Fuglereder. Marengsreder. Pavlova fuglereder. Fuglerede af marengs. En skøn retro-dessert på lige fod med citronfromage og Pære Belle Helene. En klassisk dessert fra barndommen, som jeg mindes blev serveret med dåsefrugt og råcreme. Ikke et ondt ord om dåsefrugt, men disse skønne marengsreder fortjener bedre. Det er og bliver en fantastisk dessert, som har mange anvendelsesmuligheder. Du kan servere fuglereder til fx fløde, vaniljecreme, bærcreme, frisk frugt, jordbærsirup og is - mulighederne er mange, og det er en helt oplagt dessert til nytårsaften, fødselsdage og andre festlige lejligheder.
Prøv lige at se opskriften på: Sommerkage
Opskrift på fuglereder af marengs
Marengsfuglereder er indbegrebet af en vaskeægte sommerdessert, når de serveres til solmodne danske jordbær og hindbær. Friske bær ovenpå en marengsrede er den ultimative sommerdessert toppet med blød vaniljecreme. Den sprøde skorpe af marengs og den bløde tyggegumme-agtige midte er en utrolig skøn kombination, som samtidig er utrolig nem og billig at tilberede. Marengsreder består i al sin enkelhed af æggehvider, flormelis, majsstivelse og æbleeddike. Æbleeddike og majsstivelse gør marengsen ekstra stiv, så du nemt kan sprøjte marengsen ud ved hjælp af en sprøjtepose og tyl.
En sej og blank marengs
Æggehviderne skal piskes helt stive inden du tilsætter flormelissen, så du uden sved på panden kan vende røreskålen på hovedet. Flormelissen skal tilsættes løbende imens du pisker, og marengsen skal piskes helt sej og blank. Præcis som med hjemmelavet guf. Herefter kan du hælde marengsen ned i en sprøjtepose med tyl, og begynde opbygningen af dine marengsreder. Jeg bruger en forholdsvis stor tyl på 14-16 millimeter, og sprøjter dem ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg starter med at tegne 6-8 cirkler på bagsiden af bagepapiret, og så sprøjter jeg reden op i først et lag der dækker hele cirklen, og slutter af med en enkelt cirkel ovenpå første lag, som kan holde på fyldet.
Prøv lige at se opskriften på: Clafoutis med årstidens bær
Denne opskrift på fuglereder er:
- En utrolig skøn og enkel dessert af marengs
- Velegnet til festlige lejligheder som nytårsaften, fødselsdage, studentergildet, konfirmationer og meget andet
- Marengsreder med vaniljecreme og frugtfyld
- Velegnet til at blive bagt i forvejen, da de med fordel kan opbevares i en tætlukket frysepose eller beholder
Disse ingredienser skal du bruge:
- Flormelis
- Æggehvider
- Majsstivelse
- Æbleeddike
- Mascarpone
- Piskefløde 38%
- Vaniljesukker
- Årstidens frugter og bær
Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage
Prøv lige at se opskriften på: Svesketrifli
Fuglereder af marengs
En fuglerede af marengs minder på mange måder om pavlova, som er en slags marengs-lagkage opkaldt efter den russiske skøjteprinsesse Anna Pavlova. En marengsrede er sprød udvendig, og blød indvendig. Den må altså ikke være tør hele vejen igennem, men skal have en blød midte. En fuglerede af marengs kræver som sagt ikke det store kørekort i gastronomi, og kan tilberedes på femten minutter plus bagetid og afkøling. Kan vi to ikke aftale, at du fra dette øjeblik aldrig går tilbage til de færdiglavede marengsreder i supermarkedet. De tåler ingen sammenligning med hjemmelavede marengsreder, og kan sagtens måle sig med de bedste reder af marengs hos bageren.
Prøv lige at se opskriften på: Jordbærsirup
Hvorfor skal der eddike i marengsreder
Hvidvinseddike, æbleeddike eller citronsaft gør marengsen ekstra sej og blank, og kan varmt anbefales når du kaster dig ud i kyskager, pavlova, guf og ikke mindst reder af marengs. Du tilsætter eddiken eller citronsaften som det allersidste efter du har pisket sukkeret ind i marengsmassen. Eddiken hældes ned i marengsmassen, hvorefter du pisker et par sekunder indtil eddiken er rørt godt ind i marengsen.
God fornøjelse.
Ingredients
- Fuglereder marengs:
- 300 gr. flormelis
- 6 æggehvider
- 1 tsk. majsstivelse
- 1 tsk. æbleeddike (hvidvinseddike kan også anvendes)
- 1 knsp. salt
- Vaniljecreme:
- 200 gr. mascarpone
- 2,5 dl. piskefløde 38%
- 3 spsk. flormelis
- 1 tsk. vaniljesukker
- Frugtfyld:
- Årstidens frugter og bær (fx jordbær, hindbær, brombær, blåbær, kirsebær, ribs, solbær, råsyltede rabarber, fersken)
- Forslag til pynt:
- Grofthakkede pistacienødder
- Spiselige blomster
- Drys af flormelis
- Revet chokolade
Instructions
Fuglereder marengs:
- Forvarm ovnen til 120° grader almindelig over- og undervarme.
- Pisk æggehviderne stive i en røreskål med en el-pisker eller på en køkkenmaskine. Marengsen skal piskes sej og blank med stående toppe.
- Tilsæt flormelis løbende imens der piskes, og pisk marengsen helt stiv. Det tager ca. 3-5 minutter alt efter hvilken maskine du anvender. Tilsæt til sidst majsstivelse, salt og æbleeddike, og pisk marengsen færdig.
- Fyld den stive marengsdej til fuglerederne i en sprøjtepose med en stor stjernetyl (diameter 14-16 mm.), og sprøjt den ud i runde fuglereder på en bageplade beklædt med bagepapir. Fuglerederne skal have en lille kant, som holder på fyldet. Du kan lave den yderste kant lidt højere, eller lave en lille fordybning i hver enkelt fuglerede med bagsiden af en spiseske dyppet i lidt koldt vand.
- Bag dem i ovnen på anden nederste rille i ca. 50 minutter, og sluk så for ovnen (du må på intet tidspunkt åbne ovnlågen, da dine reder af marengs kan risikere at revne).
- Lad de færdigbagte fuglereder køle helt af i ovnen inden du åbner ovnlågen.
Vaniljecreme:
- Rør flormelis og vaniljesukker sammen med mascarpone i en røreskål. Cremen skal ikke piskes - blot røres.
- Pisk fløden stiv til flødeskum i en anden røreskål, og vend det forsigtigt ned i mascarponecremen.
- Du kan evt. tilsætte en smule friskpresset citronsaft, hvis du ønsker en mere frisk og syrlig vaniljecreme.
Frugtfylde:
- Skyl og rens årstidens frugter.
- Skær eventuelt de valgte frugter og bær i skiver eller stykker (alt efter hvad du nu har valgt som fyld).
- Vend ca. halvdelen af frugtfyldet ned i mascarponecremen, og rør forsigtigt rundt.
Anretning:
- Anret fuglerederne af marengs på et fad eller desserttallerkener.
- Fordel mascarponecremen vendt sammen med bær og frugtstykker i fuglerederne.
- Fordel resten af frugtfyldet ovenpå cremen, og pynt eventuelt med lidt grofthakkede pistacienødder, flormelis og spiselige blomster.
- Server straks eller opbevar dem på køl indtil de skal serveres.
- Velbekomme.