Citronmånen er en velkendt klassiker fra hylden på tankstationen - elsket og hadet af mange. Når jeg tænker på citronmånen, som i årtier har fristet mange kagesjæle, ser jeg for mig et skrivebord på en politistation. Det slidte skrivebord får selskab af et par citronmåner i plastik, en sort termokande og hvide plastikkrus. Jeg ved ikke, hvorfor jeg har dette billede i mit hoved, men jeg mindes at have set dette arrangement i en række danske filmklassikere.
Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger
Hjemmebagt citronmåne er favoritten
Personligt foretrækker jeg hjemmebag, men taget en købekage i betragtning, er den danske evergreen af en citronmåne fra Dancake nu ikke helt tosset. Opskriften på denne velsmagende citronmåne har en perfekt balance imellem det syrlige og det søde. Derudover er den både blød og saftig og overgår langt de andre citronmåner jeg har smagt igennem mine 40 leveår.
Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie
Denne svampede citronmåne med marcipan er utrolig nem at tilberede og efter en tur i ovnen står man med den mest velsmagende skærekage, som alle aldre vil forgude.
God bagelyst.
Ingredients
- 2 økologiske citroner
- 3 æg
- 250 gr. smør
- 250 gr. hvedemel
- 250 gr. rørsukker
- 250 gr. marcipan
- 1 tsk. bagepulver
- Ca. 1½ dl. flormelis
Instructions
Citronmåne:
- Forvarm ovnen til 180° grader.
- Det bløde smør og sukker piskes sammen til en cremet masse.
- Riv marcipanen på den grove side af et rivejern og rør det i massen.
- Pisk æggene i et af gangen og rør det hele godt sammen i et par minutter.
- Tilsæt skallen fra de to økologiske citroner samt citronsaften fra den ene citron.
- Sigt bagepulver og mel i dejen og rør det hele godt sammen.
- Kom dejen i en smurt springform på ca. 22-24 cm. og bag citronmånen i ca. 35-45 min. ved 180° grader almindelig ovn. Der må ikke sidde dej på stegepinden eller gaflen, når man prikker i midten.
- Den færdigbagte citronmåne afkøles inden den pyntes med glasur og revet citronskal.
Glasur og pynt:
- Rør citronsaft og flormelis sammen til en let tyktflydende glasur og fordel glasuren jævnt over den afkølede citronmåne. Man kan evt. gemme lidt af citronskallen og drysse det oven på glasuren. Evt. sammen med hakkede pistacienødder