Græsk kartoffelsalat. Bondesalat. Frokostsalat. Sommersalat. En græsk udgave af den normale klassiske kartoffelsalat. Vi holder fast ved betegnelsen græsk inspireret kartoffelsalat. Bum.
Græsk kartoffelsalat er et stort hit herhjemme i hele sommerhalvåret. Det perfekte tilbehør til et stykke grillet kød, som mættende frokostsalat eller som tilbehør til en picnic i det grønne. En rigtig sommersalat med et strejf af sydens sol under det græske flag i skøn harmoni med små nyopgravede danske kartofler. En fyldig og mættende salat, som man hurtig bliver forfalden til. Og som løfter sommerens mange grillmåltider til nye højder.
Prøv lige at se opskriften på: Græsk salat
Denne opskrift på græsk kartoffelsalat er:
- En græsk fortolkning af den klassiske danske kartoffelsalat
- Det perfekte tilbehør til grillmad, fisk og krydrede kødretter
- En mættende og velsmagende sommersalat
- Med cremet feta, oliven, kartofler og grøntsager vendt i en lækker marinade
- Nem og enkel at tilberede på en halv time
- Velegnet til at blive lavet i forvejen, og kan nydes både lun og kold
Prøv lige at se opskriften på: Græsk gyros
Disse ingredienser skal du bruge:
- Kartofler
- Røde peberfrugter
- Rødløg
- Feta
- Agurk
- Cherrytomater
- Kalamata-oliven
- Olivenolie
- Citronsaftmængden af citronsaft)
- Hvidvinseddike
- Akaciehonning
- Oregano
- Dijonsennep
- Hvidløg
Prøv lige at se opskriften på: Tiktok feta pasta
Græsk kartoffelsalat til det meste
Græsk kartoffelsalat kan spises hele året rundt. Som lækkert tilbehør til et stykke grillet kød eller fisk, eller om vinteren som tilbehør til old-school frikadeller eller krydrede oksekødsfrikadeller. I min optik er græsk kartoffelsalat i sit helt rette element om sommeren, hvor den kan tilberedes med små nye danske kartofler. Lækre nyopgravede kartofler, som bliver dejlig cremede i konsistensen af en tur i ovnen. I skønt selskab med små solmodne krydrede tomater. En mættende og velsmagende sommersalat fremstillet på jyske kartofler med et twist af Grækenland. Så mangler vi blot Akropolis i baggrunden og et glas kølig ouzo på bordet.
Prøv lige at se opskriften på: Græske frikadeller
Det græske køkken - en gastronomisk smeltedigel
Det græske køkken er meget typisk og udbredt i og omkring landene i Middelhavet som fx Italien, Balkan, Tyrkiet og hele Mellemøsten. Græsk mad består af mange grøntsager, mælkeprodukter, olivenolie, krydderurter, brød og en alsidig kombination af både svinekød, lam samt kanin og kylling.
Prøv lige at se opskriften på: Fladbrød
Kartofler og krydderurter
Denne opskrift på græsk kartoffelsalat leverer lidt af det hele. Masser af nye kartofler. Grøntsager. Krydderurter og olivenolie. Og ikke at forglemme den guddommelige feta, som sætter sit lækre præg på denne salat. Fjerner du kartoflerne fra denne salat, og tilsætter lidt flere tomater, agurker, løg og peberfrugter, ja, så har du en fantastisk græsk salat.
Med andre ord kan denne salat varieres og kombineres i det uendelige. En salat som er taknemmelig for det du har liggende i køleskabet, og som altid er et stort hit ved bordet. Mættende. Farvestrålende. Let at tilberede. God græsk mad.
God fornøjelse.
Ingredients
- Græsk kartoffelsalat:
- Ca. 1200 gr. nye små danske kartofler
- 2 store røde peberfrugter
- 2 store rødløg
- Ca. 300 gr. feta
- 1 agurk
- Ca. 20 små snack- eller cherrytomater
- 1 håndfuld kalamata-oliven
- Marinade til græsk kartoffelsalat:
- 1 dl. god olivenolie
- Ca. ½ dl. friskpresset citronsaft (smag dig lidt frem og juster løbende mængden af citronsaft)
- 2 spsk. hvidvinseddike
- 3 tsk. akaciehonning (alternativt 2-3 tsk. sukker)
- ½ tsk. salt
- 2 tsk. tørret oregano eller 3-4 tsk. friskhakket oregano
- 1-2 tsk. dijonsennep
- 2 finthakkede fed hvidløg
- Friskkværnet peber
Instructions
Græsk kartoffelsalat:
- Tænd ovnen på 200° grader varmluft.
- Vask de små nye danske kartofler, så de er helt rene og fri for jordrester.
- Halver kartoflerne på langs og put dem i en pose. Tilsæt lidt rapsolie og fordel olien blandt kartoflerne.
- Placer kartoflerne på en plade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen i ca. 15 minutter.
- Fjern kernerne i peberfrugterne, og skær dem i grove mundrette stykker. Put dem i samme pose som du anvendte til kartoflerne, og tilsæt lidt ekstra rapsolie. Fordel olien blandt peberfrugterne.
- Efter ca. 15 minutter skubber du kartoflerne lidt til side på bagepladen, hvorefter du placerer peberfrugterne i den ene side.
- Lad nu kartoflerne og peberfrugterne stege videre i ca. 15 minutter, eller til de er færdigstegte.
- Tag bagepladen ud af ovnen og lad kartoflerne afkøle inden de blandes sammen med de øvrige ingredienser.
- Halver agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær den i grove skiver på ca. 1 cm. tykkelse.
- Halver tomaterne.
- Halver de to rødløg og skær dem ud i fine strimler.
- Hæld de lune kartofler og peberfrugter op i en stor skål, og tilsæt alle de øvrige grøntsager.
- Tilsæt feta i grove stykker eller tern.
- Hæld marinaden over alle ingredienserne i skålen, og rør forsigtigt rundt i kartoffelsalaten.
Marinade til græsk kartoffelsalat:
- Hæld olivenolie og friskpresset citronsaft op i en skål.
- Tilsæt alle de øvrige ingredienser til blandingen.
- Rør godt rundt i marinaden, og smag til.
- Tilsæt evt. lidt mere honning/sukker, sennep eller citronsaft.
Notes
Græsk kartoffelsalat kan spises både lun og kold. Ingredienserne til marinaden er vejledende, idet den kan justeres alt efter smag og behag. Pynt kaftoffelsalaten inden servering med lidt frisk oregano, lidt rødløg og nogle halverede tomater.