Værsgo – så er der tærte med æbler og mørdej. Kort og godt klassisk æbletærte. Spækket med aromatiske danske æbler, som gør denne klassiske tærte til en uimodståelig mundfuld. Æbletærte kan laves på utallige måder, men denne udgave er helt klart min store favorit, som bages i en tærteform med en diameter på ca. 26 centimeter. Et vaskeægte kagehit til eftermiddagskaffen eller som dessertkage til gæstemiddagen ledsaget af en kugle vaniljeis. Æbletærte med mørdej er utrolig nem at tilberede, og kræver ganske få ingredienser, som du med stor sandsynlighed allerede har liggende som basisvarer i dit køkken. Duften af kanel og vanilje, smagen af aromatiske æbler, og et sprødt mørdejslåg toppet med perlesukker, gør denne tærte til et uimodståeligt bekendtskab.
Æbletærte med mørdej kan nydes hele året rundt, men det er især når de danske æbler er i sæson, at lysten til hjemmebagt æbletærte melder sig. Jeg bliver aldrig træt af en hjemmebagt æblepie, som selvfølgelig bliver bagt i stor stil når den danske æblesæson er på sit højeste. Du kan selvfølgelig bruge udenlandske æbler, men danske økologiske æbler smager nu bare bedre med deres unikke aromaer og syrlighed.
Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte
Denne opskrift på æbletærte er:
- En mundvandsdrivende lækker æbletærte med sprød mørdej
- Velegnet til at blive bagt i en tærteform med en diameter på ca. 26 centimeter
- Legende let at samle med ganske få grundingredienser, og selvfølgelig saftige spisemodne æbler
- Klassisk æbletærte serveret med vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche
- En lækker velsmagende æbletærte med en skøn smag af vanilje og kanel
- Det oplagte bagværk til weekendhygge i efteråret og vinteren med danske æbler
Disse ingredienser skal du bruge:
- Æbler
- Hvedemel
- Rørsukker
- Smør
- Æg
- Vaniljesukker
- Stødt kanel
- Mandler
Prøv lige at se opskriften på: Æblekage
Prøv lige at se opskriften på: Bedstefars skæg
Opskrift på klassisk æbletærte med mørdej
Jeg (og resten af familien) er meget begejstrede for frugttærter – ikke mindst æblepie med danske æbler og et sprødt mørdejslåg, som med statsgaranti kan få mundvandet til at løbe hos de fleste kageelskere. Kombinationen af aromatiske æbler med en syrlig sødme, grofthakkede mandler, kanel og et strejf af vaniljesukker i mørdejen, er en himmelsk kombination, som toppes med en klat flødeskum, cremefraiche eller en kugle vaniljeis.
Start med at samle mørdejen, og skær dejen ud i to portioner i størrelsesforholdet 60/40 - dvs. tærtebunden skal være en smule tykkere og større end tærtelåget. Pak tærtedejen ind i husholdningsfilm, og stil dejen på køl i ca. 30 minutter. Imens kan du gå videre med æblefyldet og mandlerne. Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både. Smelt lidt smør på en stegepande, og tilsæt alle krydderierne. Hæld forsigtigt æblebådene ned i smørblandingen, og steg æblerne i krydderiblandingen i et par minutter. Hæld æblebådene op i en røreskål, og lad dem køle af imens du går videre med at rulle tærtedejen ud. Placer tærtebunden i en smurt tærteform, og fordel æblefyldet ovenpå tærtebunden - enten tilfældigt eller i et cirkelmønster. Placer tærtelåget ovenpå fyldet, og skær evt. overskydende tærtedej af med en kniv. Nu er din æblepie klar til at komme i ovnen.
Velegnede æblesorter til æbletærte
Danske æbler er helt specielle takket være vores danske lunefulde klima, som skaber den der helt specielle flerstrengede aromapalette, som gør de danske æbler til noget helt specielt. Jeg foretrækker syrlige danske æbler som fx Rød Jonagold, Rød Gråsten og Rød Ingrid Marie, som er faste syrlige æbler med en god sødme. Og selvfølgelig Belle de Boskoop, som er et fantastisk allround-madæble med en skøn aromatisk smag. Vi har desværre ikke selv æbletræer på matriklen, men min far har to æbletræer – Discovery og Rød Jonagold, som vi hvert år har uhindret adgang til. Der er noget tilfredsstillende ved selv at gå ud i naturen og plukke æbler – fra jord til bord, og jeg nyder hvert år de mange æbler fra min fars have, som blandt andet bliver forvandlet til æblekage – både den gammeldags af slagsen, og den bagte udgave med kanel. Og selvfølgelig æbletærte med mørdej.
Sommeræbler:
- Rød Gråsten
- Discovery
- Sunrise
Efterårs- og vinteræbler:
- Belle de Boskoop
- Cox Orange
- Holsteiner Cox
- Brændekilde æble
- Rød Ingrid Marie
- Rød Aroma
- Elstar
- Rød Jonagold
God bagelyst.
Ingredients
- Tærtedej:
- 250 gr. hvedemel
- 50 gr. rørsukker
- 200 gr. smør
- 1 æg, sammenpisket
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 knsp. salt
- Sammenpisket æg til pensling
- Tærtefyld:
- 750 gr. æbler, skrællet og skåret i tynde både
- 50 gr. rørsukker
- 1 spsk. stødt kanel (med top)
- 1 spsk. vaniljesukker
- 1 tsk. stødt ingefær (kan undlades)
- 50 gr. mandler, grofthakkede
- Serveringsforslag:
- Cremefraiche
- Vaniljeis
- Flødeskum pisket med lidt vaniljesukker
Instructions
Tærtedej:
- Forvarm ovnen til 180° grader almindelig over- og undervarme.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en røreskål.
- Riv smørret groft på et rivejern, eller skær det ud i små tern. Smuldre smørret ind i melblandingen med klør fem, og saml dejen med det sammenpiskede æg. Tilsæt evt. en smule koldt vand, hvis du ikke kan samle dejen. En mørdej skal ikke æltes længe, men skal samles hurtigt så dejen ikke bliver for varm. Du kan evt. samle alle ingredienserne i en foodprocessor.
- Del dejen i to portioner i størrelsesforholdet 60/40, og læg mørdejskuglerne på køl pakket ind i husholdningsfilm i ca. 30 minutter.
- Rul den største portion tærtedej ud på et meldrysset bord, så dejen får en diameter der er lidt større end din tærteform. Rul forsigtigt dejen op på din kagerulle, og placer tærtebunden i tærteformen. Tryk forsigtigt kanterne ind i rillerne på tærteformen.
- Fordel æblefyldet i tærteformen - enten tilfældigt eller i et cirkelmønster. Drys de grofthakkede mandler
- Rul nu den anden portion tærtedej ud på et meldrysset bord, som skal have samme diameter som selve tærteformen. Rul forsigtigt dejen op på din kagerulle, og placer tærte-låget over æblefyldet. Tryk kanterne lidt på plads, og skær evt. overskydende tærtedej væk.
- Pisk et æg sammen med en gaffel, og pensl tærte-låget med det sammenpiskede æg. Drys tærten med lidt perlesukker eller rørsukker.
- Bag tærten nederst i ovnen i ca. 30-35 minutter, eller til tærten er gylden og mørdejslåget sprødt.
- Server tærten lun og friskbagt ledsaget af cremefraiche, flødeskum eller en kugle vaniljeis.
- Velbekomme.
Tærtefyld:
- Skræl og udkern æblerne. Skær æblerne i tynde både, og kom dem op i en stor røreskål. Tilsæt krydderierne og vend det hele godt sammen.
Notes
Drys evt. lidt flormelis på tærten inden den skal serveres.
Den mørdej var slet ikke til at arbejde med, jeg fulgte opskriften slavisk, men dejen var alt for blød,så jeg måtte bare trykke den i små bidder rundt i tærteformen, låget måtte jeg smuldre ovenpå.
Den smagte godt men lignede kaos 😱
Hej Maybritt,
Tak for dit feedback på æbletærten. Din mørdej har garanteret ikke været kold nok, for så kan den være svær at rulle ud. Dejen har nok også været for varm (arbejdet for meget med den), da du satte den ind på køl. Som vist på billederne kan det sagtens lade sig gøre, så op på hesten igen 😊
Venlig hilsen
Thomas