Forside » Desserter » Mazarintærte med sommerbær og citroncreme

Mazarintærte med sommerbær og citroncreme

Mazarintærte med sommerbær og citroncreme

Denne opskrift på mazarintærte med sommerbær og citroncreme er en lækker kagedessert, som du kan lave hele året rundt, men som smager ekstra godt i sommermånederne med solmodne danske bær som fx jordbær, hindbær, blåbær og brombær.

Det er en vaskeægte kagedessert med indbygget sommerstemning, som kan nydes som en dessert efter et godt måltid eller som kage til eftermiddagskaffen. Skal det være ekstra godt, kan du fx servere et glas kølig Moscato d' Asti til mazarintærten, som komplimenterer den fløjlsbløde citroncreme og de friske bær rigtig godt. Lyder det ikke lækkert?

Prøv lige at se opskriften på: En sommerdrøm af en jordbærgalette

Denne opskrift på mazarintærte med sommerbær og citroncreme er:

  • En mundvandsdrivende lækker kagedessert toppet med årstidens bær
  • Meget nem at fremtrylle i køkkenet
  • Med let syrlig fløjlsblød citroncreme
  • Små mazarintærter bagt i 70 mm. kageringe (muffinsforme er også velegnede)
  • Fryseegnet inden de pyntes med sommerbær og citroncreme

Prøv lige at se opskriften på: Vaniljecreme

Disse ingredienser skal du bruge til mazarintærte med sommerbær og citroncreme:

  • Marcipan
  • Hvedemel
  • Æg
  • Smør
  • Mandler
  • Piskefløde
  • Mascarpone
  • Vaniljesukker
  • Flormelis
  • Hindbær
  • Jordbær
  • Blåbær
  • Citron

Et godt tip hvis du ikke har kageringe eller muffinsform:
Har du ikke kageringe eller en muffinsform, kan du sagtens lave denne skønne kagedessert alligevel. Du kan vælge at bage mazarindejen som en stor mazarintærte i en springform, og så enten stikke eller skære den færdigbagte mazarinbund ud i passende størrelser - alternativt lave en stor mazarintærte, og så pynte den med citroncreme og friske bær.

Mazarin med sommerbær og citroncreme

Sådan laver du mazarintærte med sommerbær og citroncreme

De små mazarintærter med sommerbær og citroncreme er super nemme at fremtrylle i køkkenet, og selve mazarinbundene kan du sagtens lave i forvejen og fryse ned, så de blot skal tø op i et par timer på selve dagen inden de skal pyntes med citroncreme og friske bær. Cremen og pynten kan du variere i det uendelige alt efter årstid og anvendelse - mazarinbunden er dit fundament du kan bygge videre på. Jeg anvender kageringe med en diameter på 70 mm., som jeg synes er en passende størrelse, og som blot skal fyldes ca. en tredjedel op med mazarindej. Det giver 8 fine mazarinbunde som du kan bygge videre på, og som rent portionsmæssigt er en passende størrelse på en kagedessert.

Prøv lige at se opskriften på: Jordbærtrifli

Sådan laver du de fineste små mazarinbunde

Som sagt kan du med fordel lave mazarinbundene i forvejen, og fryse dem ned, så de blot skal tø op den dag de skal serveres. Start med at rive marcipanen fint på et rivejern, og bland det sammen med det køleskabskolde smør skåret i små tern i en røreskål. Tilsæt æggene og hvedemelet og pisk det hele godt igennem med en håndmixer. Smør kageringene med lidt fedtstof, og drys formene med lidt mandelsplitter eller mandelflager. Fordel din mazarindej i formene og drys lidt ekstra mandelflager eller mandelsplitter ovenpå dejen - bare et ordentligt lag hvis du elsker smagen af mandler i dit bagværk. Bag mazarintærterne ved 170° grader i en forvarmet ovn i ca. 20-25 minutter eller til de er flot gyldne på overfladen. Lad de færdigbagte mazarinbunde køle af i formene på en bagerist inden de tages ud af formene.

Prøv lige at se opskriften på: Panna Cotta med mango-gelé

Den fløjlsbløde citroncreme

Den let syrlige citroncreme ovenpå de søde mazarintærter er en himmelsk mundfuld i kombination med de friske sommerbær. Jeg synes skallen fra en økologisk citron og en spiseskefuld citronsaft er passende, men det er jo smag og behag og du må smage dig lidt frem. Start med at rive citronskallen fra den økologiske citron på et rivejern, og pisk fløden stiv i en røreskål. Vend forsigtigt flødeskummet sammen med mascarpone, citronskal, citronsaft, vaniljesukker og flormelis til cremen har en ensartet konsistens. Kom citroncremen i en sprøjtepose med en velegnet tylle, og fordel citroncremen ovenpå de afkølede mazarintærter.

Prøv lige at se opskriften på: Citrontrifli med kiksekrummer og marengs

Pynt de små mazarintærter med friske bær

Nu er tiden kommet til at sætte prikken over i'et, og pynte de afkølede mazarinbunde med friske bær. Personligt lader jeg årstiden definere hvilke bær der skal indgå i kagedesserten, og i sommermånederne er det jo helt oplagt at anvende danske jordbær og hindbær, hvor sidstnævnte strækker sig ind i sensommeren og efteråret alt efter sæson. Heldigvis er vi jo så privilegerede nu-om-dage, at vi stort set har adgang til friske bær og alverdens eksotiske frugter året rundt, men de kan nu ikke slå de danske sommerbær i sæson.

Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet guf

Forslag til forskellige bær som pynt:

  • Jordbær
  • Hindbær
  • Brombær
  • Blåbær
  • Råsyltede rabarber
  • Kirsebær
  • Råsyltede abrikoser
  • Råsyltede ferskener

Prøv lige at se opskriften på: Citronfromage

Grundopskrift på sukkerlage til råsyltede bær

Udover friske bær kan du også anvende råsyltede bær og frugter, som med statsgaranti vil få mundvandet til at løbe efter første mundfuld. Det er meget enkelt at råsylte bær og frugter som fx abrikoser, ferskener og rabarber fra haven. Det eneste det kræver er en tyktflydende sukkerlage, som hældes over bærrene hvori de skal trække i ca. 5-10 minutter alt efter ønsket konsistens. Råsyltede rabarber skal trække noget længere i sukkerlagen - gerne et par dage på køl inden de skal serveres.

  • 2 dl. vand
  • 1 dl. økologisk rørsukker
  • 1 tsk. vaniljesukker eller kornene fra en ½ vaniljestang

Bring vand, sukker og vaniljesukker i kog, og lad det koge indtil sukkeret er opløst. Skru ned for varmen og lad det småsimre indtil sukkerlagen begynder at blive lidt mere sirupsagtig. Tag gryden af varmen, og hæld den varme sukkerlage over dine bær eller frugter.

God bagelyst.

Mazarintærte med sommerbær og citroncreme

Print
Serves: 8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 450 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 8 voted )

Ingredients

  • Dej til mazarinbunde:
  • 35 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 180 gr. smør skåret i tern
  • 3 hele æg
  • 375 gr. revet marcipan
  • 70 gr. mandelsplitter eller mandelflager
  • Citroncreme:
  • 200 gr. mascarpone
  • 2½ dl. piskefløde
  • Fintrevet citronskal fra 1 økologisk citron og 1 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 25 gr. flormelis
  • Pynt:
  • Frisk mynte
  • Et par håndfulde jordbær skåret i skiver
  • En håndfuld hindbær
  • En håndfuld blåbær
  • Evt. lidt sigtet flormelis på toppen

Instructions

Dej til mazarinbunde:

  1. Forvarm ovnen til 170° grader almindelig ovnvarme.
  2. Riv marcipanen fint på et rivejern, og bland det sammen med smørret skåret i mindre tern i en røreskål.
  3. Tilsæt æggene og hvedemelet og pisk det hele godt igennem med en el-pisker.
  4. Smør kageringene (en muffinsform kan også sagtens anvendes) med lidt smør, og drys formene med lidt mandelsplitter eller mandelflager.
  5. Fordel dejen i formene og drys lidt ekstra mandelflager eller mandelsplitter ovenpå dejen.
  6. Bag mazarintærterne ved 170° grader i ca. 20-25 minutter eller til de er flot gyldne på overfladen.
  7. Tag mazarintærterne ud af ovnen, og lad dem forblive i kageringene imens de afkøler helt på en bagerist.
  8. Tag de afkølede mazarintærter ud af bageformene.

Citroncreme:

  1. Riv citronskallen fra den økologiske citron på et rivejern.
  2. Pisk fløden stiv i en røreskål, og vend det forsigtigt sammen med mascarpone, citronskal, citronsaft, vaniljesukker og flormelis.
  3. Kom citroncremen i en sprøjtepose med en velegnet tylle, og fordel citroncremen ovenpå de afkølede mazarintærter.

Pynt:

  1. Pynt mazarintærterne med årstidens friske bær ovenpå citroncremen, og pynt med et mynteblad eller citronmelisse og evt. lidt sigtet flormelis.
  2. Velbekomme.

Notes

Mazarintærterne er fryseegnede i op til tre måneder, og skal bare optø ved stuetemperatur i et par timer inden de pyntes med citroncreme og bær. Du kan sagtens lave en anden creme til mazarintærterne, hvis du ikke er så vild med citroncreme. Prøv fx at piske fløden stiv og vend det sammen med mascarpone, flormelis og lidt hjemmelavet rabarberkompot - det kan også varmt anbefales. Du kan også vælge at bage mazarindejen som en stor mazarintærte, og så enten stikke eller skære den færdigbagte mazarinbund ud i passende størrelse - alternativt lave en stor mazarintærte og så pynte den med citroncreme og bær.

Mazarin med sommerbær og citroncreme
Mazarin med sommerbær og citroncreme

6 kommentarer til “Mazarintærte med sommerbær og citroncreme”

  1. Tak for dejligt inspiration.
    Lækkert med citroncremen!
    Kunne man med fordel bage en hel bund af mazarin,
    og derefter stikke/ skære bunde ud i passende størrelse.?
    Altså hvis man ikke lige har mange kageringe!

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Ingeborg,
      Mange tak for din besked. Du kan sagtens bage en hel mazarinbund og så efterfølgende skære/stikke bunde ud i en passende størrelse. Alternativt kan du bage kagen som en stor mazarintærte og pynte den, så den serveres som en stor tærte fremfor mange små 🙂 Du kan også bage mazarinbundene i en muffinsform, så der er flere muligheder.

      God bagelyst.

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Hej Thomas
    Hvilken størrelse springform vil være passende til den portion dej og hvor længe skal den ca. bage?
    Mvh. Ulla

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Ulla,
      Tak for din besked. Som nævnt i opskriften kan du sagtens lave mazarinbunden i en stor springform. Størrelsen på springformen som passer til dejmængden er ca. 24-26 cm. og bagetiden ca. 25 minutter ved 170 grader almindelig ovnvarme.

      God bagelyst.

      Hilsen
      Thomas

  3. Kan man pynte dem med cremen dagen før de skal serveres og så vente med bær til dagen efter, har ikke tid til at så og lave cremen imorgen. Glæder mig til at smage det

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Pia,
      Mange tak for din besked 😊 Du kan sagtens bage kagerne i forvejen, og så opbevare dem på køl til dagen efter. Jeg vil foreslå dig at lave cremen samtidig med at du bager kagerne, og så opbevare cremen på køl sammen med kagerne. På dagen vil jeg så sprøjte kagerne, som er meget hurtigt overstået. Håber resultatet bliver godt.

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *