Danske jordbær.
Dansk sommerstemning.
En frugt med dybe rødder i den danske kultur.
En frugt som er et yndet tilløbsstykke langs de danske landeveje om sommeren, hvor den ene hyggelige bod efter den anden skyder op i rabatten med disse himmelske røde solmodne bærfrugter.
Prøv lige at se opskriften på: Citrontrifli med kiksekrummer og marengs
Indbegrebet af dansk sommer
Jordbær er synonym med dansk højsommer.
Så hvad er mere oplagt end at lave en lækker jordbærtrifli af disse friske røde frugter.
Men hov. Er det ikke disrespekt at forvandle disse solmodnerøde guldklumper om til jordbærgrød? Friske danske jordbær skal da spises hele med lidt fløde. Den holdning deler jeg også. Til dels.
For drejer det sig ikke blot om at få en god madoplevelse. Uanset om de friske jordbær nydes i en jordbærtrifli eller naturel kærtegnet med lidt kølig dansk fløde i en skål. Jo. Jeg spiser min jordbærtrifli med rigtig god samvittighed. Bum.
Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertrifli
Dansk sommerdessert med gamle rødder
Jordbærtrifli er en gammel klassiker indenfor desserter på lige fod med rabarbertrifli, æblekage og svesketrifli. En old-school sommerdessert, som jeg mindes min mormor serverede for familien om sommeren.
Denne jordbærtrifli tager udgangspunkt i en klassisk jordbærtrifli, men jeg har givet vaniljecremen et lille moderne twist i form af græsk yoghurt, som jeg synes fungerer rigtig godt sammen med fløden og de øvrige ingredienser. Græsk yoghurt tilfører desserten en smule syrlighed i vaniljecremen, hvilket klæder denne jordbærtrifli rigtig godt.
Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli
Tilberedning af jordbærtrifli
Jordbærtrifli er noget nær den nemmeste desserttype at stå med i et køkken.
Den kræver minimal arbejdsindsats, da jordbærgrøden passer sig selv.
Den kan tilberedes og komponeres adskillige timer før den skal serveres, da det blot får desserten til at samle sig i køleskabet.
En desserttype der er nem at tilberede.
Proppet med vaskeægte dansk sommerstemning.
Hvad mere kan vi forlange.
Livet er godt.
Ingredients
- Jordbærgrød
- Ca. 400-500 gr. jordbær (friske eller frosne)
- 3 spsk. rørsukker
- Lidt friskpresset citronsaft
- Evt. lidt Maizena eller kartoffelmel til jævning
- Fløjsblød vaniljecreme
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- Ca. ½ tsk. vaniljesukker
- 3 spsk. rørsukker
- 5 spsk. græsk yoghurt
- 2 dl. piskefløde
- Andet
- Ca. 20 makroner
- Lidt citronmelisse til pynt
- 4-6 friske jordbær til pynt
Instructions
Jordbærgrød
- Start med at rense jordbærene ved at fjerne stilken og skylle dem under lidt kold vand.
- Hæld jordbærene ned i en passende gryde og tilsæt rørsukker.
- Lad nu jordbærene koge ind til en lind jordbærgrød, men uden at bærene koger ud. Du skal beregne ca. 15-20 minutter ved middel varme. Jordbærgrøden skal simre - ikke koge.
- Finder du jordbærgrøden lidt for tynd, kan du jævne den med lidt Maizena eller kartoffelmel opløst i koldt vand. Tilsæt jævningen stille og roligt, så grøden ikke bliver for stiv.
- Stil den færdige jordbærgrød i køleskabet, så den kan køle helt af inden du skal komponere den færdige jordbærtrifli.
Fløjlsblød vaniljecreme
- Start med at lave en god gammeldags æggesnaps.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen i en skål til blandingen har en cremet og fyldig konsistens.
- Tilsæt græsk yoghurt og bland det godt sammen med æggesnapsen.
- Pisk fløden stiv og fordel det forsigtigt i cremen.
Sådan komponerer du din jordbærtrifli
- Start først med at udvælge nogle velegnede glas til formålet. Det skal helst være glas, da du så kan se den smukke komposition og de mange lag og farver.
- I glasset lægger du nu skiftevis afkølet jordbærgrød, knuste makroner og den fløjlsbløde vaniljecreme.
- Dette gentages 2-3 gange alt efter glassets udformning, og hvor stor en dessert du ønsker at servere.
- Jordbærtrifli har som med æblekage godt af at trække et par timer i køleskabet før servering – gerne længere, så ingredienserne kan sætte sig. Du kan derfor med fordel lave denne lækre sommerdessert i forvejen, når du venter gæster eller blot vil forkæle familien.
Notes
Pynt din jordbærtrifli med lidt citronmelisse og lidt friske små jordbærstykker som topping. Evt. lidt jordbærglace som prikken over i'et. Du kan også lave en "voksenudgave" af denne jordbærtrifli, hvor du marinerer makronerne i lidt portvin inden de lægges i glasset - det kan varmt anbefales.