Baregomad.dk » Opskrifter » Sæson » Jul » Brunede kartofler

Brunede kartofler

Brunede kartofler

Brunede kartofler er den ultimative klassiker på julebordet - uanset om de skal serveres til juleand eller sprødstegt flæskesteg. Eller begge dele som vi praktiserer her i huset. Der findes et utal af opskrifter på brunede kartofler, og det har kun taget mig små 20 år at finde frem til den ultimative tilberedningsmetode. Med denne nemme opskrift på brunede kartofler, vil du med statsgaranti lykkedes med at lave de mest velsmagende brunede kartofler.

Brunede kartofler, som hverken brænder på eller smager bittert af karamel, men som leverer en himmelsk smag af bløde engelske flødekarameller takket være smør, sukker og ikke mindst piskefløde. Fløden tilfører de brunede kartofler en skøn rund smag af flødekarameller, og gør smagsoplevelsen mere rund og blød. Karamellen lægger sig som et tykt lag på kartoflerne, jo længere tid de karamelliseres på panden.

Opskrift på brunede kartofler

Brunede kartofler nydes i stor stil til julemiddagen, men står det til mig bør brunede kartofler spises året rundt. Brunede kartofler smager også rigtig godt til glaseret hamburgerryg, medister, frikadeller og ikke mindst flæskesteg. Tilberedningen har det med at fremkalde koldsved hos mange husmødre (og fædre), men når du først lige mestrer nogle simple teknikker, vil du med statsgaranti være i stand til at lave de mest mundvandsdrivende brunede kartofler til familien juleaften, eller når lysten til karamelliserede kartofler melder sig.

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is

Denne opskrift på brunede kartofler er:

 • Den ultimative mormor-opskrift på brunede kartofler med sukker, smør og fløde
 • Skudsikre brunede kartofler uden klumper og med den helt rigtige farve og smag
 • En fast bestanddel af den klassiske danske julemiddag
 • Tilberedt på små kartofler, som skal koges og pilles i forvejen
 • Glaseret i en mundvandsdrivende lækker flødekaramel bestående af fløde, sukker og smør

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Små kartofler
 • Sukker (du kan også anvende flormelis)
 • Smør
 • Piskefløde 38%

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Husk disse tre simple husmoderråd:

 1. Brug små velegnede kartofler, som skal koges og pilles (jeg bruger aldrig kartofler på glas, men selvfølgelig kan de også bruges). Kartoflerne skal koges møre, men stadigvæk have bid og være faste i konsistensen. Brug spidsen af en gaffel eller en kødnål for at tjekke mørheden - kartoflerne skal kun lige akkurat slippe gaffelspidsen eller kødnålen. Hæld kogevandet fra kartoflerne med det samme, og fyld gryden op med koldt vand, som du igen hælder fra kartoflerne. På denne måde reducerer du hurtigt temperaturen i kartoflerne, så de ikke bliver yderligere tilberedt. Læg et rent viskestykke over de let afkølede kartofler, og pil dem imens de er lune, da det er meget nemmere.
 2. Anvend rigtig smør - ikke smørbar eller flydende margarine, men ægte saltet smør. Det tilfører en fantastisk smag til karamellen sammen med piskefløden.
 3. De pillede kartofler skal have stuetemperatur og duppet tørre, når de hældes ned i den flydende karamel på panden. Du kan med fordel koge kartoflerne dagen i forvejen, og så opbevare dem på køl. Det bedste resultat opnås ved at overhælde kartoflerne med kogende vand fra en elkedel inden de hældes på panden i det smeltede sukker. Når du skal brune kartoflerne, skal du hælde kogende vand over kartoflerne, og med det samme hælde alt vandet fra igen. Processen med det kogende vand gør, at kartoflerne er varme når de kommer på panden, hvilket skaber momentum i forhold til karamelliseringsprocessen.

Prøv lige at se opskriften på: Stuvet hvidkål

Asparges kartofler til brunede kartofler
Hvilke kartofler er mest velegnede til karamelliserede kartofler? Der er flere muligheder, men jeg anvender altid aspargeskartofler, som både har en fin størrelse, og som er faste i konsistensen. Den lidt krumme og aflange kartoffel er en ægte klassiker i Danmark, som både er fast i konsistensen og meget smagfuld.
Brunede kartofler med fløde
Jo længere tid du karamelliserer kartoflerne på panden, jo mere mørkebrune bliver de i farven. Glaseringen bliver også tykkere, jo længere tid kartoflerne får lov til at suge karamelliseringen til sig. Det er og bliver en smagssag, hvorvidt brunede kartofler skal være gyldne eller mørke i farven. Jeg foretrækker det sidste med en tyk glasering, og en uimodståelig smag af hjemmelavede flødekarameller.
Andesteg med brunede kartofler

Kan man fryse pizzadej?
Det helt store spørgsmål til tusinde kroner – kan man virkelig fryse hjemmelavet pizzadej? Det korte svar er et stort og rungende ja. Du kan sagtens fryse din hjemmelavede pizzadej, så du i løbet af ingen tid kan forkæle dig selv og familien med den mest sprøde og velsmagende pizza.

Prøv lige at se opskriften på: Pebernødder

Sådan undgår du brændte brunede kartofler

Bitre brunede kartofler kan ødelægge smagsoplevelsen af et helt måltid. Smager dine brunede kartofler bittert, er karamellen på panden brændt på, og bør ikke serveres, da de vil stjæle opmærksomheden og dominere det samlede billede af måltidet. Og det er der jo ingen der er interesserede i. Så hvordan undgår du brændte brunede kartofler?

Sådan undgår du bitre brunede kartofler:

 1. Tålmodighed. Det tager ca. 30-40 minutter at lave de perfekte brunede kartofler. Lad julefreden sænke sig, og nyd et glas vin imens sukkeret stille og roligt karamelliserer på panden. Du kan for så vidt godt skrue helt op for varmen, når sukkeret skal karamellisere, men sandsynligheden for at sukkeret brænder på er stor. Du skal blot være uopmærksom et kort øjeblik, før sukkeret brænder på. Smelt derfor sukkeret ved middel varme (6-7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) eller ca. 70% af kogepladens varmekapacitet.
 2. Lad sukkeret smelte helt uden omrøring. Du skal ikke røre i sukkeret, men stille og roligt lade det smelte helt inden smørret og fløden tilsættes. Hvis du rører rundt i sukkeret inden det er karamelliseret, vil sukkeret ikke smelte ens på panden, og du risikerer at stå med en klumpet sukkermasse.
 3. Tilsætning af smør og fløde. Når sukkeret er karamelliseret helt på panden, tilsætter du smør og fløde. Fløden bidrager med en himmelsk smag af engelske flødekarameller, og vil med statsgaranti løfte smagsoplevelsen til nye højder. Lad smørret smelte helt og fløden koge ind i karamellen på panden et par minutter inden kartoflerne tilsættes. Kartoflerne skal have stuetemperatur og være duppet helt tørre, når de forsigtigt hældes på panden. Vend forsigtigt kartoflerne efter et par minutter, og skru evt. lidt ned for varmen. Vend kartoflerne i karamellen med jævne mellemrum indtil alle kartoflerne er karamelliserede, og trængt ind i kartoflerne. Bliv ved med at røre indtil de er helt dækkede af den brune karamel. Når de brunede kartofler er færdigtilberedte, skruer du ned for varmen og lader dem hvile på panden indtil de skal serveres.

Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller

Karamelliseringen

Karamellisering betyder kort og godt brunfarvning af sukker, og anvendes i stor stil til madlavning - ikke mindst brunede kartofler, som får en lækker rund smag af nødder og karamel og en flot gyldenbrun farve. Det smeltede sukker karamelliserer når det smelter på panden ved middel varme, og får en sej konsistens som smyger sig om de små forkogte kartofler, hvor karamelliseringen nærmest trænger ind i kartoflerne.

Det kan ikke siges tit nok. Sukkeret skal stille og roligt smelte ved middel varme. Det kræver tålmodighed, og det ser længe ud som om at der intet sker på panden, men lige pludselig går det stærkt med karamelliseringen. Hvis din pande eller sauterpande ikke fordeler varmen jævnt, kan du dreje panden lidt eller svinge panden med sukkeret (hvis du mestrer denne teknik), så sukkeret kommer til at smelte nogenlunde ens på panden.

God fornøjelse.

Brunede kartofler

Brunede kartofler

Antal personer: 4-6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 270 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 323 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 1 kg.  små kartofler, kogte, kolde og pillede
 • 150 gr. sukker (flormelis kan også anvendes)
 • 75 gr. smør
 • 1 dl. piskefløde 38%

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Kog kartoflerne med skræl i letsaltet vand i ca. 12-15 minutter. Brug spidsen af en kniv eller kødnål til at tjekke mørheden - kartoflerne skal kun lige akkurat slippe, da de stadigvæk skal være faste og have bid.
 2. Hæld vandet fra de kogte kartofler, og hæld koldt vand ned i gryden, som du igen hælder fra med det samme. På denne måde reducerer du temperaturen i kartoflerne, så de ikke koger videre, men stadigvæk er lune, hvilket gør det nemmere at pille kartoflerne.
 3. Pil kartoflerne og stil dem på køl indtil de skal bruges.
 4. Selve processen med at brune kartoflerne på panden.
 5. Smelt sukkeret på en pande ved middel varme - uden at røre i det med en grydeske.
 6. Hæld kogende vand over de kolde kartofler i skålen, og lad dem trække et par minutter i vandet, så de bliver varme. Hæld vandet fra og lad kartoflerne blive tørre.
 7. Når sukkeret er blevet gyldent og smeltet, tilsætter du smør og piskefløde, som bruser op på panden. Rør det rundt i sukkerblandingen, og hæld forsigtigt kartoflerne på panden.
 8. Lad kartoflerne syde i den varme karamel i et par minutter, inden du vender dem rundt ved at ryste panden eller med en god gammeldags grydeske.
 9. Lad karamellen glasere kartoflerne i ca. 5 minutter ved middel varme, inden du igen vender dem. Gentag processen et par gange indtil de har den rette farve og lagtykkelse. Hvis karamellen bliver for varm, kan du tilsætter et par spiseskefulde vand eller piskefløde.
 10. Når kartoflerne har fået den ønskede farve, er de klar til servering, men du kan sagtens lade dem ligge på panden i yderligere 20-30 minutter ved meget svag varme, og så lige varme dem igennem når de skal serveres.
 11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Jo længere tid kartoflerne får lov til at trække i karamellen, jo bedre bliver de (hvis jeg selv skal sige det). Det glaserede sukkerlag bliver tykkere og tykkere, jo længere tid du karamelliserer kartoflerne på panden. Farven bliver også mere nøddebrun, hvilket er tilfældet med de afbillede kartofler her i opskriften.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.