Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Madbrød » Græsk pitabrød

Græsk pitabrød

Græsk pitabrød

Jeg er helt pjattet med det græske køkken - ikke mindst krydret gyros, seriøse mængder tzatziki og lidt salat rullet ind i et friskbagt græsk pitabrød. Det er ægte græsk feriestemning. Det eneste der mangler er måske lige et glas ouzo og Akropolis i baggrunden, men mindre kan også gøre det.

Her i hjemmet har vi altid en pose græske pitabrød på frost. Dette herlige græske fladbrød er meget velegnet til at komme en tur i fryseren, og smager lige så godt optøet efter et par minutter i ovnen. Jeg kan spise græsk pitabrød til stort set alt, hvor madbrød normalt indgår. Lige fra frikadeller i fad til græsk gyros og græsk salat. Som morgenmad, frokost eller aftensmad. Græsk pitabrød går i spænd med de fleste måltider, og kan serveres helt naturel eller med lidt friskhakkede krydderurter, salt og lidt olivenolie på toppen.

Prøv lige at se opskriften på: Langtidsbagte tomater

Opskriften på disse græske pitabrød er:

 • Den helt klassiske opskrift på græske fladbrød
 • Perfekt til gyros, souvlaki, grillmad, tzatziki og salater
 • Meget nem tilberedning på ca. 20 minutter plus hævetid
 • Ægte græsk feriestemning
 • Fryseegnet i op til tre måneder
 • Velegnet til børnenes madpakke
 • Så bløde og svampede, at de med statsgaranti ikke knækker når de rulles sammen om fyldet

Prøv lige at se opskriften på: Tzatziki

Sådan samler du et græsk pitabrød

Pitabrød. Fladbrød. Madbrød. Det græske pitabrød går under mange betegnelser, men er i al sin enkelhed et mundvandsdrivende lækkert madbrød, som er rigtig svampet og meget velegnet til fyld. Jeg skal lige hilse og sige, at græsk pitabrød også er meget velegnet til at suge sovs og tzatziki op fra tallerkenen med. I Grækenland anvendes græsk pitabrød med fyld i stor stil som fastfood, hvor man kan få stillet sulten imens man er på farten.

Den helt klassiske måde at samle et græsk pitabrød på:

 1. Læg det friskbagte pitabrød ovenpå et stykke staniol eller bagepapir
 2. Smør lidt tzatziki på langs af pitabrødet, og fordel lidt gyros eller andet krydret kød ovenpå
 3. Fordel lidt grofthakkede tomater, rødløg og lidt krydderurter ovenpå kødet
 4. Rul pitabrødet stramt sammen fra venstre mod højre, så du kan holde om pitabrødet uden at få fedtede fingre ved hjælp af bagepapiret eller staniolen

Prøv lige at se opskriften på: Græsk gyros

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter - lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Græsk pitabrød
Friskbagte græske pitabrød og dansk grillmad er som yin og yang, og er det perfekte match til grillmåltider på terrassen. Bløde svampede fladbrød, som kan støvsuge tallerkenen for overskydende marinade, sovs og dressing, og som kan rulles sammen omkring lidt grillet kød og salat toppet med et par skefulde tzatziki eller cremet hvid bønnedip.
Græsk pitabrød
Du skal bage dine græske pitabrød i ca. 1 minut, eller til de begynder at blive gyldne i overfladen med brune stegepletter. Det er vigtigt, at de ikke bliver overbagte, da de så bliver tørre og får en hård skorpe.

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Prøv lige at se opskriften på: Cremet hummus af cannellini bønner

Sådan laver du dine græske pitabrød

Denne opskrift giver 6 græske pitabrød. Start med at opvarme mælken til ca. 37° grader. Opløs gæren i den fingervarme mælk, og tilsæt herefter vand, olivenolie, salt og sukker. Rør alle ingredienserne godt rundt med en grydeske, og tilsæt herefter melet.

Ælt dejen godt igennem med god gammeldags håndkraft eller på en køkkenmaskine. Jo længere tid jo bedre - gerne 10 minutter eller længere, da det fremmer glutennetværket i dejen. Læg herefter et låg eller viskestykke over røreskålen, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur i ca. 2 timer.

Fordel dejen i 6 lige store stykker, og form eller spænd dejen op til små kugler. Dæk kuglerne til med et viskestykke, og lad dem efterhæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.

Drys lidt hvedemel eller durummel ud på dit køkkenbord, og rul hver kugle dej ud til et fladt pitabrød med en kagerulle. Pitabrødet skal have en diameter på ca. 20 cm. og en tykkelse på ca. 4-5 mm.

Opvarm en pande ved høj varme, og pensle den med lidt olivenolie. Bag pitabrødet på den varme pande indtil det begynder at blive gyldent og få brune stegepletter. Det skal have ca. 1 minut på hver side. Læg det færdigbagte pitabrød over på en tallerken, og dæk det til med et viskestykke, så det kan holde sig lunt og holde på fugten. Gentag processen indtil du er færdig.

Prøv lige at se opskriften på: Knuste kartofler

Disse ingredienser skal du bruge til græsk pitabrød:

 1. Mælk
 2. Vand
 3. Hvedemel
 4. Gær
 5. Salt
 6. Sukker
 7. Olivenolie

Prøv lige at se opskriften på: Grillet squash med parmesan

Tips og tricks til vellykkede græske pitabrød:

 1. Hold igen med fedtstoffet på panden - panden skal kun lige pensles med lidt olivenolie imellem hvert pitabrød
 2. Hold de færdigbagte pitabrød lune og fugtige på en tallerken tildækket med et viskestykke
 3. Rul dejen ud på bordet drysset med lidt durummel, som får dejen til at slippe nemmere både på bordet og på panden
 4. Pas på med ikke at bage pitabrødene for meget, da de så bliver tørre og hårde i skorpen

Prøv lige at se opskriften på: Sommersalat med tomat og agurk i dilddressing

Græsk pitabrød og dansk grillmad

Friskbagte græske pitabrød og dansk grillmad er som yin og yang, og er det perfekte match til grillmåltider på terrassen. Bløde svampede fladbrød, som kan støvsuge tallerkenen for overskydende marinade, sovs og dressing, og som kan rulles sammen omkring lidt grillet kød og salat toppet med et par skefulde tzatziki eller cremet hvid bønnedip. Opskriften på det perfekte grillmåltid. Har du en stegepande, som kan tåle at komme på en kul- eller gasgrill, kan du stå og tilberede pitabrødene direkte på grillen.

God bagelyst.

Græsk pitabrød

Græsk pitabrød

Antal personer: 6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 171 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 1,5 dl. fingervarm mælk
 • 0,5 dl. vand
 • 375 gr. økologisk hvedemel
 • 10 gr. gær
 • 1 tsk. salt
 • 0,75 spsk. sukker
 • 2 spsk. olivenolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Hæld den fingervarme mælk (ca. 40° grader) op i en røreskål, og rør gæren ud i mælken.
 2. Tilsæt vand, olivenolie, salt og sukker og rør det rundt i mælken.
 3. Tilsæt melet, og rør det godt rundt i skålen. Ælt dejen godt igennem med håndkraft eller endnu bedre på en køkkenmaskine, hvor dejen æltes godt igennem i ca. 10 minutter ved middel hastighed.
 4. Læg låg på skålen eller dæk den til med et viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur  i ca. 2 timer.
 5. Del dejen i 6 lige store stykker, og form dem til små runde kugler. Læg dejkuglerne på en bageplade og dæk dem til med et viskestykke. Lad dem nu efterhæve til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
 6. Drys lide hvede- eller durummel ud på køkkenbordet, og rul hver kugle dej ud til et fladt pitabrød med en diameter på ca. 20 cm. og en tykkelse på 4-5 mm.
 7. Opvarm en pande ved høj varme, og pensle den med lidt olivenolie.
 8. Bag nu pitabrødene et af gangen på den varme pande indtil de begynder at blive gyldne og dejen får brune stegepletter og er gennembagte. De skal bage i ca. 1 minut på hver side.
 9. Læg de færdigbagte græske pitabrød over på en tallerken, og dæk dem til med et viskestykke, så det holder på varmen og fugten.
 10. Gentag processen indtil alle pitabrødene er færdigbagte, og server dem lune på en tallerken til fx græsk gyros og tzatziki.
 11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Græske pitabrød kan holde sig friske på køl i tætlukket emballage i minimum 2-3 dage. Lun pitabrødene på en brødrister eller i en mikroovn. Opskriften på disse græske pitabrød er også fryseegnet i op til tre måneder, og skal blot varmes i en forvarmet ovn i få minutter direkte fra frost.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Nathalia 29. juli 2020 - 04:34

Man kan også holde dem lune, i en dyb pande med er høj låg

Besvar
Thomas fra Barego'mad 29. juli 2020 - 09:29

Hej Nathalia,
Tak for det gode indspark - det skal da lige tilføjes under opskriften 👍😊 Jeg har set at nogle også bruger to dybe tallerkener, men en pande med højt låg lyder også som en god løsning. Jeg bruger et viskestykke, da det både holder dem lune og fugtige.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.