Forside » Kager » Citronkage

Citronkage

citronkage

Sådan bager du en nem citronkage med lækker glasur på toppen. En klassisk og populære skærekage med citron, og den har en god holdbarhed.

Citronkage. Svampet. Saftig. Frisk. Syrlig. Den ultimative citronkage, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg er personlig helt vild med citronkagen fra bagermesteren i Føtex og Bilka, som laver en lækker citronkage, som jeg længe har forsøgt at genskabe.

Denne kage er saftig, og lidt længere nede på siden afslører jeg mit hemmelige trick. Og så er den selvfølgelig sprængfyldt med en fortryllende frisk smag af friskpressede citroner, som sammen med den hvide let sød-syrlige glasur på toppen vil få mundvandet til at løbe hos alle kagesultne sjæle.

Denne "lemon-pound-cake" er den ultimative skærekage, som med statsgaranti vil løfte eftermiddagskaffen til nye højder, og som samtidig er rigtig nem at tilberede.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på citronkage

citronkage

Citronkage

5 fra 1 stemme
Sådan bager du en nem citronkage med lækker glasur på toppen. En klassisk og populære skærekage med citron, og den har en god holdbarhed.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid40 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal10 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Citronkage

  • 200 g hvedemel
  • 200 g sukker
  • 2 æg - store, stuetemperatur
  • 120 g smør - stuetemperatur
  • 1,5 dl sødmælk - tykmælk eller yoghurt naturel kan også anvendes
  • 2 spsk citronsaft - friskpresset
  • 1 spsk citronskal - revet, fra økologisk citron
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 0,5 tsk salt

Citronsirup

  • 3 spsk flormelis - med top
  • 0,6 dl citronsaft - friskpresset, saften fra en hel citron, 60 gram

Glasur

  • 120 g flormelis
  • 1 spsk sødmælk - æggehvide kan også anvendes
  • 1 spsk citronsaft - friskpresset

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180 grader almindelig over- og undervarme.
  • Bland mel, bagepulver, vaniljesukker, citronskal og salt sammen i en røreskål.
  • Pisk det bløde smør og sukker luftig og cremet i en anden røreskål i ca. 4-5 minutter med en håndmixer. Jo længere du pisker smør og sukker, jo mere luftig bliver dejen.
  • Tilsæt æggene et af gangen, mens du pisker ved middelhøj hastighed.
  • Tilsæt den friskpressede citronsaft, og rør det godt rundt i dejen.
  • Vend halvdelen af melblandingen ned i dejen under omrøring.
  • Tilsæt mælken og den sidste halvdel af melblandingen, og pisk dejen jævn og ensartet i konsistensen.
  • Vend dejen ned i en smurt springform, og bag den i ovnen i ca. 40-45 minutter, eller til kagen er gyldenbrun og færdigbagt. Du kan stikke en kødnål eller strikkepind ned i midten af kagen, og hænger der våd dej ved, er kagen endnu ikke færdigbagt. Bagetiden vil variere alt efter ovntype og bageform.
  • Lad kagen køle af i bageformen i ca. 15 minutter, og vend herefter kagen ud på en bagerist.
  • Pensle citronsiruppen ovenpå den let afkølede kage.
  • Fordel glasuren ovenpå den afkølede kage i et jævnt lag.
  • Skær kagen ud i trekantede stykker.

Noter

Jeg anbefaler at bruge friskpresset citronsaft, men du kan også anvende citronsaft på flaske.
Jo længere du pisker smør og sukker, jo mere luftig bliver dejen.
Kagen er fryseegnet med en holdbarhed på minimum 3 måneder, og kan holde sig frisk og saftig på køl i 3-4 dage.

Næringsindhold

Næringsindhold
Citronkage
Mængde pr. portion
Kalorier
320
% Daglig værdi*
Fedt
 
11
g
17
%
Mættet fedt
 
7
g
44
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
3
g
Kolesterol
 
65
mg
22
%
Natrium
 
324
mg
14
%
Kalium
 
75
mg
2
%
Kulhydrater
 
52
g
17
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
36
g
40
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
382
IU
8
%
Vitamin C
 
5
mg
6
%
Calcium
 
34
mg
3
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Hurtig at bage

På få minutter kan du fremtrylle denne lækre citronkage, som ganske enkelt er den ultimative opskrift på den mest saftige skærekage med revet citronskal og friskpresset citronsaft.

Selvfølgelig fra økologiske citroner. Der indgår både revet citronskal og citronsaft i dejen, hvilket giver en fantastisk frisk smag af citron.

Når kagen kommer ud af ovnen, skal den pensles med den hjemmelavede citronsirup, imens kagen endnu er varm.

Citronsiruppen trænger ned i den færdigbagte kage, hvilket tilfører denne himmelske skærekage et ekstra citronkick, og frem for alt gør kagen saftig.

Prikken over i'et er den sød-syrlige citronglasur, som smørres på kagen når den er helt afkølet.

Det er kort og godt opskriften på verdens bedste citronkage, som har den helt perfekte balance mellem det søde og syrlige, og som frem for alt er utrolig svampet i konsistensen.

Så svampet og saftig, at den nemt kan den holde sig frisk på køl i minimum 3-4 dage.

Med opskriften får du:

  • Den ultimative opskrift på den mest svampede og saftige citronkage med glasur
  • En virkelig lækker skærekage med en skøn, frisk og syrlig smag af citron
  • Hurtig og nem at røre sammen med håndmixer
  • En mundvandsdrivende lækker skærekage til eftermiddagskaffen eller til kollegerne på arbejdspladsen
  • Fryseegnet i op til tre måneder
Citronkage
Denne opskrift passer mængdemæssigt til en springform med en diameter på 28 cm., men du kan også anvende en stor rugbrødsform eller anden bageform, hvis rumindhold svarer til springformen. Du får 10 pæne portionsstykker ud af denne skærekage, som jeg her har skåret ud i trekantede stykker.

Sådan laver du den perfekte kage med citron

  1. Denne saftige skærekage med citron passer til en stor springform med en diameter på 28 cm. Du kan også bruge en stor rugbrødsform eller en lille bradepande. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, og ikke mindst valget af bageform. Du kan kontrollere om kagen er gennembagt med en kødnål eller strikkepind, men forvent en bagetid på ca. 40 minutter, og husk at smøre bageformen godt med smør eller olie, så kagen kan komme nemt ud af formen.
  2. Brug friskpresset citronsaft for den ultimative citronsmag. Du kan også anvende citronsaft fra flaske, men friskpresset citronsaft smager altså bare bedre. Køb 2-3 økologiske citroner, så er du dækket ind med citronskal og citronsaft til både dej, citronsirup og glasur.
  3. Gå ikke på kompromis med citronskallen. Den er ganske enkelt uundværlig i dejen, da den revne citronskal giver en skøn autentisk smag af citron i kagen.
  4. Kagen toppes med en skøn hvid glasur, som smøres ovenpå den helt afkølede kage. Hold igen med væsken, og tilsæt mælken lidt efter lidt, så glasuren ikke bliver for tynd. Glasuren skal være tyk og cremet, så den ikke flyder ud når du smører glasuren på kagen. Du kan også erstatte mælken med lidt æggehvide, som gør glasuren mindre transparent og helt ugennemsigtig.

Kan jeg fryse kagen?

Ja. Du kan sagtens fryse kagen, som på frost har en holdbarhed på minimum tre måneder. ¨

Du kan også opbevare kagen på køl tildækket med staniol eller i en tætlukket beholder, hvor den uden problemer kan holde sig frisk og saftig i 3-4 dage.

13 kommentarer til “Citronkage”

  1. Jeg bagte denne kage i går og hold nu op hvor er den lækker!! Jeg stak huller i den færdige kage og hældte citronsaft ned i som ekstra ud over siruppen. Men kan virkelig anbefale denne kage

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Kristine,
      Mange tak for dit feedback på citronkagen 🙂 Det varmer mit gastronomiske hjerte med alle disse roser - TAK!! Det er og bliver en lækker skærekage, som personlig er en af mine favoritter takket være dens friskhed og ikke mindst utrolig saftige krumme. Jeg har ikke prøvet at stikke huller i den færdige kage, inden jeg pensler den med citronsaften, men et godt tip som jeg lige skal prøve af næste gang 🙂

      Venlig hilsen
      Thomas

    2. Vivian andersen

      Kan man bruge kærnemælk?
      Den opskrift lyder virkelig lækkert ☺️. Vh Vivian Andersen

      1. Thomas fra Baregomad.dk

        Hej Kristine,
        Tak for din besked 😊 Du kan sagtens bruge kærnemælk - det bliver den absolut ikke ringere af.

        God bagelyst.

        Venlig hilsen
        Thomas

  2. Burde man ikke kunne bruge natron, da der jo er syre, et surmælksprodukt og citron, i kagedejen?
    Bagepulver er jo bare natron med syre.

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Lars,
      Mange tak for din besked og relevante spørgsmål 😊 Jeg har ikke prøvet at bruge natron som hævemiddel, men det burde fint kunne lade sig gøre med natron, når der også er surmælksprodukt og citron i dejen. Håber resultatet bliver godt.

      God bagelyst.

      Hilsen
      Thomas

  3. Kan man bage denne i en stor bradepande og så gange opskriftet med 3? Kan den holde sig på køkkenbordet til dagen efter , dækket til?

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Vivi,
      Mange tak for dine relevante spørgsmål vedrørende citronkagen. Du kan sagtens gange opskriften med tre og bage den i en stor bradepande, og jeg tænker ikke bagetiden skal forøges ret meget, da tykkelsen ikke bliver højere på kagen, nu hvor den kommer i en stor bradepande. Du kan lave priktesten med en kødnål eller strikkepind for at tjekke, om den er færdigbagt. Citronkagen kan sagtens holde sig frisk tildækket mes fx staniol eller husholdningsfilm til dagen efter 😊

      God bagelyst.

      Hilsen
      Thomas

  4. Hej 🙂
    Jeg har lige lavet kagen eller det vil sige jeg forsøgte mig med muffin og gav dem 20 min
    Men de blev helt lyse som i stort set ingen farve 🤔
    Mærket med en kød nål og der var intet dej men de virket ubagte, har sat dem i køleskab og håber de har sat sig og virker mere bagte i morgen 🙏🏻
    Har du muligvis en anden måde at bage den på hvis man vil lave muffin af den her opskrift

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Majken,
      Mange tak for dit feedback. Jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke har bagt dejen i muffinsforme, så jeg må være dig et svar skyldig i forhold til bagetid. Bagetiden vil altid afhænge af ovntype, typen af bageform, varmluft eller almindelig ovnvarme, dejens konsistens osv.

      Umiddelbart vil jeg mene, at hænger der ikke dej ved på kødnålen efter 20 minutters bagetid, burde de være gennembagte. Jeg bager altid dejen i en springform, men som udgangspunkt kan du bruge mange andre bageforme.

      Man skal sommetider lige lave en opskrift et par gange, før den sidder i skabet.

      Håber resultatet bliver godt.

      Venlig hilsen
      Thomas

      1. Tusind tak for svar 🙂
        Den ser virkelig god ud , må Prøve den i en springform 🙏🏻

      2. Thomas fra Baregomad.dk

        Det var så lidt 🙂
        Den er virkelig også god - mega saftig og svampet.

        God bagelyst.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.