Forside » Jul » Risalamande

Risalamande

Risalamande

Risalamande består kort og godt af risengrød, hakkede mandler, flødeskum, sukker og vanilje, og er til trods for det franskklingende navn lige så pæredansk som stegt flæsk med persillesovs. En himmelsk risdessert hvis jeg selv skal sige det, som serveres juleaften ledsaget af kold eller lun kirsebærsovs. Jeg foretrækker kold kirsebærsauce, men det er jo en smagssag. Du kan sagtens lave risalamanden dagen i forvejen, og så opbevare den tildækket på køl. Det bliver den faktisk kun bedre af, da sukkeret og vaniljen får mulighed for at sætte sig i risalamanden.

Opskrift på risalamande med kirsebærsauce

Der findes mange opskrifter på risalamande, og det er en ægte dansk juledessert, som faktisk først blev udbredt som risdessert juleaften i starten af 1900-tallet - selvfølgelig serveret med kirsebærsovs. Risalamanden erstattede med andre ord den traditionelle risengrød med kanel, som man ellers tidligere havde spist til julemaden.

Det siges, at den klassiske udgave af risalamande med kirsebærsovs så dagens lys en sen nattetime i køkkenet på d'Angleterre for omkring 100 år siden, da kokken ud af det blå skulle fremtrylle en lækker ny juledessert. En juledessert, som i dag nydes i de fleste danske hjem juleaften - ofte med en mandelgave gemt godt af vejen i risalamanden, som mange børn (og voksne) ser frem til at skulle kæmpe om.

Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen

Denne opskrift på risalamande er:

  • Den bedste opskrift på klassisk dansk risalamande
  • Lækker cremet og luftig konsistens
  • Den perfekte risdessert til juleaften eller julefrokosten
  • Spækket med grofthakkede mandler, så der er noget at tygge i
  • Så god, at du ikke kan lade være med at lave den i månederne op til juleaften

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Grødris
  • Vand
  • Sødmælk
  • Sukker
  • Vaniljestang, vaniljesukker eller vaniljepaste
  • Flormelis
  • Piskefløde
  • Mandler
  • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli

Bedste opskrift på risalamande

Prøv lige at se opskriften på: Vaniljekranse

Risalamande er ikke bare risalamande

I mine fireogfyrre leveår har jeg efterhånden smagt en del forskellige udgaver af den klassiske risalamande - nogle mere vellykkede end andre, og det er kun et fåtal som har gjort sig positivt bemærket. En risalamande skal være lind og cremet med en god smag af mandler og vanilje, og så skal der frem for alt ikke være store klumper af risengrød, som ikke er blevet rørt ud i den piskede flødeskum. Konsistensen skal også sidde lige i skabet - ikke for tyk og ikke for tynd. Det er en balancegang, hvor man stille og roligt skal arbejde flødeskummet ind i risengrøden, og vurdere hvornår den "bare lige sidder i skabet".

Prøv lige at se opskriften på: Fedtebrød

Der skal være noget at tygge på

Der kan næsten ikke være for mange mandler i en risalamande, hvis du spørger mig (og resten af familien). Man skal ikke være nærig med mandlerne, og de skal ikke hakkes for fint, da jeg elsker konsistensen af mandelstykker i risalamanden. Det er nemmest at hakke mandlerne med en brødkniv på et skærebræt, da man så løbende kan vurdere størrelsen af mandelstykkerne. Du kan også sagtens anvende en blender, men her kan mandlerne hurtigt forvandle sig til mandelmel, hvis man ikke lige når at stoppe i tide.

Prøv lige at se opskriften på: Brændte mandler

Risalamande fortjener hjemmelavet risengrød

Risalamande skal laves på hjemmelavet risengrød. Jeg har flere gange købt en færdig pølse risengrød i supermarkedet, og det kan da også sagtens anvendes til risalamande, men det er ikke det samme. Konsistensen i den færdiglavede risengrød er både mere lind og flydende, og grødrisene er udkogte og har ikke det samme lækre bid, som man opnår ved at koge sin egen risengrød. Du laver selvfølgelig din egen risengrød fra bunden, og derfor kan du med fordel fremstille din risengrød på følgende måde:

  • Tilsæt sukker og vanilje til risengrøden, når mælken har været oppe at koge
  • Når risengrøden er færdig, kan du med fordel tilsætte de grofthakkede smuttede mandler, da de er meget nemmere at fordele i grøden imens den er varm
  • Vær opmærksom på mængden af risengrød kontra flødeskum, da risengrøden ofte kan tage mere flødeskum end du lige regner med, og derfor kan stå med for lidt fløde eller for meget risalamande, som ikke får den rigtige konsistens

God fornøjelse.

Risalamande

Print
Serves: 6-8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 300 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 248 voted )

Ingredients

  • Risengrød:
  • 200 gr. grødris (jeg foretrækker PAMA grødris, da de er mere faste i konsistensen)
  • 1 dl. vand
  • 1 ltr. sødmælk
  • 6 spsk. sukker
  • 1 hel vaniljestang eller 2-3 tsk. vaniljesukker (vaniljepaste kan også anvendes)
  • 1 knsp. salt
  • Risalamande:
  • 1 kg. risengrød
  • 7 dl. piskefløde
  • 150-175 gr. smuttede mandler, grofthakket eller skåret i mandelsplitter
  • 4-5 spsk. flormelis (smag dig frem)
  • Tilbehør:
  • 1 glas kirsebærsovs

Instructions

Risengrød:

  1. Start med at koge risengrøden - evt. dagen i forvejen, så den kan nå at blive helt kold inden du skal lave selve risalamanden.
  2. Hæld vandet i en gryde, og bring det i kog.
  3. Tilsæt grødrisene, og lad dem koge i vandet i et par minutter.
  4. Vend mælk, sukker og vaniljestang (eller vaniljesukker) ned i gryden, og bring blandingen i kog under hyppig omrøring. Vælger du at bruge en vaniljestang, skal både vaniljekornene og selve vaniljestangen koge med i grøden.
  5. Når grøden koger, skruer du ned for varmen så den blot lige står og simrer med låg på. 
  6. Kog grøden færdig under låg i ca. 50 minutter, og rør rundt i grøden med jævne mellemrum.
  7. Sparetip: Du kan også tilberede din risengrød under dynen, hvor du både slipper for at røre rundt i gryden under hele processen, og samtidig sparer på energien.
  8. Anvender du ikke en vaniljestang, skal du vente med at tilsætte vaniljesukkeret til grøden er færdigkogt, men inden den skal køle af.

Risalamande:

  1. Forvarm ovnen til 175° grader varmluft.
  2. Bring 1 liter vand i kog på en elkedel. Hæld ca. halvdelen af det kogende vand ud over mandlerne i en skål, så alle mandlerne er tildækkede. Lad mandlerne ligge i det varme vand i ca. 3-4 minutter. Hæld vandet fra og bring det sidste vand i kog. Fordel det kogende vand ud over mandlerne, og lad dem trække i vandet i yderligere 3-4 minutter. Nu skulle mandlerne meget gerne være nemme at smutte imellem to fingre, så skallen glider af.
  3. Skyl de smuttede mandler under koldt vand, og dup dem tørre med lidt køkkenrulle.
  4. Hak mandlerne groft på et stort skærebræt med en brødkniv - evt. af flere omgange. Du kan også skære mandlerne på langs til mandelsplitter.
  5. Fordel de hakkede mandler på en bageplade beklædt med bagepapir, og rist mandlerne i ovnen i ca. 15-18 minutter, eller til de er let gyldne i farven. Tilberedningstiden afhænger af ovntype, så hold løbende øje med mandlerne i ovnen. Lad mandlerne afkøle helt inden de vendes i risengrøden.
  6. Pisk fløden stiv i en røreskål til den er luftig og cremet (det må ikke være alt for stift, men afhænger også af risengrødens konsistens).
  7. Rør forsigtigt flødeskummet ned i den afkølede risengrød, og fordel fløden godt i grøden, så der ikke er store klumper af risengrød.
  8. Vend de ristede mandler og sigtet flormelis ned i risengrøden, og vend dem forsigtigt rundt i grøden.
  9. Smag evt. risalamanden til med mere vanilje eller flormelis.
  10. Lad nu den færdige risalamande stå og trække et par timer eller længere i køleskabet, inden den skal serveres.
  11. Tilsæt en hel smuttet mandel inden servering (hvis der er mandelgave).
  12. Server risalamanden med kold eller lun kirsebærsovs.
  13. Velbekomme.

Notes

Jeg har efterhånden lavet risalamande rigtig mange gange, og denne opskrift på risalamande er uden tvivl den bedste. Du skal koge din egen risengrød med PAMA grødris, da det giver det langt bedste resultat, da disse grødris forbliver hele uden at koge ud, og er mere lækre at tygge i. Du kan med fordel koge risengrøden dagen i forvejen, og så opbevare den på køl inden den skal røres sammen med fløde og mandler. Når du skal tilberede din risengrød, som udelukkede skal anvendes til risalamande, opnår du det bedste resultat ved at lade både vaniljestang, vaniljekorn og sukker koge sammen med risengrøden, da det tilfører en rigtig lækker aroma af vanilje til grøden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *