Lækre kartofler i fad med bacon og parmesan, der er perfekt som tilbehør. En skøn kartoffelret, der også kan spises som en egen ret. Foto: Baregomad.dk.
Få opskrift på kartofler i fad med bacon og parmesan. Gratinerede kartofler i fad spækket med smagen af umami, glaserede løg og krydderurter.
Kartofler i fad med bacon og parmesan er en af de helt store favoritter her i huset, når det kommer til tilbehør og gratinerede kartofler.
Det er en lækker kartoffelret, som man både kan spise som tilbehør eller som et selvstændigt måltid uden kød (hvis vi lige ser bort fra de sprødstegte bacontern i retten) - bacon er i min verden et krydderi.
Denne opskrift på kartofler i fad med bacon og parmesan er et lettere og sundere alternativ til de klassiske flødekartofler, men mindst lige så lækker og smagfuld med herlige aromaer af parmesan, bacon, glaserede løg og krydderurter.
Som væde i retten anvendes grøntsagsbouillon, som stille og roligt bliver absorberet af kartoflerne under og efter tilberedningen i ovnen.
Når kartoffelfadet kommer ud af ovnen, skal retten lige sætte sig tildækket i 15-20 minutter inden servering.
1,5kgkartofler - i tynde skiver på 3-4 mm. tykkelse
300gbacon - i tern
3storeløg
150gparmesan - revet
60gsmør
3spskbalsamicoeddike
4dlgrøntsagsbouillon
3tsktimian - tørret, eller 2-3 spsk. friskhakket timian
2tskrosmarin - tørret, eller 2 spsk. friskhakket rosmarin
salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Start med at stege bacontern sprøde på en pande eller gryde ved middelhøj varme.
Skræl kartofler og skær dem i tynde skiver med en tykkelse på 3-4 mm. Jeg bruger et mandolinjern til at skære kartoflerne i tynde skiver, men du kan også sagtens skære dem i tynde skiver med en skarp grøntsagskniv.
Læg de færdigstegte bacontern op på en tallerken, og steg løgene klare ved middel varme i det resterede fedtstof på panden. Tilsæt evt. lidt smør hvis der mangler fedtstof på panden eller i gryden.
Lad løgene karamellisere stille og roligt, og vend dem et par gange undervejs. Løgene skal være bløde og let gyldne når de er ved at være færdige.
Når løgene er ved at være færdige, tilsætter du et par spiseskefulde balsamicoeddike, og lader løgene stege videre i et par minutter. Balsamicoeddiken tilfører en lækker let syrlig sødme til løgene.
Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
Imens ovnen varmer op laver du dit kartoffelfad.
Smør et ildfast fad med lidt olie.
Fordel en fjerdedel af kartoflerne i bunden af fadet ved at lægge dem delvis ind over hinanden. Fordel en tredjedel af de glaserede løg ovenpå kartoflerne og herefter en tredjedel af de sprødstegte bacontern. Slut af med en tredjedel af parmesanen, og krydre rundhåndet med både salt, friskkværnet peber, timian og rosmarin.
Gentag processen indtil du har fire lag kartofler, og slut af med at fordele den sidste fjerdedel af parmesanen ovenpå kartoffelskiverne.
Hæld herefter kogende grøntsagsbouillon ned langs kanten i fadet så tre ud af de fire lag kartofler er dækket til med bouillon.
Fordel nogle små klatter smør ovenpå parmesanen, og gratiner kartoflerne i ca. 70-80 minutter eller til kartoflerne er møre.
Tag fadet med kartoflerne ud af ovnen, og lad de gratinerede kartofler sætte sig i 15-20 minutter inden servering.
Pynt med lidt friskhakkede krydderurter og server dine kartofler i fad med bacon og parmesan.
