Forside » Desserter » Brombærtærte med marcipan og crumble

Brombærtærte med marcipan og crumble

Brombærtærte

Den danske natur er en skøn en af slagsen. Fra forår til sen efterår byder naturen på et sandt overflødighedshorn af skønne, sunde og velsmagende frugter og grøntsager. Og jeg er personlig fan af, at man bruger årstidens grøntsager og frugter, når de står i fuldt flor i den danske natur. Brombær hører sensommeren og det spæde efterår til, og er i sæson fra juli til oktober måned. De vilde brombær er i sæson i slutningen af september måned, så her er det bare med at komme ud i naturen og plukke masser af sorte modne brombær, som kan være med til at definere en kagedessert som denne brombærtærte, eller forvandles til den lækreste brombærmarmelade.

Denne opskrift på brombærtærte med marcipan og crumble er:

  • En lækker nem frugttærte med både marcipan og sprød smuldredej
  • Nemt og enkelt bagværk
  • Spækket med sommersødme fra de solmodne sortlilla brombær
  • Et hit til eftermiddagskaffen eller det store kagebord

Prøv lige at se opskriften på: Mazarintærte med sommerbær og citroncreme

Brombær er sensommerens lækkerier

I august finder du et hav af forskellige lækkerier i naturen. Hindbær, brombær, blåbær, blommer blot at nævne nogle eksempler. Brombær er en flerfoldssamfrugt med mange små blåsorte stenfrugter, som er saftige og dejligt søde, når de har fået lov til at modne til de er helt sorte i farven.

Brombær er rige på bl.a. E-vitamin og C-vitamin og indeholder mange kostfibre. Brombær tåler ikke stød og skal helst anvendes samme dag som de plukkes. Brombærerne til denne sommerlige brombærtærte med marcipan og crumble blev plukket en lørdag i Randbøldal nær Vandel og Billund - nærmere bestemt ved en put-and-take sø i den gudesmukke natur ved "Lystfiskerparadiset" i Egtved.

Prøv lige at se opskriften på: Rabartertærte med vaniljecreme

Jeg og familien var taget på fisketur denne lørdag, og der var masser af fisk. De gad bare ikke hugge og så kan timerne godt blive lange. Derfor gik mine to børn, Emil og Freja på opdagelse i naturen og fandt et stort brombærkrat, spækket med solmodne blæksorte brombær. Fokus gik fra at fiske til at plukke brombær på få sekunder, og denne dag kom vi hjem uden fisk, men med ½ kg. solmodne brombær.

Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte med frangipane

Søndag blev bage- og tærtedag

Søndag blev bagedag. Der var stemning for en lækker brombærtærte, og resultatet blev denne opskrift med knasende sprød crumble og revet marcipan i kombination med bløde sommersøde brombær. Denne brombærtærte rækker sagtens til seks til otte personer, men denne søndag blev den spist rub og stub af blot os fem.

God bagelyst.

Brombærtærte

Print
Serves: 6-8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 26 voted )

Ingredients

  • Mandeltærtebund:
  • 150 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 100 gr. mandler
  • 50 gr. økologisk rørsukker
  • 100 gr. smør
  • 1 æg fra fritgående høns
  • 100 gr. marcipan
  • Crumble:
  • 75 gr. økologisk rørsukker
  • 50 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 75 gr. havregryn fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 75 gr. smør
  • ½ tsk. vaniljesukker

Instructions

Mandeltærtebund:

  1. Start med at hakke mandlerne fint i en blender eller stavblender. Det skal blendes til fint mandelmel. Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne først.
  2. Bland herefter mandlerne sammen med rørsukker og hvedemel.
  3. Tilsæt smørret i mindre stykker og ælt det godt sammen med de øvrige ingredienser.
  4. Tilsæt til sidst det hele æg og rør alle ingredienserne godt sammen.
  5. Du står nu med den færdige tærtedej, som godt kan være lidt klistret.
  6. Smør en tærteform og fordel dejen i formen med fingrene, så den bliver jævnt fordelt og går op til kanten af tærteformen.
  7. Prik nogle huller i bunden af tærten med en gaffel.
  8. Riv nu marcipanen groft på et rivejern og fordel marcipanen ovenpå tærtedejen.

Crumble:

  1. Bland mel, rørsukker, smør, vaniljesukker og havregryn sammen i en skål. Smørret skal du skære i mindre tern.
  2. Dejen skal nu samles med fingrene og æltes godt igennem, indtil du har en fast klump dej.
  3. Fordel nu brombærerne ovenpå tærtedejen og slut af med at smuldre crumblen over bærerne.
  4. Din brombærtærte med marcipan og crumble er nu klar til at blive sat i ovnen.
  5. Du skal først bage brombærtærten med marcipan og crumble i 15 minutter på 200° grader normal over- og undervarme.
  6. Sænk herefter temperaturen til 180° grader og bag tærten i yderligere 15-20 minutter.
  7. Tærten skal blive fin lysebrun, så hold godt øje med den de sidste 5-10 minutter, da bagetiden godt kan variere en smule alt efter ovntype.
  8. Lad brombærtærten køle lidt af og server den lun.
  9. Velbekomme.

Notes

Brombærtærte med marcipan og crumble smager skønt, når den lige kommer ud af ovnen og stadigvæk er godt lun. Server brombærten med en skefuld creme fraiche eller en god klat vaniljeis. Pynt evt. tærten med lidt flomelis, som du drysser ovenpå tærten og top med et par blade citronmelisse.

Brombærtærte med marcipan
Brombærtærte med marcipan
Brombærtærte med marcipan

7 kommentarer til “Brombærtærte med marcipan og crumble”

  1. Kan jeg bruge frosne bær og er det i så fald bedst at optø og dræne dem først? Kan jeg samle dagen før så den bare skal stilles i ovnen på dagen?

    1. Hej Sine,
      Mange tak for din henvendelse.
      Du kan sagtens bruge frosne brombær, nu hvor vi er uden for sæsonen med brombær. Lad dem tø op i et par timer i køleskabet stille og roligt - evt. i en si placeret i en skål, så evt. væde kan løbe fra. God fornøjelse med bagningen.

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Trine Bækgaard

    Hej, jeg glæder mig til gæster i aften, der skal have denne tærte. Først nu ser jeg at der ikke står hvor mange brombær du bruger, eller har jeg overset det. Tak for svar, Vh Trine

    1. Hej Trine,
      Det lyder rigtig hyggeligt med gæster og hjemmebagt brombærtærte???? Det er lidt på slum med antal - jeg vil skyde på ca. 400 gram brombær til tærten. Det afhænger lidt af størrelsen på formen, og er lidt på slum hvis du forstår.

      God fornøjelse i aften.

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *