Bagt squash med parmesan

Squash. Zucchini. Courgette. Kært barn har mange navne, men de fleste har nok stødt på denne herlige grøntsag, som godt kan minde lidt om en stor agurk i udseende og farve. Det forholder sig faktisk sådan, at squash botanisk set ikke er en grøntsag, men et bær med kødet frugt og kerner. Det samme gør sig også gældende for agurken, som er et bær og ikke en grøntsag.

Bær eller grøntsag – jeg vild med squash – især de økologiske af slagsen fra de danske køkkenhaver, som er i sæson fra juli til oktober måned. Og hvad er så mere oplagt end at lave grillet squash med parmesan, som er det perfekte tilbehør til grillmad, og som samtidig er legende let (og billigt) at tilberede.

Prøv lige at se opskriften på: Fyldte squash med grøntsager og gratineret ost

Denne opskrift på grillet squash med parmesan er:

  • Mundvandsdrivende lækkert tilbehør
  • Grillede squash-skiver med en skøn smag af hvidløg og sprød parmesan
  • Nemt og lækkert tilbehør tilberedt på blot 15 minutter
  • Velegnet til tilberedning i både ovn og grill
  • Perfekt til fx grillmad, pasta, kød, vegetarmad, tapas eller som snack

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Squash
  • Hvidløg
  • Parmesan
  • Olivenolie (du kan også anvende rapsolie)
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter – lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Grillet squash med parmesan
Grillede eller bagte squash er noget af det nemmeste tilbehør at fremtrylle i køkkenet. Det tager kun 10-15 minutter at tilberede, og resultatet er lækre saftige squash-skiver toppet med den sprødeste parmesanost, hvor der med statsgaranti vil blive slåskamp om den sidste skive på tallerkenen.

Hvad kender du til antiinflammatorisk kost?
Antiinflammatorisk kost består kort og godt af grøntsager, friske råvarer, sunde fedtstoffer, mineraler og vitaminer. Antiinflammatorisk mad booster kroppens immunforsvar, smører dine led og sikrer en god fordøjelse og et stabilt blodsukker. Bliv klogere på antiinflammatorisk kost her.

Hvordan tilbereder du squash?

Squash kan tilberedes på mange forskellige måder – lige fra råkost i salater til fx bagværk, farseret, gratineret eller i gryderetter. Og så må jeg ikke glemme squashspaghetti, som vi her i huset er ret pjattede med som erstatning for pasta eller ris. Tilberedning af squash er ikke kompliceret kogekunst, og med en minimal indsats i køkkenet og få ingredienser kan man fremtrylle lækre måltider og mundvandsdrivende tilbehør som fx denne opskrift på grillet squash med parmesan.

  • Skal du skrælle en squash?
    Der er absolut ingen grund til at skrælle en squash, da den mørkegrønne skræl er rig på vitaminer og kostfibre, så det vil være synd og skam at skrælle en squash. Med andre ord skal skrællen forblive på en squash.
  • Hvordan skal du skære en squash ud?
    Som med alle andre grøntsager og bær bør du altid skylle en squash under koldt vand inden du skærer den ud. Det er god køkkenhygiejne. Herefter skærer du toppen og bunden af, og så er vi klar til at skære squashen ud. Grillet squash med parmesan synes jeg fungerer bedst med squash i skiver, men du kan også skære squashen på langs med en ostehøvl eller mandolinjern, så du får store gratinerede squash-skiver i hele dens længde. Det er lidt en smagssag. Jeg foretrækker gratineret squash i skiver.

Fakta om squash:
Squash stammer oprindeligt fra Amerika, hvor den blev dyrket på lige fod med majs og bønner. Majs er botanisk set et bær, og ikke en grøntsag. En squash, courgette eller zucchini er umodne bær, som kan være grønne eller gule i farven, og være både aflange og runde i formen. Frugtkødet er hvidligt og med bløde kerner, og squash er af natur ret neutral i smagen. Du kan også spise bladene og blomsterne på en squash-plante. Kilde: Råvareguiden.dk

Grillet eller ovnbagt squash

Grillet eller ovnbagt squash – det er lidt potato potato, da tilberedningen stort set er den samme. Jeg har valgt at kalde opskriften for “grillet squash med parmesan”, da de skal grilles og bages ved forholdsvis høj ovnvarme. Ovnen skal forvarmes til 220° grader varmluft, og så snart du sætter bagepladen ind i ovnen med squash-skiverne, skal du tænde for ovnens grillfunktion. I opskriften skriver jeg 6-8 minutter, men tiden vil variere alt efter ovntype, så du skal visuelt vurdere hvornår squashene er færdige. Parmesanen skal være boblende sprød og gylden. Jeg har delt opskriften op i tilberedning på henholdsvis grill og i ovn.

God fornøjelse.

Bagt squash med parmesan

Grillet squash med parmesan

Antal personer: 4-6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 225 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 65 bedømmelser )

Ingredienser:

Grillet squash med parmesan:

  • 2 squash (zucchini), skåret i tynde skiver
  • 2 fed hvidløg, finpresset
  • 100 gr. parmesan, fintrevet
  • 4-5 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Grillede squash-ruller med ricotta-fyld:

  • 2 squash (zucchini), skåret i tynde skiver på langs
  • 200 gr. ricotta
  • 4-5 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • Citronskal fra en halv økologisk citron
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

 

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Grillet squash på grill:

  1. Tænd grillen og varm den godt op.
  2. Skyl squashene under koldt vand, og skær begge ender af. 
  3. Skær herefter de to squash ud i tykke skiver på ca. 1 cm., og læg dem ned i en røreskål. Du kan også skære squashene ud på langs, så du får squashskiver i hele dens længde.
  4. Pisk olie sammen med finpresset hvidløg, salt og friskkværnet peber. Pensle squashskiverne med olien, eller vend dem forsigtigt rundt i olien i skålen. Hvis du har skåret dine squash på langs, vil jeg anbefale dig at pensle dem.
  5. Riv parmesanen fint på et rivejern.
  6. Læg dine squashskiver på den brandvarme grill, og grill dem på hver side i ca. 3 minutter eller indtil de har fået grillstriber, og er blevet lidt møre i kødet, men stadigvæk med bid. Når den ene side er færdiggrillet, vender du squashskiverne om, og drysser parmesan ovenpå den side der er grillet færdig og har fået flotte grillstriber. Når osten er boblende sprød og let gylden, tager du squashskiverne af grillen.
  7. Server de grillede squash med parmesan som lækkert tilbehør.
  8. Velbekomme.

Grillet squash i ovn:

  1. Opvarm ovnen til 220 grader varmluft. 
  2. Skyl squashene under koldt vand, og skær begge ender af. 
  3. Skær herefter de to squash ud i tykke skiver på ca. 1 cm., og læg dem ned i en røreskål. Du kan også skære squashene ud på langs, så du får squashskiver i hele dens længde.
  4. Pisk olie sammen med finpresset hvidløg, salt og friskkværnet peber. Pensle squashskiverne med olien, eller vend dem forsigtigt rundt i olien i skålen. Hvis du har skåret dine squash på langs, vil jeg anbefale dig at pensle dem.
  5. Riv parmesanen fint på et rivejern.
  6. Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel squash-skiverne på bagepapiret.
  7. Fordel parmesanen ovenpå squash-skiverne, og sæt bagepladen ind i ovnen.
  8. Bag squashene i ovnen i ca. 7-8 minutter, og tænd straks for ovnens grillfunktion så snart squashene er sat i ovnen. De er færdige når osten er boblende sprød og gylden. Tiden kan variere lidt afhængig af ovntype.
  9. Server de grillede squash med parmesan som tilbehør.
  10. Velbekomme.

Grillede squash-ruller med ricotta-fyld:

  1. Skyl squashene under koldt vand, og skær begge ender af. 
  2. Skær herefter de to squash ud i tynde skiver på langs i hele dens længde.
  3. Pensle squashskiverne med lidt olivenolie, og grill dem på hver side i ca. 3 minutter eller indtil de har fået fine grillstriber. Lad de grillede squashskiver køle af på en stor tallerken.
  4. Rør ricottaen sammen med fintrevet citronskal, olivenolie, salt og friskkværnet peber, og smag den til.
  5. Læg de grillede og afkølede squashskiver ud på et rent skærebræt, og placer en teskefuld ricotta-fyld med top i den ene ende af squashen. Rul nu skiverne sammen omkring osten, og luk dem med en tandstik.
  6. Server de fyldte squash-ruller med ricottafyld som tilbehør, og dryp rullerne med lidt olivenolie og balsamico lige inden servering.
  7. Velbekomme.
    Har du set den nye kogebog fra Baregomad.dk, som indeholder mere end 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.

Yderligere kommentarer

Grillet squash med parmesan er ikke fryseegnet, og smager bedst når de serveres lune direkte fra ovnen eller grillen.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Grillet squash med parmesan

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner