Forside » Salater og tilbehør » Flødekartofler

Flødekartofler

flødekartofler

Bliv ekspert i at lave flødekartofler med denne enkle opskrift. Få den konsistens og cremede smag, der er karakteristisk for den elskede klassiker.

Tager jeg meget fejl, hvis jeg i skrivende stund antager, at du er lige så pjattet med hjemmelavede flødekartofler som undertegnede. Og vi er ikke alene.

Flødekartofler er nærmest en nationalspise på højde med stegt flæsk, og når man først har smagt disse cremede flødestuvede kartoffelskiver i fad, forstår man godt flødekartoflens store popularitet.

Men at tilberede noget så simpelt som flødestuvede kartofler er åbenbart ikke helt lige til, og resultatet er ofte af meget svingende karakter.

Lige fra rå kartoffelskiver i en vandig flødelignende opløsning til smagsløse udkogte kartoffelskiver brændt til ukendelighed i ovnen.

Hvad siger du til at mestre tilberedningen af flødekartofler til perfektion? En opskrift på de nemmeste (og bedste) flødekartofler, som har den helt rigtige konsistens.

Fløden skal nemlig koges ind sammen med kartoflerne, så den cremede flødesovs nærmest går i et med kartoflerne i fadet.

Perfekt tilberedte kartoffelskiver, som hverken er rå eller helt udkogte, men som sidder lige i skabet, og som er spækket med en fantastisk smag af fløde, salt og krydderier.

Perfekt krydret. Kan du se det for dig? Sådan gør du.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på nemme flødekartofler

flødekartofler

Flødekartofler

5 fra 1 stemme
Bliv ekspert i at lave flødekartofler med denne enkle opskrift. Få den konsistens og cremede smag, der er karakteristisk for den elskede klassiker.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenDansk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 45 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 kg kartofler - skåret i tynde skiver på 3-4 mm. tykkelse
  • 2,5 dl piskefløde - 38%
  • 2,5 dl mornaysauce
  • 1 stort løg - halveret og skåret i tynde skiver, 1 porre kan også anvendes skåret i tynde skiver
  • 2 fed hvidløg - presset
  • 0,5 tsk muskatnød - stødt
  • 0,5 tsk timian
  • 1 tsk paprika
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
  • Start med at skrælle kartoflerne, og skyl dem under koldt vand.
  • Skær kartoflerne i tynde skiver med en tykkelse på 3-4 mm. med en kniv eller endnu bedre med et mandolinjern (giver helt ens skiver og er meget hurtigere at arbejde med).
  • Pil løget og halver det fra top til bund. Skær løget i så tynde skiver som muligt.
  • Smør et ildfast fad (hellere for stort end for lille et fad, da fløden bobler en del op under tilberedningen) med lidt olie eller smør, og fordel nu alle kartoffelskiverne og løgene i fadet med fingrene.
  • Hæld fløden og mornaysaucen op i en røreskål, og tilsæt alle krydderierne. Pisk fløde-blandingen i 15-20 sekunder med en el-pisker eller piskeris.
  • Fordel fløde-blandingen over kartoflerne i fadet, og sæt fadet ind i ovnen.
  • Bag flødekartoflerne på midterste rist i ovnen i ca. halvanden time. Dæk evt. kartoflerne til undervejs med staniol, hvis de bliver for mørke. Efter en times tilberedning kan du prikke i kartoflerne med en kødnål, så du kan danne dig et billede af hvor langt du er i processen.
  • Du kan med fordel toppe kartoflerne med lidt revet ost, da det giver en ekstra dimension til retten. Osten skal tilsættes ca. 25-30 minutter før retten er færdigtilberedt. Jeg foretrækker revet cheddarost, men det er jo en smagssag.
  • Server flødekartoflerne til lige hvad du har lyst til.

Noter

Du kan sagtens tilberede dine flødekartofler dagen i forvejen, så de blot skal opvarmes til minimum 75 grader inden servering.
Du kan med fordel drysse revet ost ovenpå dine flødekartofler, da det tilfører en fantastisk smag til retten.
Løget kan erstattes med en porre, hvor du med fordel både kan anvende den grønne og hvide del af porren.
Doser mængden af muskatnød med en stille hånd, da muskatnød er et gennemtrængende krydderi, der bør anvendes med "forsigtighed".

Næringsindhold

Næringsindhold
Flødekartofler
Mængde pr. portion
Kalorier
600
% Daglig værdi*
Fedt
 
40
g
62
%
Mættet fedt
 
25
g
156
%
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
10
g
Kolesterol
 
121
mg
40
%
Natrium
 
772
mg
34
%
Kalium
 
1253
mg
36
%
Kulhydrater
 
53
g
18
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
7
g
8
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
1855
IU
37
%
Vitamin C
 
53
mg
64
%
Calcium
 
134
mg
13
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift er:

  • Den ultimative opskrift på hjemmelavede flødekartofler
  • Cremede flødestuvede kartofler med en fantastisk smag af fløde
  • Det perfekte tilbehør til næsten hvad-som-helst som fx frikadeller, hakkebøffer og hamburgerryg
  • Super lækre smovsede kartoffelskiver stuvet i rigelige mængder fløde
  • Nem at tilberede og færdigtilberedt i ovn på halvanden time

Spørgsmål og svar om flødekartofler

Hvor lang tid skal flødekartofler tilberedes?

Flødekartofler skal tilberedes indtil de er færdige. Tilberedningstiden vil variere alt efter ovntype, mængde og ikke mindst kartoffelsort. En god tommelfingerregel er halvanden times tilberedning i ovn ved 175° grader varmluft. Med en kødnål kan du prikke i kartoflerne for at se, om de har fået nok og er bløde i konsistensen. Vær opmærksom på, at tykkere kartoffelskiver kræver længere tilberedning end tyndskårne kartofler. Jeg bruger altid et mandolinjern, som både sikrer tynde ensartede skiver, og som samtidig gør det at skære kartofler i skiver til en leg.

Hvilke kartofler til flødekartofler?

Udvalget af kartofler er stort - ikke mindst når det kommer til hjemmelavede flødekartofler.  Du kan stort set bruge de fleste kartoffelsorter, men der er selvfølgelig nogle sorter der er velegnede end andre. Kartoflen skal være fast og velegnet til tilberedning i ovn, og må ikke være alt for hård som fx aspargeskartofler, som derimod er helt fantastisk i kartoffelsalat.
Velegnede sorter til flødekartofler:
Solist (velegnede til flødekartofler)
Alliance (velegnede til flødekartofler)
Sava (meget velegnede til flødekartofler)
Exquisa
Ditta
Hamlet
Jutlandia
Ballerina
Fakse
Folma (meget velegnede til flødekartofler)
Estima (meget velegnede til flødekartofler)

Kan flødekartofler fryses?

Du kan sagtens fryse flødekartofler med en holdbarhed på op til to måneder på frost. Den forholdsvis korte holdbarhed skyldes anvendelsen af fløde i retten. Kom flødekartoflerne ned i en lufttæt opbevaringsboks, og husk at skrive dato på låget. Du kan vælge at tø flødekartoflerne op i en stor skål eller køkkenvask med koldt vand (det går hurtigere end optøning i køleskab eller ved stuetemperatur), hvorefter opvarmningen kan ske tildækket i forvarmet ovn ved 175° grader varmluft i ca. 20-25 minutter eller i en mikroovn.

Hvor længe kan flødetofler holde sig på køl?

Du kan opbevare flødekartofler på køl i op til 2-3 dage i en tætlukket opbevaringsboks. Stil de overskydende flødekartofler på køl så hurtigt som muligt efter du er færdig med at spise, så der ikke opstår bakterier. Lad flødekartoflerne dampe af efter tilberedningen, og så på køl med henblik på at sætte bakterievæksten i stå. Sørg for at genopvarme flødekartoflerne til minimum 70°-75° grader inden de serveres.

