Snit rabarberne i små stykker på ca. 1 cm. tykkelse, og skyl dem i lidt koldt vand.
Hæld rabarberne ned i en gryde sammen med vanilje og sukker og et par spiseskefulde vand. Kog forsigtigt op under omrøring, og lad nu rabarberkompotten småkoge i ca. 10-12 minutter eller indtil kompotten har den ønskede konsistens. Rabarberne i kompotten skal være møre, men ikke helt udkogte. Lad kompotten køle af og gå videre med resten af kagen.
Kagebund
Forvarm ovnen til 180° grader almindelig over- og undervarme.
Del æggene i henholdsvis æggeblommer og æggehvider i to skåle.
Pisk æggeblommerne skummende og cremede sammen med vaniljesukker og sukker. Det er nemmest med en håndmixer monteret med piskeris.
Blødgør smørret og pisk det i æggemassen.
Bland bagepulver og mel sammen, og rør det i æggemassen sammen med mælken. Rør til dejen har en ensartet konsistens.
Kom dejen ned i en smurt springform med en diameter på ca. 28 cm. eller en bradepande med en størrelse på ca. 25x30 cm.
Bag kagen i 30 minutter. Du kan stikke en kødnål eller strikkepind ned i midten af kagen, og hænger der våd dej ved, er kagen endnu ikke færdigbagt. Bagetiden vil variere alt efter ovntype og bageform, men kagebunden skal føles fast inden du smører kompot eller marmelade og marengs på. Gå i gang med at piske marengsen stiv imens kagen er i ovnen.
Tag kagen ud af ovnen, og smør rabarberkompotten (eller valgfri marmelade) ud på kagebunden. Fordel den seje marengs ovenpå, og slut af med at drysse en spiseskefuld flormelis ovenpå marengsen.
Bag kagen i yderligere 20 minutter eller indtil marengsen er sprød og gylden - du må ikke åbne ovnlågen undervejs, da marengsen så vil kunne falde sammen.
Marengs
Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukker og eddike lidt af gangen. Pisk marengsen helt sej og glat i ca. 10 minutter - sukkeret må ikke kunne knase eller være synlig i marengsen.
Bemærkninger
Bedstefars skæg er ikke fryseegnet, og smager allerbedst friskbagt.Marengsen bliver blød hvis du opbevarer den på køl.
Næringsindhold
Næringsindhold
Bedstefars skæg
Mængde pr. portion
Calories
550
% Daglig værdi*
Fat
17
g
26
%
Saturated Fat
9
g
56
%
Trans Fat
1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
5
g
Cholesterol
134
mg
45
%
Sodium
416
mg
18
%
Potassium
252
mg
7
%
Carbohydrates
94
g
31
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
64
g
71
%
Protein
8
g
16
%
Vitamin A
609
IU
12
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
94
mg
9
%
Iron
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.