Forside » Opskrifter » Auberginer i ovn

Auberginer i ovn

Auberginer i ovn

Auberginer i ovn er en af mine store favoritter, når det kommer til bagte grøntsager med fyld. Fyldte auberginer i ovn er noget af det nemmeste at tilberede, og kan laves med eller uden kød. Denne opskrift er en vegetarisk udgave, da vi efterhånden spiser flere og flere måltider uden kød her i huset. Bagte auberginer uden kød er spækket med smag, og i selskab med lidt couscous vendt i persille og hjemmelavet tzatziki, er det lige før mit gastronomiske hjerte smelter. Fyldte auberginer tilberedes i ovn, og består i korte træk af sauterede grøntsager, som koges ind i en lækker krydret tomatsovs. Fyldet fordeles i de udhulede forbagte auberginer, og toppes med fetaost, som gratineres i ovnen.

Prøv lige at se opskriften på: Aubergine caponata med couscous

Opskrift på fyldte auberginer i ovn

Det allervigtigste element i denne opskrift, er uden tvivl tilberedningen af de halverede auberginer i ovnen. Auberginerne skal bages rigeligt, og hellere fem minutter for meget end for lidt. Auberginerne skal være helt møre, da det har stor indflydelse på smagen og ikke mindst konsistensen. Det er også derfor de bages i ovnen inden fyldet kommer i, som blot skal gratineres med ost på toppen.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Fyldte auberginer i ovn er skøn aftensmad for hele familien - uanset om du laver dine auberginer i ovn med eller uden kød. Denne opskrift er vegetarisk, men du kan uden problemer tilsætte lidt hakket okse- eller kyllingekød til fyldet, hvis der er nogle i husstanden der gerne vil have kød på madplanen. Her på matriklen er vi helt pjattede med auberginer. Det er faktisk nok den grøntsag, som vi benytter mest i vores madlavning - især efter vi har skåret ned på mængden af kød i vores måltider. Fyldte auberginer i ovn er madlavning på slap line. Opskriften er vejledende og din garanti for at komme trygt i mål med madlavningen, men du kan sagtens anvende andre grøntsager i retten, og dermed minimere dit madspil. Spidskommen tilfører fyldet en halvsød, umami-lignende smag, som jeg er ret pjattet med.

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Denne opskrift på auberginer i ovn er:

  • En mundvandsdrivende lækker opskrift på fyldte auberginer i ovn
  • En vegetarudgave af fyldte auberginer, som sagtens kan laves med eller uden kød
  • Bagte auberginer gratineret i ovn med fetaost
  • Inspireret af det græske køkken med indbygget feriestemning

Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Auberginer
  • Rødløg
  • Hvidløg
  • Rød peberfrugt
  • Grofthakkede tomater
  • Tomatpuré
  • Rødvinseddike
  • Økologisk rørsukker
  • Spidskommen
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Persille
  • Kalamata oliven
  • Fetaost
  • Frisk dild eller oregano (kan undlades)
  • Olivenolie

Prøv lige at se opskriften på: Foccacia brød

Fakta om auberginen:
Auberginen tilhører samme familie som kartofler og tomater, og stammer oprindelig fra Sydøstasien, hvor denne herlige grøntsag kan blive op til 150 cm. høj. Aubergine-planten er elsket for sine sort lilla aflange frugter, som efter tilberedning i ovn, grill eller stegning, belønner dig med en dejlig mild aromatisk sødme og nærmest kødlignende smag, og med en konsistens der både er blød og saftig. Tilberedte auberginer er geniale til at absorbere smag fra krydderier, krydderurter og andre grøntsager.

Auberginer i ovn
Auberginer tilberedt i ovn er mums, og i min optik en af de mest lækre og velsmagende grøntsager overhovedet. En rå aubergine smager ikke godt, men når den først bages i ovn eller på grill, sker der ting og sager - både smagsmæssigt og ikke mindst i forhold til konsistensen. De kan tilberedes med eller uden kød, og da min bedre halvdel ikke spiser kød, er jeg hoppet med på de vegetariske udgaver. Ene og alene af den årsag, at auberginer i vegetar-udgaven smager mindst lige så godt som hvis den var spækket med kød.
Auberginer
Teksturen af tilberedt aubergine minder på mange måder om konsistensen af kød - også smagsmæssigt. Auberginer er rige på antioxidanter og næringsstoffer, som blandt andet har en gavnlig effekt på kolesterolniveauet. Derudover skulle auberginer efter sigende have en positiv effekt på for tidlig aldring, og samtidig reducere risikoen for visse kræftformer.

Prøv lige at se opskriften på: Aubergine caponata

Fyldte auberginer vegetar

Denne opskrift er plantebaseret og vegetarisk, men som nævnt tidligere i opskriften har du rig mulighed for at tilføje hakket okse- eller kyllingekød til fyldet. Personligt savner jeg ikke kød i retten, da kødet fra de velsmagende auberginer har tekstur og smag, som på mange måder minder om kød. Auberginen som grøntsag er utrolig smuk med sin glinsende sort lilla farve, og meget dekorativ når den serveres halveret med grøntsagsfyld og gratineret fetaost. Opskriften er vegetarisk, da fetaosten er den cremede PUCK-ost tilberedt på komælk. Er du veganer, skal du derfor blot udskifte fetaosten med en vegansk udgave.

Prøv lige at se opskriften på: Marokkansk salat med honningbagte rodfrugter

Ideer til fyld:

Grøntsager

  • Kidneybønner
  • Linser
  • Kikærter
  • Couscous og bulgur
  • Svampe og champignoner
  • Rodfrugter
  • Squash
  • Spinat

Kødtyper

  • Hakket oksekød
  • Hakket kyllingekød
  • Hakket svinekød
  • Lammekød
  • Kebabkød
  • Stegt kyllingebryst i strimler

Prøv lige at se opskriften på: Pasta alla Norma

Med inspiration fra det græske og tyrkiske køkken

Vegetariske fyldte auberginer i ovn er en kulinarisk mundfuld inspireret af det græske og tyrkiske køkken. Det er indbegrebet af skøn velsmagende middelhavsmad, som samtidig er sund og nærende. En smeltedigel af det græske og tyrkiske køkken, som begge løfter dette grøntsagsbaserede måltid til nye højder. Anvender du couscous eller bulgur som en del af fyldet, kan vi også drage paralleller til det marokkanske køkken. Fyldte grøntsager har faktisk deres egen betegnelse på menukortet i Grækenland, da de går under navnet "Yemista/Gemista", som kort og godt betyder fyldte grøntsager. Grøntsager i det græske køkken er fyldt med alt lige fra kød til ris, krydderurter, grøntsager og ost.

God fornøjelse.

Auberginer i ovn

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 225 calories 20 grams fat
Rating: 4.7/5
( 63 voted )

Ingredients

  • 2 store auberginer, halveret på langs og udhulet
  • 1 rødløg, skåret i små tern
  • 2 fed hvidløg, finpresset
  • 1 rød peberfrugt, skyllet og renset for kerner og skåret i små tern
  • 1 ds. grofthakkede tomater (400 gr. - brug kun ca. ⅔ af mængden. Friske tomater kan også anvendes)
  • 70 gr. tomatpuré (1 stor spsk. eller en lille dåse)
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 1 tsk. økologisk rørsukker
  • 0,5 tsk. spidskommen
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 håndfuld kalamata oliven, uden sten og halveret
  • 100-150 gr. fetaost
  • Frisk dild eller oregano til pyntning (kan undlades)
  • Olivenolie til pensling af auberginer

Instructions

Bagte auberginer:

  1. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
  2. Start med at skylle auberginerne, og halver dem på langs.
  3. Skrab forsigtigt frugtkødet ud af auberginerne med en hulske, kniv eller almindelig spiseske. Der skal ca. være en lille centimeter tilbage af frugtkødet i auberginerne.
  4. Pensle de udhulede auberginer med lidt olivenolie, og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Bag dem i ovnen i 20-25 minutter, eller til de er møre og lækre i konsistensen.
  6. Tag auberginer ud af ovnen, og tænd for grill-funktionen i ovnen.

Tilberedning af fyldet:

  1. Tilbered fyldet imens auberginerne bliver bagt i ovnen.
  2. Opvarm lidt olie i en stor pande, og steg løgene klare ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter.
  3. Tilsæt tomatpuré, finpresset hvidløg og spidskommen, og rør det godt rundt sammen med løgene i ca. 1 minut.
  4. Vend de grofthakkede tomater, frugtkødet fra auberginerne og den røde peberfrugt ned til de øvrige ingredienser på panden. Lad nu tomatfyldet simre uden låg under jævnlig omrøring i ca. 10 minutter, eller til auberginekødet er mørt.
  5. Tag panden af varmen, og vend den grofthakkede persille, halverede kalamata oliven, rødvinseddike og rørsukker ned i fyldet. Rør rundt og smag fyldet til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere rødvinseddike.

Gratinering med fyld og fetaost:

  1. Fordel fyldet i de bagte auberginer på bagepladen, og slut af med 2-3 spiseskefulde fetaost jævnt fordelt på toppen af de halverede auberginer.
  2. Sæt auberginerne tilbage i ovnen i næstøverste rille, og gratiner dem i ca. 6-7 minutter ved hjælp af ovnen grillfunktion. Holdt godt øje med auberginerne undervejs.
  3. Tag de gratinerede auberginer ud af ovnen, og drys med grofthakket dild, oregano eller persille.
  4. Server de bagte auberginer i ovn til fx couscous vendt i persille, ris eller bulgur, og selvfølgelig masser af hjemmelavet tzatziki.
  5. Velbekomme.

Notes

Auberginer i ovn kan opbevares på køl i 2-3 dage, og op til 4-5 måneder på frost. Du kan variere fyldet i det uendelige - med eller uden kød. Du kan gratinere fyldet i ovnen med andre ostetyper som fx parmesanost, mozzarella, vesterhavsost og cheddar.

Auberginer i ovn
Auberginer i ovn

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *