1kgkartofler - skåret i tynde skiver på 3-4 mm. tykkelse
2,5dlpiskefløde - 38%
2,5dlmornaysauce
1stortløg - halveret og skåret i tynde skiver, 1 porre kan også anvendes skåret i tynde skiver
2fedhvidløg - presset
0,5tskmuskatnød - stødt
0,5tsktimian
1tskpaprika
salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
Start med at skrælle kartoflerne, og skyl dem under koldt vand.
Skær kartoflerne i tynde skiver med en tykkelse på 3-4 mm. med en kniv eller endnu bedre med et mandolinjern (giver helt ens skiver og er meget hurtigere at arbejde med).
Pil løget og halver det fra top til bund. Skær løget i så tynde skiver som muligt.
Smør et ildfast fad (hellere for stort end for lille et fad, da fløden bobler en del op under tilberedningen) med lidt olie eller smør, og fordel nu alle kartoffelskiverne og løgene i fadet med fingrene.
Hæld fløden og mornaysaucen op i en røreskål, og tilsæt alle krydderierne. Pisk fløde-blandingen i 15-20 sekunder med en el-pisker eller piskeris.
Fordel fløde-blandingen over kartoflerne i fadet, og sæt fadet ind i ovnen.
Bag flødekartoflerne på midterste rist i ovnen i ca. halvanden time. Dæk evt. kartoflerne til undervejs med staniol, hvis de bliver for mørke. Efter en times tilberedning kan du prikke i kartoflerne med en kødnål, så du kan danne dig et billede af hvor langt du er i processen.
Du kan med fordel toppe kartoflerne med lidt revet ost, da det giver en ekstra dimension til retten. Osten skal tilsættes ca. 25-30 minutter før retten er færdigtilberedt. Jeg foretrækker revet cheddarost, men det er jo en smagssag.
Server flødekartoflerne til lige hvad du har lyst til.
Bemærkninger
Du kan sagtens tilberede dine flødekartofler dagen i forvejen, så de blot skal opvarmes til minimum 75 grader inden servering.Du kan med fordel drysse revet ost ovenpå dine flødekartofler, da det tilfører en fantastisk smag til retten.Løget kan erstattes med en porre, hvor du med fordel både kan anvende den grønne og hvide del af porren.Doser mængden af muskatnød med en stille hånd, da muskatnød er et gennemtrængende krydderi, der bør anvendes med "forsigtighed".
Næringsindhold
Næringsindhold
Flødekartofler
Mængde pr. portion
Calories
600
% Daglig værdi*
Fat
40
g
62
%
Saturated Fat
25
g
156
%
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
10
g
Cholesterol
121
mg
40
%
Sodium
772
mg
34
%
Potassium
1253
mg
36
%
Carbohydrates
53
g
18
%
Fiber
6
g
25
%
Sugar
7
g
8
%
Protein
11
g
22
%
Vitamin A
1855
IU
37
%
Vitamin C
53
mg
64
%
Calcium
134
mg
13
%
Iron
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.