Æblecrumble er en vaskeægte klassiker, når det kommer til desserter fremstillet på æbler. Det er sådan en dejlig velsmagende dessert som man næsten altid kan fremtrylle i sit køkken, da den består af forholdsvis få ingredienser, og de mest basale af slagsen. Personligt forbinder jeg hjemmelavet æblecrumble med efteråret, når æbletræerne i haven bugner af spiseklare økologiske æbler, som ligger op til et væld af klassiske desserttyper som fx gammeldags æblekage, æblesirup og æbletærte med marcipan.
Opskrift på æblecrumble
Opskriften på æblecrumble er lige ud af landevejen. En mundvandsdrivende lækker klassisk æblecrumble spækket med smagen af kandiserede æbler, og toppet med en uimodståelig crumble bestående af revet marcipan, havregryn, mandler, vaniljesukker, hvedemel og smør. Det er den ultimative efterårs-kage-dessert, hvis jeg selv skal sige det. Hjemmelavet æblecrumble er så legende let at tilberede, da du ikke skal stå og slås med en genstridig mørdej på køkkenbordet.
Alle ingredienserne til mørdejen samler du i en røreskål, hvorefter du smuldrer dejen sammen til en ensartet kagemasse med fingrene. Æblerne skal skrælles, udkernes og skæres i æblebåde, og efterfølgende en tur på panden i en boblende sukkermasse med kanel og smør, hvor de skal karamelliseres i 5-6 minutter. Det er det. De karamelliserede æblebåde vendes ned i en stor tærteform, og småkage-dejen smuldres ovenpå æblestykkerne. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, så hold godt øje med æblecrumblen undervejs, så den ikke bliver brændt.
Prøv lige at se opskriften på: Æblekage
Denne opskrift på æblecrumble er kort og godt:
- en af mine efterårsfavoritkager
- utrolig nem og hurtig at tilberede
- den bedste opskrift med karameliserede æbler
- en krydret og sødmefuld desserttype som vækker begejstring hos de fleste
- desserten der kan serveres for både familie, venner og gæster
Disse ingredienser skal du bruge:
- Æbler
- Sukker
- Brun farin
- Smør
- Kanel
- Kardemomme (kan undlades)
- Hvedemel
- Havregryn
- Marcipan (kan evt. undlades, men det smager så godt)
- Rørsukker
- Mandler
- Vaniljesukker
Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags æblekage
Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet æblesirup
Velegnede æblesorter til hjemmelavet æblecrumble
Danske æbler er helt specielle takket være vores danske lunefulde klima, som skaber den der helt specielle flerstrengede aromapalette, som gør de danske æbler til noget helt specielt. Jeg foretrækker syrlige danske æbler som fx Rød Jonagold, Rød Gråsten og Rød Ingrid Marie, som er faste syrlige æbler med en god sødme. Og selvfølgelig Belle de Boskoop, som er et fantastisk allround-madæble med en skøn aromatisk smag. Vi har desværre ikke selv æbletræer på matriklen, men min far har to æbletræer – Discovery og Rød Jonagold, som vi hvert år har uhindret adgang til. Der er noget tilfredsstillende ved selv at gå ud i naturen og plukke æbler – fra jord til bord, og jeg nyder hvert år de mange æbler fra min fars have, som blandt andet bliver forvandlet til denne lækre æbledessert med smuldredej og karamelliserede æbler.
Sommeræbler:
- Rød Gråsten
- Discovery
- Sunrise
Efterårs- og vinteræbler:
- Belle de Boskoop
- Cox Orange
- Holsteiner Cox
- Brændekilde æble
- Rød Ingrid Marie
- Rød Aroma
- Elstar
- Rød Jonagold
Prøv lige at se opskriften på: Kanelkage
Den taknemmelige krydderkage
Æblecrumble er noget så taknemmelig, når det kommer til krydderier og ingredienser. Personligt foretrækker jeg æblecrumble med både kanel og kardemomme i smuldredejen, men det er jo en smagssag. Hvis du ikke er så vild med kardemomme, kan du bare undlade at putte det i dejen, og måske tilsætte lidt stødt ingefær eller nellike. Disse krydderier giver en dejlig varm og krydret smag, som passer rigtig godt til de karameliserede æbler.
Det med at karamelisere æblerne på panden i sukker og smør smager ganske enkelt himmelsk. Det tilfører endnu mere sødme og varme til denne efterårsdessert, og gør kagen lækker snasket under den sprøde crumble. Forestil dig lige en sprød crumble, karameliserede æblebåde og en skefuld god vaniljeis sammen ... Det er mundvandsdrivende, ikke sandt.
Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte med frangipane
Prikket over i'et - karameliserede æbler
Mange opskrifter på æblecrumble foreskriver blot, at æblebådene skal vendes i en skål sammen med lidt sukker, kanel og kardemomme toppet med grovvalsede havregryn. Det smager også ok, men har du først prøvet denne opskrift med karamelliserede æbler, går du aldrig tilbage til den "nemme" løsning. Det kræver blot en ekstra proces med at smelte smørret på panden, og så karamellisere æblerne deri i få minutter. Minutter, som er givet rigtig godt ud hvis du spørger mig.
God bagelyst.
Ingredients
- Kandiserede æblebåde:
- Ca. 900 gr. æbler
- 200 gr. sukker
- 2 spsk. brun farin
- 125 gr. smør
- 3 tsk. kanel
- 1 tsk. kardemomme (kan undlades)
- Crumble:
- 125 gr. hvedemel
- 125 gr. havregryn
- 125 gr. smør
- 125 gr. marcipan (kan evt. undlades, men det smager godt)
- 75 gr. rørsukker
- 50 gr. mandler
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 knsp. salt
Instructions
Kandiserede æblebåde:
- Skræl æblerne og halver dem. Fjern kernehuset og skær æblerne i både.
- Smelt sukker og brun farin på en pande ved middel varme, og tilsæt smør, kanel og kardemomme (kan undlades) når sukkeret er smeltet. Vend herefter æblebådene ned i den boblende sukkermasse.
- Lad æblebådene karamellisere på panden i 5-6 minutter, og vend dem et par gange undervejs.
- Tag de karamelliserede æbler af panden og vend dem ned i en smurt tærteform.
Crumble:
- Bland mel, havregryn, sukker, salt og vaniljesukker sammen i en røreskål, og smuldre smørret i med fingrene.
- Riv marcipanen groft på et rivejern og hak mandlerne. Vend marcipanen og mandlerne i dejen og fordel blandingen godt med fingrene.
- Fordel dejen ud over de karamelliserede æbler i den smurte tærteform. Det nemmeste er at smuldre dejen med fingrene, så dejen bliver jævnt fordelt ovenpå æblerne.
- Bag nu æblecrumblen i en forvarmet ovn ved 180° grader varmluft i ca. 30-35 minutter, eller til crumblen er blevet pæn gylden. Pas på med ikke at bage crumblen for meget, da den så bliver for mørk og kan smage brændt.
- Server den færdige æblecrumble lun med lidt god vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche.
Notes
Du kan sagtens forberede din æblecrumble dagen inden du skal servere den. Sæt den ubagte æblecrumble på køl, og bag den direkte fra køleskabet. En æblecrumble smager bedst når den er lun, så vent ca. 15 minutter med at servere den, så den lige kan stå og samle sig og komme af med varmen.