Jeg er ret begejstret for løgkompot, og kan spise det hele året rundt. Løgkompot med honning, balsamico, æbleeddike og timian er det ultimative tilbehør til tapas, burger, sandwich, hotdog, panini og ikke mindst til ost og kiks. Hjemmelavet løgkompot er både sød, syrlig og salt, og er en fantastisk smagsforstærker, som fremhæver og komplimenterer de øvrige elementer i ethvert måltid. Kun fantasien sætter grænser. Mulighederne er mange med dette simple, men meget velsmagende tilbehør, som er et musthave på køleskabshylden i ethvert hjem.
Prøv lige at se opskriften på: Dadler med bacon
Opskrift på løgkompot
Du kan næsten lave løgkompot med bind for øjnene. Det kræver ganske få ingredienser, og en gryde. Inden du ser dig om, står du med den mest velsmagende kompot, som samtidig er en fryd for øjet takket være den røde farve fra rødløgene. Jeg bruger altid rødløg til kompot - alene af den grund, at det rent visuelt tryllebinder øjnene. Rent smagsmæssigt er der ikke den store forskel, hvorvidt du anvender almindelige løg eller rødløg. Kompot af løg kan rent smagsmæssigt varieres i det uendelige. Jeg kan godt lide smagen af timian i en kompot, men du kan også sagtens anvende salvie, estragon, rosmarin og knuste enebær. Rosmarin kan godt blive lidt for gennemtrængende synes jeg, men det er jo en smagssag.
Prøv lige at se opskriften på: Kartoffel rösti
Denne opskrift på løgkompot er:
- Utrolig velegnet som topping til ost og tapas
- Det perfekte fyld i sandwiches og panini
- Nem at tilberede på 30 minutter
- Karamelliserede løg kogt ind med balsamico, æbleeddike, honning og krydderurter
Disse ingredienser skal du bruge:
- Rødløg
- Honning
- Balsamicoeddike
- Æbleeddike
- Rørsukker
- Frisk timian (tørret timian kan også anvendes samt rosmarin, estragon og salvie)
- Raps- eller solsikkeolie
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Quesadillas
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Fra kompot til løgmarmelade
Indrømmet. Det er ikke alle der er lige begejstrede for løgringe, og det er selvfølgelig en smagssag. Jeg elsker teksturen i de syltede rødløg, men du kan også sagtens koge løgene ud og blende dem til løgmarmelade med en stavblender. Smagen er den samme, men nu er løgene blevet forvandlet til den mest cremede løgmarmelade, som fx kan anvendes ovenpå en ostemad eller i en sandwich.
Kan jeg bruge almindelige løg?
Ja. Du kan sagtens anvende helt almindelige løg til løgkompot. Rent smagsmæssigt er der ikke den store forskel, men jeg foretrækker helt klart rødløg, da de er meget flottere rent visuelt. Du kan også krydre de almindelige løg med forskellige krydderurter som fx timian, rosmarin.
Hvad kan man bruge løgkompot til?
Du kan bruge syltede karamelliserede løg til lidt af hvert. De søde, salte og syrlige elementer komplementerer rigtig mange måltider og fødevarer, og er ganske enkelt en fantastisk smagsgiver. Prøv fx at servere lidt kompot til din næste langtidssimret oksegryde eller mørbrad i fad - det smager helt fantastisk, og løfter selve måltidet til nye højder takket være de søde og syrlige elementer. Du kan også servere kompot til en hjemmelavet hotdog, burger, panini eller sandwich. Skal du servere tapas eller det helt store ostebord, vil de syrligsøde løg også være helt perfekte som topping og smagsforstærker.
God fornøjelse.
Ingredients
- 3 store rødløg, skåret i skiver
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. æbleeddike
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- 1 lille håndfuld frisk timian (1 tsk. tørret timian kan også anvendes)
- 2-3 spsk. raps- eller solsikkeolie
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Pil rødløgene og skær dem i meget tynde skiver. Du kan med fordel anvende et mandolinjern (reklamelink).
- Opvarm lidt olie på en stegepande, og steg løgene klare og bløde ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i 3-4 minutter.
- Tilsæt balsamico- og æbleeddike, rørsukker og honning, og fordel det i løgblandingen på panden. Skru ned for varmen og lad løgene simre videre i ca. 20 minutter. Rør rundt et par gange undervejs.
- Tilsæt salt, friskkværnet peber og timian, og smag kompotten til. Tilsæt evt. lidt mere honning, balsamico- eller æbleeddike.
- 'Fordel løgkompotten i et rengjort skoldet sylteglas, og opbevar glasset på køl med tætlukket låg indtil det skal anvendes.
- Velbekomme.