Forside » Salater og tilbehør » Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

billede med kartoffelsalat

Den bedste opskrift på klassisk kartoffelsalat med lækker cremet dressing bestående af forårsløg, purløg, creme fraiche og æbleeddike.

Kartoffelsalat. For mig indbegrebet af en dansk sommersalat, som bør nydes på terrassen i selskab med grillet kød eller fisk. Eller som et lækkert indslag til familieskovturen i det grønne.

Mulighederne er mange med hjemmelavet kartoffel salat, men primært en salat jeg og familien nyder i sommerhalvåret.

Bevares. En god sprødstegt frikadelle med kartoffelsalat på en kold novemberdag er nu heller ikke det værste at sætte tænderne i.

Selvfølgelig fremstillet på nye danske kartofler. Blot lige skrabet eller pillet under koldt vand fra hanen. Ren guld fra de sandede jyske marker. Som skabt til sommerens mange grillmåltider.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på dansk kartoffelsalat

billede med kartoffelsalat

Kartoffelsalat

5 fra 1 stemme
Den bedste opskrift på klassisk kartoffelsalat med lækker cremet dressing bestående af forårsløg, purløg, creme fraiche og æbleeddike.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenDansk
Forb. tid8 minutter
Tilb. tid12 minutter
Samlet tid20 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 kg kartofler - gerne nye og danske kartofler
  • 3 forårsløg
  • 1 bundt purløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld persille - lille
  • 2,5 spsk æbleeddike
  • 2 spsk mayonnaise
  • 5 spsk creme fraiche
  • 1 tsk sukker
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Start med at pille de nye kartofler og put dem i en gryde.
  • Bring kartoflerne i kog og tilsæt et par tsk. salt.
  • Lad nu kartoflerne simre og koge møre i ca. 10 minutter. Du kan med en kødnål eller gaffel teste om de er møre ved at stikke i dem. Slipper kartoflen kødnålen, er de møre. Det er vigtigt, at kartoflerne har bid og ikke bliver udkogte.
  • Lad kartoflerne afkøle - har du travlt, kan du afkøle dem under koldt vand i en si.
  • Skær kartoflerne i mindre mundrette stykker, og put dem i en stor røreskål.
  • Hak nu forårsløgene i tynde skiver og hak purløg og persille fint.
  • Hæld de hakkede krydderurter ned i skålen med kartoflerne.
  • Bland nu mayonnaise, creme fraiche, æbleeddike, sukker og et presset fed hvidløg i en anden skål.
  • Rør godt rundt i blandingen, og smag til med salt, friskkværnet peber, evt. lidt chili og lidt mere æbleeddike.
  • Dressingen til denne kartoffelsalat må gerne være lidt syrlig samtidig med at den også er salt og sød.
  • Tilsæt dressingen til kartoflerne og fordel forsigtigt blandingen i skålen.
  • Pynt med lidt finthakket forårsløg og purløg.

Noter

Denne lækre kartoffelsalat kan anvendes som tilbehør til et stykke grillet kød på en skøn sommerdag, eller som et uimodståeligt indslag til en hyggelig picnic i det grønne.
Kartoffelsalaten kan varieres i det uendelige - prøv dig frem og find din helt egen sammensætning.
Du kan fx også anvende tomater, grønne asparges og ærter som fyld i kartoffelsalaten.

Næringsindhold

Næringsindhold
Kartoffelsalat
Mængde pr. portion
Kalorier
281
% Daglig værdi*
Fedt
 
8
g
12
%
Mættet fedt
 
2
g
13
%
Transfedt
 
0.01
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
12
mg
4
%
Natrium
 
648
mg
28
%
Kalium
 
1119
mg
32
%
Kulhydrater
 
47
g
16
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
299
IU
6
%
Vitamin C
 
53
mg
64
%
Calcium
 
58
mg
6
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

5 tips til den perfekte kartoffel salat:

  1. Brug helt nye danske sommerkartofler, som blot skal skrabes let
  2. Undgå at udkoge kartoflerne - de skal være faste og have bid (7 minutters kogetid og 5 minutters hviletid i kogevandet)
  3. Lad kartoflerne afkøle helt inden de blandes sammen med de øvrige ingredienser
  4. Brug årstidens grøntsager og krydderurter
  5. Juster løbende på din dressing, og find den optimale balance mellem det sure, syrlige, søde og salte
Kartoffelsalat opskrift

Den taknemmelige sommersalat

Denne opskrift på hjemmelavet kartoffelsalat skal betragtes som en god grundopskrift. En opskrift som kan varieres i det uendelige, og kan ledsage utallige måltider.

Lige fra en god bøf på grillen til fx porchetta, pølser, kylling og en god dansk svinekam.

Kartoffelsalaten er på mange måder køleskabets "skraldespand". Og en salat som afspejler årstidens råvarer.

Om sommeren kan du fx anvende friske ærter fra køkkenhaven eller røde, sprøde radisser. Grønne asparges. Tomater. Peberfrugter. En kartoffelsalat er meget taknemmelig

Kartoffelsalaten er hjemmelavet fastfood

Kartoffelsalat er i min verden fastfood. Vel og mærke den gode af slagsen.

Den kræver ikke det sorte bælte i kogekunst, og salaten kan hurtigt tilberedes. Det er en salat, som du med fordel kan forberede dagen i forvejen.

Du kan fx koge kartoflerne og stille dem på køl, så du blot skal lave dressingen og hakke krydderurterne inden du skal spise.

Du kan også vælge at færdigtilberede salaten, som med fordel kan holde sig på køl i flere dage.

Med andre ord kan du få glæde af salaten flere dage i træk. Se det er hjemmelavet fastfood der vil noget.

1 kommentar til “Kartoffelsalat”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.