Vegansk brownie fuld på højde med en klassisk svampet konfektagtig brownie. Det er netop hvad denne opskrift leverer. En drøm af en kagedessert. En chokoladedrøm spækket med chokolade uden mælk, vegansk smør og hørfrømel som erstatning for almindelige æg. Når du først har smagt denne hjemmelavede veganske udgave af en brownie, som kan stå klar på kagebordet i løbet af 45 minutter, går du fremover i en stor bue udenom de færdige kageblandinger i supermarkedet.
Plantebaseret og legende let
I bund og grund er det faktisk legende let at lave en vegansk brownie-udgave, som for at være 100% plantebaseret blot kræver få udskiftninger på banen i forhold til den klassiske holdopstilling på brownie. I min søgen efter den ultimative opskrift på vegansk brownie er jeg stødt på mange forskellige variationer - både med kikærter, tapiocamel, havremel og mange andre plantebaserede ingredienser.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk blomkålscurry med ris
Personligt har jeg det sådan, at madlavning skal være så nemt og enkelt som muligt. Det samme gør sig gældende med de forskellige råvarer. Er det i forvejen nogle man har i sin husholdning, er skridtet til at kaste sig ud i noget nyt ikke så stort. Præcis som med denne veganske brownie, som blot kræver få enkle udskiftninger på listen over plantebaserede råvarer.
Denne opskrift på vegansk brownie er:
- Svampet, syndig og konfektagtig med god bid og struktur
- Mundvandsdrivende og fuld på højde med en klassisk brownie
- Utrolig nem at tilberede på bare 45 minutter
- 100% plantebaseret
- Den perfekte veganske kagedessert, som smager endnu bedre dagen efter
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Økologisk rørsukker
- Brun farin
- Vaniljesukker
- Vegansk smør som fx Natur'li Smørbar (kan evt. erstattes med æblemos i samme mængde)
- Vand
- Hørfrømel (blendede hørfrø)
- Kakaopulver
- Salt
- Bagepulver
- Vegansk mørk chokolade (uden mælk)
Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie
Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger
En brownie der er god for fordøjelsen
Det lyder næsten for godt til at være sandt. En brownie der samtidig er god for fordøjelsen. Ikke desto mindre er det tilfældet med denne veganske brownie, som består af fire spiseskefulde hørfrømel (blendede hørfrø) opløst i vand, som er et perfekt bindemiddel som erstatning for animalske æg. Hørfrø er spækket med omega-3 fedtsyrer og rig på proteiner, som især er gavnligt for de personer der spiser 100% vegansk. Samtidig har hørfrø en gavnlig effekt på kroppens naturlige tarmflora og fordøjelse, så du kan roligt spise denne syndige brownie med god samvittighed.
God bagelyst.
Ingredients
- 140 gr. hvedemel
- 200 gr. økologisk rørsukker
- 225 gr. brun farin
- 1 spsk. vaniljesukker
- 115 gr. vegansk smør som fx Natur'li Smørbar (kan evt. erstattes med æblemos i samme mængde)
- 1,25 dl. vand
- 4 spsk. hørfrømel (blendede hørfrø)
- 85 gr. kakaopulver
- 0,5 tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- 200 gr. vegansk mørk chokolade (uden mælk)
Instructions
- Start med at blande de fire spiseskefulde hørfrømel sammen med vandet (1,25 deciliter) i en skål. Sæt det til siden og lad det tykne.
- Forvarm ovnen til 175° grader almindelig ovnvarme.
- Beklæd en bageform (indvendige mål 20x30 cm.) med et stykke bagepapir.
- Smelt det veganske smør i en gryde eller mikroovn.
- Pisk det smeltede smør sammen med brun farin og rørsukker i en stor røreskål med en håndpisker.
- Tilføj de "veganske æg" - æggeerstatningen i form af hørfrømel blandet med vand samt vaniljesukkeret, og pisk det godt sammen med sukkermassen i røreskålen.
- Sigt mel, bagepulver, salt og kakaopulver ned i røreskålen og rør rundt med en ske eller dejskraber.
- Hak den mørke chokolade groft og tilsæt godt halvdelen af mængden ned til de øvrige ingredienser og fordel chokoladen i dejen.
- Hæld nu dejen ned i bageformen og glat den ud i formen med en våd dejskraber.
- Fordel resten af den grofthakkede chokolade på toppen.
- Bag den veganske brownie i ovnen i ca. 35-40 minutter. Den kan stadigvæk godt se ubagt ud, men vil blive mere fast i konsistensen når den er kølet af.
- Lad den færdigbagte brownie forblive i bageformen i ca. 20 minutter inden du løfter den op af formen og lader den køle yderligere af i 30-45 minutter inden den skæres i firkanter.
- Server evt. den friskbagte brownie med lidt vegansk vaniljeis.
- PS: Den smager endnu bedre dagen efter 🙂
- Velbekomme.
Notes
Det kan ikke anbefales at anvende kokosolie i kagen som erstatning for det veganske smør, da kagen bliver meget fedtet og klæbrig. Du kan evt. erstatte det veganske smør med æblemos, som giver et ganske tilfredsstillende resultat. Det er vigtigt, at du lige lader den færdigbagte brownie køle af inden den skæres ud i firkanter. Denne veganske brownie smager næsten bedre dagen efter den er bagt, og kan sagtens opbevares på køl i flere dage.
Jeg har netop bagt din brownie og ingen steder i fremgangsmåden skriver du, hvornår bagepulveret skal i. Jeg opdagede det kort efter jeg satte min kage i ovnen, så jeg fik taget den ud, drysset bagepulveret på og rørt det godt rundt, og fik sat kagen ind i ovnen igen. Jeg håber det virker 🤞🏻 men ændre gerne lige din opskrift så det også står beskrevet undervejs.
Hej Tine,
Mange tak for dit feedback 🙂 Og ikke mindst skarpe øje - du har helt ret i, at jeg har glemt at skrive, hvornår bagepulveret skal tilføjes, men det er nu rettet til, og skal tilføjes sammen med de øvrige tørre ingredienser. Jeg håber dit bageresultat bliver godt, og endnu en gang tak for hjælpen.
Hilsen
Thomas
Hej, skal der virkelige 200g rørsukker og 225g brun sukker i brownien?
Hej Lone,
Mange tak for din besked 🙂 Det er korrekt, at der skal 200 gr. rørsukker og 225 brun farin i brownien. Brownie er jo en sukkerbombe, og til trods for at den er vegansk, indeholder den stadigvæk sukker og kulhydrater.
Venlig hilsen
Thomas