Hvad spiser man til flødekartofler?

Du kan spise lidt af hvert til hjemmelavede flødekartofler, og ikke mindst hele året rundt. Flødekartofler er at finde i langt de fleste grill-buffeter, og det er ikke helt tilfældigt, da disse flødestuvede kartoffelskiver kan serveres til stort set al slags kød.

Hvad kan du fx servere til flødekartofler:
Svinekød (Kogt- eller glaseret hamburgerryg, glaseret skinke, svinemørbrad, frikadeller, pulled pork, forloren hare, grillet eller marineret svinekotelet)
Oksekød (En god bøf, hakkebøf, gammeldags oksesteg, roastbeef, culottesteg, cuvettesteg, oksemørbrad)
Fjerkræ (Kyllingebrystfilet, fyldt kalkunbryst, kalkunsteg med baconskiver)
Lam (Lammekrone, lammekølle)

Kartofler i skiver skåret med mandolinjern
Her ser du et kilo kartofler skåret i skiver med en tykkelse på 3-4 mm. Jeg har et mandolinjern fra Microplane, som jeg altid anvender til mine hjemmelavede flødekartofler, da det går meget hurtigere, og tykkelsen bliver ens hver gang.
Kartofler skåret i skiver til flødekartofler
Kartoflerne skal ikke koges eller tilberedes inden de fordeles i det ildfaste fad, men blot skrælles, skylles og skæres i skiver. Du kan bruge mange forskellige kartoffelsorter til flødekartofler, bare de ikke koger ud under tilberedningen.
Kartofler og løg i fad
De skiveskårne kartofler og halverede løgringe fordeles i et smurt ildfast fad. Det skal være nemt at lave flødekartofler, så det er på ingen måde nødvendigt at lægge kartoffelskiverne lagvis - bare fordel løg og kartofler med hænderne i fadet.
Flødekartofler i fad med fløde og krydderier
Som prikken over i'et fordeles fløden ud over alle kartoflerne i fadet. Hæld piskefløden op i en røreskål, og rør det sammen med presset hvidløg og de forskellige krydderier som timian, paprika, muskatnød, salt og friskkværnet peber.

Hemmeligheden bag de cremede kartofler

Det er ikke raketvidenskab at lave hjemmelavede flødekartofler, som sidder lige i skabet. Tværtimod.

Der er nogle få grundregler, som gør din vej til vellykkede flødekartofler nem og ubesværet, og som er hele hemmeligheden bag vellykkede flødekartofler.

Når alt kommer til alt, er det jo bare flødestuvede kartofler tilberedt i fad.

En skøn kartoffelret, som vækker gode barndomsminder fra en svunden tid, hvor fondue og rejecocktail begejstrede mangt og mange.

De fem grundregler til vellykkede cremede flødekartofler:

  1. Brug rigtig piskefløde på 38% og færdiglavet mornaysauce.
  2. Brug rigeligt med krydderier, salt og friskkværnet peber (doser dog mængden af muskatnød med omhu).
  3. Fløden skal kun dække 75% af kartoflerne i fadet, da fløden under tilberedningen bobler op og nemt kan løbe ud over kanten. Er der for lidt fløde i fadet, må du tilføje lidt ekstra.
  4. Lad være med at bruge æg, grøntsager og bacon i dine flødekartofler - det kan både gøre flødestuvningen mere vanding, og frem for alt stjæle opmærksomheden fra den fantastiske fløde- og ostesmag. Du kan dog godt udskifte løget med en hel porre, da porre også er god som smagsgiver i flødekartofler.
  5. Lad være med at pille ved kartoflerne under tilberedningen - de skal bare have lov til at passe sig selv, så fløden rigtig kan koge ind og blive mundvandsdrivende lækker og cremet.

1 kommentar til “Flødekartofler”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.