Forside » Desserter » Risalamande is

Risalamande is

Risalamande is

Jeg er vild med risalamande. Klassisk risalande tilberedt helt fra bunden på kogt risengrød, flødeskum, smuttede mandler, vanilje og kirsebærsovs. Masser af kirsebærsovs. Risalamande er for mig indbegrebet af julen og ikke mindst juleaften. Så det er med stor ærefrygt, at jeg nu har kastet mig ud i en ny fortolkning af af den klassiske risalamande. Cremet vaniljeflødeis med den helt klassiske risalamande-smag tilsat lidt ekstra julestemning.

Prøv lige at se opskriften på: Churros

Risalamande is opskrift

Parfait af vanilje definerer opskriften på denne mundvandsdrivende lækre risalamande is. Også kendt som isalamande. En super lækker juledessert, som kan serveres juleaften, til julefrokosten eller måske nytårsaften. Det er jo ikke alle, der er lige så begejstrede for risalamande som undertegnede, eller også har du måske bare lyst til at servere en ny dessert i kølvandet på flæskestegen og anden. Uden risengrød, men spækket med ægte julestemning takket være smagen af vanilje, fløde, mandler, marcipan, chokolade og kirsebærsovs. Det er risalamande is. En julet isdessert. Et garanteret hit til julebordet.

Prøv lige at se opskriften på: Juletrifli

Denne opskrift på risalamande is er:

  • Et lækkert alternativ til den klassiske risalamande
  • Også kendt som isalamande, som du blandt andet kan finde i kummefryserne i supermarkedet, eller hos en kendt fastfood-restaurant, hvor isen serveres som softice toppet med mandelsplitter og kirsebærsovs
  • En super lækker juledessert, som kan serveres juleaften, til familiens store julefrokost eller måske som dessert nytårsaften?
  • Spækket med ægte julesteming, og smagen af fløde, vanilje, mandler og kirsebærsovs

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Piskefløde
  • Sukker
  • Pasteuriserede æggeblommer
  • Vaniljestænger eller vaniljesukker
  • Mandler
  • Chokolade
  • Marcipan
  • Kirsebærsovs

Prøv lige at se opskriften på: Brændte mandler

Risalamande is
Mandler, chokolade og marcipan
Risalamande is eller isalamande er spækket med seriøs julestemning, og der er skruet op for smagsregisteret i kraft af smuttede mandler, marcipan, chokolade, vanilje og ikke mindst fløde. Det hele rundes af med lidt kirsebærsovs, som gør denne isdessert uimodståelig, og som med statsgaranti vil skabe den helt rigtige julestemning rundt om bordet.
Risalamande is

Prøv lige at se opskriften på: Vaniljekranse

Den lækreste isdessert på en halv time

Det er legende let at lave risalamande is eller isalamande. Du skal ikke først til at koge risengrød dagen i forvejen, men kan fremtrylle den lækreste isdessert på godt og vel en halv time. Det der tager længst tid er de smuttede mandler, men følger du mit lille tip går det som en leg.

Sådan smutter du mandler til din risalamande is:

  1. Bring 1 liter vand i kog på en elkedel.
  2. Hæld ca. halvdelen af det kogende vand ud over mandlerne i en skål, så alle mandlerne er tildækkede.
  3. Lad mandlerne ligge i det varme vand i ca. 3-4 minutter.
  4. Hæld vandet fra og bring det sidste vand i kog.
  5. Fordel det kogende vand ud over mandlerne, og lad dem trække i vandet i yderligere 3-4 minutter.
  6. Nu skulle mandlerne meget gerne være nemme at smutte imellem to fingre, så skallen glider af.

Juleis uden risalamande og grødris

Jeg er ikke personlig fan af risalamande is med rester af kogt risengrød eller risalamande. Teksturen i isen skal komme fra de mange grofthakkede mandler, chokolade og marcipan. Ikke fra udkogte grødris eller rester af risalamande, som i nogle opskrifter får en tur i blenderen for at give en ensartet tekstur. Denne opskrift på risalamande is er en vaskeægte juleis uden ris og grød, som fremstilles på en parfait af vanilje - rigtig flødeis, som giver den karakteristiske flødesmag du kender fra den klassiske risalamande. Denne juleis kræver ingen ismaskine, eller løbende omrøring under nedfrysningen, og konsistensen er lækker cremet og ikke mindst nem at skære i efter blot ti minutters optøning ved stuetemperatur.

God fornøjelse.

Risalamande is

Print
Serves: 8-10 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 300 calories 20 grams fat
Rating: 4.6/5
( 142 voted )

Ingredients

  • Parfait af vanilje:
  • 1 ltr. piskefløde 38%
  • 12 pasteuriserede æggeblommer
  • 300 gr. sukker
  • 2 vaniljestænger eller 4-5 tsk. vaniljesukker
  • Fyld til risalamande is:
  • 250 gr. smuttede mandler, grofthakket
  • 250 gr. marcipan, skåret i mindre tern
  • 100 gr. chokolade (50-60%), grofthakket
  • 6-8 spsk. kirsebærsovs fra glas
  • Tilbehør:
  • Kirsebærsovs som topping
  • Evt. lidt mandelsplitter

Instructions

Risalamande is:

  1. Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab kornene ud med en lille kniv eller ske. Mos vaniljekornene ud i lidt sukker på et skærebræt.
  2. Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen i en stor røreskål til en cremet lys æggesnaps.
  3. Pisk fløden til flødeskum i en anden røreskål.
  4. Vend flødeskummet ned til æggesnapsen i den store røreskål med en dejskraber, og rør det forsigtigt rundt.
  5. Tilsæt de grofthakkede smuttede mandler, grofthakket chokolade og marcipan, og vend alle ingredienserne forsigtigt rundt.
  6. Fordel ca. halvdelen af risalamande isen i en stor springform eller anden velegnet form, og hæld lidt kirsebærsovs ud over ismassen med en spiseske.
  7. Vend resten af ismassen ned i formen, og sæt isen i fryseren natten over.
  8. Tag isen ud af fryseren ca. 10-15 minutter før servering, og anret den på en velegnet tallerken eller lignende.
  9. Fordel lidt kirsebærsovs ovenpå isen lige inden servering, og stil lidt ekstra lun kirsebærsovs på bordet.
  10. Velbekomme.

Notes

Hjemmelavet risalamande is kan holde sig i ca. 2-3 måneder på frost. Server isen med lidt ekstra lun (det smager bare godt lunt) kirsebærsovs i en skål, og top isdesserten med lidt grofthakkede smuttede mandler eller brændte mandler. Du kan også lave isen i en fødevaregodkendt plastikbøtte, hvis du ønsker at portionsanrette isen med en eller flere kugler is.

5 kommentarer til “Risalamande is”

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Martin,
      Mange tak for din besked og gode spørgsmål 😊 Jeg bruger almindelig kirsebærsovs - min favorit er den fra Den Gamle Fabrik, som jeg synes smager helt fantastisk. Amarena-kirsebærsovs vil være for sød, da isen også er sød, men det er jo en smagssag. Kirsebærsovsen må godt have lidt syre, som kan skære gennem sødmen i desserten.

      Hilsen
      Thomas

  1. Hej Thomas

    Mange tak for dit hurtige og uddybende svar. Det giver så meget mening! 😃👍

    Venlig hilsen
    Martin

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Per,
      Tak for dit relevante spørgsmål 😊 Du skal ikke ændre noget ved opskriften, men muligvis lave den af to omgange i ismaskinen, da det måske ikke kan være i maskinen på en gang.

      Glædelig jul.

      Venlig hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *