Er du klar til at tage med i Tivoli, og nyde duften af nybagte churros rullet i kanelsukker, flormelis eller toppet med varm chokoladesovs eller softice. Det er lige før mundvandet begynder at løbe, ikke sandt? Churros, spanskrør eller spanske vafler. Kært barn har mange navne, men vi taler om den samme lille fingertykke vaffel, som oprindelig kommer fra Spanien, men som er vidt udbredt og elsket i alle spansktalende lande under betegnelsen "churros".
Churros er ikke søde i sig selv, så de skal trilles i fx sukker eller flormelis, når de lige har dryppet lidt af på et stykke fedtsugende papir. Jeg foretrækker mine churros drysset med sukker ledsaget af lidt vaniljeis, men de smager også rigtig godt med kanelsukker til juletid, men churros kan og skal selvfølgelig nydes hele året rundt.
Prøv lige at se opskriften på: Banoffee pie
Denne opskrift på churros er:
- Den bedste opskrift på hjemmelavede spanskrør - sprøde udvendig, og dejlig bløde indvendig
- Nemme og enkle at tilberede som dessert eller som et lækkert indslag til en kop varm kakao i weekenden
- Den originale opskrift på churros, som de tilberedes i alle spansktalende lande
- Indbegrebet af julehygge, besøg i Tivoli og kræmmermarkeder om sommeren
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Disse ingredienser skal du bruge:
- Vand
- Smør
- Hvedemel
- Sukker
- Æg
- Salt
- Vaniljesukker
- Raps- eller solsikkeolie
- Flormelis og sukker til drys
Prøv lige at se opskriften på: Gulerodskage med ostecreme
Sådan laver du hjemmelavede churros
Det er meget enkelt at lave hjemmelavede churros, og det der tager længst tid er friteringen. Det er vigtigt at olien har den rette temperatur, hvilket er 170° grader. Er olien ikke varm nok, vil du ikke lykkedes med at stege dine spanskrør gyldne og sprøde, og dejen vil suge meget af olien til sig. Er olien derimod for varm, kan du risikere at dine churros bliver for mørke og brændte, så jeg vil anbefale dig at anvende et digitalt stegetermometer, så du har helt styr på oliens temperatur.
- Opvarm smagsneutral olie til 170° grader i en gryde - olien skal dække ca. 3-4 cm. af kanterne i gryden.
- Bring vand, smør, sukker og salt i kog.
- Når smørret er smeltet og smørblandingen koger, tilsætter du hvedemel og rører alle ingredienserne godt sammen med en dejspatel. Konsistensen minder om en stor melbolle eller vandbakkelse.
- Hæld den varme dej op i en røreskål, og lad den køle lidt af i ca. 5 minutter. Tilsæt herefter vaniljesukker og æg og pisk dejen ensartet med en håndmixer. Konsistensen skal være fast og blank.
- Kom den færdige dej i en sprøjtepose, og sprøjt dejen ned i den varme olie, og klip dejen af med en saks.
- Bag eller steg 5-6 churros af gangen i ca. 3-4 minutter eller indtil de er gyldne.
- Læg de friterede churros på et stykke køkkenrulle, og vend dem herefter i fx sukker eller drys med flormelis.
- Server dem lune og sprøde.
Sådan lykkedes du med dine churros
Kan jeg fryse churros?
Ja. Du kan sagtens fryse churros, og du har faktisk to valgmuligheder. Enten kan du fryse dine færdigbagte churros ned i en tætlukket beholder, så de blot skal opvarmes i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft i få minutter. Eller også kan du sprøjte dine churros ud på bagepapir, og så fryse dem ned til en dag hvor lysten til sprøde spanskrør melder sig. Uanset hvilken løsning du vælger, bliver resultatet mundvandsdrivende lækkert.
Brug et stegetermometer
Det er meget vigtigt, at olien har den rette temperatur, når du vil fritere dine churros. Den optimale temperatur er 170° grader, hvilket sikrer en god hurtig afbagning med en sprød skorpe og blød midte. Opvarm olien i gryden imens du laver dejen. Nøjedes med at fritere 5-6 churros af gangen, da det både går hurtigere og er nemmere at håndtere. Hold løbende øje med temperaturen på olien. Ejer du ikke et stegetermometer, kan jeg varmt anbefale dig et prisbilligt stegetermometer som fx dette fra Blomsterberg (reklamelink).
Brug kun et æg
Der er mange opskrifter på churros, hvori der benyttes hele tre æg, men personligt synes jeg dejen bliver for tynd og smagen af æg for gennemtrængende, så den optimale mængde er et æg, hvilket giver dejen tilstrækkelig hæveevne og smag. Der findes også opskrifter på churros uden æg, men som sagt bidrager et enkelt æg både smagsmæssigt og til en forbedret hævning under friteringen.
Lad dejen køle lidt af inden ægget tilsættes
Dejen er på kogepunktet, når du tager gryden fra kogepladen og vender dejen op i en røreskål. Slår du et æg direkte ud i den varme dej, kan du risikere at det nærmest bliver tilberedt under piskningen, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Det er derfor en rigtig god ide at lade dejen hvile lidt - gerne 5-10 minutter, inden du pisker ægget og vaniljesukkeret i dejen.
Churros skal være gyldne
Som nævnt tidligere bør churros friteres ved en temperatur på 170° grader, da det giver det optimale bageresulatet med en flot sprød gylden skorpe, og en blød midte. Er temperaturen for lav, bliver dine churros bløde og for fede, da dejen ikke bliver forseglet hurtigt nok af en skorpe. Er olien derimod for varm, risikerer du at dine churros bliver for mørke, og vil nemt komme til at smage brændte. Hold løbende øje med temperaturen på olien.
Lad de færdige churros dryppe af
Når dine churros er færdigbagte og gyldne i farven, vil jeg anbefale dig at lade dem dryppe af på en bageplade beklædt med køkkenrulle eller andet fedtsugende papir i ca. 20 sekunder, inden du vender dem i sukker, kanelsukker eller flormelis. Du undgår både at sukkeret sætter sig i klumper, og i en alt for stor mængde.
Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte
Dybstegt kagedej med spanske rødder
Churros er kort og godt dybstegt kagedej, som man sprøjter ud i varm olie med en stjerneformet tyl og sprøjtepose. Dejen er ikke flydende, men minder meget om vandbakkelse - en slags opbagt dej som i korte træk består af vand, mel, smør. æg og sukker. Konsistensen er fast, men blød nok til at sprøjte ud med en stor stjernetyl. I mange spansktalende lande spiser man spanskrør om morgenen, og efter sigende er det oprindeligt spanske fårehyrder, der startede udbredelsen af disse sprøde spanske vafler som erstatning for friskbagt brød, når de var væk hjemmefra.
Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli
Den bedste opskrift på spanskrør
Jeg har efterhånden spist anseelige mængder spanskrør i mit liv, når jeg og familien har besøgt diverse forlystelsesparker og kræmmermarkeder landet over. Jeg vil ikke ligefrem kalde de churros, man kan købe i sommerlandet for nogen større kulinarisk oplevelse, og kvaliteten har ofte været svingende og skuffende.
Churros skal være ret neutrale i smagen
Som kvalitetsbevidst madblogger har jeg derfor længe haft et ønske om at komponere min egen opskrift på churros, og med inspiration og erfaringer fra nettet, er jeg nu nået frem til den ultimative opskrift på churros. En opskrift med kun et æg, lidt sukker og en halv teskefuld vaniljesukker. Churros skal nemlig ikke smage af ret meget, da de bliver vendt i sukker, flormelis, chokoladesovs eller is efterfølgende. Du kan selvfølgelig bruge opskriften som en grundopskrift, og så justere dejen til smagsmæssigt, hvis du ønsker mere sødme eller vaniljesmag.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2,5 dl. koldt vand
- 60 gr. smør, skåret i mindre tern
- 150 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 25 gr. sukker (kan fx erstattes med muscovadosukker, som karamelliserer mere)
- 1 æg
- 0,25 tsk. salt
- 0,5 tsk. vaniljesukker
- 1 ltr. smagsneutral olie til fritering (fx rapsolie)
- Flormelis og sukker til drys
Instructions
- Opvarm olien i en mindre tykbundet gryde til 170° grader. Gryden behøver ikke være så stor, da du så kan nøjes med en mindre mængde olie. Jeg plejer at fritere 5-6 churros af gangen, da det er en passende mængde i gryden. Imens olien varmer op, går du i gang med at fremstille dejen.
- Bring vand, smør, sukker og salt i kog i en tykbundet gryde.
- Skru lidt for varmen og vend hvedemelet ned i gryden til de øvrige ingredienser. Rør godt rundt med en dejspatel indtil dejen har samlet sig og er ensartet i konsistensen som en stor melbolle.
- Hæld dejen op i en røreskål, og lad den køle lidt af i ca. 5 minutter.
- Tilsæt vaniljesukker og æg og pisk dejen ensartet med en el-pisker.
- Dejen skal ende op med at være fast, blank og sej, så dine churros ikke flyder ud i olien.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stor takket tylle, og sprøjt dem ned i den opvarmede olie med en længde på 10 cm., og klip dejen af med en saks. Sørg for at sprøjte dejen ud så tæt på overfladen af olien som muligt, så den varme olie ikke rammer dig.
- Kog stængerne gyldne i ca. 3-4 minutter, og sørg for at vende dem undervejs, så de bliver friteret på alle sider.
- Tag de færdige spanskrør op af olien med en hulske, og lad dem dryppe af på noget køkkenrulle eller andet fedtsugende papir.
- Server dem lune med flormelis, rørsukker, kanelsukker, chokoladesovs eller måske en glat god vaniljeis.
- Velbekomme.
Notes
Churros smager selvfølgelig bedst når de er helt friskbagte og lune, men du kan sagtens fryse dem ned uden det går ud over smagsoplevelsen. Fordel de færdigbagte churros i lag i en lufttæt beholder, og adskil lagene med bagepapir eller mellemlægspapir. Opvarm ovnen til 200° grader almindelig ovnvarme, og lun dem i ca. 10 minutter. Du kan også fryse dejen ned når den er sprøjtet ud på et stykke bagepapir, og holdbarheden er ca. 2-3 måneder.
Disse Churros fra siden kan få englene til at synge. Guf.
Hej Jonna,
Mange tak for din tilbagemelding 😊 Det er jeg rigtig glad for at høre, at opskriften på churros lever op til dine forventninger, og ligefrem kan få englene til at synge 😂 Tak!!
Venlig hilsen
Thomas