Danmarks bedste kringleopskrift – Søren Ryge kringle. Jeg kan huske hjemmebagt kringle helt tilbage fra mine barndomsår, og mine ugentlige besøg hos mine bedsteforældre. Min mormor var en ørn i køkkenet, og mestrede alt lige fra bagværk til solid dansk mad med sovs på. Mormormad. Jeg har i timevis stået sammen med min mormor og bagt kringler, kærnemælkshorn, boller og småkager. Når jeg kom til eftermiddagskaffe hos mine bedsteforældre, blev der altid disket op med kaffe og hjemmebag. Jeg husker især hendes hjemmebagte kringle, som hun sirligt stod og lunede på brødristeren, så den blev som nybagt igen. Det var tider. Og glade minder fra en svunden barndom …
Prøv lige at se opskriften på: Kanelkage
Opskrift på Søren Ryge kringle
Nu har jeg sat mig for at lave den såkaldte Søren Ryge kringle med marcipanremonce, som fører mig tilbage til gode barndomsminder og min mormors hjemmebagte kringle. Spækket med snasket marcipanremonce og bagt på ægte smør. Ingen margarine. Kun S-M-Ø-R. Du kan selvfølgelig godt bage din kringle med flydende margarine, men smagen bliver ikke den samme. Det er ikke spor svært at bage kringle, og dejen er dejlig nem at arbejde med, hvis du bare følger mine anvisninger i opskriften.
Det er en meget smidig og nem gærdej at arbejde med, som samtidig er dejlig nem at rulle ud på en meldrysset bordplade. Du skal rulle dejen ud til et rektangel med en størrelse på ca. 30 cm. i længden og 40 cm. i bredden. Når du har rullet din dej ud til et rektangel, deler du dejen op i tre lige store dele på øjemål. Herefter skærer du en bund og en top ud af dejen på et par cm. og fjerner den overskydende dej. Med en kniv eller pizzaskærer laver du nu nogle skrå snit som “grene”, som du herefter skiftevis folder ind over hinanden. Start med at folde bunden ind over remoncen, og så fold “grenene” ind over hinanden – vent med at folde de to sidste grene ind over hinanden før du har foldet toppen ind over remoncen, så kringlen er lukket i begge ender.
Denne opskrift på Søren Ryge kringle er:
- Måske Danmarks bedste opskrift på kringle
- Med mundvandsdrivende marcipanremonce
- Helt uden rosiner (du kan selvfølgelig tilsætte rosiner hvis du elsker rosiner i bagværk)
- Er en ualmindelig fantastisk kringle, som lokker med endnu et stykke
- Fryseegnet i op til 3 måneder
Prøv lige at se opskriften på: Drømmekage
Disse ingredienser skal du bruge til din kringle:
- Hvedemel
- Smør
- Mælk
- Æg
- Gær
- Sukker
- Salt
- Kardemomme
- Marcipan
- Perlesukker
- Mandler
Prøv lige at se opskriften på: Gulerodskage med ostecreme
Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.
Prøv lige at se opskriften på: Pærecrumble
Hvorfor hedder kringlen “Søren Ryge kringle”?
For en del år siden var DR tv-journalisten Søren Ryge på besøg i Hirtshals, hvor han under sit besøg fik serveret hjemmebagt kringle. En kringle så god, at han straks udråbte den til at være “verdens bedste kringle”, og satte sig derfor for at finde kringlens ophavsmand. Det viste sig at være en kogekone ved navn Anne Magrethe fra Hirtshals, som med denne kringle havde sparket benene væk under Søren Ryge. Frisk som hun var hjalp hun Søren Ryge med at bage denne fantastiske kringle, som efterfølgende i folkemunde benævnes “Søren Ryge kringle”.
Prøv lige at se opskriften på: Tarte tatin
Kringle med marcipanremonce
Det ærgrer mig i den grad i dag, at jeg ikke fik min mormors opskrift på kringle, men den er desværre gået tabt. Hvad gør man så? Man googler sig selvfølgelig gennem de første hundrede opskrifter på klassisk kringle, og må konstatere, at der ikke er nogen opskrifter der sidder lige i skabet. Så med udgangspunkt i adskillige opskrifter har jeg nu kreeret denne opskrift på kringle, som så er min helt egen opskrift – ikke Søren Ryge’s :-)
Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags æblekage
Min kringle opskrift skal indeholde:
- Snasket marcipanremonce
- Masser af grofthakkede smuttede mandler og perlesukker på toppen
- Bagt på ægte smør – 100% smørbagt
- Ingen rosiner (jeg hader rosiner i bagværk)
- Skal flettes – det med at lægge dejen over hinanden giver en unødvendig tyk skorpe

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.
Hvordan folder man en kringle?
En kringle kan udformes på mange måder, men spørger du mig skal en kringle være aflang og flettet på toppen. Ikke noget med at folde dejen ind over hinanden eller forme kringlen til en cirkel. En kringle skal være aflang og flettet. Jeg var ikke ret god til at flette hår på min datter da hun var lille, men heldigvis går det noget bedre med at lave flet på mine kringler. Det er ikke spor svært, og hvis du blot følger denne vejledning, skal du nok lykkedes med at flette din kringle, så den ligner mesterbag fra bageren.
Sådan folder du din Søren Ryge kringle:
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 cm. i længden og ca. 40 cm. i bredden
- Dejen skal visuelt deles op i tre lige store dele (1/3-1/3-1/3)
- Med en kniv eller pizzaskærer skærer du skrå strimler på henholdsvis venstre og højre side af dejen som grangrene på et juletræ
- Bunden (stammen) og toppen skal lægges ind over remoncen, så den ikke flyder ud
- Flet skiftevis strimlerne fra højre til venstre side – start med at folde bunden ind over remoncen og fold toppen af dejen ind over remoncen inden de sidste to strimler flettes
- Du bestemmer selvfølgelig selv antallet af “grene” eller strimler – nogle laver dem brede og andre smalle

Kan man fryse kringle?
Du kan sagtens fryse en kringle i op til tre måneder. Du kan vælge at fryse kringlen når den er bagt, eller også blot fryse kringlen ned ubagt. Den skal så blot tø op i 4-5 timer inden den bages efter opskriftens anvisninger. Friskbagt kringle smager ganske enkelt fantastisk, og selvom det kan være svært at nøjes med et stykke, får du højest sandsynlig lidt tilovers, da denne opskrift giver to store kringler. Du kan opbevare din kringle på køl i op til 3-4 dage, som så blot skal lunes i ovnen inden servering, så er den næsten lige så god som friskbagt.
God bagelyst.

Ingredienser:
Kringledej:
- 600 gr. økologisk hvedemel
- 300 gr. blødt smør
- 2 dl. mælk
- 2 æg
- 50 gr. gær
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. kardemomme
Remonce:
- 200 gr. marcipan
- 200 gr. blødt smør
- 200 gr. sukker
Pynt:
- 1 æg
- Perlesukker
- Ca. 50 gr. grofthakkede mandler
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
Kringledej:
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
- Kom mælk og smør i en gryde og lad smørret smelte stille og roligt.
- Når smørret er opløst i mælken og det har en temperatur på ca. 37° grader (lillefingervarmt), opløses gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme og rør det godt rundt.
- Tilsæt det meste af melet og ælt dejen godt sammen med fingrene eller på en røremaskine.
- Det sidste mel tilsættes alt efter konsistensen på dejen. Den skal være blød og lind og lige akkurat slippe fingerspidsen.
- Lad nu dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter.
Remonce:
- Imens dejen hæver er det tid til at lave remoncen.
- Riv marcipanen groft på et rivejern.
- Kog lidt vand og dæk mandlerne til med det kogende vand i en skål. Lad mandlerne trække i det varme vand i ca. 5 minutter, eller til mandlerne kan smuttes.
- Hak de smuttede mandler groft.
- Bland nu det bløde smør, revet marcipan og sukker sammen i en røreskål og stil det tilside.
Forme dejen:
- Når dejen er færdig med at hæve slår du dejen ned på køkkenbordet, og deler dejen i to lige store stykker.
- Rul den ene portion dej ud til et rektangel med en længde på ca. 30 cm. og ca. 40 cm. i bredden.
- Skær dejen ud så det ligner et juletræ og fordel halvdelen af remoncen på midten.
- Fold nu den ene ende (stammen på juletræet) ind over remoncen, og flet så skiftevis dejen (grenene) ind over hinanden.
- Placer kringlen på et stykke bagepapir og lad den efterhæve i ca. 30 minutter.
- Gentag processen med den anden portion dej.
- Når begge kringler er hævet færdige, pensles de med et sammenpisket æg og drysses med perlesukker og grofthakkede mandler.
- Bag kringlerne ved 180° grader varmluft i ca. 25-30 minutter eller til de er flotte gyldne.
- Lad de færdigbagte kringler afkøle lidt inden de skæres ud og serveres.
- God bagelyst.
Yderligere kommentarer
Hvis du ønsker lidt kanelsmag i din remonce, kan du tilføje en teskefuld kanel i remoncen. Du kan selvfølgelig også godt undlade marcipanen i remoncen, så den blot består af sukker og smør, men personligt synes jeg nu der skal være marcipan i remoncen.

2 kommentarer
Søren Ryges kringle er lige bagt og klar til, at mine 3 søstre kommer i morgen .
Vores mor bagte altid kringle, så derfor..
Hej Edel,
Mange tak for din besked, og rigtig god fornøjelse med kringlen og besøget – det lyder rigtig hyggeligt. At bage kringle fremkalder barndomsminder for mange, og jeg tænker også selv tilbage på min mormor, når jeg bager Søren Ryge kringle – det er sådan et rigtigt mormor-bagværk 😊
Venlig hilsen
Thomas