Det græske køkken er berømt for sin enkle, men utroligt velsmagende madlavning, der er dybt forankret i Middelhavsdiæten. Det er en kulinarisk tradition, der går tusinder af år tilbage og har overlevet generationer af smagspræferencer. En af de mest ikoniske og velsmagende retter i det græske køkken er den klassiske souvlaki - et lækkert kødspyd, der serveres i et blødt og smagfuldt græsk pitabrød. Min opskrift på pitaburger med græsk bøf er inspireret af den autentiske græske street food, som er spækket med smag og græsk feriestemning.
Det græske køkken er mere end bare mad - det er en kulturel oplevelse. Med en rigdom af friske ingredienser som fx olivenolie, krydderurter, krydderier, grøntsager og smagfulde oste, er det græske køkken kendt for at være sundt, nærende og utroligt velsmagende. Grækerne har forfinet deres kulinariske kunst gennem årtusinder, og det afspejler sig i de utallige lækre retter, de har skabt. Jeg er og bliver stor fan af græsk mad.
Den klassiske burger i græske klæder
Pitaburgeren er en fusion af den græske souvlaki og den klassiske burger. Idéen om at kombinere det bløde, varme pitabrød med en saftig hakkebøf tager som sagt afsæt i souvlaki og græske hakkebøffer i fad. Det er kort og godt en dansk hakkedreng tilsat en masse krydderier og græsk feriestemning. Resultatet er en mundvandsdrivende lækker hakkebøf, som er spækket med smag, saft og kraft.
"Pita" er et blødt og luftigt fladbrød, der har sin oprindelse i det græske køkken. Det er lavet af en simpel dej bestående af mel, vand, gær og en smule olivenolie. Dejen hæver indtil den bliver let og fluffy, og derefter bages den ved høj varme, hvilket giver brødet en dejlig oppustet struktur. Pitabrødet er et alsidigt madbrød, der kan fyldes med en lang række lækre ingredienser. I denne opskrift har jeg valgt at lave en græsk-inspireret salat med en lækker dressing som fyld til pitabrødet.
Denne opskrift på pitaburger med græsk bøf er:
- Græsk-inspireret pitaburger med tzatziki
- En fusion af den græske souvlaki, pitabrød og den klassiske burger
- Nem og lækker aftensmad for hele familien
- Velsmagende madlavning fra det græske Middelhavskøkken
Disse ingredienser skal du bruge:
- Pitabrød
- Hakket oksekød
- Agurk
- Cherrytomater
- Feldsalat (anden salatmix kan også anvendes)
- Rødløg
- Hvidløg
- Rød peberfrugt
- Forårsløg
- Feta
- Græsk yoghurt 10%
- Olivenolie
- Balsamicoeddike
- Citronsaft
- Honning
- Dijonsennep
- Krydderurter
Sådan bruner du hakkebøffer til perfektion
Det er utrolig vigtigt at gennemstege sit kød, og ikke mindst gaspakket hakkekød du køber i supermarkedet. For at fersk kød kan holde sig frisk og se lækkert ud i køledisken i supermarkedet, er det pakket trygt og godt ind i en gasart, som eliminerer risikoen for bakterier og forlænger holdbarheden på produktet. Det er ganske fint set ud fra et forbrugermæssigt synspunkt, men denne gasart kan godt snyde dig i selve tilberedningsprocessen, hvor hakkekødet allerede kan se gennemstegt ud ved ca. 55° grader, da gaspakket kød har nemmere ved at optage farve under stegningen (kilde: Samvirke).
Du kan derfor ikke længere bruge det gamle husmoderråd med at skære ned i bøffens midte, for at se kødets farve, og må derfor anvende et kødtermometer for at se kødets reelle kernetemperatur som er 70° grader ved hakket oksekød.
Pitaburger med græsk bøf er en hyldest til det græske køkkens fortræffeligheder og den utrolige smagsoplevelse, det tilbyder. Det er et overflødighedshorn af autentiske græske smagsnuancer, der tager dig med på en rejse til Middelhavet, hver gang du tager en mundfuld.
Så næste gang du ønsker at forkæle dine smagsløg, skal du prøve denne fantastiske pitaburger-opskrift. Den bringer det bedste fra Grækenland lige til din tallerken, og vil med sikkerhed efterlade dig fyldt med kulinarisk glæde og en dyb kærlighed til det græske køkken.
Yamas! (Græsk for "skål")
Ingredients
- Græsk bøf:
- 500 gr. hakket oksekød 8-12%
- 1 lille løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, fintpresset
- 100 gr. fetaost, smuldret
- 2 tsk. oregano
- 1 tsk. timian
- 1 tsk. tørret mynte (kan undlades)
- 1 håndfuld persille, finthakket
- 1 lille håndfuld mynte, finthakket (kan undlades)
- 1 æg
- 0,5 dl. rasp
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Græsk-inspireret salat:
- 150 gr. salatmix (fx feldsalat og babysalat mix)
- 1 rødløg, halveret og skåret i tynde skiver
- 1 agurk, udkernet og halveret og skåret i tynde både
- 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i tynde strimler
- 1 stor håndfuld cherrytomater, skåret i kvarter
- 2-3 forårsløg, skåret i tynde skiver
- Dressing til salat:
- 0,5 dl. olivenolie
- 1 spsk. balsamico
- 1 spsk. honning
- 1 tsk. dijonsennep
- Saften fra en halv økologisk citron
- 1 tsk. tørret oregano
- Salt
- Friskkværnet peber
- Tzatziki:
- 500 gr. græsk yoghurt 10%
- 1 agurk, revet groft
- 2 fed hvidløg, finpresset
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. citronsaft
- Salt
- Friskkværnet peber
- Tilbehør:
- 4 store pitabrød
- 200 gr. feta, smuldret i rustikke stykker
Instructions
Græsk bøf:
- Bland alle ingredienserne til de græske hakkebøffer i en stor røreskål, og rør farsen godt igennem med en el-pisker indtil farsen er ensartet i konsistensen.
- Form oksekødsfarsen til fire hakkebøffter med en tykkelse på ca. 2 cm. Krydr dem med lidt salt og friskkværnet peber på begge sider.
- Opvarm rigeligt med olie eller smør i en stor pande, og brun bøfferne ved forholdsvis høj varme i et par minutter på hver side, så de får en god gylden stegeskorpe. Skru lidt ned for varmen og gennemsteg bøfferne. Sluk herefter for varmen og lad bøfferne forblive på stegepanden indtil de skal serveres - alternativt lægge dem over på en tallerken og dække dem til med staniol.
Græsk-inspireret salat:
- Udkern agurken og halver den på langs. Skær de to halverede agurker ud i tynde både.
- Skær cherrytomaterne ud i kvarter.
- Pil rødløget og halver det på midten. Skær det ud i tynde skiver.
- Skyl forårsløgene under koldt vand, og skær dem ud i tynde skiver.
- Udkern peberfrugten og skær den ud i tynde strimler.
- Skyl salaten under koldt vand, og lad det dryppe af i et dørslag.
- Hæld salaten op i en stor salatskål eller fad, og fordel alle de øvrige grøntsager i salaten.
- Vend dressingen rundt i salaten og krydr med friskkværnet peber og salt.
- Top salaten med smuldret feta.
Dressing:
- Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål, og smag dressingen til.
Tzatziki:
- Hæld den græske youhurt op i en skål, og bland yoghurten sammen med presset hvidløg. peber, salt, citronsaft og olivenolie.
- Sæt yoghurten på køl i mindst 30 minutter - gerne længere. Du kan med fordel tilberede tzatzikien dagen i forvejen.
- Skyl agurken under koldt vand, som efterfølgende rives på et groft rivejern.
- Hæld den revne agurk op i en sigte, og drys med en lille smule salt, så vandet kan trække ud af agurken. Du kan også presse agurken fri for væde i et rent viskestykke.
- Rør agurken ud i yoghurten, og smag den til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere citronsaft og olivenolie.
Sådan samler du pitaburger med græsk bøf:
- Lun pitabrødene og skær dem næsten igennem med en brødkniv.
- Åben pitabrødet og fordel et par spiseskefulde tzatziki på underdelen af pitabrødet.
- Fordel en håndfuld græsk salat ovenpå tzatzikien.
- Læg den græske bøf ovenpå salaten.
- Fordel lidt tzatziki, salat og evt. lidt feta ovenpå bøffen.
- Velbekomme.