Giftkage, grøn giftkage, bladankage, grøn kage, haloweenkage, turtles-kage, hulk-kage og grøn bradepandekage. Er du også forvirret? Så er vi to. Jeg kender den elskede grønne bradepandekage som giftkage, bladankage eller klassens timekage, men jeg skal da lige love for, at denne elskede bladankage har mange forskellige etiketter. Nu er det heldigvis ikke navnet vi skal dvale ved, men selve kagen med den karakteristiske grønne farve, og en dejlig smag af mazarinkage og marcipan. Og selvfølgelig chokolade, da enhver grøn kage skal toppes med tandtyk glasur.
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Opskrift på giftkage
Denne opskrift på giftkage er en vaskeægte barndomsklassiker, og en af de nemmeste kageopskrifter du kan kaste dig ud i at lave. Alle de tørre ingredienser skal blandes sammen i en skål, hvorefter de våde ingredienser piskes i melblandingen til konsistensen er ensartet. Opskriften er skræddersyet til en springform med en diameter på ca. 24 centimeter. Du kan gange opskriften med tre, hvis du vil lave en hel bradepandekage med høje kanter (den høje bradepande som er standard i din ovn), som er velegnet som klassens timekage eller til dine kagesultne kolleger. Bladankagen er kendt som en af de mest populære bradepandekager, og til trods for at denne grønne kage er fryseegnet, er en helt bradepande måske lige lovlig meget for mange. Derfor er denne opskrift tilpasset en mellemstor springform med en diameter på ca. 24 centimeter.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler
Denne opskrift på giftkage er:
- Også kendt som bladankage, grøn kage, grøn giftkage og grøn bradepandekage
- En af de mest populære bradepandekager i Danmark
- En mundvandsdrivende lækker skærekage, som minder lidt om en grøn udgave af en mazarinkage
- Fryseegnet i op til tre måneder
- Legende let at tilberede, og et vaskeægte kagehit til kollegerne og klassekammeraterne
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Sukker
- Smør
- Æg
- Mælk
- Vaniljesukker
- Bagepulver
- Mandelaroma/mandelessens
- Grøn frugtfarve/pastafarve
- Usødet kakao
- Flormelis
Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage
Hvilket bagestål er bedst i test?
Hvilket bagestål er bedst i test? Hånden på hjertet – der er ingen vindere eller tabere i denne test. Jeg sammenligner de fem mest solgte bage- og pizzastål i Danmark, hvoraf jeg selv har testet to af de fem nævnte. Testen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer, produktspecifikationer, tredjeparter og forbrugernes anmeldelser af de enkelte bagestål. Læs hele testen af de fem mest populære bagestål i Danmark.
Kan man fryse grøn giftkage?
Det korte svar er et stort og rundende ja. Grøn giftkage er meget fryseegnet, og kan sagtens holde sig frisk på frost i op til 3-4 måneder. Vent med at toppe kagen med chokoladeglasur indtil kagen skal anvendes.
Hvor lang tid kan en bladankage holde sig frisk?
En bladankage eller grøn kage kan holde sig frisk på køl i tætlukket emballage i minimum 3-4 dage. Kagen kan med fordel opbevares på køl når den har fået glasur på, da det holder på fugten i kagen, så den forbliver svampet og frisk.
Hvilke frugtfarver kan jeg anvende?
Grøn giftkage eller bladankage skal være grøn, og dejen kan farves med både grøn frugtfarve og grøn pastafarve (reklamelink). Den grønne farve er karakteristisk for denne grønne barndomsklassiker, som du kan tone i lige nøjagtig den grønne nuance du ønsker. Når det er sagt, kan du jo farve kagen i lige nøjagtig den farve du lyster. Jeg har set og smagt bladankager, som har været gule, blå og røde, og de er mindst lige så dekorative og indbydende, som den klassiske grønne kage. Og smagen er den samme ikke at forglemme.
Kan jeg lave giftkage som muffins?
Ja. Du kan sagtens lave grøn giftkage i muffinsforme, som fx er meget velegnede som klassens timekage i portionsstørrelse, eller som svampede grønne muffins til familiens picnictur i det grønne. Bagetiden er grundet deres størrelse forkortet, så hold løbende øje med dem i ovnen.
Glasur til grøn giftkage
Den helt klassiske glasur til bladankage er chokoladeglasur, som kort og godt består af flormelis, usødet kakao, vand, vaniljesukker og smør. Glasuren sætter prikken over i'et, og skal være tandtyk og cremet.

God bagelyst.

Ingredienser:
Dej til giftkage:
- 250 gr. hvedemel
- 250 gr. sukker
- 250 gr. smør, blødt
- 2 æg
- 1,5 dl. mælk
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 tsk. bagepulver
- 3 tsk. mandelaroma/mandelessens (smag dig frem til den rette smag)
- 5 tsk. grøn frugtfarve (mere eller mindre alt efter hvor intens en grøn farve du ønsker)
Chokoladeglasur til giftkage:
- 25 gr. smør
- 125 gr. flormelis
- 2 spsk. vand eller mælk
- 1 spsk. usødet kakao
- 1 tsk. vaniljesukker
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
Dej til giftkage:
- Forvarm ovnen til 175 grader almindelig ovnvarme (over- og undervarme).
- Pisk det bløde smør og sukker til en luftig masse i en røreskål, og tilsæt æggene et ad gangen.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og vend dem ned i den luftige æggemasse.
- Tilsæt mælk, og pisk dejen godt igennem med en el-pisker eller på en køkkenmaskine med piskeris, så der ikke er klumper i dejen.
- Kom løbende den grønne farve og mandelessens ned i dejen, og pisk dejen indtil den har den ønskede grønne farve.
- Hæld dejen ned i en smurt springform eller beklædt med bagepapir. Springformen skal have en diameter på ca. 22 cm.
- Bag giftkagen i midten af ovnen i ca. 30 minutter. Du kan stikke en kødnål eller strikkepind ned i midten kagen, og hænger der våd dej ved, er kagen endnu ikke færdigbagt.
- Tag den færdigbagte kage ud af ovnen, og lad den køle af i formen imens du laver chokoladeglasuren.
- Fordel chokoladeglasuren ovenpå den afkølede kage, og lad glasuren sætte sig.
- Velbekomme.
Chokoladeglasur til giftkage:
- Hæld alle ingredienserne til glasuren op i en lille gryde, og smelt smørret ved lav varme under omrøring.
- Når smørret er smeltet rører du glasuren sammen til den har en ensartet konsistens. Glasuren skal på intet tidspunkt op at koge, men blot gennemvarmes så konsistensen bliver ensartet.
Yderligere kommentarer
Grøn giftkage er fryseegnet i op til 3 måneder, og du opnår det bedste resultat ved at fryse kagen ned uden glasur. Bladankage kan holde sig frisk på køl i tætlukket emballage i 3-4 dage, og bliver absolut ikke ringere af at blive opbevaret på køl.

