En af de ting jeg glæder mig meget til at sætte tænderne i, når ferien går sydpå til varmere himmelstrøg er solmodne tomater. Smagen af store solmodne tomater, som i ordets bogstaveligste forstand har suget al næringen fra solen til sig. Denne intense smag af tomat kan man ikke opleve på vore breddegrader, aber es gibt andere metoden. Svaret er langtidsbagte eller semidried tomater - kært barn har mange navne. Langtidsbagte tomater som smager af sol, sommer og tomat med tomat på. Det perfekte tilbehør til en lang række måltider, hvor man ønsker en mundvandsdrivende intens tomatsmag.
Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille
Denne opskrift på langtidsbagte tomater er:
- Det samme som semidried tomater i ovn
- Det perfekte tilbehør i salater, pasta, pizza, bruschetta, sandwiches, tærter, skimmelost, mellemlagret ost og tapas
- Enkel og lige til at gå til - passer sig selv i ovnen
- Spækket med smagen af solmodne tomater
- Meget saftigere og lækre end soltørrede tomater
- En god måde at få brugt en rest cherrytomater på
- Velegnet til opbevaring i olielage i køleskabet
Prøv lige at se opskriften på: Cremet pastasalat med karry, kylling og bacon
Disse få simple ingredienser skal du bruge:
- Cherry- eller blommetomater
- En god olivenolie
- Tørrede krydderurter som fx timian
- Lidt økologisk rørsukker
- Et par fed hvidløg
- Salt
- Friskkværnet peber
- Lidt raps- eller solsikkeolie til lagen i glasset (uden olie kan de holde sig på køl i en 4-5 dage)
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Langtidsbagte tomater i olielage
Det er måske ikke sikkert, at du lige kan få spist alle dine ovntørrede tomater med det samme, og på køl kan semidried tomater holde sig i en tætlukket emballage i minimum fire dage uden problemer, men hvad nu hvis disse intense langtidsbagte cherrytomater ikke indgår i næste uges madplan? Så er der madspild, og det går jo ikke, men det er der heldigvis råd for i form af madlavningsolie. Opbevar dine tomater i en lage af fx raps- eller solsikkeolie, og forlæng holdbarheden i flere uger - jeg har flere gange haft mine stående i køleskabet i op til tre uger uden problemer, men de plejer nu at blive spist inden.
Prøv lige at se opskriften på: Broccolisalat med pesto, feta og avocado
Velegnede tomatsorter til ovnbagte tomater
Når du skal lave langtidsbagte tomater i ovn er der mange forskellige mindre tomatvarianter at vælge imellem, som alle varierer i smag, farve og udseende. Jeg foretrækker de små krydrede cherrytomater og blommetomater, som både har en god størrelse når de skal anvendes som semidried tomater, og ikke mindst en fantastisk intens smag af tomat, som bliver forstærket tifoldigt når de først kommer en tur i ovnen med lidt sukker, olie og krydderurter, hvor udtørringen intensiverer aromaerne.
Prøv lige at se opskriften på: Kisir tyrkisk bulgursalat
Disse tomatsorter er helt fantastiske:
- Den italienske blommetomat "San Marzano Red Plum" - en virkelig lækker tomat
- Den røde cherrytomat "Tumbler F1"
- Den røde cherrytomat "Gartenfreude" eller "Gardener's Delight"
- Den engelske røde cherrytomat "Sweet Aperitif"
- Den røde cherrytomat "Christmas Grapes"
- Den gule cherrytomat "Ildi", som er rigtig sød i smagen
- Den røde cherrytomat "Tiny Tim", som er en rigtig velsmagende cherrytomat
- - plus mange andre varianter
Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
Hjemmelavede langtidsbagte tomater
Det er legende let at lave sine egne langtidsbagte tomater, som også går under betegnelsen semidried tomater. Det kræver nærmest ingen indsats i køkkenet - du skal halvere cherrytomaterne og røre en marinade sammen. Resten klarer ovnen for dig. Resultatet er langtidsbagte cherrytomater med en intens smag af tomat og krydderurter. Denne opskrift er kun vejledende, og du kan til enhver tid prøve dig frem med andre krydderurter, eller måske kun nøjes med lidt olie og sukker, som forstærker sødmen og intensiteten i tomaterne.
God fornøjelse.
Ingredients
- 1 kg. cocktailtomater (er lidt sødere i smagen end almindelige cherrytomater)
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- 2 spsk. tørret timian
- 2 fed presset hvidløg
- Evt. et par kviste rosmarin
- Salt
- Friskkværnet peber
- ½ dl. olivenolie
- Rapsolie til at hælde i glassene til de færdige semidried tomater
Instructions
- Forvarm ovnen til 80° grader varmluft.
- Skyl tomaterne og halver dem. Kom de halverede tomater op i en stor skål.
- Hæld olivenolien op i en lille skål, og rør olien sammen med sukker, timian, presset hvidløg, salt og friskkværnet peber.
- Hæld olien ned i skålen til tomaterne, og vend de halverede tomater godt rundt i olien.
- Læg et stykke bagepapir på en bageplade, og fordel de halverede tomater på bagepapiret i et lag med skæresiden op ad. Fordel evt. et par kviste rosmarin ovenpå tomaterne, hvis smagen af rosmarin ønskes.
- Sæt bagepladen med tomaterne i ovnen og bag dem tørre i 3 timer.
- Tag de færdige ovnbagte tomater ud af ovnen, og lad dem køle af.
- Fordel de ovnbagte tomater i et par sylteglas, og dæk tomaterne til med rapsolie for at forlænge holdbarheden på dine langtidsbagte tomater.
- Velbekomme.
Notes
Hjemmelavede semidried tomater bør opbevares på køl, hvor holdbarheden er ca. 1 uge hvis de ikke er dækket til med olie. Holdbarheden forlænges med et par uger, hvis de ovntørrede tomater ligger i olie. Semidried tomater kan anvendes i fx salater, pasta, pizza, bruschetta og tapas, eller blot hvor man ønsker den intense smag af tomater.
Skal i gang med en jagtmiddag til nytår.
Jeg kommer med mine kommentarer efter nytår, men har lige et enkelt spørgsmål til dine langtidsbagte tomater: 3 timer i ovnen --- varmluft?? ovnens temperatur??
Bent Baltzer
Hej Bent,
Tak for din besked 😊 Det lyder lækkert med en jagtmiddag til nytår. De langtidsbagte tomater skal bages i ovnen i tre timer ved 80 grader varmluft. Dermed bliver de meget lig soltørrede tomater, men endnu mere lækre.
Held og lykke med middagen.
Venlig hilsen
Thomas