Jeg er pjattet med den sydamerikanske quinoa, som er superfood på den helt store klinge. Her i huset indgår quinoa i rigtig mange måltider – lige fra en sund og mættende ingrediens i salater, men også som erstatning for ris og pasta. Disse små sydamerikanske frø er spækket med proteiner, fibre, amino- og sunde fedtsyrer. Quinoa kan godt minde om et korn, men tilhører faktisk salturt-familien, som også omfatter spinat og rødbede. Jeg er ikke stødt på nogen officiel udtale af ordet quinoa, men jeg har ladet mig fortælle, at det på originalsproget udtales ‘keen-wah’. Jeg er ikke jyde for ingenting, og udtaler det ‘ki-no-a’ med tryk på ‘no’. Heldigvis skal jeg ikke snakke med frøene …
Denne opskrift på quinoasalat i tomatdrøm er en mættende og sund måltidssalat, som hele familien med statsgaranti vil elske, og som kan varieres i det uendelige. Salaten minder meget om den tyrkiske kisir bulgursalat, og salaten kan stå klar på bordet i løbet af en lille halv time, og hvis du allerede har noget kogt quinoa på køl, kan salaten tilberedes på blot 10 minutter. Quinoa skal koges i letsaltet vand i ti minutter, hvorefter vandet skal hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere fem minutter. Quinoaen bliver ekstra lækker og luftig af at hvile under låg, og er et lille trick, som jeg gerne vil dele med dig.
Superfood som mættende måltidssalat
Jeg er hverken vegetar eller veganer, men det man i dag kalder for flexitar. Sagt på en anden måde, elsker jeg i ny og næ en god velhængt bøf, men sætter lige så stor pris på kødfrie måltider i dagligdagen, som uden problemer kan sætte sovs, kartofler og kød til vægs. Derfor må du tage mine ord for gode varer, når jeg skamroser denne lækre quinoasalat med tomatdressing, som både kan serveres som sundt tilbehør til fisk og kød, eller som en mættende måltidssalat. Både store og små vil elske denne sunde salat, som beriger kroppen med masser af vitaminer, fibre, aminosyrer og proteiner fra den sydamerikanske quinoa. Du kan købe hvid, rød og sort quinoa , men der er ikke den store smagsmæssige forskel mellem de forskellige typer. Hvid quinoa er afskallet, og indeholder derfor færre kostfibre end den mørke og røde type, men ellers er der ikke den store forskel.
Prøv lige at se opskriften på: Quinoasalat
Denne opskrift på quinoasalat med tomatdressing er:
- En super lækker og velsmagende måltidssalat spækket med fibre, vitaminer og proteiner
- Tilberedt af hvid quinoa, men kan tilberedes af både sort, rød og hvid quinoa – smagsmæssigt er der ingen forskel
- Kan nydes som lækkert tilbehør til mange forskellige måltider med kød
- En skøn salat vendt i en lækker tomatdressing
Disse ingredienser skal du bruge:
- Quinoa
- Cherrytomater
- Rødløg
- Rød peberfrugt
- Agurk
- Persille
- Soltørrede tomater (kan evt. undlades)
- Feta
- Tomatpuré
- Olivenolie
- Citronsaft
- Sød paprika
- Hvidløg
Prøv lige at se opskriften på: Græsk pastasalat
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat
Sådan koger du quinoa
Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:2 – fx 1 dl. quinoa til 2 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.
Sådan gør du:
- Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
- Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
- Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
- Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
- Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
- Server quinoaen varm eller kold.
Opskrift på quinoasalat med tomatdressing
Det er legende let at fremtrylle denne mættende salat, som kan tilberedes på 10 minutter, hvis du allerede har forkogt og afkølet quinoaen. Alle grøntsagerne skal forberedes, og quinoaen skal koges efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for, at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte (eller i gryden), inden du koger frøene. Frøene er fra naturens side af beskyttet af et bitterstof, som hedder saponiner og som smager lidt af sæbe. Hæld den afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel tomatdressingen grundigt i quinoaen. Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager og fetaen. Vend alle ingredienserne forsigtigt rundt i quinoasalaten, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser. Du kan sagtens tilberede salaten dagen i forvejen, hvilket den absolut ikke bliver ringere af.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2 dl. quinoa (ukogt)
- 300 gr. cherrytomater, halveret
- 1 stort rødløg, finthakket
- 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
- 1 agurk, udkernet og skåret i små tern eller både
- 1 bdt. persille i potte, grofthakket (ca. 1,5 dl. grofthakket persille)
- 3 spsk. grofthakkede soltørrede tomater (kan evt. undlades)
- 200 gr. feta, smuldret i rustikke stykker
- Dressing:
- 140 gr. tomatpuré (en stor dåse)
- 3 spsk. olivenolie
- 3 spsk. citronsaft
- 2 tsk. sød paprika
- 2 fed hvidløg
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges under låg de første 10 minutter, hvorefter du hælder vandet fra og tager gryden af varmen. Læg låget på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
- Udkern agurken og halver den på langs. Skær agurken ud i små fine tern eller både.
- Skyl peberfrugten under koldt vand, og fjern kernerne. Skær peberfrugten ud i små tern.
- Pil rødløget og hak det fint.
- Skyl tomaterne under koldt vand, og halver dem på midten.
- Hak de soltørrede tomater groft, og lad det meste af lagen dryppe af i en sigte.
- Hak persillen groft.
- Hæld den let afkølede quinoa op i en stor salatskål eller røreskål, og fordel tomatdressingen grundigt i quinoaen.
- Krydre med salt og friskkværnet peber, og tilsæt herefter alle de øvrige grøntsager og fetaen. Vend det hele forsigtigt rundt med en grydeske eller dejskraber, og lad salaten trække i 5-10 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser.
- Opbevar quinoasalaten på køl indtil den skal serveres.
- Velbekomme.
Dressing:
- Rør alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål, og smag den til med salt, friskkværnet peber og citronsaft.