Bliv ekspert i at lave flødekartofler med denne enkle opskrift. Få den konsistens og cremede smag, der er karakteristisk for den elskede klassiker.
Tager jeg meget fejl, hvis jeg i skrivende stund antager, at du er lige så pjattet med hjemmelavede flødekartofler som undertegnede. Og vi er ikke alene.
Flødekartofler er nærmest en nationalspise på højde med stegt flæsk, og når man først har smagt disse cremede flødestuvede kartoffelskiver i fad, forstår man godt flødekartoflens store popularitet.
Men at tilberede noget så simpelt som flødestuvede kartofler er åbenbart ikke helt lige til, og resultatet er ofte af meget svingende karakter.
Lige fra rå kartoffelskiver i en vandig flødelignende opløsning til smagsløse udkogte kartoffelskiver brændt til ukendelighed i ovnen.
Hvad siger du til at mestre tilberedningen af flødekartofler til perfektion? En opskrift på de nemmeste (og bedste) flødekartofler, som har den helt rigtige konsistens.
Fløden skal nemlig koges ind sammen med kartoflerne, så den cremede flødesovs nærmest går i et med kartoflerne i fadet.
Perfekt tilberedte kartoffelskiver, som hverken er rå eller helt udkogte, men som sidder lige i skabet, og som er spækket med en fantastisk smag af fløde, salt og krydderier.
Perfekt krydret. Kan du se det for dig? Sådan gør du.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på nemme flødekartofler
Denne opskrift er:
- Den ultimative opskrift på hjemmelavede flødekartofler
- Cremede flødestuvede kartofler med en fantastisk smag af fløde
- Det perfekte tilbehør til næsten hvad-som-helst som fx frikadeller, hakkebøffer og hamburgerryg
- Super lækre smovsede kartoffelskiver stuvet i rigelige mængder fløde
- Nem at tilberede og færdigtilberedt i ovn på halvanden time
Spørgsmål og svar om flødekartofler
Flødekartofler skal tilberedes indtil de er færdige. Tilberedningstiden vil variere alt efter ovntype, mængde og ikke mindst kartoffelsort. En god tommelfingerregel er halvanden times tilberedning i ovn ved 175° grader varmluft. Med en kødnål kan du prikke i kartoflerne for at se, om de har fået nok og er bløde i konsistensen. Vær opmærksom på, at tykkere kartoffelskiver kræver længere tilberedning end tyndskårne kartofler. Jeg bruger altid et mandolinjern, som både sikrer tynde ensartede skiver, og som samtidig gør det at skære kartofler i skiver til en leg.
Udvalget af kartofler er stort - ikke mindst når det kommer til hjemmelavede flødekartofler. Du kan stort set bruge de fleste kartoffelsorter, men der er selvfølgelig nogle sorter der er velegnede end andre. Kartoflen skal være fast og velegnet til tilberedning i ovn, og må ikke være alt for hård som fx aspargeskartofler, som derimod er helt fantastisk i kartoffelsalat.
Velegnede sorter til flødekartofler:
Solist (velegnede til flødekartofler)
Alliance (velegnede til flødekartofler)
Sava (meget velegnede til flødekartofler)
Exquisa
Ditta
Hamlet
Jutlandia
Ballerina
Fakse
Folma (meget velegnede til flødekartofler)
Estima (meget velegnede til flødekartofler)
Du kan sagtens fryse flødekartofler med en holdbarhed på op til to måneder på frost. Den forholdsvis korte holdbarhed skyldes anvendelsen af fløde i retten. Kom flødekartoflerne ned i en lufttæt opbevaringsboks, og husk at skrive dato på låget. Du kan vælge at tø flødekartoflerne op i en stor skål eller køkkenvask med koldt vand (det går hurtigere end optøning i køleskab eller ved stuetemperatur), hvorefter opvarmningen kan ske tildækket i forvarmet ovn ved 175° grader varmluft i ca. 20-25 minutter eller i en mikroovn.
Du kan opbevare flødekartofler på køl i op til 2-3 dage i en tætlukket opbevaringsboks. Stil de overskydende flødekartofler på køl så hurtigt som muligt efter du er færdig med at spise, så der ikke opstår bakterier. Lad flødekartoflerne dampe af efter tilberedningen, og så på køl med henblik på at sætte bakterievæksten i stå. Sørg for at genopvarme flødekartoflerne til minimum 70°-75° grader inden de serveres.
Du kan spise lidt af hvert til hjemmelavede flødekartofler, og ikke mindst hele året rundt. Flødekartofler er at finde i langt de fleste grill-buffeter, og det er ikke helt tilfældigt, da disse flødestuvede kartoffelskiver kan serveres til stort set al slags kød.
Hvad kan du fx servere til flødekartofler:
Svinekød (Kogt- eller glaseret hamburgerryg, glaseret skinke, svinemørbrad, frikadeller, pulled pork, forloren hare, grillet eller marineret svinekotelet)
Oksekød (En god bøf, hakkebøf, gammeldags oksesteg, roastbeef, culottesteg, cuvettesteg, oksemørbrad)
Fjerkræ (Kyllingebrystfilet, fyldt kalkunbryst, kalkunsteg med baconskiver)
Lam (Lammekrone, lammekølle)
Hemmeligheden bag de cremede kartofler
Det er ikke raketvidenskab at lave hjemmelavede flødekartofler, som sidder lige i skabet. Tværtimod.
Der er nogle få grundregler, som gør din vej til vellykkede flødekartofler nem og ubesværet, og som er hele hemmeligheden bag vellykkede flødekartofler.
Når alt kommer til alt, er det jo bare flødestuvede kartofler tilberedt i fad.
En skøn kartoffelret, som vækker gode barndomsminder fra en svunden tid, hvor fondue og rejecocktail begejstrede mangt og mange.
De fem grundregler til vellykkede cremede flødekartofler:
- Brug rigtig piskefløde på 38% og færdiglavet mornaysauce.
- Brug rigeligt med krydderier, salt og friskkværnet peber (doser dog mængden af muskatnød med omhu).
- Fløden skal kun dække 75% af kartoflerne i fadet, da fløden under tilberedningen bobler op og nemt kan løbe ud over kanten. Er der for lidt fløde i fadet, må du tilføje lidt ekstra.
- Lad være med at bruge æg, grøntsager og bacon i dine flødekartofler - det kan både gøre flødestuvningen mere vanding, og frem for alt stjæle opmærksomheden fra den fantastiske fløde- og ostesmag. Du kan dog godt udskifte løget med en hel porre, da porre også er god som smagsgiver i flødekartofler.
- Lad være med at pille ved kartoflerne under tilberedningen - de skal bare have lov til at passe sig selv, så fløden rigtig kan koge ind og blive mundvandsdrivende lækker og cremet.
Tak fordi du bruger opskriften på de cremede kartofler med fløde. Skriv gerne hvad du synes om den.