Napoleonshatte har altid været en af mine helt store favoritter indenfor tørkager. Det er en vaskeægte konditorklassiker, som får mit madglade hjerte til at smelte med dets sprøde mørdejsbund med overtrukken chokolade og konfektagtige marcipanfyld. Bliver du også helt kagesulten nu? Så er vi to. Det bedste af det hele er rent faktisk, at du meget nemt selv kan fremtrylle denne populære mørdejskage med marcipan uden det sorte bælte i bagværk. Til trods for kagens lidt spøjse udseende, er den faktisk rigtig nem at bage.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler
Napoleonshatte som bageren laver dem
Når jeg som teenager besøgte mine bedsteforældre på cykel, kørte jeg altid forbi den lokale bager, som fremstillede de mest svampede og konfektagtige napoleonshatte. Napoleonshatte var med andre ord et fast indslag til eftermiddagskaffen, som blev nydt med et stor smil på læben akkompagneret af min mormors hjemmebag.
Denne opskrift på napoleonshatte er:
- Langt bedre end dem du kan købe hos bageren og konditoren - denne opskrift er med smør og rigtig marcipan
- Et stensikkert kagehit til kaffebordet, studentergildet eller som små kagetapas til brunchbordet
- Spækket med marcipanfyld og en sprød mørdejsbund dyppet i chokolade
- Et rigtig hyggeligt bageprojekt, hvor du med fordel kan involvere dine børn
Prøv lige at se opskriften på: Norske skoleboller
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Flormelis
- Smør
- Æg
- Vaniljesukker
- Marcipan
- Mørk chokolade
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Den bedste opskrift på napoleonshatte
En napoleonshat er ikke bare en napoleonshat. Kombinationen af sprød mørdej, konfektagtig kransekagemasse og perfekt tempereret mørk chokolade skal sidde lige skabet. Mørdejen skal være sprød uden at være tør og kedelig. Kransekagemassen skal være blød, og chokoladebunden skal være glinsende og knasende sprød. Det er kombinationen af disse forskellige teksturer, som gør napoleonshatten til en helt særlig mørdejskage, hvor alle ens sanser bringes i spil. En kejser værdig. Opkaldt efter selveste Napoléon Bonaparte.
Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage
Mørdejskagen med fransk oprindelse
Napoleonshatten har som sagt fransk oprindelse, idet denne populære mørdejskage er opkaldt efter Napoléon Bonaparte, som var franskmændenes kejser i starten af 1800-tallet, hvor han erobrede en stor del af det vestlige og centrale Europa. Til trods for det franskklingende navn, er napoleonshatten pæredansk.
Prøv lige at se opskriften på: Gulerodskage med ostecreme
Konditorkagen til det bedre borgerskab
Første gang man støder på napoleonshatten i kogebøger er i 1856, hvor Napoléon Bonaparte endnu har været på folks læber i Europa efter sin død i 1821. I sidste halvdel af 1800-tallet var det bedre borgerskab i Danmark vilde med at gå på konditori, og danske konditorer og bagere udviklede en stribe af velkendte bagværk - herunder wienerbrød med remonce, Sarah Bernhard, Fragilité og ikke mindst napoleonshatten. De mange nye bagværk fik franskklingende navne, som borgerskabet i Danmark forbandt med den franske overklasse (kilde: Information.dk).
Napoleonshatte som petit four
Napoleonshatte er velegnede som petit four. Petit four betyder "lille konfekture", og en napoleonshat som petit four er i sagens natur en lille konfekture eller mørdejskage. Som petit four er den velegnet til kagetapas, til brunch- eller fødselsdagsbordet, hvor denne klassiske tørkage kan nydes i én enkelt mundfuld. Nærmest som et stykke konfekt. Du skal dog forvente en større indsats i køkkenet, da petit four-udgaven er halv så stor som den normale udgave, som min opskrift tager udgangspunkt i.
God bagelyst.
Ingredients
- Mørdej:
- 300 gr. økologisk hvedemel fra Skærtoft Mølle (reklamelink)
- 100 gr. flormelis
- 150 gr. smør, stuetempereret
- 1 æg
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 knsp. salt
- Kransekagemasse:
- 100 gr. flormelis
- 1 æggehvide
- 350 gr. rå marcipan (minimum 60% mandler)
- Chokoladebund og pynt:
- 250 gr. mørk chokolade 55-60%, smeltet
- 150 gr. nougat (kan undlades)
- En håndfuld mandler, smuttede og grofthakkede til at dyppe chokoladebundene i (kan undlades)
Instructions
Mørdejsbund:
- Bland mel og flormelis sammen i en røreskål.
- Skær smørret i tern og smuldre det i melblandingen indtil konsistensen minder om revet ost.
- Tilsæt æg, vaniljesukker og salt og ælt mørdejen indtil konsistensen er ensartet. Stil mørdejen på køl i minimum 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
- Drys lidt mel ud på din køkkenbordplade, og rul mørdejen ud forholdsvis tyndt med en tykkelse på ca. 3 mm.
- Udstik mørdejen i cirkler med et glas eller dejudstikker med en diameter på ca. 8-9 cm., og fordel dem forsigtigt på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Hvis du vil have lidt nougat i dine napoleonshatte (gå videre til trin 7, hvis dette undlades), placerer du nu en lille teskefuld nougat i midten af hver cirkel.
- Form kransekagemassen til kugler med en diameter på ca. 3-4 cm. Fugt dine hænder med lidt koldt vand inden du triller kransekagemassen til kugler, så marcipanen ikke klistrer sig fast på fingrene.
- Læg en kugle marcipan ovenpå dejen, og fold dejen op omkring kransekagemassen med ét tryk tre steder ved hjælp af din højrehånds pegefinger og venstrehånds pege- og tommelfinger. Du kan også anvende "pincet-grebet", hvor du udelukkede ved hjælp af højrehånds tommel-, pege- og langefinger samler dejen til en napoleonshat med ét tryk tre steder.
- Bag napoleonshattene i ca. 8-10 minutter eller til de er gyldne. Bagetiden vil variere lidt alt efter ovntype og størrelsen på dine mørdejskager.
- Tag kagerne ud af ovnen, og lad dem afkøle helt inden du dypper dem i chokolade. Du kan med fordel stille napoleonshattene på køl indtil de skal pyntes.
- Dyb de afkølede napoleonshatte i den færdig tempererede chokolade, og sæt kagerne på et stykke bagepapir, hvor chokoladen gerne skulle stivne hurtigt, hvis chokoladen har den rette temperatur, og napoleonshattene er helt afkølede.
- Velbekomme.
Kransekagemasse:
- Rør flormelis og æggehvide ud i en røreskål, og lad det stå indtil flormelissen er opløst.
- Ælt sukkermassen ind i marcipanen med fingrene eller på en køkkenmaskine indtil konsistensen er ensartet.
Chokolade-temperering:
- Hak chokoladen groft, og hæld godt og vel halvdelen af chokoladen over i en skål, som du opvarmer over vandbad til ca. 48-50° grader (brug et termometer).
- Kom den anden halvdel af chokoladen over i en velegnet skål, og hæld nu forsigtigt totredjedele af den smeltede chokoladen over i skålen til den usmeltede chokolade. Lad den usmeltede og smeltede chokolade smelte sammen, og tilføj kun mere smeltet chokolade, hvis chokoladen ikke smelter sammen. Tempereringen skal ende ud i en glinsende sprød chokoladebund på de nybagte napoleonshatte. Jeg anvender altid Mette Blomsterbergs måde at temperere chokolade på, som sikrer en glinsende sprød chokolade på dit bagværk.
- Den optimale arbejdstemperatur for den færdigtempererede chokolade er ca. 31-32° grader. Stivner chokoladen for hurtigt, kan du tilføje lidt mere af den smeltede chokolade - du må aldrig opvarme den tempererede chokolade.
Notes
Prøv at drysse lidt grofthakkede usaltede pistaciekerner ovenpå napoleonshatten inden den sættes i ovnen. Du kan også hakke nogle smuttede mandler, og dyppe chokoladebunden i de grofthakkede mandler. Mandlerne tilfører en ekstra tekstur til kagen, som jeg personlig er helt vild med.