Noter
Det er vigtigt, at du ikke skyller dine kartofler under koldt vand efter du har skrællet dem, da du så skyller meget af stivelsen ud af kartoflerne, som er med til at tykne grøntsagsbouillonen under gratineringen.Du kan sagtens forberede kartoffelfadet dagen i forvejen, og så opbevare det på køl indtil det skal gratineres.Du kan også gratinere kartoflerne i fad, og så fryse den ned, hvorefter de blot skal opvarmes i en forvarmet ovn ved 180° grader varmluft i ca. 30 minutter.
Næringsindhold
Næringsindhold
Kartofler i fad
Mængde pr. portion
Kalorier
462
% Daglig værdi*
Fedt
17
g
26
%
Mættet fedt
10
g
63
%
Transfedt
0.3
g
Flerumættet fedt
1
g
Enkelumættet fedt
4
g
Kolesterol
39
mg
13
%
Natrium
1986
mg
86
%
Kalium
1203
mg
34
%
Kulhydrater
53
g
18
%
Kostfibre
7
g
29
%
Sukker
7
g
8
%
Protein
25
g
50
%
Vitamin A
500
IU
10
%
Vitamin C
56
mg
68
%
Calcium
353
mg
35
%
Jern
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Denne opskrift på kartoffelfad med bacon er:
Lækre kartofler i ovn spækket med umami
Et sundere alternativ til klassiske flødekartofler
Lækkert tilbehør til mange måltider med kød
Gratinerede kartofler i lag med glaserede løg, sprødstegte bacontern og revet parmesan
Nemme at tilberede og kan laves i forvejen med opbevaring på køl eller frost
Kartofler i fad med indbygget middelhavsstemning
Kartofler i fad med bacon og parmesan er kort og godt et kartoffelfad i ovn med indbygget middelhavsstemning. Masser af middelhavsstemning.
Det er et kartoffelfad med lige dele inspiration fra både Italien og Grækenland, hvor de sprødstegte bacontern, revet parmesan og masser af tørrede eller friske krydderurter som fx timian og rosmarin med statsgaranti skaber feriestemning i det lille hjem.
Vi er selvforsynende med middelhavs-krydderurter fra vores højbed på terrassen, som ofte indgår i min madlavning, men tørrede krydderurter er lige så velegnede, og når jeg laver dette kartoffelfad indgår der både tørre og friske krydderurter i form af timian, rosmarin og lidt persille.
Opskriften på kartofler i fad med bacon og parmesan er kun vejledende, og det er sådan en kartoffelret du kan variere i det uendelige med andre typer krydderurter og fastmodnede oste som fx Vesterhavsost, Comendante og Rød Krystal.
3 kommentarer til “Kartofler i fad”
Sussie Wandel
Sidder lige og kigger opskrifter fra nytåret igennem og opdager at jeg har brugt to af dine, har også skrevet på din Panna Cotta med mango. Denne opskrift er virkelig lækker og nem. Det er helt sikkert ikke sidste gang den skal bruges. Overvejede at bruge den med koteletter i bunden. Tak for opskrifter
Hej Sussie,
Det er jeg meget taknemmelig for - tak for din interesse og tillid til min madblog 😊 Panna cotta er altid et hit som dessert, nem at lave og udgaven med mango giver et dejligt frisk modspil til fløden. Tak for dit feedback.
Sidder lige og kigger opskrifter fra nytåret igennem og opdager at jeg har brugt to af dine, har også skrevet på din Panna Cotta med mango. Denne opskrift er virkelig lækker og nem. Det er helt sikkert ikke sidste gang den skal bruges. Overvejede at bruge den med koteletter i bunden. Tak for opskrifter
Hej Sussie,
Det er jeg meget taknemmelig for - tak for din interesse og tillid til min madblog 😊 Panna cotta er altid et hit som dessert, nem at lave og udgaven med mango giver et dejligt frisk modspil til fløden. Tak for dit feedback.
Hilsen
Thomas
Tak fordi du bruger opskriften på kartoffelfad. Skriv gerne hvad du synes om retten.