Fyldte squash uden kød. Her får du den ultimative opskrift på en mundvandsdrivende lækker vegetar-udgave af fyldte squash uden animalsk kød. Det er fyldte squash med grøntsager og gratineret ost. Jeg er hverken vegetar eller veganer, og sætter i ny og næ pris på en god bøf og et glas rødvin. Med andre ord kan du roligt tage mine ord for gode varer, når jeg som kødspiser (og mand) skamroser disse fyldte squash uden kød. Det er vegetarmad på den helt store klinge, og som med statsgaranti vil gå rent ind hos familien.
Fyldte squash kan serveres som en mættende hovedret, eller som lækkert tilbehør til fx et grillet kyllingebryst eller anden kødtype. På denne måde får du masser af grøntsager med en uimodståelig smag af umami, som du fx kender fra kød - ene og alene takket være champignon, løg, rasp og parmesan.
Prøv lige at se opskriften på: Auberginer i ovn
Opskrift på fyldte squash med grøntsager og gratineret ost
Start med at skylle og halvere squashene på langs, og fjern så det løse frugtkødsagtige indmad, der indeholder alle frøene - det faste kød i squashene må du altså ikke fjerne. Squashene skal tilberedes af to omgange. Først skal de bages medium møre med skæresiden nedad, og imens courgetterne er i ovnen går du i gang med at tilberede grøntsagsfyldet. Tag de medium bagte squash ud af ovnen, og vend dem med skæresiden opad på bagepladen. Fordel fyldet i de udhulede squash med en spiseske, og bag squashene i yderligere 10 minutter. Tag squashene ud af ovnen, og drys revet ost ovenpå fyldet. Sæt de fyldte squash tilbage i ovnen, og gratiner dem i yderligere 5 minutter. Nu er du klar til at servere de mest lækre zucchinier med let gyldent gratineret fyld.
Prøv lige at se opskriften på: Pasta i ovn
Denne opskrift på fyldte squash med grøntsager og gratineret ost er:
- Den ultimative opskrift på fyldte squash i ovn uden kød
- Mundvandsdrivende lækker vegetarmad, som kan serveres som hovedret eller tilbehør
- Spækket med smag, umami og gratineret ost
- Sund aftensmad for hele familien
- Vegetar-udgave af fyldte squash med champignon, løg, hvidløg og parmesan
Disse ingredienser skal du bruge:
- 3 store squash (også kendt som zucchini eller courgette)
- Hvidløg
- Løg
- Champignon
- Grofthakkede tomater
- Parmesan
- Cheddarost
- Rasp
- Oregano
- Basilikum
- Æbleeddike
- Rørsukker
Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssuppe
Prøv lige at se opskriften på: Vegetar moussaka
Hvad er forskellen på en squash og en courgette?
Squash, courgette og zucchini er en og samme grøntsag, men skaber ofte forvirring på grund af de forskellige betegnelser. De tre navne er henholdsvis det amerikanske, franske og italienske navn for denne populære grøntsag, og uanset om du bruger den ene eller anden betegnelse overfor grønthandleren i supermarkedet, får du samme grøntsag med hjem. Når det er sagt, er der faktisk en lille forskel på den amerikanske udgave, idet der findes både en sommer- og en vintersquash. Sommersquashen har samme udformning og skræl som en zucchini eller courgette, hvorimod vintersquashen har en anden udformning og tykkere skræl end den helt klassiske grønne squash fra supermarkedet.
Prøv lige at se opskriften på: Pommes ratatouille
Smagsnoter:
- Parmesan - tilfører tekstur og ikke mindst en uimodståelig lækker smag af umami, som gør denne vegetarret til et hit blandt alle kødelskere. Smagen af umami er nemlig et signal til kroppen om, at dette skønne måltid indeholder protein.
- Champignoner - tilfører fylde og tekstur til grøntsagsfyldet, og ikke mindst bidrager champignonerne med umami, som smukt går hånd i hånd med parmesanen.
- Æbleeddike - forstærker alle aromaerne i grøntsagsfyldet sammen med sukkeret.
Fyldte courgetter til aftensmad
Fyldte courgetter smager helt fantastisk, og er både nem og sund aftensmad. Er det på tide at få ryddet op i grøntsagsskuffen, er fyldte courgetter den helt perfekte anledning til at få bugt med overskydende grøntsagsrester, og dermed minimere madspildet i hjemmet. Gratinerede zucchinier kan derfor varieres i det uendelige, og med denne opskrift ved hånden kan du trygt kaste dig ud i nye variationer - både med og uden animalsk kød.
God fornøjelse.
Ingredients
- 3 store squash, halveret på langs og udkernet
- 2 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 350 gr. champignon, skiveskåret (svampe kan også anvendes)
- 200 gr. grofthakkede tomater
- 100 gr. parmesan, fintrevet
- 200 gr. cheddarost, groftrevet (mozzarella kan også anvendes)
- 30 gr. rasp
- 1 tsk. oregano
- 1 tsk. basilikum
- 1 spsk. æbleeddike
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- 1 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
- Start med at skylle squashene under koldt vand, og halver dem på langs. Fjern det løse frugtkødsagtige indmad, der indeholder alle frøene med en spiseske - det faste kød i squashene må du altså ikke fjerne.
- Fordel de halverede squash med skæresiden nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag squashene i 15 minutter, så frugtkødet kan blive lidt mørt.
- Imens squashene bliver tilberedt i ovnen, går du i gang med at tilberede de øvrige ingredienser.
- Pil løgene og hak dem i fine tern.
- Skyl champignonerne under koldt vand, og skær dem i tynde skiver.
- Riv parmesanen fint på et rivejern.
- Opvarm lidt olie på en stor pande eller gryde, og steg løgene bløde og klare i ca. 4-5 minutter.
- Vend de skiveskårne champignoner og finpresset hvidløg ned til løgene, og steg champignonerne fri for det meste af deres væde - det tager ca. 6-7 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
- Tilsæt de grofthakkede tomater, oregano, basilikum, æbleeddike, sukker, salt og friskkværnet peber, og rør det hele godt igennem. Tag herefter panden eller gryden af varmen.
- Rør parmesanen og raspen sammen med grøntsagsblandingen, og smag det hele til med salt og friskværnet peber.
- Tag de medium bagte squash ud af ovnen, og vend dem med skæresiden opad på bagepladen.
- Fordel fyldet i de udhulede squash med en spiseske, og bag squashene i yderligere 10 minutter.
- Tag squashene ud af ovnen, og drys den groftrevne ost ovenpå fyldet. Sæt de fyldte squash tilbage i ovnen, og gratiner dem i yderligere 5 minutter.
- Tag dem ud af ovnen, og server dem varme som hovedret eller som lækkert tilbehør.
- Velbekomme.
Notes
Fyldte squash med grøntsager har en holdbarhed på minimum et par dage på køl, men er ikke fryseegnet. Server de fyldte courgetter som et mættende og sundt hovedmåltid, eller som lækkert tilbehør til et stykke kød. Hvidløgsdressing smager rigtig godt som sovs eller dip til ovnbagte squash, og tager kun få minutter at røre sammen. Du kan også anvende andre grøntsager som fx peberfrugter, forårsløg og porrer. Har du en rest kogte ris kan du også anvende dem som en del af fyldet.