Aubergine caponata er indbegrebet af det sicilianske køkken. En italiensk grøntsagsret bestående af møre auberginer, som er hovedrolleindehaver i denne herlige auberginegryde. Aubergine caponata er smagen af det sicilianske køkken. En sammensmeltning af det italienske, arabiske og mellemøstlige køkken. Caponata er en utrolig populær grøntsagsret overalt i Italien, og kan tilberedes i både sauterpande og ovn.
Opskrift på aubergine caponata
Enhver siciliansk husmor har sin helt egen opskrift på aubergine caponata. Med andre ord findes der rigtig mange opskrifter på denne herlige grøntsagsret med auberginer, men kendetegnende for de fleste er selvfølgelig auberginer, løg, tomater, rosiner, oliven og pinjekerner. Rosiner kan selvfølgelig undlades, men tilfører lidt sødme til retten, hvor de grønne oliven og capers bidrager med salt og syrlighed. I området omkring Trapani i den vestlige del af Sicilien, har man udskiftet de ristede pinjekerner med ristede mandler, hvilket er min klare favorit, da mandler tilfører ekstra bid og tekstur til retten.
Prøv lige at se opskriften på: Vitello tonnato
Denne opskrift på aubergine caponata med couscous er:
- En mundvandsdrivende lækker siciliansk vegetarret med møre auberginer
- Spækket med smagen fra det autentiske sicilianske køkken
- Italiensk grøntsagsret serveret med couscous, persille og ristede mandler eller pinjekerner
- Et vegetarisk hovedmåltid eller lækkert tilbehør til fx et kyllingebryst, frikadelle, grillmad og fisk
- Velegnet som en del af en større tapasanretning
Prøv lige at se opskriften på: Melanzana alla parmigiana
Disse ingredienser skal du bruge:
- Auberginer
- Rødløg
- Rød peberfrugt
- Hvidløg
- Tomater
- Persille
- Capers
- Grønne oliven
- Rødvinseddike
- Rørsukker
- Oregano
- Salt
- Peber
- Olivenolie
- Mandler eller pinjekerner
- Couscous
Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Fakta om auberginen:
Auberginen tilhører samme familie som kartofler og tomater, og stammer oprindelig fra Sydøstasien, hvor denne herlige grøntsag kan blive op til 150 cm. høj. Aubergine-planten er elsket for sine sortlilla aflange frugter, som efter tilberedning i ovn, grill eller stegning, belønner dig med en dejlig mild aromatisk sødme og nærmest kødlignende smag, og med en konsistens der både er blød og saftig. Tilberedte auberginer er geniale til at absorbere smag fra krydderier, krydderurter og andre grøntsager.
Prøv lige at se opskriften på: Marokkansk salat med honningbagte rodfrugter
Italiensk auberginegryde for hele familien
Aubergine caponata er plantebaseret aftensmad for hele familien, som både kan serveres som hovedmåltid eller som tilbehør til et kyllingebryst, hakkebøf, klassiske frikadeller eller fisk. Her i huset spiser vi caponata som en italiensk vegetarret, men ledsaget af fx couscous, pasta, ris, kartoffelmos eller et godt stykke madbrød. Vil du have ekstra proteiner kan du tilføje en dåse cannellini bønner, som er de små hvide bønner med en rund og mild smag, som du blandt andet kender fra den italienske minestronesuppe. Caponata kan nydes både varm og kold, og får du en rest tilovers vil den med statsgaranti gøre lykke i madpakken eller som lille tapas anretning.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2 auberginer, skåret i rustikke stykker
- 1 stort rødløg, pillet og skåret i tynde både
- 1 rød peberfrugt, skyllet og renset for kerner og skåret i rustikke stykker
- 2 fed hvidløg, presset
- 4 store tomater, skåret i rustikke stykker (blommetomater er også velegnede)
- 1 bdt. persille, grofthakket
- 2-3 spsk. capers, drænet
- 75 gr. grønne oliven, drænet og uden sten
- 4 spsk. rødvinseddike
- 1 spsk. økologisk rørsukker
- 1 tsk. tørret oregano
- Groft salt eller havsalt
- Friskkværnet peber
- Olivenolie
- 2 tsk. rosiner (kan sagtens undlades)
- Topping:
- 50 g. letristede mandler, grofthakkede (kan erstattes med pinjekerner)
- Grofthakket persille
- Olivenolie
- Tilbehør:
- 300 gr. couscous (tørvægt), tilberedt efter anvisningerne på pakken
Instructions
- Skyl auberginerne under koldt vand, og skær auberginerne i mundrette rustikke stykker.
- Pil rødløget og skær det i tynde både.
- Pres eller hak hvidløget fint.
- Skyl peberfrugten og fjern kernerne. Skær peberfrugten ud i rustikke stykker.
- Skyl persillen under koldt vand, og hak det groft. Stilkene skal du hakke fint, da de også skal anvendes (som er rigtig søde i smagen).
- Opvarm 0,25 dl. olivenolie i en sauterpande eller stor gryde, og steg auberginestykkerne let gyldne ved forholdsvis høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Krydre undervejs med oregano, godt med salt og friskkværnet peber. Auberginestykkerne skal steges let gyldne i ca. 5-6 minutter.
- Tilsæt rødløg, hvidløg og de finthakkede persillestilke, og steg videre ved middelhøj varme i yderligere et par minutter. Tilsæt evt. lidt mere olivenolie.
- Hæld de drænede capers og oliven ned til auberginerne på panden sammen med rødvinseddiken og rørsukker. Lad retten stege videre ved middelhøj varme i et par minutter indtil eddiken er fordampet.
- Tilsæt tomater, mandler, rosiner (kan undlades) og peberfrugt, og lad din aubergine caponata simre videre uden låg i ca. 15 minutter.
- Imens kan du tilberede couscoussen efter anvisningerne på pakken og riste mandler eller pinjekerner gyldne på en tør pande.
- Vend halvdelen af den grofthakkede persille ned i den tilberedte couscous, og hæld couscoussen op i en skål klar til servering.
- Smag den færdige auberginegryde til med salt og friskkværnet peber, og hæld lidt ekstra olivenolie ovenpå retten i panden.
- Drys med resten af de tørristede mandler eller pinjekerner, og resten af den grofthakkede persille.
- Velbekomme.
Notes
Server din aubergine caponata til couscous vendt i friskhakket persille, hjemmelavet kartoffelmos, ris, pasta eller blot et lækkert madbrød. Du kan sagtens undlade rosinerne i retten, hvis du ikke lige er vild med rosiner. Retten er fryseegnet i op til tre måneder. Vil du have ekstra proteiner i din caponata, kan du tilsætte en dåse cannellini bønner ca. ti minutter før retten er færdigtilberedt.