Forside » Kager » Søren Ryge kringle

Søren Ryge kringle

søren ryge kringle opskrift

Få den fantastiske opskrift på den berømte Søren Ryge kringle. Nok Danmarks bedste kringle, der faktisk kommer fra Anne Magrethe i Hirtshals.

Danmarks bedste kringleopskrift - Søren Ryge kringle.

Jeg kan huske hjemmebagt kringle helt tilbage fra mine barndomsår, og mine ugentlige besøg hos mine bedsteforældre. Min mormor var en ørn i køkkenet, og mestrede alt lige fra bagværk til solid dansk mad med sovs på. Mormormad.

Jeg har i timevis stået sammen med min mormor og bagt kringler, kærnemælkshorn, boller og småkager. Når jeg kom til eftermiddagskaffe hos mine bedsteforældre, blev der altid disket op med kaffe og hjemmebag.

Jeg husker især hendes hjemmebagte kringle, som hun sirligt stod og lunede på brødristeren, så den blev som nybagt igen. Det var tider. Og glade minder fra en svunden barndom ...

Se også de relevante opskrifter på:

Opskrift på Søren Ryge kringle

Søren Ryge kringle med marcinpanremonce

Søren Ryge kringle

5 fra 1 stemme
Få den fantastiske opskrift på den berømte Søren Ryge kringle. Nok Danmarks bedste kringle, der faktisk kommer fra Anne Magrethe i Hirtshals.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer 15 minutter
Antal16 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Kringledej

  • 600 g hvedemel - gerne økologisk
  • 300 g smør - blødt
  • 2 dl mælk
  • 2 æg
  • 50 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme

Remonce

  • 200 g marcipan
  • 200 g smør - blødt
  • 200 g sukker

Pynt

  • 1 æg
  • perlesukker
  • 50 g mandler - grofthakkede

Sådan gør du

Kringledej

  • Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  • Kom mælk og smør i en gryde og lad smørret smelte stille og roligt.
  • Når smørret er opløst i mælken og det har en temperatur på ca. 37° grader (lillefingervarmt), opløses gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme og rør det godt rundt.
  • Tilsæt det meste af melet og ælt dejen godt sammen med fingrene eller på en røremaskine.
  • Det sidste mel tilsættes alt efter konsistensen på dejen. Den skal være blød og lind og lige akkurat slippe fingerspidsen.
  • Lad nu dejen hæve tildækket i ca. 45 minutter.

Remonce

  • Imens dejen hæver er det tid til at lave remoncen.
  • Riv marcipanen groft på et rivejern.
  • Kog lidt vand og dæk mandlerne til med det kogende vand i en skål. Lad mandlerne trække i det varme vand i ca. 5 minutter, eller til mandlerne kan smuttes.
  • Hak de smuttede mandler groft.
  • Bland nu det bløde smør, revet marcipan og sukker sammen i en røreskål og stil det til side.

Forme dejen

  • Når dejen er færdig med at hæve slår du dejen ned på køkkenbordet, og deler dejen i to lige store stykker.
  • Rul den ene portion dej ud til et rektangel med en længde på ca. 30 cm. og ca. 40 cm. i bredden.
  • Skær dejen ud så det ligner et juletræ og fordel halvdelen af remoncen på midten.
  • Fold nu den ene ende (stammen på juletræet) ind over remoncen, og flet så skiftevis dejen (grenene) ind over hinanden.
  • Placer kringlen på et stykke bagepapir og lad den efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Gentag processen med den anden portion dej.
  • Når begge kringler er hævet færdige, pensles de med et sammenpisket æg og drysses med perlesukker og grofthakkede mandler.
  • Bag kringlerne ved 180° grader varmluft i ca. 25-30 minutter eller til de er flotte gyldne.

Noter

Hvis du ønsker lidt kanelsmag i din remonce, kan du tilføje en teskefuld kanel i remoncen.
Du kan selvfølgelig også godt undlade marcipanen i remoncen, så den blot består af sukker og smør, men personligt synes jeg nu der skal være marcipan i remoncen.

Næringsindhold

Næringsindhold
Søren Ryge kringle
Mængde pr. portion
Kalorier
525
% Daglig værdi*
Fedt
 
32
g
49
%
Mættet fedt
 
17
g
106
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
10
g
Kolesterol
 
99
mg
33
%
Natrium
 
369
mg
16
%
Kalium
 
167
mg
5
%
Kulhydrater
 
52
g
17
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
21
g
23
%
Protein
 
9
g
18
%
Vitamin A
 
847
IU
17
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
51
mg
5
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

En rigtig kringle med rigtig smør

Nu har jeg sat mig for at lave den såkaldte Søren Ryge kringle med marcipanremonce, som fører mig tilbage til gode barndomsminder og min mormors hjemmebagte kringle.

Spækket med snasket marcipanremonce og bagt på ægte smør. Ingen margarine. Kun S-M-Ø-R. Du kan selvfølgelig godt bage din kringle med flydende margarine, men smagen bliver ikke den samme.

Det er ikke spor svært at bage kringle, og dejen er dejlig nem at arbejde med, hvis du bare følger mine anvisninger i opskriften.

Det er en meget smidig og nem gærdej at arbejde med, som samtidig er dejlig nem at rulle ud på en meldrysset bordplade.

Du skal rulle dejen ud til et rektangel med en størrelse på ca. 30 cm. i længden og 40 cm. i bredden. Når du har rullet din dej ud til et rektangel, deler du dejen op i tre lige store dele på øjemål.

Herefter skærer du en bund og en top ud af dejen på et par cm. og fjerner den overskydende dej. Med en kniv eller pizzaskærer laver du nu nogle skrå snit som "grene", som du herefter skiftevis folder ind over hinanden.

Start med at folde bunden ind over remoncen, og så fold "grenene" ind over hinanden - vent med at folde de to sidste grene ind over hinanden før du har foldet toppen ind over remoncen, så kringlen er lukket i begge ender.

Denne opskrift på Søren Ryge kringle er:

  • Måske Danmarks bedste opskrift på kringle
  • Med mundvandsdrivende marcipanremonce
  • Helt uden rosiner (du kan selvfølgelig tilsætte rosiner hvis du elsker rosiner i bagværk)
  • Er en ualmindelig fantastisk kringle, som lokker med endnu et stykke
  • Fryseegnet i op til 3 måneder
Søren Ryge kringle med marcinpanremonce

Hvorfor hedder kringlen "Søren Ryge kringle"?

For en del år siden var DR tv-journalisten Søren Ryge på besøg i Hirtshals, hvor han under sit besøg fik serveret hjemmebagt kringle.

En kringle så god, at han straks udråbte den til at være "verdens bedste kringle", og satte sig derfor for at finde kringlens ophavsmand.

Det viste sig at være en kogekone ved navn Anne Magrethe fra Hirtshals, som med denne kringle havde sparket benene væk under Søren Ryge.

Frisk som hun var hjalp hun Søren Ryge med at bage denne fantastiske kringle, som efterfølgende i folkemunde benævnes "Søren Ryge kringle".

Kringle med marcipanremonce

Det ærgrer mig i den grad i dag, at jeg ikke fik min mormors opskrift på kringle, men den er desværre gået tabt.

Hvad gør man så? Man googler sig selvfølgelig gennem de første hundrede opskrifter på klassisk kringle, og må konstatere, at der ikke er nogen opskrifter der sidder lige i skabet.

Så med udgangspunkt i adskillige opskrifter har jeg nu kreeret denne opskrift på kringle, som så er min helt egen opskrift - ikke Søren Ryge's.

Min kringle opskrift skal indeholde:

  • Snasket marcipanremonce
  • Masser af grofthakkede smuttede mandler og perlesukker på toppen
  • Bagt på ægte smør - 100% smørbagt
  • Ingen rosiner (jeg hader rosiner i bagværk)
  • Skal flettes - det med at lægge dejen over hinanden giver en unødvendig tyk skorpe
Søren Ryge kringle med marcinpanremonce
Der bliver to store flotte kringler ud af denne opskrift på Søren Ryge kringle, og skal bages i ovnen i ca. 15 minutter. De bliver her bagt på mit fantastiske bagestål, som jeg anvender til stort set alt bagværk.

Hvordan folder man en kringle?

En kringle kan udformes på mange måder, men spørger du mig skal en kringle være aflang og flettet på toppen. Ikke noget med at folde dejen ind over hinanden eller forme kringlen til en cirkel.

En kringle skal være aflang og flettet. Jeg var ikke ret god til at flette hår på min datter da hun var lille, men heldigvis går det noget bedre med at lave flet på mine kringler.

Det er ikke spor svært, og hvis du blot følger denne vejledning, skal du nok lykkedes med at flette din kringle, så den ligner mesterbag fra bageren.

Sådan folder du din Søren Ryge kringle:

  • Rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 cm. i længden og ca. 40 cm. i bredden
  • Dejen skal visuelt deles op i tre lige store dele (⅓-1/3-⅓)
  • Med en kniv eller pizzaskærer skærer du skrå strimler på henholdsvis venstre og højre side af dejen som grangrene på et juletræ
  • Bunden (stammen) og toppen skal lægges ind over remoncen, så den ikke flyder ud
  • Flet skiftevis strimlerne fra højre til venstre side - start med at folde bunden ind over remoncen og fold toppen af dejen ind over remoncen inden de sidste to strimler flettes
  • Du bestemmer selvfølgelig selv antallet af "grene" eller strimler - nogle laver dem brede og andre smalle
Sådan folder du en kringle
Når du har rullet din dej ud til et rektangel, deler du dejen op i tre lige store dele på øjemål. Herefter skærer du en bund og en top ud af dejen på et par cm. og fjerner den overskydende dej. Med en kniv eller pizzaskærer laver du nu nogle skrå snit som "grene", som du herefter skiftevis folder ind over hinanden. Start med at folde bunden ind over remoncen, og så fold "grenene" ind over hinanden - vent med at folde de to sidste grene ind over hinanden før du har foldet toppen ind over remoncen, så kringlen er lukket i begge ender. Dejen er utrolig elastisk og smidig at arbejde med, så du kan sagtens trække og forme dejen efter behov.

Kan man fryse kringle?

Du kan sagtens fryse en kringle i op til tre måneder. Du kan vælge at fryse kringlen når den er bagt, eller også blot fryse kringlen ned ubagt.

Den skal så blot tø op i 4-5 timer inden den bages efter opskriftens anvisninger.

Friskbagt kringle smager ganske enkelt fantastisk, og selvom det kan være svært at nøjes med et stykke, får du højest sandsynlig lidt tilovers, da denne opskrift giver to store kringler.

Du kan opbevare din kringle på køl i op til 3-4 dage, som så blot skal lunes i ovnen inden servering, så er den næsten lige så god som friskbagt. God bagelyst.

Søren Ryge kringle med marcinpanremonce

9 kommentarer til “Søren Ryge kringle”

  1. Edel Filtenborg

    Søren Ryges kringle er lige bagt og klar til, at mine 3 søstre kommer i morgen .
    Vores mor bagte altid kringle, så derfor..

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Edel,
      Mange tak for din besked, og rigtig god fornøjelse med kringlen og besøget - det lyder rigtig hyggeligt. At bage kringle fremkalder barndomsminder for mange, og jeg tænker også selv tilbage på min mormor, når jeg bager Søren Ryge kringle - det er sådan et rigtigt mormor-bagværk 😊

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Inden jeg laver Søren Ryge kringlen . Jeg gerne have oplyst hvor mange stykker der skal laves kringle af . Først i opskriften står der deles i 3 meget flot beskrevet 1/3 -1/3 -1/3 , altså tre stykker , videre i opskriften er der beskrevet , dejen deles i to lige store stykker ?
    Nu er det at en korrigering til rette mængder vil være en god ting

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Søren,
      Mange tak for dit feedback på opskriften 😊 Opskriften giver to flotte Søren Ryge kringler, så når dejen er klar skal den deles i to lige store portioner, en portion dej til hver kringle. Rul den ene portion dej ud på køkkenbordet til et rektangel, og mærk så dejen op i tre lige store dele som vist på billederne. Den venstre og højre del skærer du i skrå snit og på den midterste del af dejen placerer du remoncen. Fold enderne af det midterste stykke dej lidt ind over remoncen, og flet så venstre og højre side ind over remoncen skiftevis.

      Gentag processen med den anden portion dej, så du ender op med to kringler.

      Håber det giver mening.

      God bagelyst.

      Venlig hilsen
      Thomas

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Mette,
      Mange tak for dit feedback på opskriften, og ikke mindst dine rosende ord om opskriften på Søren Ryge kringle. Det er jeg rigtig glad for 😊

      Venlig hilsen
      Thomas

  3. Denne kringle opskrift fik 1000 stjerner af min familie..🙌
    Gæt hvad der er på vej i ovnen….
    Tak for en fantastisk opskrift.☺️

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Ann,
      Mange tak for dit feedback - det er jeg utrolig glad for at høre 🙂 Det er virkelig også en lækker kringle, som de fleste knuselsker.

      Venlig hilsen
      Thomas

  4. Tak fordi du bruger denne opskrift på hjemmebagt kringle. Skriv også gerne din vurdering af kringlen her.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.