Flutes

Published: Updated:
Flutes opskrift

Madbrød. Kuvertbrød. Baguette. Flutes. Kært barn har mange navne, men når alt kommer til alt taler vi om det samme - et aflangt madbrød med fransk oprindelse. Et klassisk bagværk fremstillet af hvedemel, eller som her i opskriften med durum- og grahamsmel, hvilket tilfører flutene fuldkorn og ekstra smag. Du kan også bruge ganske almindelig hvedemel, og hvis du ønsker endnu mere elasticitet og sprødhed, kan du udskifte alle meltyperne i opskriften med Tipo 00 hvedemel.

Det universelle madbrød

Flutes er bagt af en meget simpel dej, som i al sin enkelhed består af mel, gær, vand, akaciehonning, rapsolie, vand og salt. Du kan sagtens lade dejen koldhæve natten over, men så skal du bare halvere mængden af gær i opskriften. Her i huset har vi altid nogle madbrød liggende i fryseren, som vi lige hurtigt kan tø op og riste i ovnen. Flutes kan anvendes som mættende tilbehør til aftensmaden, supper, salater og som sandwichbrød eller madbrød til picnicturen i det grønne … Mulighederne er mange, og indsatsen meget lille, når du skal ælte dejen sammen - enten i en røremaskine eller med håndkraft.

Denne opskrift på flutes er:

 • Verdens bedste flutes med durum- og grahamsmel
 • Nemme flutes med vand
 • Bløde og svampede og super hurtige at bage
 • Super lækre madbrød til al slags aftensmad som fx supper, salater og tunmousse
 • Perfekte som sandwichbrød til madpakken, skovturen eller til et tapasbord

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvedemel
 • Grahamsmel
 • Durummel
 • Gær
 • Akaciehonning
 • Rapsolie
 • Vand
 • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Pizzasnegle

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Flutes

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Prøv lige at se opskriften på: Grødboller

Opskrift på nemme flutes med durum- og grahamsmel

Denne opskrift på flutes med blød krumme og sprød skorpe består som sagt af få simple basisingredienser, som er legende let at røre sammen i en køkkenmaskine eller med håndkraft. Jeg har valgt at tilsætte noget fuldkornsmel i form af grahamsmel, som også smagsmæssigt bidrager til en skøn smagsoplevelse. Du kan sagtens bruge andre meltyper som fx rugmel, speltmel og hvid hvede. Ønsker du et almindeligt hvidt flute, skal du blot erstatte rugmelet med hvedemel eller Tipo 00 hvedemel.

Fuldkornsmel består af hele eller forarbejdede kerner, som man så maler til fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100%. Fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100% kan fx være grahamsmel, rugmel og hvid hvede. Man kan ikke altid se, om et brød er bagt på fuldkorn, da formalingsgraden afspejler møllerens sten. Jo grovere stenkværn, jo grovere mel, så du kan ikke altid med det blotte øje se på et brød, om det er bagt på fuldkorn. Fuldkorn har ofte en høj formalingsgrad, hvor det indgår i almindelige brødtyper som fx rugbrød, boller og andet lyst brød, og kan kendes på det gule fuldkornsmærke.

Sådan gør du med eller uden damp

Dejen skal du som sagt røre sammen i en røremaskine eller med håndkraft. Herefter skal dejen hæve tildækket i ca. halvanden time. Del så dejen i tre lige store portioner, og rul dem ud til tre aflange flutes. Du kan også efterfølgende sno dejen et par gange, hvilket giver nogle meget flotte og rustikke flutes - det er lidt en smagssag. Placer de tre flutes på en bageplade beklædt med bagepapir (du kan også bruge en bagerist, som gør bunden ekstra sprød), og lad dejen efterhæve i yderligere 30 minutter. Forvarm ovnen til 250° grader almindelig over- og undervarme, og sæt flutene i ovnen. Skru straks ned til 200° grader varmluft, og bag brødene gyldne og sprøde i ca. 20-25 minutter.

Jeg har ingen dampfunktion i min ovn, men jeg stiller altid et lille fad med kogende vand ind i bunden af ovnen, som giver brødet de bedste muligheder for at udvikle sig. Dampen bidrager til en flot farve og en sprødere skorpe, når kondensen rammer brødets overflade og interagerer med stivelsen i dejen.

God bagelyst.

Flutes opskrift

Flutes

Antal personer: 10-12 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 295 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.3/5
( 1128 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 225 gr. hvedemel (kan erstattes med Tipo 00 hvedemel)
 • 175 gr. durummel
 • 150 gr. grahamsmel
 • 25 gr. gær
 • 4 dl. vand (fingertempereret)
 • 1 spsk. akaciehonning
 • 2 spsk. rapsolie
 • 2 tsk. salt
 • Vand til pensling (du kan også bruge et sammenpisket æg)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Opløs gæren i det fingervarme vand (35-37° grader), og tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen godt igennem med en grydeske i en røreskål eller på en køkkenmaskine. Bruger du en køkkenmaskine, kan du med fordel ælte dejen i 8-10 minutter, så 
 2. Dejen skal være forholdsvis klistret og fugtig, men det er meningen.
 3. Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted i en times tid, eller lad dejen koldhæve i køleskabet natten over. Hvis du lader dejen koldhæve, skal du kun anvende den halve mængde gær.
 4. Forvarm ovnen til 250° grader almindelig over- og undervarme.
 5. Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade, og del dejen i tre lige store stykker. Form dem til flutes.
 6. Fordel de tre flutes på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i en halv times tid.
 7. Rids overfladen på hvert flute med en kniv, og pensl med koldt vand. Drys dem med lidt mel.
 8. Sæt flutene ind i midten af ovnen, og stil evt. en ildfast skål kogende vand i bunden af ovnen, som gør flutene ekstra lækre. Skru straks ovnen ned på 200° varmluft, og bag flutene i ca. 20-25 minutter, eller til flutene er gyldne og bunden gennembagt. Du kan evt. lade ovnlågen slå lidt på klem de sidste fem minuter af bagetiden, hvilket gør flutene ekstra sprøde.
 9. Lad de færdigbagte flute køle lidt af på en rist.
 10. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.