Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
BagværkDesserterInspirationInstagramJulSæson

Churros

af Thomas fra Barego'mad 18. november 2020
18. november 2020
Gå til opskrift Udskriv opskrift
Churros
0 kommentar
4
FacebookPinterestEmail

Er du klar til at tage med i Tivoli, og nyde duften af nybagte churros rullet i kanelsukker, flormelis eller toppet med varm chokoladesovs eller softice. Det er lige før mundvandet begynder at løbe, ikke sandt? Churros, spanskrør eller spanske vafler. Kært barn har mange navne, men vi taler om den samme lille fingertykke vaffel, som oprindelig kommer fra Spanien, men som er vidt udbredt og elsket i alle spansktalende lande under betegnelsen “churros”.

Churros er ikke søde i sig selv, så de skal trilles i fx sukker eller flormelis, når de lige har dryppet lidt af på et stykke fedtsugende papir. Jeg foretrækker mine churros drysset med sukker ledsaget af lidt vaniljeis, men de smager også rigtig godt med kanelsukker til juletid, men churros kan og skal selvfølgelig nydes hele året rundt.

LÆS OGSÅ: Banoffee pie

Denne opskrift på churros er:

  • Den bedste opskrift på hjemmelavede spanskrør – sprøde udvendig, og dejlig bløde indvendig
  • Nemme og enkle at tilberede som dessert eller som et lækkert indslag til en kop varm kakao i weekenden
  • Den originale opskrift på churros, som de tilberedes i alle spansktalende lande
  • Indbegrebet af julehygge, besøg i Tivoli og kræmmermarkeder om sommeren

LÆS OGSÅ: Svampet chokoladekage

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Vand
  • Smør
  • Hvedemel
  • Sukker
  • Æg
  • Salt
  • Vaniljesukker
  • Raps- eller solsikkeolie
  • Flormelis og sukker til drys

LÆS OGSÅ: Gulerodskage med ostecreme

Sammenpiskning af dej med vanilje og æg
Trin 1. Når du har lavet afbagningen i gryden, hælder du dejen op i en røreskål, og lader den køle lidt af. Herefter tilsætter du vanilje og æg, og pisker dejen ensartet med en el-pisker.
Sprøjtepose med stjernetyl
Trin 2. Kom dejen i en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Jeg bruger her en klassisk stjernetyl str. 12, men ønsker du mere markered kanter, skal du anvende en lukket stjernetyl.

Her klipper jeg dejen
Trin 3. Sprøjt stille og roligt dejen ned i den varme olie så tæt på overfladen som muligt, og klip dejen af med en saks. Hold ikke hovedet henover den varme olie.
Her friteres churros
Trin 4. Lad churros’ fritere i den varme olie i ca. 3-4 minutter ved en temperatur på ca. 170° grader. De er færdige når de er gyldne og sprøde, og lige akkurat gennembagte.

Sådan laver du hjemmelavede churros

Det er meget enkelt at lave hjemmelavede churros, og det der tager længst tid er friteringen. Det er vigtigt at olien har den rette temperatur, hvilket er 170° grader. Er olien ikke varm nok, vil du ikke lykkedes med at stege dine spanskrør gyldne og sprøde, og dejen vil suge meget af olien til sig. Er olien derimod for varm, kan du risikere at dine churros bliver for mørke og brændte, så jeg vil anbefale dig at anvende et digitalt stegetermometer, så du har helt styr på oliens temperatur.

  1. Opvarm smagsneutral olie til 170° grader i en gryde – olien skal dække ca. 3-4 cm. af kanterne i gryden.
  2. Bring vand, smør, sukker og salt i kog.
  3. Når smørret er smeltet og smørblandingen koger, tilsætter du hvedemel og rører alle ingredienserne godt sammen med en dejspatel. Konsistensen minder om en stor melbolle eller vandbakkelse.
  4. Hæld den varme dej op i en røreskål, og lad den køle lidt af i ca. 5 minutter. Tilsæt herefter vaniljesukker og æg og pisk dejen ensartet med en el-pisker. Konsistensen skal være fast og blank.
  5. Kom den færdige dej i en sprøjtepose, og sprøjt dejen ned i den varme olie, og klip dejen af med en saks.
  6. Bag eller steg 5-6 churros af gangen i ca. 3-4 minutter eller indtil de er gyldne.
  7. Læg de friterede churros på et stykke køkkenrulle, og vend dem herefter i fx sukker eller drys med flormelis.
  8. Server dem lune og sprøde.
Churros i kræmmerhus
Prøv at forkæle familien med hjemmelavede churros i december måned – her serveret i et kræmmerhus, og vendt i kanelsukker. Hjemmelavede spanskrør er et lækkert alternativ til klassiske æbleskiver, og kan serveres med lun chokoladesovs, flormelis eller måske lidt blød vaniljeis.

Sådan lykkedes du med dine churros

Kan jeg fryse churros?

Ja. Du kan sagtens fryse churros, og du har faktisk to valgmuligheder. Enten kan du fryse dine færdigbagte churros ned i en tætlukket beholder, så de blot skal opvarmes i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft i få minutter. Eller også kan du sprøjte dine churros ud på bagepapir, og så fryse dem ned til en dag hvor lysten til sprøde spanskrør melder sig. Uanset hvilken løsning du vælger, bliver resultatet mundvandsdrivende lækkert.

Brug et stegetermometer

Det er meget vigtigt, at olien har den rette temperatur, når du vil fritere dine churros. Den optimale temperatur er 170° grader, hvilket sikrer en god hurtig afbagning med en sprød skorpe og blød midte. Opvarm olien i gryden imens du laver dejen. Nøjedes med at fritere 5-6 churros af gangen, da det både går hurtigere og er nemmere at håndtere. Hold løbende øje med temperaturen på olien. Ejer du ikke et stegetermometer, kan jeg varmt anbefale dig et prisbilligt stegetermometer som fx dette fra Blomsterberg (reklamelink).

Brug kun et æg

Der er mange opskrifter på churros, hvori der benyttes hele tre æg, men personligt synes jeg dejen bliver for tynd og smagen af æg for gennemtrængende, så den optimale mængde er et æg, hvilket giver dejen tilstrækkelig hæveevne og smag. Der findes også opskrifter på churros uden æg, men som sagt bidrager et enkelt æg både smagsmæssigt og til en forbedret hævning under friteringen.

Lad dejen køle lidt af inden ægget tilsættes

Dejen er på kogepunktet, når du tager gryden fra kogepladen og vender dejen op i en røreskål. Slår du et æg direkte ud i den varme dej, kan du risikere at det nærmest bliver tilberedt under piskningen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Det er derfor en rigtig god ide at lade dejen hvile lidt - gerne 5-10 minutter, inden du pisker ægget og vaniljesukkeret i dejen.

Churros skal være gyldne

Som nævnt tidligere bør churros friteres ved en temperatur på 170° grader, da det giver det optimale bageresulatet med en flot sprød gylden skorpe, og en blød midte. Er temperaturen for lav, bliver dine churros bløde og for fede, da dejen ikke bliver forseglet hurtigt nok af en skorpe. Er olien derimod for varm, risikerer du at dine churros bliver for mørke, og vil nemt komme til at smage brændte. Hold løbende øje med temperaturen på olien.

Lad de færdige churros dryppe af

Når dine churros er færdigbagte og gyldne i farven, vil jeg anbefale dig at lade dem dryppe af på en bageplade beklædt med køkkenrulle eller andet fedtsugende papir i ca. 20 sekunder, inden du vender dem i sukker, kanelsukker eller flormelis. Du undgår både at sukkeret sætter sig i klumper, og i en alt for stor mængde.

LÆS OGSÅ: Pæretærte

Dybstegt kagedej med spanske rødder

Churros er kort og godt dybstegt kagedej, som man sprøjter ud i varm olie med en stjerneformet tyl og sprøjtepose. Dejen er ikke flydende, men minder meget om vandbakkelse – en slags opbagt dej som i korte træk består af vand, mel, smør. æg og sukker. Konsistensen er fast, men blød nok til at sprøjte ud med en stor stjernetyl. I mange spansktalende lande spiser man spanskrør om morgenen, og efter sigende er det oprindeligt spanske fårehyrder, der startede udbredelsen af disse sprøde spanske vafler som erstatning for friskbagt brød, når de var væk hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Juletrifli

Den bedste opskrift på spanskrør

Jeg har efterhånden spist anseelige mængder spanskrør i mit liv, når jeg og familien har besøgt diverse forlystelsesparker og kræmmermarkeder landet over. Jeg vil ikke ligefrem kalde de churros, man kan købe i sommerlandet for nogen større kulinarisk oplevelse, og kvaliteten har ofte været svingende og skuffende.

Churros skal være ret neutrale i smagen

Som kvalitetsbevidst madblogger har jeg derfor længe haft et ønske om at komponere min egen opskrift på churros, og med inspiration og erfaringer fra nettet, er jeg nu nået frem til den ultimative opskrift på churros. En opskrift med kun et æg, lidt sukker og en halv teskefuld vaniljesukker. Churros skal nemlig ikke smage af ret meget, da de bliver vendt i sukker, flormelis, chokoladesovs eller is efterfølgende. Du kan selvfølgelig bruge opskriften som en grundopskrift, og så justere dejen til smagsmæssigt, hvis du ønsker mere sødme eller vaniljesmag.

God fornøjelse.

Churros

Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 11 bedømmelser )
Antal personer: 4 Tidsforbrug i alt: 30 minutter Forberedelsestid: 10 minutter 10 minutter Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt

Ingredienser:

  • 2,5 dl. koldt vand
  • 60 gr. smør, skåret i mindre tern
  • 150 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 25 gr. sukker (kan fx erstattes med muscovadosukker, som karamelliserer mere)
  • 1 æg
  • 0,25 tsk. salt
  • 0,5 tsk. vaniljesukker
  • 1 ltr. smagsneutral olie til fritering (fx rapsolie)
  • Flormelis og sukker til drys

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Opvarm olien i en mindre tykbundet gryde til 170° grader. Gryden behøver ikke være så stor, da du så kan nøjes med en mindre mængde olie. Jeg plejer at fritere 5-6  churros af gangen, da det er en passende mængde i gryden. Imens olien varmer op, går du i gang med at fremstille dejen.
  2. Bring vand, smør, sukker og salt i kog i en tykbundet gryde.
  3. Skru lidt for varmen og vend hvedemelet ned i gryden til de øvrige ingredienser. Rør godt rundt med en dejspatel indtil dejen har samlet sig og er ensartet i konsistensen som en stor melbolle.
  4. Hæld dejen op i en røreskål, og lad den køle lidt af i ca. 5 minutter.
  5. Tilsæt vaniljesukker og æg og pisk dejen ensartet med en el-pisker.
  6. Dejen skal ende op med at være fast, blank og sej, så dine churros ikke flyder ud i olien.
  7. Kom dejen i en sprøjtepose med en stor takket tylle, og sprøjt dem ned i den opvarmede olie med en længde på 10 cm., og klip dejen af med en saks. Sørg for at sprøjte dejen ud så tæt på overfladen af olien som muligt, så den varme olie ikke rammer dig.
  8. Kog stængerne gyldne i ca. 3-4 minutter, og sørg for at vende dem undervejs, så de bliver friteret på alle sider.
  9. Tag de færdige spanskrør op af olien med en hulske, og lad dem dryppe af på noget køkkenrulle eller andet fedtsugende papir.
  10. Server dem lune med flormelis, rørsukker, kanelsukker, chokoladesovs eller måske en glat god vaniljeis.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Churros smager selvfølgelig bedst når de er helt friskbagte og lune, men du kan sagtens fryse dem ned uden det går ud over smagsoplevelsen. Fordel de færdigbagte churros i lag i en lufttæt beholder, og adskil lagene med bagepapir eller mellemlægspapir. Opvarm ovnen til 200° grader almindelig ovnvarme, og lun dem i ca. 10 minutter. Du kan også fryse dejen ned når den er sprøjtet ud på et stykke bagepapir, og holdbarheden er ca. 2-3 måneder.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, eller tag @baregomad på Instagram og følg min profil på Instagram her. Gå ikke glip af de nyeste opskrifter på Facebook - følg Baregomad.dk på Facebook her.
Churros
eftermiddagskaffejul
0 kommentar
4
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Kanelgifler

Flødekartofler

Græske hakkebøffer i fad

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

Gulerodskage med ostecreme

Pasta alla Norma

One pot torsk med middelhavsstemning

Kyllingebryst i cremet svampesovs med spinat

Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Frikadeller

Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise

Stuvet hvidkål

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Banoffee pie

Grov go’e fantasiboller

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Bruschetta med smørristede kantareller

Rustikke minitærter med gedeost og spinat

Melon med skinke, mozzarella og basilikum

Fyldt svinemørbrad med karamelliserede løg og bacon

Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Hjemmelavet whiskysauce

Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

Svampet chokoladekage

forrige indlæg
Gulerodskage med ostecreme
næste indlæg
Spinatvafler med røget laks

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

    9. januar 2020
  • 2

    Svampet chokoladekage

    12. oktober 2020
  • 3

    Risalamande is

    20. december 2020
  • 4

    Kylling i fad med karry og ananas

    11. november 2019
  • 5

    Spidskålssalat

    28. januar 2015
  • 6

    Søren Ryge kringle med marcipanremonce

    17. marts 2020

Seneste indlæg

  • Kanelgifler

    26. januar 2021
  • Flødekartofler

    25. januar 2021
  • Græske hakkebøffer i fad

    22. januar 2021
  • Hjemmelavet hvidløgssmør

    18. januar 2021
  • Paprikagryde med kylling

    11. januar 2021
  • Risalamande is

    20. december 2020

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

@2020 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Gem & Acceptér