Svesketrifli med vaniljecreme og makroner er for mit vedkommende en tur down-memory-lane. En nostalgisk tidsrejse tilbage til en svunden barndom. Et flashback tilbage til mit mormors køkken, som uden tvivl var hendes domæne og hjemmebane. Hvad der ikke er blevet kogt, stegt og bagt i dette lille køkken er ikke småting. Og tænk sig - dengang kunne man sagtens lave mad til 16 mennesker uden samtalekøkken, dampovn, mikroovn og sousvide. Det vil aldrig gå den dag i dag.
Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags æblekage
En vaskeægte mormor-dessert
Svesketrifli forbinder jeg med fødselsdage og andre familiære sammenkomster hos mine bedsteforældre. Min mormor var en ørn i et køkken, og mestrede alle discipliner lige fra hjemmelavet svesketrifli til forloren skildpadde. Alting blev tilberedt fra bunden af. Hundredeprocent hjemmelavet. Vaskeægte mormormad, hvor man ligefrem kunne smage hendes kærlighed til maden og håndværket. Min mormor tilhørte en generation, hvor man forventede hendes tilstedeværelse i køkkenet - påkrævet, men hun kunne også lide det. Det er min klare fornemmelse i dag.
Prøv lige at se opskriften på: Citronfromage
Desserten i soveværelset
Denne underrubrik kan godt forveksles med noget andet og mere lummert, men min mormors desserter stod vitterlig i soveværelset. Hvorfor? Der var altid dejligt køligt i mine bedsteforældres soveværelse, så når der var fødselsdage og andre sammenkomster, stod meget af maden på hendes sminkebord. Og soveværelset var som en magnet - dragende og lokkende, for hvilken dessert havde min mormor nu kreeret i dagens anledning. Det var stedet jeg listede mig hen i al hemmelighed - selvfølgelig som det allerførste ved ankomsten til deres hjem, for hvad skulle vi mon have til dessert. Svesketrifli. Citronfromage. Citrontrifli. Gammeldags æblekage? Glæden ved mad har jeg haft lige fra barnsben af ...
Prøv lige at se opskriften på: Kagecreme
Denne opskrift på svesketrifli er:
- En mundvandsdrivende lækker mormor-dessert
- Med hjemmelavet kagecreme, flødeskum, mandelsplitter og sveskekompot i appelsinlage
- Meget nem at kreere og kan med fordel laves i forvejen
- Med opblødte stenfri svesker i en sukkerlage med friskpresset appelsinsaft
- En herlig dessert der vækker minder om en svunden barndom
Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli
Hjemmelavet svesketrifli består af:
- Stenfri svesker
- Appelsin
- Sukker
- Vand
- Sødmælk
- Vanilje
- Æg
- Majsmel
- Makroner
- Mandelsplitter
- Portvin (kan undlades)
Svesketrifli med eller uden alkohol
Jeg mindes min mormor lavede svesketrifli med et stænk af portvin. Hun dryppede lidt portvin ud over de knuste makroner, som så fik en diskret smag af portvin. Jeg har set andre opskrifter på svesketrifli, hvor man anvender cognac eller den franske Calvados, som er en slags cognac fremstillet på æbler i Normandiet. Personligt foretrækker jeg en svesketrifli helt uden alkohol, men hvor man istedet laver sukkerlagen med friskpresset appelsinsaft, som giver et lækkert modspil til det søde i desserten. Det giver en mere frisk og børnevenlig svesketrifli, som på mange måder smager bedre end makroner vædet i portvin.
Prøv lige at se opskriften på: Panna cotta med friske bær
Hjemmelavet kagecreme hører sig til
Kagecreme eller vaniljecreme. Potato potato. Kært barn har mange navne, men vi taler om den samme lækre creme, som man kan anvende i desserter og kager. Du er garanteret stødt på de færdige pulverblandinger med kagecreme i supermarkedet. Sådan nogle små breve med noget pulver i, som man bare skal piske sammen med mælk. Pulveret består desværre af intet mindre end 11 forskellige ingredienser - primært en masse tilsætningsstoffer. Men hov - er det ikke bare kagecreme vi taler om? Den skal da laves fra bunden. Med fem ingredienser. Og fem minutter foran en lille tykbundet gryde. Kagecreme er noget af det mest enkle du kan tilberede i et køkken, og det smager bare bedre. Ikke mindst i en hjemmelavet svesketrifli.
God fornøjelse.
Ingredients
- Sveskekompot:
- 250 gr. stenfri svesker
- Saften fra 1 appelsin
- 30 gr. sukker
- 1½ dl. vand
- Vaniljecreme/kagecreme:
- ½ ltr. sødmælk (eller 2½ dl. sødmælk og 2½ dl. piskefløde)
- 100 gr. sukker
- 1 vaniljestang (svarende til 1 tsk. vaniljepaste eller 2 tsk. vaniljesukker)
- 2 hele æg eller 4 æggeblommer
- 2 spsk. majsmel
- Servering:
- 32 makroner (8 makroner til hver dessert)
- 1 dl. portvin (til at stænke makronerne med, men kan sagtens undlades og erstattes med den lækre sukkerlage med appelsinsaft)
- Mandelsplitter
- 2½ dl. piskefløde (piskes til flødeskum)
Instructions
Sveskekompot:
- Hæld sukker, vand, appelsinsaft og den tomme vaniljestang (kan erstattes med 1 tsk. vaniljesukker) ned i gryden, og bring sukkerlagen i kog.
- Tilsæt de stenfri svesker, og lad kompotten simre videre under låg i ca. 20 minutter.
- Hæld de bløde svesker og lagen over i en skål, og stil det på køl i minimum et par timer - gerne natten over, så sveskerne rigtig kan trække i lagen.
Vaniljecreme/kagecreme:
- Flæk vaniljestangen (svarende til 1 tsk. vaniljepaste eller 2 tsk. vaniljesukker) og skrab vaniljekornene ud og mos dem ud i en lille gryde sammen med sukkeret.
- Pisk æggene i og tilsæt alle de øvrige ingredienser.
- Opvarm mælkeblandingen ved middelhøj varme under omrøring med et piskeris. Når mælkeblandingen begynder at småkoge og når kogepunktet, skal kagecremen koges igennem i ca. 1 minut under kraftig omrøring indtil kagecremen er tyknet.
- Tag gryden af varmen og hæld den varme kagecreme over i en skål.
- Sæt låg på skålen (eller husholdningsfilm) og stil den på køl indtil den er afkølet og skal anvendes i svesketriflien.
Anretning af 1 svesketrifli med vaniljecreme og makroner:
- Knus 3-4 makroner groft med fingrene og fordel dem i bunden af glasset eller skålen.
- Fordel 4-5 svesker ovenpå makronerne, og hæld et par spiseskefulde sukkerlage over de opblødte svesker.
- Rør den kolde vaniljecreme igennem og fordel et par spiseskefulde creme ovenpå sveskerne.
- Gentag processen.
- Slut af med lidt flødeskum på toppen og lidt mandelsplitter eller grofthakkede ristede mandler.
- Velbekomme.
Notes
Du kan med fordel lave sveskekompotten dagen i forvejen, så den stille og roligt kan trække i lagen på køl. Vaniljecremen kan du også tilberede i forvejen og opbevare på køl, men husk altid at lægge husholdningsfilm direkte ovenpå cremen, så du undgår skorpedannelse. Selve anretningen af dine svesketriflier kan foregå lige op til serveringen, hvis du ønsker sprøde knasende makroner, eller også kan du anrette dine triflier et par timer inden de skal serveres, så makronerne får mulighed for at suge lagen til sig fra sveskekompotten.
Den opskrift skal prøves!!
Hvor dejligt den er så udførlig beskrevet, med hensyn til vanillestang/vanillesukker, tak for det 😊
Venlig hilsen M. Voss