Norske skoleboller

Norske skoleboller. Norsk skolebrød. Norske fjeldboller. Kært barn har mange navne, men en norsk skolebolle er i bund og grund bare en sød kardemommekrydret gærbolle, som man fylder ud med kagecreme i midten og glasur og kokosmel på siderne. Et klassisk norsk bagværk, som de norske børn kender fra deres tur forbi bageren i frikvarteret eller på vejen hjem fra skole.

En skolebolle eller skolebrød må nærmest være nordmændenes svar på det danske studenterbrød, som mange skoleelever har spist sig mætte i. Personlig er jeg først stødt på dette norske skolebrød for nylig på Instagram, og det har virkelig fanget min interesse – ikke mindst på grund af den gule klat vaniljecreme i midten med glasur og kokosmel, som er meget indbydende at se på.

Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags fastelavnsboller

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Klassisk opskrift på norske skoleboller

Denne grundopskrift på norske skoleboller er helt klassisk, og er lige så nem at bage som fødselsdagsboller eller gammeldags fastelavnsboller. Skoleboller består af en sød gærdej tilsat lidt kardemomme, som du former til en helt almindelig bolle. Når bollen er efterhævet på bagepladen, laver du en stor fordybning i midten af bollen, som fyldes ud med hjemmelavet kagecreme. Bollen bages og toppes med glasur og masser af kokosmel. Og du bestemmer helt selv, om du spiser rundt om kagecremen, og gemmer den til sidst ligesom undertegnede.

Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage

Denne opskrift på norske skoleboller er:

 • En klassisk norsk gærbolle fyldt med vaniljecreme, glasur og kokosmel
 • Også kendt som “norsk skolebrød”, som minder meget om en gammeldags fastelavnsbolle
 • Nem og enkel at tilberede, og en sød kardemommekrydret bolle du kan nyde hele året rundt
 • Helt oplagt at servere til fastelavn, hvis du vil prøve en lidt anderledes fastelavsbolle
 • Er fryseegnet i op til tre måneder

Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvedemel
 • Gær
 • Smør
 • Mælk
 • Sukker
 • Bagepulver
 • Kardemomme
 • Salt
 • Vaniljesukker
 • Æg
 • Majsmel
 • Kokosmel
 • Flormelis

Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.

Dej til norske skoleboller
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 60 minutter. Konsistensen på dejen skal være smidig og glat, og kun lige akkurat slippe fingerspidsen når du prikker i dejen.
Boller sat til efterhævnign
Form dejen til 12 boller, og lad dem efterhæve på bagepladen i 30 minutter. Det er vigtigt, at de får lov til at efterhæve til ca. dobbelt størrelse. Hver bolle vejer ca. 95 gram.
Ubagte boller med creme
Lav en stor fordybning i dejen med dine pegefingre, og fyld hullet op med kagecreme. Pensle skolebollerne med et sammenpisket æg, og bag bollerne i ca. 12 minutter ved 200° grader varmluft.
Norske skoleboller
Denne opskrift på norske skoleboller giver 12 store boller, som jeg fylder ud med hjemmelavet kagecreme – du kan også købe færdiglavet kagecreme, men det er så nemt at lave kagecreme fra bunden.

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Prøv lige at se opskriften på: Grov go’e fantasiboller

Gi’ dine norske skoleboller et twist

Sommetider skal man bare sætte kreativiteten løs, når man står og bager. Denne opskrift er en rigtig god grundopskrift på norske skoleboller, men den kan varieres i det uendelige – og så har det måske ikke så meget med skoleboller at gøre. Og dog. Hvem siger, at man ikke kan twiste sine skoleboller eller skolebrød med lidt brombærmarmelade eller hindbærsyltetøj under kagecremen. Måske lidt revet marcipan, remonce eller nogle chokoladechips (reklamelink) fra Callebaut. Mulighederne er mange.

Skolebrødet der blev til en bolle

Jeg er sjældent stødt på et bagværk med så mange forskellige navne, som det er tilfældet med de norske skoleboller. Jeg har ladet mig fortælle, at de norske skoleboller er en fortolkning af det klassiske norske skolebrød, som i form minder om en dansk cremestang. Altså en aflang cremestang bestående af en sød gærdej med en god stribe kagecreme i midten, og toppet med glasur og kokosmel. Kombinationen af en sød kardemommekrydret bolle, kagecreme, glasur og smagen af kokos, er ganske enkelt mundvandsdrivende lækker.

God bagelyst.

Norske skoleboller

Norske skoleboller

Antal personer: 12 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 175 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.9/5
( 8 bedømmelser )

Ingredienser:

Dej til skoleboller:

 • 600 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
 • 50 gr. gær
 • 100 gr. smør, smeltet
 • 3,5 dl. sødmælk
 • 80 gr. sukker
 • 0,5 tsk. bagepulver
 • 0,5 tsk. kardemomme
 • 0,5 tsk. salt

Kagecreme/vaniljecreme:

 • 3 dl. sødmælk
 • 50 gr. sukker
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 1 helt æg eller 2 æggeblommer
 • 1 spsk. majsmel

Pensling:

 • 1 æg, sammenpisket

Glasur:

 • 2 dl. flormelis
 • 4 tsk. koldt vand

Drys:

 • Kokosmel

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Dej til skoleboller:

 1. Start med at smuldre gæret i en røreskål, og tilsæt den lune mælk (37° grader). Rør gæren godt ud i mælken.
 2. Tilsæt de øvrige ingredienser til dejen på nær det stuetempererede smør. Rør det hele godt rundt i skålen med en røremaskine eller på en køkkenmaskine i 3-4 minutter.
 3. Tilsæt smørret lidt efter lidt, og ælt dejen godt igennem i ca. 10 minutter til du har en rigtig smidig og glat gærdej, som lige akkurat slipper fingeren når du prikker i dejen. Lad dejen hæve tildækket i en halv times tid.
 4. Drys lidt mel ud på køkkenbordet, og del dejen i 12-14 lige store stykker. Rul hvert stykke dej ud til runde boller, og lad dem efterhæve i ca. 20 minutter.
 5. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
 6. Lav en fordybning i midten af hver bolle med dine to pegefingre (tryk dejen ned og ud til siderne, så du får en stor fordybning i bollen), og fyld fordybningen ud med en spiseskefuld kagecreme.
 7. Pensle skolebollerne med et sammenpisket æg, og bag dem i en forvarmet ovn i ca. 12 minutter indtil de er gyldne og gennembagte.
 8. Lad de færdigbagte norske skoleboller køle af på en rist.
 9. Fordel lidt glasur ovenpå toppen af de afkølede skoleboller, og dyp bollen i en skål med kokosmel.
 10. Sæt de færdige norske skoleboller på et fad, og server dem friskbagte.
 11. Velbekomme.

Kagecreme/vaniljecreme:

 1. Pisk æg og vaniljesukker godt sammen i en røreskål, og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Rør eller pisk mælkeblandingen godt igennem, så konsistensen er ensartet.
 2. Opvarm mælkeblandingen ved middelhøj varme under omrøring med et piskeris. Når mælkeblandingen begynder at småkoge og når kogepunktet, skal kagecremen koges igennem i ca. 1 minut under kraftig omrøring indtil kagecremen er tyknet.
 3. Tag gryden af varmen og hæld den varme kagecreme over i en skål.
 4. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på cremen, og stil den på køl indtil den skal anvendes i dine skoleboller.

Glasur:

 1. Pisk flormelis og et par spiseskefulde koldt vand sammen i en skål. Konsistensen skal være tyk som risengrød, så glasuren ikke løber af bollerne.

Yderligere kommentarer

Norske skoleboller er fryseegnet i op til tre måneder, og skal blot opbevares i en lufttæt frysepose eller anden lufttæt opbevaringsboks. Skolebollerne skal fryses ned uden glasur og kokosmel, da de skal lunes efter optøning.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Opskrift på norske skoleboller
Norske skoleboller

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

4 kommentarer

Jette Marianne Julie 13. februar 2021 - 10:52

Jeg har frosset fløde, da jeg havde for meget. Da jeg skulle bruge det forleden dag tøede og piskede jeg det, blev helt perfekt skum

Besvar
Thomas fra Barego'mad 13. februar 2021 - 10:57

Hej Jette,
Mange tak for din besked.
Det lyder da fantastisk, hvis man kan piske flødeskum af optøet fløde 😊 Jeg synes altid resulatatet er blevet grynet i konsistensen. Tøer du fløden op i køleskabet, og så bare pisker det som normalt?

Tak for indsparket 👍😊

Hilsen
Thomas

Besvar
Caroline 7. februar 2023 - 22:45

Jeg har lavet skolebollerne i dag og de var bare så gode!! Minder mig om norge hvor jeg har mange minder fra og vil helt klart lave dem igen :)

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 8. februar 2023 - 10:21

Hej Caroline,
Mange tak for dit feedback på norske skoleboller – skønt at du synes om opskriften, og at bollerne ligefrem kan frembringe minder om Norge :-) Det er også en god bolle, som jeg selv bager med jævne mellemrum.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner