Kartoffel rösti

Pommes rösti. Rosti. Røsti. Kartoffel rösti. Kært barn har mange navne, og uanset talemåde drejer det sig selvfølgelig om den klassiske kartoffelret rösti, som har sin oprindelse i alpelandet Schweiz. Rösti består kort og godt af groftrevne kartofler, som røres sammen med løg, æg, salt og friskkværnet peber. Rösti kartofler steges på pande i lige dele smør og raspolie – det giver det bedste resultat, hvis jeg selv skal sige det, da de ikke brænder så let på, og samtidig får en skøn smag af smør. Sprøde udenpå. Bløde indeni. De perfekte sprøde pandestegte rösti kartofler, som er nemme at tilberede, og det perfekte tilbehør til en lang række måltider med kød, eller blot som ledsager til en fyldig måltidssalat. Mulighederne er mange.

Prøv lige at se opskriften på: Brasede kartofler

Opskrift på kartoffel rösti

Rösti kartofler er ret beset en kartoffelpandekage, som tilberedes af groftrevne kartofler, løg, sammenpisket æg og krydderier. Det er grundudgaven på den klassiske kartoffelkage, som så kan varieres i det uendelige. Du kan fx tilsætte revet mozzarella, parmesan, sprødstegte bacontern, feta og et hav af forskellige krydderurter. Mulighederne er mange, men personligt foretrækker jeg den helt klassiske rösti bestående af kartofler, løg, æg, salt og peber.

Sådan former du en rösti

Du kan forme dine rösti til en bøflignende kartoffelpandekage med en stor ske, men jeg anvender altid en bagering med en diameter på ca. 8 cm., som gør det til en leg at lave ens rösti med samme tykkelse og størrelse. Hvis du anvender “bagering-metoden”, fylder du bageringene op med to store spiseskefulde kartoffelblanding, som trykkes let sammen i formen på et stykke bagepapir. Herefter fjerner du bageringen og gentager processen. Det nemmeste er at lave alle dine rösti på forhånd inden du går i gang med stegningen, da de blot skal transporteres fra bagepapir til pande med en stegepalet. Opskriften rækker til fire personer, og giver otte rösti med en tykkelse på ca. 2 cm.

Prøv lige at se opskriften på: Flødekartofler

Denne opskrift på kartoffel rösti er:

 • Ubestridt den bedste og nemmeste opskrift på hjemmelavede rösti
 • Med groftrevne løg og æg
 • Sprøde udenpå og bløde indeni
 • Velegnet til at blive lavet i forvejen
 • Fryseegnet i op til 3 måneder

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Store kartofler (ikke bagekartofler, da de er melede i smagen på grund af det høje indhold af stivelse)
 • Løg
 • Æg
 • Hvedemel
 • Rasp
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Prøv lige at se opskriften på: Kartofler i fad med bacon og parmesan

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Kartoffel rösti
Pommes rösti er ret beset en kartoffelpandekage, som pandesteges i rigelige mængder smør og rapsolie. Sprøde kartoffel rösti er mundvandsdrivende lækkert tilbehør – uanset om menuen står på oksemørbrad, kyllingebryst eller noget helt tredje. Rösti kan med fordel laves i forvejen, og er fryseegnet i op til tre måneder.

Hvilket bagestål er bedst i test?
Hvilket bagestål er bedst i test? Hånden på hjertet – der er ingen vindere eller tabere i denne test. Jeg sammenligner de fem mest solgte bage- og pizzastål i Danmark, hvoraf jeg selv har testet to af de fem nævnte. Testen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer, produktspecifikationer, tredjeparter og forbrugernes anmeldelser af de enkelte bagestål. Læs hele testen af de fem mest populære bagestål i Danmark.

Prøv lige at se opskriften på: Pommes ratatouille

Sådan laver du sprøde pommes rösti

 1. Skræl kartoflerne og riv dem groft på et rivejern ned i en stor røreskål.
 2. Pil løget og riv det groft på et rivejern.
 3. Skyl de groftrevne kartofler i koldt vand i skålen, så det meste af stivelsen kommer ud af kartoflerne. Gentag processen 2-3 gange.
 4. Tryk den overskydende væde ud af kartoflerne med hænderne, og pres kartoflerne tørre i et rent viskestykke.
 5. Bland løg og kartofler med alle de øvrige ingredienser i en stor røreskål.
 6. Tryk kartoffelmassen godt sammen til rösti med en tykkelse på ca. 2 cm., og placer dine kartoffel rösti på et stykke bagepapir, så de er nemme at håndtere når de skal steges.
 7. Smelt lige dele smør og rapsolie på en pande (ca. 50 gr. smør og 0,5 dl. rapsolie).
 8. Steg dine rösti sprøde og gyldne på panden ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 10 minutter på hver side. Skru evt. lidt ned for varmen undervejs, og vend ikke kartoflerne før de er gyldne og med skorpe, som holder på faconen når du vender dem.
 9. Server dem varme og sprøde.

Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler

Kan jeg fryse hjemmelavede rösti?

Ja. Du kan sagtens fryse dine hjemmelavede rösti med en holdbarhed på minimum tre måneder. Tø de frosne rösti op ved stuetemperatur i en times tid, og tilbered dem i en forvarmet ovn på 200° grader varmluft i ca. 10 minutter eller til de er gennemvarme og med sprød skorpe. Alternativt kan du tilberede dem på pande, hvor de steges sprøde i smør og rapsolie i ca. 2-3 minutter på hver side.

Derfor skal de groftrevne kartofler presses fri for væde

Det er nødvendigt at presse det meste af væden ud af de groftrevne kartofler, da væsken ellers vil samle sig i bunden af panden og småkoge, hvilket forlænger tilberedningstiden betydeligt, da vandet først skal fordampe før kartoffelpandekagerne kan steges gyldne og sprøde i fedstoffet. Når det er sagt, behøver du ikke presse de groftrevne kartofler fuldstændig fri for væde, da vi faktisk har brug for lidt væske i kartoffelblandingen for at dampkoge kartoffelpandekagerne indvendigt.

God fornøjelse.

Kartoffel rösti

Kartoffel rösti

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 325 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 27 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 800 gr. kartofler, skrællet og revet groft på rivejern
 • 1 løg, revet groft på rivejern
 • 1 æg, sammenpisket
 • 1 spsk. hvedemel
 • 1 spsk. rasp
 • 1,5 tsk. salt
 • 0,5 tsk. friskkværnet peber

Stegning:

 • Smør og rapsolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Skræl og skyl kartoflerne, og riv dem groft på et rivejern ned i en stor røreskål.
 2. Skyl de groftrevne kartofler i koldt vand i skålen, så det meste af stivelsen kommer ud af kartoflerne. Gentag processen 2-3 gange.
 3. Pil løget og riv det groft på et rivejern.
 4. Tryk den overskydende væde ud af kartoflerne med hænderne, og pres kartoflerne tørre i et rent viskestykke.
 5. Bland løg og kartofler med alle de øvrige ingredienser i en stor røreskål.
 6. Tryk kartoffelmassen godt sammen til rösti, og placer dine kartoffel rösti på et stykke bagepapir, så de er nemme at håndtere når de skal steges. Jeg bruger en bagering med en diameter på ca. 8 cm., som giver nogle fine ens rösti.
 7. Smelt lige dele smør og rapsolie på en pande (ca. 50 gr. smør og 0,5 dl. rapsolie).
 8. Steg dine rösti gyldne og sprøde på panden ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 10 minutter på hver side. Skru evt. lidt ned for varmen undervejs, og vend ikke kartoflerne før de er gyldne og med skorpe, som holder på faconen når du vender dem.
 9. Server de færdigstegte rösti varme og sprøde. Du kan sagtens opbevare de færdigstegte rösti i et ildfast fad, og så opvarme dem på en bageplade beklædt med bagepapir i en forvarmet ovn på 200° grader varmluft i ca. 10 minutter.
 10. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Rösti
Pommes rösti

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner