Forside » Kager » Kanelstang

Kanelstang

billede med kanelstang

Få opskriften på hjemmebagt kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme. Du kan vælge at folde eller klippe dejen, som er legende let.

Kan du fornemme det? Duften af kardemomme og kanel, som langsomt breder sig til hvert eneste hjørne i det lille hjem. Så er der kanelstang - friskbagt med remonce og vaniljecreme.

Svampet og snasket præcis som en klassisk kanelstang skal være, og bedre end bagerens henne om hjørnet, hvis du spørger mig.

Denne opskrift er luksusudgaven, som er bagt med både remonce med revet marcipan og vaniljecreme.

Du kan evt. undlade vaniljecremen, som gør den ekstra snasket og lækker, og kun nøjes med remoncen - det er smag og behag hvor snasket man lige foretrækker sin kanelstang.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på kanelstang

billede med kanelstang

Kanelstang

5 fra 1 stemme
Få opskriften på hjemmebagt kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme. Du kan vælge at folde eller klippe dejen, som er legende let.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid1 time
Tilb. tid1 time
Samlet tid2 timer
Antal16 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Dej

  • 650 g hvedemel
  • 50 g gær
  • 175 g smør - blødt
  • 2 æg
  • 1,5 dl mælk
  • 75 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk kardemomme

Remonce

  • 160 g smør - blødt
  • 80 g sukker
  • 80 g farin
  • 4 spsk kanel
  • 50 g marcipan - revet, kan undlades

Vaniljecreme (kan evt. undlades)

  • 40 g sukker
  • 1 spsk majsmel
  • 1 æg
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2,5 dl mælk

Topping

  • 1 æg - til pensling
  • glasur - eller perlesukker
  • 70 g mandelsplitter

Sådan gør du

Dej

  • Lun mælken så den er fingervarm (ca. 37° grader) og opløs gæren heri.
  • Bland hvedemelet sammen med sukker, salt og kardemomme i din røreskål.
  • Hæld den lune mælk op i melblandingen i røreskålen, og tilsæt de to hele æg og det bløde smør skåret i mindre tern.
  • Ælt dejen godt igennem - gerne 10 minutter eller længere, hvis du har en køkkenmaskine.
  • Dejen skal være lind og blød, og lige akkurat slippe din fingerspids når du prikker i dejen.
  • Læg et rent viskestykke eller husholdningsfilm henover skålen, og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter.
  • Imens dejen hæver laver du remonce og vaniljecreme.
  • Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.

Remonce til kanelstang

  • Bland alle ingredienserne godt sammen i en røreskål - enten med fingrene eller med en grydeske.
  • Stil den færdige remonce til side.

Vaniljecreme til kanelstang

  • Kom alle ingredienserne i en gryde, og rør det godt sammen med et piskeris.
  • Varm nu cremen op ved middel varme under konstant omrøring indtil den begynder at tykne og småkoge.
  • Tag den færdige vaniljecreme af varmen, og lad den køle af.

Sådan folder du din kanelstang

  • Når dejen er færdighævet, deles dejen i to lige store dele.
  • Drys lidt mel ud på dit køkkenbord, og rul den ene portion dej ud til en firkant på ca. 35x35 cm.
  • Fordel halvdelen af remoncen ud på dejen, og efterfølgende halvdelen af vaniljecremen. Remoncen og vaniljecremen skal dække dejen fra kant til kant.
  • Rul nu dejen sammen til en roulade, og klip skrå snit i dejen med en stor saks.
  • Gentag processen med den anden portion dej.
  • Pensle de to ubagte kanelstænger med et sammenpisket æg, og drys med mandelsplitter.
  • Placer de to kanelstænger på en bageplade beklædt med bagepapir (eller blot på bagepapir, og så ind på dit varme bagestål).
  • Sæt kanelstængerne i den forvarmede ovn på 200° grader varmluft, og bag dem gyldne og flotte i ca. 18-20 minutter.
  • Lad kanelstængerne køle lidt af inden du pynter med glasur.

Noter

Du kan sagtens koldhæve dejen natten over til en kanelstang, men så skal du blot anvende en fjerdedel af den anviste gærmængde i opskriften.
Du kan sagtens fryse en bagt eller ubagt kanelstang i op til tre måneder.
Fryser du en bagt kanelstang skal du blot vente med glasuren.

Næringsindhold

Næringsindhold
Kanelstang
Mængde pr. portion
Kalorier
446
% Daglig værdi*
Fedt
 
22
g
34
%
Mættet fedt
 
12
g
75
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
7
g
Kolesterol
 
89
mg
30
%
Natrium
 
314
mg
14
%
Kalium
 
180
mg
5
%
Kulhydrater
 
54
g
18
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
15
g
17
%
Protein
 
9
g
18
%
Vitamin A
 
629
IU
13
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
119
mg
12
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på kanelstang med remonce og vaniljecreme er:

  • Rigtig snasket og svampet
  • Bagt på ægte smør
  • Med hjemmelavet vaniljecreme, der gør den ekstra lækker
  • En ægte dansk klassiker indenfor bagværk
  • Spækket med lækkert fyld, som med garanti ikke løber ud

Giver to store flotte kanelstænger

To syndige svampede kanelstænger bliver der ud af denne opskrift. En klassisk kanelstang bages selvfølgelig på smør og gær, da dejen på mange måder minder om en kringle i konsistensen.

Nogle bager en kanelstang uden smør og erstatter mælken med vand, men den ægte vare er altså bagt på smør og med mælk i dejen.

Ægte dansk wienerbrød, som serveres i rå mængder til fødselsdage og som weekendforkælelse til kaffen.

Ingen rosiner i min kanelstang!

Jeg er ikke kræsen, men rosiner i bagværk er no-go. Vejen til mit madglade hjerte går ikke gennem rosiner, beklager.

Der findes værre ting i livet end at støde på en blød snasket rosin i en bolle eller kanelstang, men det gør absolut ikke noget godt i bagværk.

Det duer bare ikke, og derfor vil du selvsagt aldrig støde på rosiner i mine bageopskrifter, beklager.

Klassisk dansk wienerbrød

En kanelstang kategoriseres som sagt som wienerbrød, og betragtes som klassisk dansk bagværk, men kanelstangen er skam også at finde i andre lande som fx England og USA, hvor den bliver fyldt ud med abrikoser, karamel, ost, frugt og dulce de leche, som er en slagt karameliseret konfekt fra Latinamerika, og det man kan fremstille af kondenseret mælk.

Gode tips til kanelstang

  1. Denne opskrift giver to store kanelstænger, og til trods for at dette mundvandsdrivende bagværk lokker, kan du nemt stå med en hel kanelstang tilovers. Det er der heldigvis gode råd for, da en kanelstang er fryseegnet, og sagtens kan holde sig på frost i op til tre måneder. Vent med at putte glasur på kanelstangen hvis den skal fryses ned. Det tager ca. tre timer ved stuetemperatur at tø en kanelstang op, og så skal den blot lunes i ovnen i ca. fem minutter.
  2. En kanelstang kan holde sig frisk i minimum 2-3 dage, hvis du blot opbevarer den i en tætlukket emballage på køl. Lun det stykke du skal spise i mikroovnen, da det bevarer den lækre svampede dej.
  3. En kanelstang er det helt oplagte valg af wienerbrød, hvis du står og skal holde fødselsdag og har inviteret til brunch eller kaffe.
  4. Når du har rullet dejen sammen til en roulade, kan du også skære roualden ud i skiver, som du så kan bage som kanelsnegle. Du kan evt. lave en stang af den ene portion dej og kanelsnegle af den anden.
Kanelstang med remonce og vaniljecreme

1 kommentar til “Kanelstang”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.