Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Madbrød » Varme hveder

Varme hveder

Varme hveder

Varme hveder hører sig til aftenen før Store bededag, som er en af mange mindre helligdage i Danmark. Store bededag falder fire uger efter påske, og er oprindelig en helligdag tilegnet faste og bod. Traditionen med de varme hveder eller hvedeknopper aftenen før Bededag hænger sammen med, at folk på denne helligdag ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før og hele Store bededag. Ikke engang bagerne måtte bage frisk brød på denne helligdag. Derfor bagte bagerne dagen inden Store bededag hveder, som folk så kunne fortære på selve helligdagen. Traditionen med at spise dem aftenen før Store bededag kan dateres tilbage til starten af 1800-tallet og lige så længe jeg kan huske tilbage i min barndom.

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Denne opskrift på varme hveder er:

 • Bagt på rigtig smør
 • Mundvandsdrivende hveder til Bededag, morgenmaden i weekenden eller til eftermiddagskaffen
 • Fryseegnede
 • Bagt med kardemomme og lidt vaniljesukker
 • Varme luftige hveder som min mormor lavede dem

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Varme hveder
Her ser du gærdejen til de kommende varme hveder. Det er vigtigt at dejen er smidig og lind i konsistensen, så dejen kun lige akkurat slipper din finger når du laver priktesten i dejen - det er den sikre vej til luftige svampede hveder godt hjulpet på vej af en god æltning og lange hævetider. Når bollerne skal formes til hveder, kan du benytte dig af et lille trick. Hæld lidt fedtstof op i en lille skål, og smør det på hænderne inden du går i gang med at forme bollerne - så er det definitivt slut med klistrede fingre smurt ind i dej.

Varme hveder vækker barndomsminder

Hveder er et skønt bagværk, som jeg tydeligt husker fra min barndom. Min mormor forkælede os ofte med hendes fantastiske bagværk, ikke mindst hveder, som vi jævnligt fik foræret til vores fryser, så vi havde hjemmebag til morgenbordet i weekenderne. Desværre nåede jeg aldrig at få hendes opskrift på disse fantastiske hveder inden hun gik bort, men jeg synes disse hvedeknopper minder meget om dem.

I vores familie holder vi traditionen med lune hvedeknopper ved lige hvert år før Store bededag, og de gør det denne aften ud for aftensmaden. Der bliver indkøbt nogle lækre oste og andet charcuteri, som bliver spist med stor velbehag.

Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce

Bagværk der kan spises året rundt

Varme hveder fortjener at blive spist året rundt. Bag en god portion hveder, frys dem ned og tø dem op til morgenbordet i weekenderne. De vil vække begejstring hos hele familien og duften af bagværk og kardemomme i huset løfter lige stemningen et ekstra hak op ad. Opskriften på disse varme hveder er i bund og grund en gærdej, hvor der er tilsat sukker, vaniljesukker og kardemomme. Denne kombination af krydderier giver hvedens karakteristiske smag, som minder meget om en almindelig krydderbolle i konsistens og udseende.

Prøv lige at se opskriften på: Pølsebrød

Sådan rister du varme hveder

Det er tradition at riste sine hveder i ovnen eller på en brødrist. I bund og grund er det lidt synd, når man nu lige har bagt friske hveder, som er bløde, luftige og svampede, men de fleste foretrækker ristede hveder. De varme hveder skal skæres over inden de ristes, så den flade du smører smør på er lækker sprød.

Kort og godt:

 • Halver de færdigbagte hveder på midten
 • Forvarm ovnen til 200° grader varmluft
 • Placer de halverede hveder på en rist og sæt dem i ovnen
 • Rist hvederne i få minutter til skærefladen er gylden og sprød
 • Server hvederne lune og med smør

Jeg foretrækker at riste mine hveder i ovnen - de halveres på midten og sættes på en rist i en forvarmet ovn på 200° grader varmluft, hvor de så blot skal ristes i få minutter med skæresiden opad. Når de er ristede skal de forkæles med tandtykt smør. Det er hygge.

Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn

Vejen til luftige hveder

Det er altid vigtigt at lade ens bagværk hæve efter anvisningerne i opskriften, da det giver det bedste slutresultat. Når dejen er formet til boller og placeret i en mindre bradepande på ca. 20x30 cm., skal de efterhæve. Du kan selvfølgelig vælge at lade hvederne efterhæve tildækket med et fugtigt viskestykke, men du kan også vælge at lade bollerne efterhæve med damp i en kold ovn. Det intensiverer hævningen og får bollerne til at hæve til dobbelt størrelse. Det bedste af det hele er at det giver en mere luftig og svampet hvede, som hvis du havde bagt hvederne med bageenzym.

Efterhævning med damp - sådan gør du:

 1. Stil bradepanden med bollerne ind i en kold ovn i øverste rille.
 2. Kog 1-1½ ltr. vand og hæld det i et fad placeret nederst i ovnen.
 3. Luk ovnlågen.
 4. Lad nu bollerne efterhæve i ca. 30 minutter. Man kan evt. udskifte vandet med en ny omgang kogende vand midtvejs i processen.
 5. Tag de færdighævede boller ud af ovnen, og opvarm ovnen til 180° varmluft.

God bagelyst!

Varme hveder

Varme hveder

Antal personer: 12-15 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 300 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 5.0/5
( 8 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 25 gr. gær
 • 3 dl. fingervarm mælk
 • 2 æg
 • Ca. 725 gr. hvedemel
 • 2 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. vaniljesukker (kan undlades)
 • 50 gr. sukker
 • 100 gr. blødt smør
 • 1½ tsk. salt

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Fremgangsmåde:

 1. Opvarm mælken i en mikrobølgeovn eller i en gryde til den er fingervarm - ca. 37 grader.
 2. Opløs gæren i en røreskål eller på en køkkenmaskine sammen med den lune mælk.
 3. Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser og ælt dejen godt med hånden eller på en køkkenmaskine.
 4. Ælt dejen i 8-10 minutter indtil dejen er blank og smidig.
 5. Stil dejen til hævning tildækket i ca. 1 time.
 6. Efter endt hævning former du ca. 15 boller, som du sætter på en bageplade med bagepapir.
 7. Et godt fif - hæld lidt olie eller flydende margarine i en lille skål og smør lidt på hænderne, inden du begynder at forme bollerne til hvedeknopper. På denne måde kan du stå med en mere lind og smidig dej i hænderne, uden det klistrer fast.
 8. Der skal være ca. 1 cm. afstand imellem hvederne, så de kan brækkes fra hinanden efter de er færdigbagte.
 9. Lad hvederne efterhæve i ca. 30 min. med et fugtig viskestykke over sig eller endnu bedre - lad bollerne efterhæve i bradepanden i en kold ovn placeret på øverste ribbe, og et ildfast fad med kogende vand placeret nederst i ovnen.
 10. Tag de færdighævede boller ud af den kolde ovn.
 11. Du kan vælge at pensle bollerne med et sammenpisket æg, som giver hvederne en mere glinsende overflade.
 12. Opvarm ovnen til 180 grader varmluft og bag hvedeknopperne i ca. 15-20 min., eller til de er fine gyldne og gennembagte.
 13. Lad de bagte hvedeknopper køle af på en rist inden du skærer dem midt igennem, og rister dem på en brødrister eller i ovnen.
 14. Voila - nu mangler du bare at servere disse skønne hvedeknopper for familie og venner.
 15. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Disse hvedeknopper kan med fordel bages i forvejen og fryses ned, så du blot skal tø dem op og riste dem inden servering. De er også fantastiske på morgenbordet i weekenderne.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Varme hveder
Varme hveder

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.