Flødekartofler

Flødekartofler

Tager jeg meget fejl, hvis jeg i skrivende stund antager, at du er lige så pjattet med hjemmelavede flødekartofler som undertegnede. Og vi er ikke alene. Flødekartofler er nærmest en nationalspise på højde med stegt flæsk, og når man først har smagt disse cremede flødestuvede kartoffelskiver i fad, forstår man godt flødekartoflens store popularitet.

Men at tilberede noget så simpelt som flødestuvede kartofler er åbenbart ikke helt lige til, og resultatet er ofte af meget svingende karakter. Lige fra rå kartoffelskiver i en vandig flødelignende opløsning til smagsløse udkogte kartoffelskiver brændt til ukendelighed i ovnen.

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Opskrift på nemme flødekartofler

Hvad siger du til at mestre tilberedningen af flødekartofler til perfektion? En opskrift på de nemmeste (og bedste) flødekartofler, som har den helt rigtige konsistens. Fløden skal nemlig koges ind sammen med kartoflerne, så den cremede flødesovs nærmest går i et med kartoflerne i fadet. Perfekt tilberedte kartoffelskiver, som hverken er rå eller helt udkogte, men som sidder lige i skabet, og som er spækket med en fantastisk smag af fløde, salt og krydderier. Perfekt krydret. Kan du se det for dig?

Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad

Denne opskrift på flødekartofler er:

  • Den ultimative opskrift på hjemmelavede flødekartofler
  • Cremede flødestuvede kartofler med en fantastisk smag af fløde
  • Det perfekte tilbehør til næsten hvad-som-helst som fx frikadeller, hakkebøffer og hamburgerryg
  • Super lækre smovsede kartoffelskiver stuvet i rigelige mængder fløde
  • Nem at tilberede og færdigtilberedt i ovn på halvanden time

Prøv lige at se opskriften på: Brasede kartofler

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Kartofler
  • Piskefløde 38%
  • Løg
  • Hvidløg
  • Muskatnød
  • Timian
  • Paprika
  • Friskkværnet peber
  • Salt
  • Cheddar, gouda eller emmentaler ost

Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler

Flødekartofler skal tilberedes indtil de er færdige. Tilberedningstiden vil variere alt efter ovntype, mængde og ikke mindst kartoffelsort. En god tommelfingerregel er halvanden times tilberedning i ovn ved 175° grader varmluft. Med en kødnål kan du prikke i kartoflerne for at se, om de har fået nok og er bløde i konsistensen. Vær opmærksom på, at tykkere kartoffelskiver kræver længere tilberedning end tyndskårne kartofler. Jeg bruger altid et mandolinjern, som både sikrer tynde ensartede skiver, og som samtidig gør det at skære kartofler i skiver til en leg.

Udvalget af kartofler er stort - ikke mindst når det kommer til hjemmelavede flødekartofler.  Du kan stort set bruge de fleste kartoffelsorter, men der er selvfølgelig nogle sorter der er velegnede end andre. Kartoflen skal være fast og velegnet til tilberedning i ovn, og må ikke være alt for hård som fx aspargeskartofler, som derimod er helt fantastisk i kartoffelsalat.

Velegnede sorter til flødekartofler:

  • Solist (velegnede til flødekartofler)
  • Alliance (velegnede til flødekartofler)
  • Sava (meget velegnede til flødekartofler)
  • Exquisa
  • Ditta
  • Hamlet
  • Jutlandia
  • Ballerina
  • Fakse
  • Folma (meget velegnede til flødekartofler)
  • Estima (meget velegnede til flødekartofler)

Du kan sagtens fryse flødekartofler med en holdbarhed på op til to måneder på frost. Den forholdsvis korte holdbarhed skyldes anvendelsen af fløde i retten. Kom flødekartoflerne ned i en lufttæt opbevaringsboks, og husk at skrive dato på låget. Du kan vælge at tø flødekartoflerne op i en stor skål eller køkkenvask med koldt vand (det går hurtigere end optøning i køleskab eller ved stuetemperatur), hvorefter opvarmningen kan ske tildækket i forvarmet ovn ved 175° grader varmluft i ca. 20-25 minutter eller i en mikroovn.

Du kan opbevare flødekartofler på køl i op til 2-3 dage i en tætlukket opbevaringsboks. Stil de overskydende flødekartofler på køl så hurtigt som muligt efter du er færdig med at spise, så der ikke opstår bakterier. Lad flødekartoflerne dampe af efter tilberedningen, og så på køl med henblik på at sætte bakterievæksten i stå. Sørg for at genopvarme flødekartoflerne til minimum 70°-75° grader inden de serveres.

Du kan spise lidt af hvert til hjemmelavede flødekartofler, og ikke mindst hele året rundt. Flødekartofler er at finde i langt de fleste grill-buffeter, og det er ikke helt tilfældigt, da disse flødestuvede kartoffelskiver kan serveres til stort set al slags kød.

Hvad kan du fx servere til flødekartofler:

  • Svinekød (Kogt- eller glaseret hamburgerryg, glaseret skinke, svinemørbrad, frikadeller, pulled pork, forloren hare, grillet eller marineret svinekotelet)
  • Oksekød (En god bøf, hakkebøf, gammeldags oksesteg, roastbeef, culottesteg, cuvettesteg, oksemørbrad)
  • Fjerkræ (Kyllingebrystfilet, fyldt kalkunbryst, kalkunsteg med baconskiver)
  • Lam (Lammekrone, lammekølle)
Kartofler i skiver skåret med mandolinjern
Her ser du et kilo kartofler skåret i skiver med en tykkelse på 3-4 mm. Jeg har et mandolinjern fra Microplane, som jeg altid anvender til mine hjemmelavede flødekartofler, da det går meget hurtigere, og tykkelsen bliver ens hver gang.
Kartofler skåret i skiver til flødekartofler
Kartoflerne skal ikke koges eller tilberedes inden de fordeles i det ildfaste fad, men blot skrælles, skylles og skæres i skiver. Du kan bruge mange forskellige kartoffelsorter til flødekartofler, bare de ikke koger ud under tilberedningen.
Kartofler og løg i fad
De skiveskårne kartofler og halverede løgringe fordeles i et smurt ildfast fad. Det skal være nemt at lave flødekartofler, så det er på ingen måde nødvendigt at lægge kartoffelskiverne lagvis - bare fordel løg og kartofler med hænderne i fadet.
Flødekartofler i fad med fløde og krydderier
Som prikken over i'et fordeles fløden ud over alle kartoflerne i fadet. Hæld piskefløden op i en røreskål, og rør det sammen med presset hvidløg og de forskellige krydderier som timian, paprika, muskatnød, salt og friskkværnet peber.

Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.

Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad

Hemmeligheden bag cremede flødekartofler

Det er ikke raketvidenskab at lave hjemmelavede flødekartofler, som sidder lige i skabet. Tværtimod. Der er nogle få grundregler, som gør din vej til vellykkede flødekartofler nem og ubesværet, og som er hele hemmeligheden bag vellykkede flødekartofler. Når alt kommer til alt, er det jo bare flødestuvede kartofler tilberedt i fad. En skøn kartoffelret, som vækker gode barndomsminder fra en svunden tid, hvor fondue og rejecocktail begejstrede mangt og mange.

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer med bacon i svampedrøm

De fem grundregler til vellykkede cremede flødekartofler:

  1. Brug rigtig piskefløde på 38% og færdiglavet mornaysauce.
  2. Brug rigeligt med krydderier, salt og friskkværnet peber (doser dog mængden af muskatnød med omhu).
  3. Fløden skal kun dække 75% af kartoflerne i fadet, da fløden under tilberedningen bobler op og nemt kan løbe ud over kanten. Er der for lidt fløde i fadet, må du tilføje lidt ekstra.
  4. Lad være med at bruge æg, grøntsager og bacon i dine flødekartofler - det kan både gøre flødestuvningen mere vanding, og frem for alt stjæle opmærksomheden fra den fantastiske fløde- og ostesmag. Du kan dog godt udskifte løget med en hel porre, da porre også er god som smagsgiver i flødekartofler.
  5. Lad være med at pille ved kartoflerne under tilberedningen - de skal bare have lov til at passe sig selv, så fløden rigtig kan koge ind og blive mundvandsdrivende lækker og cremet.

God fornøjelse.

Flødekartofler

Flødekartofler

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 285 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 280 bedømmelser )

Ingredienser:

Flødekartofler:

  • 1 kg. kartofler, skåret i tynde skiver på 3-4 mm. tykkelse
  • 2,5 dl. piskefløde 38%
  • 2,5 dl. mornaysauce
  • 1 stort løg, halveret og skåret i tynde skiver (1 porre kan også anvendes skåret i tynde skiver)
  • 2 fed hvidløg, fintpresset
  • 0,5 tsk. muskatnød, stødt
  • 0,5 tsk. timian
  • 1 tsk. sød paprika
  • 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Topping:

  • Evt. revet cheddar, gouda eller emmentaler

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Flødekartofler:

  1. Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
  2. Start med at skrælle kartoflerne, og skyl dem under koldt vand.
  3. Skær kartoflerne i tynde skiver med en tykkelse på 3-4 mm. med en kniv eller endnu bedre med et mandolinjern (giver helt ens skiver og er meget hurtigere at arbejde med).
  4. Pil løget og halver det fra top til bund. Skær løget i så tynde skiver som muligt.
  5. Smør et ildfast fad (hellere for stort end for lille et fad, da fløden bobler en del op under tilberedningen) med lidt olie eller smør, og fordel nu alle kartoffelskiverne og løgene i fadet med fingrene.
  6. Hæld fløden og mornaysaucen op i en røreskål, og tilsæt alle krydderierne. Pisk fløde-blandingen i 15-20 sekunder med en el-pisker eller piskeris.
  7. Fordel fløde-blandingen over kartoflerne i fadet, og sæt fadet ind i ovnen.
  8. Bag flødekartoflerne på midterste rist i ovnen i ca. halvanden time. Dæk evt. kartoflerne til undervejs med staniol, hvis de bliver for mørke. Efter en times tilberedning kan du prikke i kartoflerne med en kødnål, så du kan danne dig et billede af hvor langt du er i processen.
  9. Du kan med fordel toppe kartoflerne med lidt revet ost, da det giver en ekstra dimension til retten. Osten skal tilsættes ca. 25-30 minutter før retten er færdigtilberedt. Jeg foretrækker revet cheddarost, men det er jo en smagssag.
  10. Server flødekartoflerne til lige hvad du har lyst til.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens tilberede dine flødekartofler dagen i forvejen, så de blot skal opvarmes til minimum 75 grader inden servering. Du kan med fordel drysse revet ost ovenpå dine flødekartofler, da det tilfører en fantastisk smag til retten. Løget kan erstattes med en porre, hvor du med fordel både kan anvende den grønne og hvide del af porren. Doser mængden af muskatnød med en stille hånd, da muskatnød er et gennemtrængende krydderi, der bør anvendes med "forsigtighed".

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.