæg

Antal personer: 8-10 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.4/5
( 964 bedømmelser )

Ingredienser:

Kagebund:

 • 300 gr. hvedemel
 • 125 gr. sukker
 • 125 gr. smør, blødt
 • 2 dl. mælk
 • 4 æggeblommer
 • 2 tsk. vaniljesukker
 • 2 tsk. bagepulver

Marengs:

 • 4 æggehvider
 • 250 gr. sukker
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 1 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
 • 1 spsk. flormelis

Rabarberkompot:

 • Ca. 375 gr. rabarber, skåret i fingertykke stykker
 • 100 gr. sukker
 • 1 tsk. vaniljesukker

Marmelade (hvis du ikke laver med rabarberkompot):

 • Marmelade efter smag - du kan fx bruge jordbærmarmelade eller hindbærsyltetøj (hvis du ikke vælger udgaven med rabarberkompot)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Rabarberkompot:

 1. Snit rabarberne i små stykker på ca. 1 cm. tykkelse, og skyl dem i lidt koldt vand.
 2. Hæld rabarberne ned i en gryde sammen med vanilje og sukker og et par spiseskefulde vand. Kog forsigtigt op under omrøring, og lad nu rabarberkompotten småkoge i ca. 10-12 minutter eller indtil kompotten har den ønskede konsistens. Rabarberne i kompotten skal være møre, men ikke helt udkogte. Lad kompotten køle af og gå videre med resten af kagen.

Kagebund:

 1. Forvarm ovnen til 180° grader almindelig over- og undervarme.
 2. Del æggene i henholdsvis æggeblommer og æggehvider i to skåle.
 3. Pisk æggeblommerne skummende og cremede sammen med vaniljesukker og sukker. Det er nemmest med en håndmixer monteret med piskeris.
 4. Blødgør smørret og pisk det i æggemassen.
 5. Bland bagepulver og mel sammen, og rør det i æggemassen sammen med mælken. Rør til dejen har en ensartet konsistens.
 6. Kom dejen ned i en smurt springform med en diameter på ca. 28 cm. eller en bradepande med en størrelse på ca. 25x30 cm.
 7. Bag kagen i 30 minutter. Du kan stikke en kødnål eller strikkepind ned i midten af kagen, og hænger der våd dej ved, er kagen endnu ikke færdigbagt. Bagetiden vil variere alt efter ovntype og bageform, men kagebunden skal føles fast inden du smører kompot eller marmelade og marengs på. Gå i gang med at piske marengsen stiv imens kagen er i ovnen.
 8. Tag kagen ud af ovnen, og smør rabarberkompotten (eller valgfri marmelade) ud på kagebunden. Fordel den seje marengs ovenpå, og slut af med at drysse en spiseskefuld flormelis ovenpå marengsen.
 9. Bag kagen i yderligere 20 minutter eller indtil marengsen er sprød og gylden - du må ikke åbne ovnlågen undervejs, da marengsen så vil kunne falde sammen.
 10. Velbekomme.

Marengs:

 1. Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukker og eddike lidt af gangen. Pisk marengsen helt sej og glat i ca. 10 minutter - sukkeret må ikke kunne knase eller være synlig i marengsen.

Yderligere kommentarer

Bedstefars skæg er ikke fryseegnet, og smager allerbedst friskbagt. Marengsen bliver blød hvis du opbevarer den på køl.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner