Jeg er vild med risalamande. Klassisk risalande tilberedt helt fra bunden på kogt risengrød, flødeskum, smuttede mandler, vanilje og kirsebærsovs. Masser af kirsebærsovs. Risalamande er for mig indbegrebet af julen og ikke mindst juleaften. Så det er med stor ærefrygt, at jeg nu har kastet mig ud i en ny fortolkning af af den klassiske risalamande. Cremet vaniljeflødeis med den helt klassiske risalamande-smag tilsat lidt ekstra julestemning.
LÆS OGSÅ: Churros
Risalamande is opskrift
Parfait af vanilje definerer opskriften på denne mundvandsdrivende lækre risalamande is. Også kendt som isalamande. En super lækker juledessert, som kan serveres juleaften, til julefrokosten eller måske nytårsaften. Det er jo ikke alle, der er lige så begejstrede for risalamande som undertegnede, eller også har du måske bare lyst til at servere en ny dessert i kølvandet på flæskestegen og anden. Uden risengrød, men spækket med ægte julestemning takket være smagen af vanilje, fløde, mandler, marcipan, chokolade og kirsebærsovs. Det er risalamande is. En julet isdessert. Et garanteret hit til julebordet.
LÆS OGSÅ: Juletrifli
Denne opskrift på risalamande is er:
- Et lækkert alternativ til den klassiske risalamande
- Også kendt som isalamande, som du blandt andet kan finde i kummefryserne i supermarkedet, eller hos en kendt fastfood-restaurant, hvor isen serveres som softice toppet med mandelsplitter og kirsebærsovs
- En super lækker juledessert, som kan serveres juleaften, til familiens store julefrokost eller måske som dessert nytårsaften?
- Spækket med ægte julesteming, og smagen af fløde, vanilje, mandler og kirsebærsovs
LÆS OGSÅ: Risalamande
Disse ingredienser skal du bruge:
- Piskefløde
- Sukker
- Pasteuriserede æggeblommer
- Vaniljestænger eller vaniljesukker
- Mandler
- Chokolade
- Marcipan
- Kirsebærsovs
LÆS OGSÅ: Brændte mandler


LÆS OGSÅ: Vaniljekranse
Den lækreste isdessert på en halv time
Det er legende let at lave risalamande is eller isalamande. Du skal ikke først til at koge risengrød dagen i forvejen, men kan fremtrylle den lækreste isdessert på godt og vel en halv time. Det der tager længst tid er de smuttede mandler, men følger du mit lille tip går det som en leg.
Sådan smutter du mandler til din risalamande is:
- Bring 1 liter vand i kog på en elkedel.
- Hæld ca. halvdelen af det kogende vand ud over mandlerne i en skål, så alle mandlerne er tildækkede.
- Lad mandlerne ligge i det varme vand i ca. 3-4 minutter.
- Hæld vandet fra og bring det sidste vand i kog.
- Fordel det kogende vand ud over mandlerne, og lad dem trække i vandet i yderligere 3-4 minutter.
- Nu skulle mandlerne meget gerne være nemme at smutte imellem to fingre, så skallen glider af.
Juleis uden risalamande og grødris
Jeg er ikke personlig fan af risalamande is med rester af kogt risengrød eller risalamande. Teksturen i isen skal komme fra de mange grofthakkede mandler, chokolade og marcipan. Ikke fra udkogte grødris eller rester af risalamande, som i nogle opskrifter får en tur i blenderen for at give en ensartet tekstur. Denne opskrift på risalamande is er en vaskeægte juleis uden ris og grød, som fremstilles på en parfait af vanilje – rigtig flødeis, som giver den karakteristiske flødesmag du kender fra den klassiske risalamande. Denne juleis kræver ingen ismaskine, eller løbende omrøring under nedfrysningen, og konsistensen er lækker cremet og ikke mindst nem at skære i efter blot ti minutters optøning ved stuetemperatur.
God fornøjelse.

