Citronkage

Citronkage. Svampet. Saftig. Frisk. Syrlig. Den ultimative citronkage, hvis jeg selv skal sige det. Jeg er personlig helt vild med citronkagen fra bagermesteren i Føtex og Bilka, som laver en mundvandsdrivende lækker citronkage, som jeg længe har forsøgt at genskabe. Denne kage er saftig med en stor fed tyk streg under S-A-F-T-I-G. Og lidt længere nede på siden afslører jeg mit hemmelige trick. Og så er den selvfølgelig sprængfyldt med en fortryllende frisk smag af friskpressede citroner, som sammen med den hvide let sød-syrlige glasur på toppen vil få mundvandet til at løbe hos alle kagesultne sjæle. Denne “lemon-pound-cake” er den ultimative skærekage, som med statsgaranti vil løfte eftermiddagskaffen til nye højder, og som samtidig er rigtig nem at tilberede.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelkage

Opskrift på citronkage

På få minutter kan du fremtrylle denne lækre citronkage, som ganske enkelt er den ultimative opskrift på den mest saftige skærekage med revet citronskal og friskpresset citronsaft. Selvfølgelig fra økologiske citroner. Der indgår både revet citronskal og citronsaft i dejen, hvilket giver en fantastisk frisk smag af citron. Når kagen kommer ud af ovnen, skal den pensles med den hjemmelavede citronsirup, imens kagen endnu er varm. Citronsiruppen trænger ned i den færdigbagte kage, hvilket tilfører denne himmelske skærekage et ekstra citronkick, og frem for alt gør kagen S-A-F-T-I-G.

Prikken over i’et er den sød-syrlige citronglasur, som smørres på kagen når den er helt afkølet. Det er kort og godt opskriften på verdens bedste citronkage, som har den helt perfekte balance mellem det søde og syrlige, og som frem for alt er utrolig svampet i konsistensen. Så svampet og saftig, at den nemt kan den holde sig frisk på køl i minimum 3-4 dage.

Prøv lige at se opskriften på: Æblekage

Denne opskrift på citronkage er:

  • Den ultimative opskrift på den mest svampede og saftige citronkage med glasur
  • En virkelig lækker skærekage med en skøn, frisk og syrlig smag af citron
  • Hurtig og nem at røre sammen med håndmixer
  • En mundvandsdrivende lækker skærekage til eftermiddagskaffen eller til kollegerne på arbejdspladsen
  • Fryseegnet i op til tre måneder

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Sukker
  • Flormelis
  • Æg
  • Smør
  • Sødmælk (tykmælk eller andet surmælksprodukt som fx cremefraiche og yoghurt kan også anvendes)
  • Citronsaft
  • Citronskal
  • Vaniljesukker
  • Bagepulver
  • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Citronkage
Kage med citron og glasur er en dansk klassiker, som efterhånden har rigtig mange år på bagen. Gammeldags citronkage med en sød-syrlig glasur er den ultimative skærekage, hvis lysten til en frisk og saftig kage melder sig. Det er en kage som kan fortolkes i det uendelige. Birkes. Marcipan. Frosting. Jeg foretrækker den helt simple udgave, hvor C-I-T-R-O-N-E-N sidder med forrest i feltet i den gule førertrøje. Friske økologiske citroner, som med skal og saft definerer denne mundvandsdrivende lækre skærekage. Mums.
Citronkage
Denne opskrift passer mængdemæssigt til en springform med en diameter på 28 cm., men du kan også anvende en stor rugbrødsform eller anden bageform, hvis rumindhold svarer til springformen. Du får 10 pæne portionsstykker ud af denne skærekage, som jeg her har skåret ud i trekantede stykker.

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Prøv lige at se opskriften på: Giftkage

Sådan laver du den perfekte kage med citron

  1. Denne saftige skærekage med citron passer til en stor springform med en diameter på 28 cm. Du kan også bruge en stor rugbrødsform eller en lille bradepande. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, og ikke mindst valget af bageform. Du kan kontrollere om kagen er gennembagt med en kødnål eller strikkepind, men forvent en bagetid på ca. 40 minutter, og husk at smøre bageformen godt med smør eller olie, så kagen kan komme nemt ud af formen.
  2. Brug friskpresset citronsaft for den ultimative citronsmag. Du kan også anvende citronsaft fra flaske, men friskpresset citronsaft smager altså bare bedre. Køb 2-3 økologiske citroner, så er du dækket ind med citronskal og citronsaft til både dej, citronsirup og glasur.
  3. Gå ikke på kompromis med citronskallen. Den er ganske enkelt uundværlig i dejen, da den revne citronskal giver en skøn autentisk smag af citron i kagen.
  4. Kagen toppes med en skøn hvid glasur, som smøres ovenpå den helt afkølede kage. Hold igen med væsken, og tilsæt mælken lidt efter lidt, så glasuren ikke bliver for tynd. Glasuren skal være tyk og cremet, så den ikke flyder ud når du smører glasuren på kagen. Du kan også erstatte mælken med lidt æggehvide, som gør glasuren mindre transparent og helt ugennemsigtig.

Kan jeg fryse kagen?

Ja. Du kan sagtens fryse kagen, som på frost har en holdbarhed på minimum tre måneder. Du kan også opbevare kagen på køl tildækket med staniol eller i en tætlukket beholder, hvor den uden problemer kan holde sig frisk og saftig i 3-4 dage.

God bagelyst.

Citronkage

Citronkage

Antal personer: 10 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 310 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 301 bedømmelser )

Ingredienser:

Citronkage:

  • 200 gr. hvedemel
  • 200 gr. sukker
  • 2 store æg, stuetemperatur
  • 120 gr. smør, stuetemperatur
  • 1,5 dl. sødmælk (tykmælk eller yoghurt naturel kan også anvendes)
  • 2 spsk. friskpresset citronsaft
  • 1 spsk. revet citronskal fra økologisk citron
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 0,5 tsk. salt

Citronsirup:

  • 3 spsk. flormelis (med top)
  • 0,6 dl. friskpresset citronsaft (saften fra en hel citron)

Glasur:

  • 120 gr. flormelis
  • 1 spsk. sødmælk (æggehvide kan også anvendes)
  • 1 spsk. friskpresset citronsaft

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Citronkage:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader almindelig over- og undervarme.
  2. Bland mel, bagepulver, vaniljesukker, citronskal og salt sammen i en røreskål.
  3. Pisk det bløde smør og sukker luftig og cremet i en anden røreskål i ca. 4-5 minutter med en håndmixer. Jo længere du pisker smør og sukker, jo mere luftig bliver dejen.
  4. Tilsæt æggene et af gangen, mens du pisker ved middelhøj hastighed.
  5. Tilsæt den friskpressede citronsaft, og rør det godt rundt i dejen.
  6. Vend halvdelen af melblandingen ned i dejen under omrøring.
  7. Tilsæt mælken og den sidste halvdel af melblandingen, og pisk dejen jævn og ensartet i konsistensen.
  8. Vend dejen ned i en smurt springform, og bag den i ovnen i ca. 40-45 minutter, eller til kagen er gyldenbrun og færdigbagt. Du kan stikke en kødnål eller strikkepind ned i midten af kagen, og hænger der våd dej ved, er kagen endnu ikke færdigbagt. Bagetiden vil variere alt efter ovntype og bageform.
  9. Lad kagen køle af i bageformen i ca. 15 minutter, og vend herefter kagen ud på en bagerist.
  10. Pensle citronsiruppen ovenpå den let afkølede kage.
  11. Fordel glasuren ovenpå den afkølede kage i et jævnt lag.
  12. Skær kagen ud i trekantede stykker.
  13. Velbekomme.
    Få fri fragt på min kogebog "Det er bare go' mad", som indeholder 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.

Citronsirup:

  1. Rør citronsaft og flormelis sammen til citronsiruppen.

Glasur:

  1. Rør ingredienserne sammen til en ensartet glasur, men tilsæt væsken lidt af gangen, så glasuren ikke bliver for tynd. Glasuren skal være tyk og cremet.
  2. Smag glasuren til med friskpresset citronsaft.

Yderligere kommentarer

Jeg anbefaler at bruge friskpresset citronsaft, men du kan også anvende citronsaft på flaske. Jo længere du pisker smør og sukker, jo mere luftig bliver dejen. Kagen er fryseegnet med en holdbarhed på minimum 3 måneder, og kan holde sig frisk og saftig på køl i 3-4 dage.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Citronkage

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

12 kommentarer

Kristine 31. oktober 2021 - 07:25

Jeg bagte denne kage i går og hold nu op hvor er den lækker!! Jeg stak huller i den færdige kage og hældte citronsaft ned i som ekstra ud over siruppen. Men kan virkelig anbefale denne kage

Besvar
Thomas fra Barego'mad 31. oktober 2021 - 08:40

Hej Kristine,
Mange tak for dit feedback på citronkagen :-) Det varmer mit gastronomiske hjerte med alle disse roser – TAK!! Det er og bliver en lækker skærekage, som personlig er en af mine favoritter takket være dens friskhed og ikke mindst utrolig saftige krumme. Jeg har ikke prøvet at stikke huller i den færdige kage, inden jeg pensler den med citronsaften, men et godt tip som jeg lige skal prøve af næste gang :-)

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Vivian andersen 3. april 2023 - 20:55

Kan man bruge kærnemælk?
Den opskrift lyder virkelig lækkert ☺️. Vh Vivian Andersen

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 3. april 2023 - 21:18

Hej Kristine,
Tak for din besked 😊 Du kan sagtens bruge kærnemælk – det bliver den absolut ikke ringere af.

God bagelyst.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Lars 28. juni 2022 - 13:09

Burde man ikke kunne bruge natron, da der jo er syre, et surmælksprodukt og citron, i kagedejen?
Bagepulver er jo bare natron med syre.

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 28. juni 2022 - 16:30

Hej Lars,
Mange tak for din besked og relevante spørgsmål 😊 Jeg har ikke prøvet at bruge natron som hævemiddel, men det burde fint kunne lade sig gøre med natron, når der også er surmælksprodukt og citron i dejen. Håber resultatet bliver godt.

God bagelyst.

Hilsen
Thomas

Besvar
vivi 1. februar 2023 - 11:25

Kan man bage denne i en stor bradepande og så gange opskriftet med 3? Kan den holde sig på køkkenbordet til dagen efter , dækket til?

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 1. februar 2023 - 11:33

Hej Vivi,
Mange tak for dine relevante spørgsmål vedrørende citronkagen. Du kan sagtens gange opskriften med tre og bage den i en stor bradepande, og jeg tænker ikke bagetiden skal forøges ret meget, da tykkelsen ikke bliver højere på kagen, nu hvor den kommer i en stor bradepande. Du kan lave priktesten med en kødnål eller strikkepind for at tjekke, om den er færdigbagt. Citronkagen kan sagtens holde sig frisk tildækket mes fx staniol eller husholdningsfilm til dagen efter 😊

God bagelyst.

Hilsen
Thomas

Besvar
Majken 29. september 2023 - 22:42

Hej 🙂
Jeg har lige lavet kagen eller det vil sige jeg forsøgte mig med muffin og gav dem 20 min
Men de blev helt lyse som i stort set ingen farve 🤔
Mærket med en kød nål og der var intet dej men de virket ubagte, har sat dem i køleskab og håber de har sat sig og virker mere bagte i morgen 🙏🏻
Har du muligvis en anden måde at bage den på hvis man vil lave muffin af den her opskrift

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 30. september 2023 - 00:57

Hej Majken,
Mange tak for dit feedback. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har bagt dejen i muffinsforme, så jeg må være dig et svar skyldig i forhold til bagetid. Bagetiden vil altid afhænge af ovntype, typen af bageform, varmluft eller almindelig ovnvarme, dejens konsistens osv.

Umiddelbart vil jeg mene, at hænger der ikke dej ved på kødnålen efter 20 minutters bagetid, burde de være gennembagte. Jeg bager altid dejen i en springform, men som udgangspunkt kan du bruge mange andre bageforme.

Man skal sommetider lige lave en opskrift et par gange, før den sidder i skabet.

Håber resultatet bliver godt.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Majken 1. oktober 2023 - 10:28

Tusind tak for svar 🙂
Den ser virkelig god ud , må Prøve den i en springform 🙏🏻

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 1. oktober 2023 - 12:45

Det var så lidt :-)
Den er virkelig også god – mega saftig og svampet.

God bagelyst.

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner